Keresés

Részletes keresés

reallib Creative Commons License 2009.08.24 0 0 43

Nyilván, aki szó szerint akarja a Bibliát értelmezni, az súlyos bajban van, de már elég régóta bajban is lenne... Azért, mert felismerték az emberek, hogy a csillagok milyen törvényszerűségek szerint látszanak haladni, cáfolták volna egy Isten létezését? Egyáltalán, akkor gondolhatták, hogy na most aztán már tudjuk, hogy miért jelenik épp ott meg a Vénusz?

És a Kepler-törvényekkel beljebb vagyunk? Akkor most a gravitációból levezethetjük a bolygók mozgását, de miért épp azon gravitációs törvényszerűségek szerint látszik működni a világ? És ha most látjuk az evoluciós törvényeket, akkor mennyivel vagyunk máshol? Én nem látom a különbséget... Egyre jobb modelleink vannak, amik egyre szimplább alapvetésekből egyre több dolgot tudnak jól leírni és predikálni, de ez csak a modellen belül válaszol a miértekre.

(Nem tudom, ki mondta, majd zgyorfi felvilágosít: nem értettük, a biliárdgolyók miért úgy pattognak, ahogy. Addig-addig kutattunk, míg rájöttünk a törvényszerűségekre, és le tudjuk vezetni, meg tudjuk magyarázni. Végülis kiderült, a dolgok mélyén az áll, hogy a dolgok molekulákból, atomokból és részecsékből áll -- amik úgy pattognak, mint a biliárdgolyók!)

A kreacionistákat meg eleve nem értem, mert szerintem lényegesen zseniálisabb Isten az olyan, aki a fizikai világ paramétereit  és kezdőállapotát úgy állítja be, hogy abból csillagrendszerek, bolygók, azon evolúció és abból pedig az ember kialakuljon; aztán az alkotó pihen... Így teremti meg a világot. A Bibliában leírt "hogyan"-okat (nem sok van belőlük) érdemes allegórikusnak tekinteni. Azért az érdekes, hogy mondjuk a keletkezés sorrendjét igen jól sorolja fel...

Ha én írok egy kis evolúciós programot, és abban jó kis lények jönnek létre, akkor azt ki teremtette? Értelmetlen-e a bennlakó lényektől, hogy ezen gondolkozzanak, azon túl, hogy felismerik a saját zárt világuk általuk megismerhető törvényszerűségeit?

A tudomány dolga, hogy adott módszertan mellett modelleket alkosson: ad egy modellt, ami többé-kevésbé jól leírja a világot.. Nem megmagyarázza, hogy "ezért működik hát így" -- ez sokak tévedése; ez csak az adott modellen belüli magyarázat. Ezt a modellt a módszertan szerint finomítja, néha teljesen újraírja. Nem mondja még azt se, hogy ez az egyetlen modell, sőt, azt sem, hogy ez az egyetlen módszertan helyes a világ megismerésére. Még azt sem tudhatjuk, hogy hasonló módszertannal egy másik bolygó lényei nem tök más modellre jutottak volna (ami persze a mindkettőnk által észlelhető jelenségek szintjén ekvivalensen modellez). Ráadásul a módszertan ismeri a saját korlátait, csak bizonyos kérdésekre tud válaszokat keresni. Ami nem falszifikálható, azzal a tudomány nem foglalkozik, a Biblia viszont annál inkább. A Biblia meg nemigen alkot modelleket.

Bár nem vagyok Biblia-fan, én úgy látom, jól megfér a kettő egymás mellett. Persze úgy, ha az ember megfelelően értelmezi a Bibliát -- de még fontosabb, ami a súlyosabb korlát: megfelelően érti, mi is az a tudomány.

Előzmény: bm613 (30)
.ZsL. Creative Commons License 2009.08.22 0 0 42
Az ember a saját barkácsolói hajlamát vetíti ki maga fölé, mert így érzi igazoltnak, amit tesz. Önmagunk szokásainak ideológiai kiterjesztése, önmajmolás, amit a származási elmélet lélektani bizonyítékának is tekinthetünk (x). Az ember ma még nem eléggé értelmes, de idővel azzá válhat, ha kinőtt bőrként leveti az ostoba ideológiák régi álarcát és felnő a való világ megismerési képességéhez, ezzel együtt az önmagával szembenézés és önelítélés képességéhez is.

(x) A vallásosságra hajlamunk a bizonyítéka a fejlődésben alacsonyabbrendűektől származásunknak. Ha Teremtőtől származó, igazán értelmes lények lennénk, nem lenne szükségünk a hitre, mert az természettudományos tény lenne.
Gondolkozzatok el ezen.
Előzmény: nec mergitur (41)
nec mergitur Creative Commons License 2009.08.21 0 0 41
Üdvozlök mindenkit!
Nem értem, a címben miért írták nagy kezdőbetűvel a kreacionizmust.
Én úgy tudom, nem csak a keresztény vallás szerint teremtette az isten (Isten) a világot. Van olyan vallás, emly szerint több isten egymás dolgát kiegészítve csinálta, van olyan, mely szerint a különböző (jó és rossz) istenek egymással vetélkedve állították elő.
De én ezek ellenére úgy képzelem, hogy egy olyan - nem feltétlenül vallásos - szemlélet neve a kreacionizmus, mely szerint az élet, az élővilág annyira célszerűen van megalkotva vagy megalkotódva, hogy azt pusztán a természetes kiválasztódás nem idézhette elő. Kellett hozzá egy tervező (ahogy a Csillagháborúban mondja Scipio: "tervezőm", mindenkinek sőt az egész élő világnak van egy tervezője).
Vannak fokozatai a kreacionizmusnak: egyesek csak az élővilágnak volt szüksége tervetzőre, mások szerint a fizikai törvények is tervező keze nyomát viselik magukon.
ninive_forever Creative Commons License 2009.08.21 0 0 40
pl én tolerálom, hogy majom ivadéknak gondolják magukat...
nagyon helyesen:)))
Előzmény: Törölt nick (26)
ninive_forever Creative Commons License 2009.08.21 0 0 39
hakapeszimaki ivadék kötexik:))))
Előzmény: chajie (31)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.21 0 0 38
Omnia homini dum vivit speranda sunt.

Előzmény: Törölt nick (37)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.21 0 0 36
Ne fogadj rá!
Előzmény: Törölt nick (34)
chajie Creative Commons License 2009.08.21 0 0 31
"nem vitatom, hogy a majmoktól származol... tiszteletben tartom...
:))))) csita:))))"

azt hiszed vicces vagy, pedig ebből csak az jön le mennyire fingod sincs az evolúcióról.
Előzmény: ninive_forever (8)
bm613 Creative Commons License 2009.08.21 0 0 30
"a Vatikán többször kijelentette, hogy az evolúció teljesen összeegyeztethető a vallással"
Jobb híján kénytelen volt kijelenteni. De marhaság. A Bibliában világosan le van írva minden, tökéletes ellentétben az evolúcióval. Csak mivel az evolúció bizonyítékai annyira erősek, hogy a Vatikán is kénytelen volt elfogadni, menti a menthetőt, és azt hazudja, hogy összeegyeztethető. Milyen vallásosság az, amikor a Szentírásból önkényesen válogatnak, hogy mi az, amit igazságnak kell elfogadni, és mi az, amit csak allegóriának?
Előzmény: reallib (11)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.21 0 0 29
nincs itt szó egymásnak ugrasztásról, itt mindenki ugrik már tízennéhány éve. Ez egy újabb köpködőpálya
Előzmény: .ZsL. (28)
.ZsL. Creative Commons License 2009.08.21 0 0 28
Tudja fene, én kölökkoromban, Rákosi uralkodása alatt sem éreztem az elnyomást, a suliban szabadon lehetett hittanra járni. Később saját belátásból lettem vallásmentes. És bármennyire is divatos manapság szidni azt a "kommunizmust", aminek egyébként semmi köze se volt az igazi (elméleti) kommunizmushoz, aki nem politizált, nem vette észre a hátrányait.

Na de szerintem is etikátlan ez a topik. A nyitója vagy csak szórakozni akar azon, ahogy megkavarja az indulatokat, vagy szándékos vihart szeretne szítani, esetleg valamiféle felmérésre készül. Miután a hazai lakosság egy része nem vallásmentes, és igényli az egyházak és felekezetek szolgáltatásait, nem kellene őket macerálni. Függetlenül attól, hogy az emberek hány százaléka minek a hívője.

Ne hagyjuk magunkat egymásnak ugrasztani egy fölösleges vitában, és bízzunk benne, hogy a modik a helyzet magaslatán állva törlik ezt a topikot is, ahogy azt már sok másikkal is megtették.
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.21 0 0 27
"Nem volt elég 50 év ateizmus, internacionalizmus?"

Azért az egyházak egészen kellemesen túlélték. Papjaik még csak le sem fogytak...
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.21 0 0 23

A jobbtól te ne várj toleranciát. Most hallgattam Pörzse Sandrót. Hát, apám, ennek az embernek csak a szar dől a szájából. Adja a lövat a bunkóbbnál bunkóbb beszólóknak. Igazi  tulajdonosi színvonal. Amilyen ökör ez a Széles, olyan a tévéje. Hát ez a baj. A magyar milliárdos tolvajok ilyen  moslékra költik a pénzüket.

Jaj, és a széplelek Dévényi a Heti Válaszban. Ha jobbról dől a fos, elnézően mosolyog, ha ő  kap kritikát, azonnak törli a hozzászólót. Szóljanak már neki, egy gyáva majom, aki képtelen felvenni a vitát  az érvek ellen. Ez az : aki nincs velünk , az ellenünk. Nevetséges bohóc.

vz55 Creative Commons License 2009.08.21 0 0 21

ez se rossz.

Esetlen Creative Commons License 2009.08.21 0 0 20

(most a kisgyerekeket megrontó papos híreket hagyjuk, nem láttam sehol sem 1 meztelen kisgyerekes képet sem a felvonuláson)

Hát persze.

Ami kellemetlen lehet, azt hagyjuk.

Előzmény: voivod666 (13)
La tulipe noire Creative Commons License 2009.08.20 0 0 17
Szeptember 5 a te nagy napod. A pávatollat megvetted ?
Előzmény: callof01 (-)
.ZsL. Creative Commons License 2009.08.20 0 0 16
Tény, hogy nyomul az egyház, és világszerte a vallási vezetők igyekeznek nagyobb befolyást (ezáltal nagyobb hatalmat) szerezni, de kár emiatt idegeskedned, úgysem sikerül nekik. Bírjál ki még két generációt, és meglátod, győz a ráció! Unokáink tanulnak elődeik balgaságaiból és realisztikusabb valóságismeretre alapozó világot építenek a mienk romjainak helyén.
szani Creative Commons License 2009.08.20 0 0 15
inkább a polidilis jobber legendárium illusztrációja
Előzmény: Törölt nick (9)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.20 0 0 14
Ha viszket, vakard meg.
voivod666 Creative Commons License 2009.08.20 0 0 13

Tomboló Kreacionizmus minden hullámon .Duna tv M1 M2 Szent Jobb-körmenet papok minden sarkon , vajon ezeket a felvonulásokat mért nem zavarja meg egy balos szervezet se? ezek szerint a baloldalon kulturális tolerancia van ,Még jobbon ez nincs meg lásd meleg felvonuláson vagy épen a múltkor feminista demonstráció .

hogy miért nem zavarják meg? mert itt nem félmeztelen, nőnek öltözött férfiak vonaglanak, nem devianciát terjesztenek(most a kisgyerekeket megrontó papos híreket hagyjuk, nem láttam sehol sem 1 meztelen kisgyerekes képet sem a felvonuláson)

flugi Creative Commons License 2009.08.20 0 0 12
A magyar katolikusok hivatalosan nem kreacionisták, legalábbis az egyház nem tanít kreacionizmust, hanem az úgynevezett teista evolúciót.

A fundamentalista kreacionisták inkább amerikaiak, de magyarországon is van néhány példa.
reallib Creative Commons License 2009.08.20 0 0 11

Drága barátom keversz egy pár dolgot.

1) Kreacionizmus =/= kereszténység, pláne nem a katolikus egyház. Már csak azért sem, mert a Vatikán többször kijelentette, hogy az evolúció teljesen összeegyeztethető a vallással.

1.5) még egy tudományfilozófiához konyító tudós azt is tudja, hogy a tudomány is összeegyeztethető a vallással.

2) amennyiben provokációnak szántad: rossz ötlet. Igen, bizonyos szélsőjobbosok iditóa módon képtelenek eltűrni, ami nem szerintük az egyetlen helyes életmód. Ez nem jelenti, hogy minden jobbos ilyen. Vannak jobboldali liberálisok is.

A többiek: a baloldali nem biztos, hogy liberális, és a liberális nem biztos, hogy baloldali. A liberális ráadásul nem egyházellenes; a liberális liberális és, ezért amikor a kommunisták akarták megmondani, hogy az emberek (akár kommunisták, akár nem) ne járjanak templomba, akkor a vallásosak jogaiért áll ki; amikor a vallásosak akarják megmondani, hogy az emberek (akár vallásosak, akár nem) hogy éljenek (szexualitás, védekezés, miegymás), akkor meg a nem vallásosak jogaiért. És ilyenkor sem az egyház ellen, hanem az egyház, vagy a vallásos fundamentalizmus ilyen fellépése, mint jelenség ellen lép fel.

Ja, és még hozzátenném, hogy nem is mindenki liberális, aki annak mondja magát. Pl. a fentieket nem csak általában az emberek nem értik, hanem sajnos sokszor a magukat liberálisnak nevezők sem.

DE ERRŐL A LIBERALIZMUS NEM TEHET.

Törölt nick Creative Commons License 2009.08.20 0 0 10
Mit szóltok ehhez?

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9194487
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.20 0 0 9
A baloldali kulturális tolerancia autentikus illusztrációja.
Előzmény: P.URBANUS (7)
ninive_forever Creative Commons License 2009.08.20 0 0 8
tartsd tiszteleteben más világnézetét...
ha valaki a kreacionizmusban hisz, fogadd el... nem erőlteti rád senki, hogy Isten a maga képmására teremtett téged...

hidd el, én elfogadom, hogy te az evolúcióban hiszel...
nem vitatom, hogy a majmoktól származol... tiszteletben tartom...
:))))) csita:))))
P.URBANUS Creative Commons License 2009.08.20 0 0 7
Szándékosan idéztem a nagy magyar liberális kifejezést.
Előzmény: Törölt nick (5)
Commander Pepe Creative Commons License 2009.08.20 0 0 6
Ha olyan nagy tolerancia lenne a baloldalon, akkor most csendben maradtál volna.
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.20 0 0 5
A micisapkáról nem is beszélve...
Előzmény: P.URBANUS (3)
P.URBANUS Creative Commons License 2009.08.20 0 0 3
Látom, hogy egyes ballereket zavarja a "tetemcafat" "körbehurcolása". Évente egyszer bírjátok ki.
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.20 0 0 2
Van a baloldalnak kultúrája? Miafene........

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!