MNO
Sólyom László köztársasági elnök vasárnap helyett szombat délután tesz látogatást Székelyföldön, mert a román légügyi hatóságok az általuk korábban kiadott marosvásárhelyi leszállási engedélyt időközben visszavonták – tájékoztatott a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) pénteken.
Sólyom László eredeti programja szerint vasárnap, a hivatalos állami ünnepségek után utazott volna Erdélybe.
A KEH közleménye szerint az államfő, egyetértésben a magyar kormányzattal, meggyőződéssel vallja, hogy a szomszédos országok vezetőinek kölcsönös utazásai hozzájárulnak a bizalom erősödéséhez és az előítéletek lebontásához, ezért ezt a gyakorlatot folytatni kívánja.
(MTI)
Hát nem gondoltam volna, hogy egyszer egy platformra fogok kerülni Plixyvel. De ha azt nem is mondom, hogy az erdélyi magyarság és székelység hazája Románia, de azt igen, hogy az országa sajnos igen. Valószínűleg megváltoztathatatlanul. Mert:
1. A teljes terület változatlan megőrzésére hosszú távon vh. nélkül sem volt esély. (Helyesebben volt, autonómiát kellett volna adni Erdélynek a többnemzetiségű, egyébként erős önálló tradícióval rendelkező területnek)
2. Az ötvenes évekig kb. tartható lett volna, hogy kb. a második bécsi döntés által visszacsatolt területek Magyarországhoz tartozzanak. A székelyföld addig színmagyar volt, és az addig vezető korridoron sem volt nyomasztó a román többség.
3. Ma ezzel szemben az a helyzet, hogy Székelyföld fővárosa (Marosvásárhely) többségében román, a nagyobb városokban sem elhanyagolható a román kisebbség. (Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Kovászna stb.)
4. Az egykori korridor területén alig-alig akadnak magyar többségű települések, a nagyvárosokban (Várad, Kolozsvár) vastagon kisebbségben van a magyarság.
5. Dél Erdélyben gyakorlatilag csak szórványban él magyar.
A mai Erdélyben él több mint 5 millió román és 1,5 millió magyar, némi cigány, más gyakorlatilag nem. Ezekkel az arányokkal egy korrekt autonómiát kellene csinálni Székelyföldön, másutt pedig szélesíteni a nemzetiségi jogokat. Ennyi a reális rész.
Persze lehet háborúzni is (ilyen még úgysem nagyon volt, tárgyalóasztalnál dőlt el mindig Erdély sorsa a 20. században), de az ott élőknek az esetleg győztes háború (megjegyzem erre nincs nagy esély) után is együtt kell élni a románokkal. Lehetőleg úgy, hogy az 5 millió román se legyen pária, mert az nem csak nekik nem lenne jó, hanem a 12 millió magyarnak sem.
(Ez az 1225-ös hszre válasz, csak szarakszik a szerver, ezért így válaszolok, így talán sikerül.)
Te megveszekedett barom!!!Szerinted a székelyek és az erdélyi magyarok hazája Románia???Sok f*szságot, magyarellenességet olvastam tőled meg a hasonlóktól, de ez messze túltesz mindenen, ezért ma megfog dicsérni a funár meg a slota, miközben csontig benyaltok náluk...
Már hogy a büdös faszba lenne az ő hazájuk Románia??A székelyek, erdélyi magyarok hazája Magyarország, melytől elszakítva élnek!
Én pölö támogatom az erdélyi magyarok vállalkozásait, azzal, hogy náluk vendégeskedem. Támogatom az együvétartozás érzését azáltal, hogy náluk vendégeskedem... Meg egyszer ajándékcsomagot gyűjtöttem-vittem Böjte Csaba egyik házába.
Én a magam részéről csak az nevetem-, gúnyolom ki, aki arra rászolgál. Arra nem emlékszem, hogy bárkire is használtam volna a náci jelzőt. (Igaz, valaki tett egy ilyen állítást a Fideszre, mire én vissza kérdeztem, hogy "mióta náci a Fidesz?")
Hogy ki mit tesz annak érdekében, hogy Székelyföld újra Magyarország része legyen, nem tudom. Én ennél sokkal fontosabbnak tartom, hogy elégedett emberek éljenek ott IS(!). Ez pedig szerintem teljesen független attól, hogy mely ország területére esik éppen. Úgy gondolom, hogy ezért kellene tenni tenni minél többet, de pont ezért nem tesz senki, semmit. Számomra nincsen jelentősége az országoknak, országhatároknak.
Így igaz! Egy hajszállal gerincesebbek azért. És nem szeretnek feleslegesen beszélni.
A székely szedi a gombát a forrás mellett. Arra jön valaki, a széköly szól: - Ne igyék kend a forrásból, mert meg van mérgezve. - Ce? - Mi? kérdi az atyafi - Azt mondom, hogy lassan igyék, mert hideg.?)))
Elnökök jönnek és mennek, a politika néha enyhül az irányukba, néha bekeményít, de a székelyek ott vannak, és nem engednek egy tapodtat sem. Az idő nekik dolgozik.
Való igaz. De ha nem lettem volna egyételmű, én a saját székelyföldi barátaimról beszéltem, és azon saját anyaországi ismerőseimről, akik saját őszintétlenségük miatt vesztettek el székely barátokat.
Szerencsére elég sokan vannak a székelyek, mindet én sem ismerhetem... :)
Aki a szilvapálinkát szereti, rossz ember nem lehet!:)
Bukaresti román barátunkat vittük Székelyföldre , az ominózus marosvásárhelyi 90-es március 20-a után néhány nappal (ha tudod miről beszélek). Szegény, nagyon intelligens, nagyon empatikus, és nem utolsósorban nagyon jóképű barátunk, egy cseppet sem volt nyugodt ami testi épségét illette volt. Egy szót nem tudott magyarul az istenadta. Az első pillanat nem volt barátságos. De amikor felhajtotta az első pohár 60 fokos szilvapálinkát, és a szeme sem rebbent, már tisztelték. A másodiknál már kedvelték. A harmadiknál, aszonták: testvér.
Ne bántsd Pixyt! Nem igazán van otthon a témában, de azért érdekli, különben miért volna itt? És ha valakit érdekel a téma, még mindig jobb, mint aki aszongya, lesz@rja. Én meghívnám őt egy Marosfői nyaralásra. Elvinném Csíksomlyóra, Szárhegyre, Mádéfalvára, a Gyilkostóhoz. Összeismertetném a székely barátaimmal, akik elfogadták, hogy a gyerekük Magyarországon kíván élni. Nem hiszem, hogy nem mozgatná meg ezeknek az embereknek a nemzeti öntudata. Csak oda kellene menni. Tutti, jól érezné magát.
És akinek nem elég jó pl. a falusi turizmus, annak bátran ajánlom pl. a Hotel Szováta Danubiust... De Csíkban, ill. Udvarhelyen is rendben vannak a Hunquest szállói is. És rengeteg európai színvonalú panzió van szerte Erdélyben. Pl. a vásárhelyi TIP-TOP, saját úszómedencével, szaunával...
Tényleg nem ártana személyesen is tapasztalatokat szerezni. Egyébként az átlagromán értelmesebb, mint a politikusok. Engem még semmiféle kellemetlenség nem ért azért, mert magyar vagyok. Lehet szervezni a nyaralást, Olaszország, Görögország úgyis drága lett a gyenge forint miatt, Erdély nem annyira és gyönyörű.