tisztán és világosan leírja, hogy a 4 évenkénti választások alól csak és kizárólag az előrehozott választás adhat felmentés. hiszen azért előrehozott, mert nem tartja a 4 évet. ahhoz, hogy egy előrehozott választás után ne 4 évvel legyen az újabb választás, amit az alkotmány leír, az kell, hogy újabb előrehozott választás legyen.
Na jo, ugy dontottem, elmagyarazom. Nezzuk a szoveget:
"20. § (1) Az országgyűlési képviselők általános választását - az Országgyűlés feloszlása vagy feloszlatása miatti választás kivételével - az előző Országgyűlés megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani."
Most nezzuk a kivetel nelkul:
20. § (1) Az országgyűlési képviselők általános választását az előző Országgyűlés megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani.
Tehat a torvenyt azt mondja, hogy a valasztasoknak marcius-aprilisban kell lennie normalisan!!! Semmi 4 ev, semmi intervallum, csak a honap, Mo-n ebben a 2 honapban lehet valasztas alapesetben, semmikor maskor.
Most jon a kivet: elorehozott valasztasok eseten _nem kell_ marcius-aprilisban lennie, hanem akkor, miert eppen kijon, mondjuk legyen es 2009 oktorber. De azt viszont kikoti, hogy ekkor nem 4 ev mulva oktoberben kell valasztas, nem _ekkor is_ 4 ev mulva marciusban-aprilisban, tehat az elorehozott valasztasokkal a kormany nem 4 evet kap hanem 3+valamennyit. Ha a valasztas februarban tortenik az szopas, mert akkor csak 3 evet kap, ha oktoberben akkor 3.5 evet kap, mert a valasztasoknak mindig marcius-aprilisban kell lenni. Igy mar erted? A torveny tokeletesen fogalmaz es mindent lefed.
ez nagyon durva, hogy ez a topic hetvenakárhány hsz-t megért, amikor annyira egyértelmű a helyzet, és az is egyértelmű, hogy gyenesei buta nem kell ide törvényt idézni akkor lehet előrehozott választás, ha a parlament feloszlik és akkor nem érvényes rá az előzőtől mért négyéves időtartam, és ebből következően április-májusi időpont. ennyi az egész
Te nem erted:-) Az idezett szovegben nincs definialva, hogy mi a teendo abban az esetben, ha a kivetelek kovetkeznek be (pl. Parmanent feloszlasa). Erre csak azt tudjuk, hiogy a normal eljaras nem alkalmazhato, de azt nem, hogy mi az alkalmazanado.
Csak annyit akarok mondani, hogy szerintem ugyetlen szoveg, mert ahelyett, hogy a parlamenti mandatum hosszat (kiveteleket felsorolva) 4 evben hatarozna meg, az elozo valasztastol indulo intervallummal akarja leirni ugy, hogy a kiveteleket feloldasat nem fejti ki.
ez azt jelenti, hogyha most előrehozott választás van, akkor nem lesz meg a 4 év, tehát ez a kivétel és nem az, ami az előrehozott után lesz, mert az ismét 4 év múlva esedékes, hiszen írja, hogy az országgyűlés megválasztása után 4 évvel kell megtartani.
A wiki szerinti aktualis 20 (1) igy szol: -------- 20. § (1) Az országgyűlési képviselők általános választását - az Országgyűlés feloszlása vagy feloszlatása miatti választás kivételével - az előző Országgyűlés megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani. -------- Ez viszont szvsz eleg gaz, mert a "az Országgyűlés feloszlása vagy feloszlatása miatti választás kivételével" reszt egyaltalan nem targyalja a kesobbiekben, vagyis nem lehet tudni, hogy a feloszlott Orszaggyules utani uj valasztas hany evre ad mandatumot.
Kedves. Amolyan inkvizítorosan kedves. Csak szólok: a századik nickem ( tíz jogos, nyolcvan jogtalan, tíz "elveszett" tizenpár év alatt), úgyhogy nekem dumálhatsz. Inkább kérnél bocsánatot, az ötvepár éve halott nagyanyámtól, ha már azonos kalap alá veszel engem (őt), mint a szemét bolsit, aki idehozta!
A szomorú az hogy ez igaz. Amikor először felmerült az előrehozott választások lehetősége/igénye, akkor nagyon komoly szakértők fejtették ezzel kapcsolatban egymásnak ellentmondó véleményüket.
Szerintem ha ebben az évben előrehozott választások lesznek, akkor azidén indul az új négyéves ciklus.