A 2/3-os FIDESZ győzelem után az Alkotmány kisebb módosításával el lehetne érni, hogy a köztársasági elnök ne csak bábfigura, hanem valódi hatalom legyen. Például a mostanihoz hasonló helyzetekben a kormány szétzavarásával, új választás kiírásával operálhatna, stb.
Ebben a szomorú esetben Orbánék meg is fogják tenni - mivel egy miniszterelnök óhatatlanul elhasználódik. Igy Orbánt megteszik erős KE-nek, olyan francia jellegűnek, és Navracsics és más famulusok meg miniszterelnökként viszik a napi balhékat.
De a kormányzati ciklus egybeesik az országgyűlési ciklussal, az országgyűlési választáson a pártok meg szokták nevezni miniszterelnök-jelöltjüket. Így aztán a választópolgárok annak tudatában szavazhatnak, hogy kinek a kormányra kerüléséhez járulnak hozzá.
Én hosszabb távon orbánt max. focitrénerként tudom elképzelni az NB4-ben. De rövid távon, átmenetileg akár pedellus is lehetne egy vidéki általános iskolában. Magasabb stallumban csak kárt okoz......
Amennyiben a köztársasági elnöki jogkörök erősödnének, azzal együtt szükségszerűen felmerülne az elnökválasztás módja is: egy erősebb jogkörű elnök legitimációjához már közvetlen választás dukálna.
"Hosszabb távon Orbán Viktort el tudnám képzelni ilyen erős pozíciójú köztársasági elnökként, akit esetleg a mostaninál jóval hosszabb időre is választanának."
Hja. Én is el tudnám képzelni, mondjuk akár örökös köztársasági elnökként is, sőt apáról fiúra szálló elnökség esetén méginkább. :-) Lehet, hogy Ő is el tudná képzelni önmagát? :-))))))
Hosszabb távon Orbán Viktort el tudnám képzelni ilyen erős pozíciójú köztársasági elnökként, akit esetleg a mostaninál jóval hosszabb időre is választanának.
Nem a rendszerrel van baj, hanem a működtetésével. Egy normális, azaz sikeres kormányzás esetén kit érdekelne ez a kérdés? Senkit. Akié a hatalom, azé a felelősség. Mennyivel jobb ha egy alkalmatlan köztársasági elnöknek adunk nagyobb jogkört? Nem ezen múlik.
Sőt! Ha a nálunk éppen megüresedett óvodavezetői állást is elnyerné az lenne ám a Kánaán! Boldogan élnénk míg meg nem halna. Aztán oda lenne az igazság is! De ezt már nem szeretnénk megélni!
Ha az én 2/3-os többséggel rendelkeznék a törvényhozásban, akkor hülye lennék egy tőlem független politikai tényezőt megerősíteni! Max. a ciklus vége felé, amikor átülhetek abban a pozícióba is.