Milyen vezérlőelv alapján tudja Illés Zoltán, VII. kerületi fideszes polgármester-jelölt, hogy másnap ki ellen indít eljárást az Ügyészség?
Gondolom megérdeklődte, hogy mikor méltóztatnak végre már lépni a feljelentése ügyében.
De megkérdezhetném azt is, miképpen értesül Demeter Ervin is, milyen jogi lépések következnek pár nap múlva, amikor teljes hírzárlat van az ügyben?
Ismeri a bűnvádi protokolt. Nem titok. Tanítják az egyetemen.
Nem tudom, hogy sikerült így magához édesgetnie az Ügyészséget anno Viktornak, de hogy kurva jól csinálta, annyi szent.
Kétségtelen. Ami nem kampánytéma, azt jól szokta csinálni. De azért a szociknak sincs okuk panaszra. Mert ha nekik nem sikerült volna 100x jobban, akkor már az egész garnitura csücsülne.
Csak a Magyar Nemzetet. Tudod, a "mi kutyánk kölyke" elv alapján. De ha már jogállamról is szó van néha, szerinted? Milyen vezérlőelv alapján tudja Illés Zoltán, VII. kerületi fideszes polgármester-jelölt, hogy másnap ki ellen indít eljárást az Ügyészség? Ezt a szálat azóta sem bogozták ki, a szociknak, úgy látszik, már mindegy... De megkérdezhetném azt is, miképpen értesül Demeter Ervin is, milyen jogi lépések következnek pár nap múlva, amikor teljes hírzárlat van az ügyben? És ő egyedül kiáll, és elmondja. Ezek a dolgok tényleg így működnek? Nem tudom, hogy sikerült így magához édesgetnie az Ügyészséget anno Viktornak, de hogy kurva jól csinálta, annyi szent.
Na, ez a dolgozatod már szalonképesebb, még akár tárgyalási alapnak is tekinthető. Látható, hogy engem a tartalom érdekel, nem a személy. Felmerül bennem persze pár kérdés. 2002-ben miféle náciveszéllyel riogatott az MSZP? Itt éltem én is ez országban, de ha agyonütnek, sem emlékszem nagyobb volumenű eseményekre, amelyeknek ez lett volna a lényege. Viszon a jobboldal nem csak választások idején harsogja ezt, hanem a ciklusok közepén, egyfolytában, mint ahogy mostanában is elég intenzíven. Kérdésem inkább arra vonatkozott, hogy "holtidőben" milyen haszna származik a dologból az MSZP-nek. Csak egyetlenegy apró előnyt mondj a rohamos népszerűség-vesztés közben, mikor segít ez az ügy a szociknak? Az emberek csak legyintenek és inkább a megélhetésük aggasztja őket, mint a náciveszély, tehát az erre vonatkozó állítások hamisak, propagandisztikusak, csak arra szolgálnak, hogy: egyrészt bagatellizálják a kérdést, eljelentéktelenítve az ügy fontosságát, és ezen a módon is hülyét csináljanak a szocikból, másrészt alátámasszák a jobboldal ismert véleményét a gonosz, sötétlelkű szocikról, mondván, nem kell őket komolyan venni, sőt, a hazugságaikkal szemben ők, az igazság felkent papjai majd jól megmondják a frankót a népnek. Te is elköveted azt a súlyos hibát, hogy a saját véleményedet szentírásnak tekinted, olyan megfellebbezhetetlen ténynek, amivel még vitatkozni sem érdemes. Konkrétan a keresztény szellemiség magasabbrendűségéről van szó. Az istenhit, például, nem magasabb erkölcsi nívó, nem kezelhető tényként. Pláne ne akard nekem bemesélni, hogy önmagában az, miszerint ha az egyik politikai erő magáról hirdeti a keresztény értékrendet, akkor az valóban ok arra, hogy felsőbbrendűként kezeld és bármit, amit állít vagy képvisel, azt maradéktalanul és vakhittel "be kell nyelni" mindenkinek. Lehet, hogy éppen a te gondolataidra hajazó "kisugárzás" okozta már kétszer is a Fidesz választási vereségét, pontosan ez az "én okosabb, szebb, több és zseniálisabb vagyok" fennhéjazó szemlélete vált taszítóvá nagyon sok embernek. A középső szakaszban írottakkal már majdnem egyet is lehetne érteni, legalábbis azzal, hogy mi van a hatalmas Fidesz-népszerűség mögött. Csak hát akkor megkérdőjelezhető az emberek gerince, hitvallása, sok egyéb tulajdonsága, mert hiszen hogyan lehetséges egy ponton túl annak az ellenkezőjében hinni, abban bízni, mint amiben eddig hittek? Ez nekem nem áll össze, de nem vagyok egyedül. Ha az Újpest szarul játszik, becsap engem, mint néző, sportszerűtlen is és kidobott pénznek érzem a meccsre költött pénzt, akkor másnaptól a Fradinak szurkolok? Nem teljesen értem, amit a választókról írsz. Nincs olyan, hogy a zemberek egy darabig hülyék, aztán meg leleplezik a turpisságot és felnyílik a szemük: ilyen egyszerűen nem létezik. Inkább fogalmuk sincs, mi legyen, össze-vissza és nem meggyőződésből választanak pártot. Ha az egyik átvert, akkor a másikra szavazok, hátha az jobb lesz -- és emögött nem is kell semmiféle ideológiát keresni. Nem hiszem továbbá, hogy bármiféle "beépített emberek" lennének a szélsőjobb soraiban, hacsak nem maga Morvai Krisztina a régi balliberális kötődéseivel, Balóval stb... Mindenre nem tudok kitérni, de lagalább jól eldumálgatunk. Üdv!
"Mindig attól hangos a jobboldali média, hogy így meg úgy, azt kell megnézni, kinek használ a nácikkal való riogatás. Na, kinek? Egy olyan kimutatást, statisztikát mutass már, amiben értékelhetően látható, hogy a szociknak kedvez ez a dolog. "
2002., 2006. országgyűlési választási eredmények. Csak ilyen kis "pitiáner jelentőségű" statisztikára futotta, amiknek a hatásait unokáinknak is emlegetni fogjuk...
"Ha gazdasági okokból szavaznak ellenük, akkor ezen a ponton sem pro, sem kontra nem mutatható ki semmiféle népszerűség-emelkedés, ami alátámasztaná ezt a teóriát."
Azért, mert az a neomarxista lózungrendszer ("széljobb veszély", "klerikális reakció", "mucsai provincializmus" stb.), ami sokáig működött a kétezres években is, az őszödi beszéd és a mai gazdasági helyzet hatásai mellett már szerencsére kifulladt (sajnos ilyen lassan). Most persze elkezdenek dolgozni új marketingfogásokon, de remélhetőleg esélytelenek maradnak...
"Az érezhető írásodból, hogy abszolút nem vagy média-szakértő. "
Persze, hogy nem vagyok az. Csak egy egyszerű szemlélő vagyok.
" médiának esze ágában sincs a "jelenlegi kormány" ideológiáját közvetíteni"
Konkrétan így megfogalmazott stratégia valószínűleg nincs, de igenis, közvetítenek egy bizonyos értékrendet a piaci részesedésben dobogós helyeken álló médiumok. Egy olyan értékrendet mutatnak be ezen médiumok pozitív színben, ami könnyebben összeegyeztethető egy kisembereket elnyomó, elitista, korrupción és hazugságokon alapuló politikai erő értékrendjével, mint egy polgári, magas erkölcsi nívót előnyösnek tartó, netán keresztény értékrenden alapuló politikai erő értékrendjével. E médiumokban előbbi a "belevaló", "életre való", utóbbi pedig a "lúzer" és "szélsőséges" értékrend. Ne mesélje be nekem senki, hogy nincs ilyen értékrend-mércézés a médiumokban, és mindezeknek nem feleltehetők meg egyes politikai erők.
Ennek a felismeréséhez nem kell médiaszakértőnek lenni, elég egy minimál társadalomtudományi tájékozottság és két nyitott szem...
"nagy tévedésben lehetsz, amikor a nézőközönség összetételéről azt feltételezed, hogy a leromlott életszínvonalú nézők balliberális vonzódásúak"
Magyarországon az emberek többségének értékrendje sajnos posztkádári-neomarxista-neoliberális jellegű (ateizmus, magánéleti jellemtelenség stb.). A többségé kevésbé meggyőződéses módon, az értelmiségé sajnos meggyőződésesebb módon. Az európai parlamenti és időközi választások eredményei nem értékrendi változást mutatnak 2002-höz vagy 2006-hoz képest, hanem sok emberben értékrend elleni szavazást.
Én találkozom és kommunikálok IRL az egyszerű emberekkel, akikkel az itteni, jólszituált, burokban élő fórumozók többsége talán sosem. Az egyszerű emberek többnyire - főleg a média hatására (!) - utálják a Fideszt, utálják Orbánt, de ott tartanak életszínvonalromlásban, hogy MINDEN ÁRON mást akarnak, mint ami most van. Ez van a hatalmas Fidesz-népszerűség mögött, értékrendi vállalás csak egy része mögött van. Remélem, kitart ez az érzékeny állapot 2010-ig... Ezeknek az embereknek nem kis része az MSZP-re szavazott 2002-ben és 2006-ban - akkor még javában érvényesült a ballib lózungkészlet marketinghatása. Az őszödi beszéd utántól jöttek az ellenhatások, aminek a csúcspontja a zsebek totális kiürítése. Erre mondtam, hogy alig van már olyan kisember, aki ne látná minden kábítás ellenére az összefüggést a Gyurcsány-Bajnai vonal és az életszínvonalromlása között. Ezek az emberek 2006. tavaszán még ezt nem látták, 2006. ősze után már kezdték kapizsgálni, mára viszont totálisan tisztában vannak vele. Ezek a volt MSZP-szavazók lettek Fidesz- és Jobbik-szavazók.
"Mokkában egy kérdés, ki legyen a miniszterelnök. A válaszadók többségénél Vona Gábor nyert"
Stimmel. Ez nem mond ellent annak, amit mondtam. Az emberek az értékrendjüknek megfelelő médiumot "fogyasztják", de már nem hajlandóak szavazni az annak megfelelő politikai erőre, csak olyanra, aki MÁST ígér. Ez pedig ma a Fidesz és a Jobbik. Az emberek ma már meg tudják különböztetni a média-választás és a politikai választás felelőssége és jelentősége közötti különbséget. Keményen megfizették ennek az ismeretnek az árát.
"A nézőközönség vegyes, közel annyi Fidesz-orientációjú emberke ül a tv előtt, mint ahány szoci vonzalmú."
A fentieknek megfelelően pártpreferenciában persze, hogy vegyes a közönség. De alapvető, tágabb értelemben vett értékrendben azért sokkal homogénebb a kép.
"A Jobbik elsősorban a Fidesztől vett el szavazókat. Minden közvélemény-kutatónál 65 % felett álltak az EU-választás előtt, aztán 56-ot kaptak. "
Igen, ezt elismerem, de ezt már egy második lépcsőnek tartom. Pécs és a többi időközi választás azt mutatta, hogy a korábban hosszú ideig mért nagyságrendű Fidesz-bázis megmaradt, és attól függetlenül nőtt a Jobbik népszerűsége (miközben a két neomarxista párt népszerűsége tovább csökkent). Az európai parlamenti választások alkalmával ezekhez az eredményekhez képest valóban látszik a Fidesztől Jobbik felé pártolás. És emögött lehet tudatos, az MSZP-SZDSZ érdekét is szolgáló stratégia: ne legyen 2/3-a (2010-ben) a Fidesznek. Szerintem (vannak erre utaló IRL-élményeim) a Jobbik-gárda vonal tele is van ballib beépített emberekkel (Szilvásy-féle kör???), gyorsan átpártolókkal mindenesetre biztos (fordítottat is tudok, MIÉP-tagból MSZP-taggá vedlett volt egyetemi ismerősöm). Ezért érdeke a neomarxista vonalnak passzívan vagy akár aktívan támogatni a Jobbikot. Persze ez még messze van attól, hogy a Jobbik az MSZP trójai falova legyen, de a Jobbik általi Fidesz-fikázást látva semmin nem lepődnék meg a következő országgyűlés jogalkotási folyamataiban...
Természetesen alig van értékelhető gondolatod. Tényszerűen nem igaz, amit leírtál. Mindig attól hangos a jobboldali média, hogy így meg úgy, azt kell megnézni, kinek használ a nácikkal való riogatás. Na, kinek? Egy olyan kimutatást, statisztikát mutass már, amiben értékelhetően látható, hogy a szociknak kedvez ez a dolog. Ha gazdasági okokból szavaznak ellenük, akkor ezen a ponton sem pro, sem kontra nem mutatható ki semmiféle népszerűség-emelkedés, ami alátámasztaná ezt a teóriát. De menjünk tovább. Az érezhető írásodból, hogy abszolút nem vagy média-szakértő. Én egy darabig benne voltam, ismerem a működési elveket. A médiának esze ágában sincs a "jelenlegi kormány" ideológiáját közvetíteni, egyetlen vezérlőelv létezik: a pénz. Kell a nézettség, a szenzáció, a bevétel: ennek rendelnek alá mindent. Bár itt te nyilván a nagy kereskedelmi csatornákra gondolsz, amelynek értéktelen, gagyi műsorairól feltételezhetnénk, hogy rossz irányba viszik a gondolkodást és nem teremtenek értéket -- ámde nagy tévedésben lehetsz, amikor a nézőközönség összetételéről azt feltételezed, hogy a leromlott életszínvonalú nézők balliberális vonzódásúak. Mondok erre egy példát: volt a Mokkában egy kérdés, ki legyen a miniszterelnök. A válaszadók többségénél Vona Gábor nyert, Bajnait és Orbánt megelőzve. A nézőközönség vegyes, közel annyi Fidesz-orientációjú emberke ül a tv előtt, mint ahány szoci vonzalmú. A munkáltatók nem válogatnak, az állásukat pártállásra való tekintet nélkül sokan veszítik el. Sőt, mivel már mindenhol a fideszes szavazók alkotják a többséget, a munkanélkülivé váló és kínjukban a kereskedelmi tv-ket néző emberek között is jóval több az orbánista. Hozzá kell tenni az MSZP történelmi pechjét, hisz a világválság az ő regnálásuk alatt következett be, számos megszorító intézkedésnek pedig ez volt a konkrét oka, nem a Gyurcsány-féle elkúrások. Az emberek nem értik és nem fogják fel a válság lényegét, ezért persze, hogy kizárólag a rossz kormányt okolják. (Sok alapjuk van, tegyük gyorsan hozzá.) A Jobbik elsősorban a Fidesztől vett el szavazókat. Minden közvélemény-kutatónál 65 % felett álltak az EU-választás előtt, aztán 56-ot kaptak. Magam is ismerek egy rakás olyan embert, aki nem tartotta elég keménynek a Fideszt, ezért inkább a Jobbikot választotta. Kimutatott tény, hogy a Jobbik-szavazók közül kb. 80 ezren legutóbb még a szocikra szavaztak, de ez kevesebb, mint az előbbi számadat. így tehát téves volt az állításod. Viszont úgy látom, a postod valóságtartalma alapján a Magyar Nemzetben volna a helyed.
Hazugság? Ó te kis cukipofa! És mi volna a hazugság? Hogy ők nem kaptak tájékoztatást? Hát miért nem mentek utána? Ott még nem tudják, hogy a Tájékoztatási Hivatal már megszűnt?
Az mindenesetre érdekes - ha tetszik, "karakán" - dolog volt, hogy a folyamatban lévő ügyről (más ügyekhez hasonlóan) valahogy rendszeresen tájékoztatták a "Magyar Nemzet" címet bitorló szennylapot.
Mindenesetre a jogalkalmazás legközelebbi próbájának a véresbecstelenek beharangozott felvonulása ígérkezik.
Szerintem a betiltott, ám tovább működtetett banda vezetőit bíróság elé kell állítani, az esetleges felvonulásukat pedig, mint törvénytelent, a törvényes eszközök alkalmazásával a leghatározottabban szét kell csapni, a részvevőket bíróság elé kell állítani.
A Zuschi- és Hunvald-ügyekben magyar viszonylatban kirívóan karakánul viselkedett az ügyészség (UD Zrt-ügyben meglátjuk, lesznek-e egyáltalán vádlottak). Sajnos nem ez az általános ügyészi hozzáállás.
"Oké, de nem hinném, hogy az Ügyészségre a szocik bármilyen "nyomást" tudnának gyakorolni."
Nem feltétlenül van szó közvetlen nyomásgyakorlásról (bár azt sem zárnám ki ebben az országban). Viszont van az egész jogalkalmazásban (bíróság, közig., ügyészség) egy általános, sajnos fiatalokra is sikeresen átörökített, antidemokratikus SZEMLÉLET, ami összhangban van a jelenlegi kormány általános szemléletével. Minden ellenkező híresztelés ellenére pont nem jobboldali befolyást látok e téren, pártállami reflexeket annál inkább.
"Hagyjuk már ezt az ostoba legendát, hogy a náci veszély ütőkártya lenne a szocik kezében, egy nagy frászt, csak süllyednek egyre..."
Gazdasági okok miatt süllyednek, nem politikai, ideológiai okok miatt. Az emberek többségének életszínvonala annyira leromlott és kilátástalanná vált az utóbbi 7 évben, hogy már órákat a jelenlegi kormánynak megfelelő ideológiát közvetítő kereskedelmi tévék előtt gubbasztva sem nyalja be, hogy az MSZP-re vagy az SZDSZ-re kell szavazni. Most már ott tart az átlagember, hogy semmilyen propaganda nem hiteti el vele, hogy az életszínvonalromlás és a kormányzó erők között nincs összefüggés.
Egyébként egyik szélsőségből (MSZP-SZDSZ) másik szélsőségbe könnyen átfordul át egy sodródó, komoly meggyőződés nélküli ember (rengeteg ilyen van) - ahogy az időközi és EU-parlamenti választások is mutatják. A Jobbik elsősorban nem a Fidesz-bázisból vesz el szavazókat, hanem az MSZP-bázisból. Az MSZP-re és az SZDSZ-re már lassan nem szavaznak mások, mint néhány neomarxista budapesti irodista. A klasszikusnak hitt célcsoportok rég elpártoltak tőlük (hála Istennek).
Oké, de nem hinném, hogy az Ügyészségre a szocik bármilyen "nyomást" tudnának gyakorolni. Ezt már rég elszórakozták, amikor annak idején nagyvonalúan elmulasztották a személycseréket. Ebben is balfék módjára cselekedtek, nem is csoda, hogy ilyen silány a helyzetük. Az meg, hogy a náci eszméket ezen a módon emgedik terjedni, rég nem hoz semmiféle hasznot a baloldalnak, nézd meg a közvélemény-kutatásokat és az időközi választásokat. Hagyjuk már ezt az ostoba legendát, hogy a náci veszély ütőkártya lenne a szocik kezében, egy nagy frászt, csak süllyednek egyre...
Nyilván nem arról van szó, hogy nem találják, hanem arról - eltekintve egy több évvel ezelőtti, a jelen idejű, naponkénti bűnelkövetéseihez képest nevetséges ügytől -, hogy nincs ellene eljárás.
És még csak meg sem kell magyarázniuk az illetékeseknek.
Igaz, nem is volna könnyű megmagyarázni.
(Kovács Tamás sem próbálta megmagyarázni, csak azt ismételgette, hogy semmitevésük törvényes...)
Megjegyzem: amikor a rendőrség nem nyomoz a náci honlapok készítői után, nem indít eljárásokat, azt gondolom, politikai nyomásra tétlenkedik. Elvileg elképzelhető, hogy ez a nyomás a szociktól származik...
De legvalószínűbbnek azt tartom, hogy a jogállam annyira tönkrement, évek óta, hogy ki-ki saját belátása szerint járhat el politikai-világnézeti szimpátiáinak megfelelően. És a semmittevésnek, a szabotázsnak valahogy sosincs következménye.
Te az Ügyészség magatartásában hol fedezted fel a szoci nyomásgyakorlást? Egy újabb "szakértő"... Talán a Zuschlag- vagy Hunvald-ügyekben, vagy az UD Zrt-t felmentő ítéleteiben?
És nem tudom eldönteni, hogy szoci manipuláció vagy fideszes megszállás határozza meg a rendőrség/ügyészség magatartását. Lehet, hogy gol az egyik, hol a másik..?
Csak egy dolgot nincs okom föltételezni: hogy tevékenységük, jobban mondva annak hiánya összhangban volna a törvényekkel.