Egy chicagói pár, Maggie és John Anderson négy hónappal ezelőtt megfogadta, hogy egy éven át csak afroamerikai tulajdonosoktól vásárol, vagy vesz igénybe szolgáltatást.
Kossuthék is csináltak ilyesmi kampányt a hazai (magyar) ipar védelmébe. Igaz a jelvényeiket Ausztriában gyártatták, mert csak ott tudták akkoriban megcsinálni.
Jogom van hirdetni magamról, hogy csak romák érdekeltségébe tartozó (amin romák keresnek) helyeken vásárolok, de akkor lehet, hogy be kell érnem a gyengébb minőséggel és elveszítek egy-pár nem roma kereskedő ismerősömet.
Szerintem jó, szép gondolat: a roma legyen felelős a másik romáért.
Inkább támogatni kellene, mint hülyeségeket írkálni.
"Attól vásárolhat, akitől akar" Hoppá! Tudod te magadról, hogy liberális vagy? :-)
Persze, jobb esetben attól vásárolhatunk, akitől akarunk, csak nem szabad azt mondani hogy azért nem veszünk kenyeret a Kolompár ABC-ben, mert cigányok. Lehet mondani hogy nem elég kedvesek, nem tetszik a tapéta, száraz a kenyér, vagy éppen drága. De azt semmiképpen, hogy azért nem megyek oda, mert cigányok.
Rosszabb esetben nem attól vásárolhatunk akitől akarunk. Az USA-ban pl. törvény írja elő hogy a filmekben mennyi feketének kell szerepelni, minimum.
(1) A Magyar Köztársaság biztosítja a területén tartózkodó minden személy számára az emberi, illetve az állampolgári jogokat, bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül.
(2) Az embereknek az (1) bekezdés szerinti bármilyen hátrányos megkülönböztetését a törvény szigorúan bünteti.
Mivel az, hogy nem vásárol tőlem valaki, mert kék a bőröm, az számomra hátrányos megkülönböztetés, szín alapján. Alkotmányellenes. Rasszizmus.
Megjegyzem, az 1. pont kontármunka. Tiltja a vagyoni helyzet szerinti megkülönböztetést. A vagyon alapú adók éppen ezt teszik.
Tőled vártam legkevésbé ezt a rasszista hozzáállást.
Clintont egyébként elsősorban nem ezért nem választották, hanem azért, mert látták, hogyan degenerálódott a Bush "dinasztia", és nem akarnak semmiféle uralkodói dinasztiákat kitermelni.
Jöjjön valaki teljesen új! Na, ez lett Obama. Egyelőre jól muzsikál.
Technikailag igazad van (bár ilyen alapon nem lehetne közös nevezőre hozni a rasszista jellegű megnyivánulásokat, mert mindegyik esetnek van egyedi jellege), de tartalmilag a hátrányos megkülönböztetés mindegyik esetben fennáll.
Ja, nem stimmel. Miután elküldtem már rájöttem én is. :) Amúgy meg nem érdekel. Vásároljon négertől ha úgy gondolja. Csak azt nem értem, hogy miért pont 1 évig?
Az elnökválasztáson is a nyilvánvaló, de lehazudott rasszista indulat/divat győzött. Clintont soha nem verte volna meg a barackos demagóg, ha a feketék nem szavaznak tömbben rá, csak azért, mert feka.
Tévedsz. Nem voltak ott negroidok, őket később hozták be, munkaerőként. Pár száz hottentotta élt ott, meg néha, amikor az esős évszak kiadósra sikeredett, akkor a nomád maszájok tettek arrafelé egy vargabetűt, hogy pár hét alatt lelegeltessék a füvet a marháikkal.
Azok a negroidok, akik ma túlnyomó többségben vannak Zimbabwéban, pontosan úgy kerültek oda, ahogyan a románok a mára már rég román többségű Erdélybe. Olcsó munkaerőt jelentettek. Aztán túlszaporodták a korábbi munkaadóik nemzetiségét.
Tőlem, ha nem akar, ne hallgasson az afrikai senkire, de ne is irtson ki senkit, és tartsa el magát!
De semmi gond, ha így folytatják, egyszer csak éhen halnak, vagy kiirtják egymást az egyre kevesebb élelemért, aztán, amikor előáll ugyanaz az állapot, mint Rhodes előtt, akor majd valami globális cég megveszi az egészet en gros.
Aztán onnantól kezdve nem ország, meg polgárok, meg polgári jogok. Hanem cég telephelye, alkalmazottak és munkarend, házirend. Aki nem tertja be, azt kiteszik a bizt. őrök a kapun.
Kétségkívüli, a legtipikusabb rasszizmus. Nekem nincs ezzel semmi bajom, liberális vagyok. De szerintem ez a házaspár azonnal kiverné a hisztit, ha a busz oldalára megint ki lenne írva hogy whites only.
Az ma Zimbabwe. Amikor Cecil Rhodes odament, gyakorlatilag lakatlan volt. Pár nomád állattartó törzs fel-feltűnt időnként, de ahogy a marháik lelegelték a füvet, odébb is álltak más országba.
A terület eredetileg nem volt képes pár száz gyűjtögető életmódú nomádnál többet eltartani. Aztán jöttek a moooocskos gyarmatosítók, hozták a korszerű mezőgazdasági módszereket. Olcsó lett az élelem. Zimbabwe lett a kontinens éléskamrája, Dél-Afrika mellett. A lakossága elment 12 millióig, és már nem tetszett nekik, hogy a fehér farmerok az őseiktől örökölt nagy földeket tulajdonolták és művelték.
Mugabe, a setét barom kitalálta, hogy el kell a fehéreket űzni. Űzik is. Csak el/kiirtják velük együtt a szakismeretet is. Tudod, mint a Hofi-poénban. Eltűnt a kulák. Meg eltűnt vele a szalonna. Meg a zsír. Meg a... Egy dolog elrabolni a földet meg a műveléséhez szükséges eszközöket, és megint más hatékonyan, nyereségesen működtetni.
Ugyanez volt itthon is, mikor 1948 után államosították a gyárakat, aztán a jóelvtárs portásból csináltak vezérigazgatót. De legalább - akkor már - nem irtották a tulajdonosokat, ennyiben voltak csak jobbak a náciknál. Nem mentek el a fizikai megsemmisítésig, beérték a kisemmizéssel. Na, ezek az afrikaiak még csak Hitlernél tartanak a történelmi lecke megismétlésében. A jelek szerint megtanulni nem tudták, így aztán müxik a Fukuyama szabálya.
A terület mára degradálódik, és jó úton van ahhoz, hogy eltartóképességében oda jusson vissza, ahol Rhodes megérkezése előtt volt.
Mi meg segélyezzük őket ahelyett, hogy hagynánk, hadd egyék meg, amit főztek. Azt aztán mindet.