Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Ez a kés téma gáz... Ha késsel gyakorlunk (aikido), mindig elmondja a sensei, hogy arra készülj fel, hogy nem fogod sérülés nélkül megúszni. Vedd el tőle minél előbb a kést, de tudd, hogy meg fog vágni, és csúnyán vérezni fogsz... Sőt olyant is mondott, hogy magasabb szinten néha éles késsel is gyakorolni kell (nagyon óvatosan!!!), mert a gyakorló fakés nem tanít meg a szükséges tiszteletre!!!!
Nyílván mindig az adott szituációban alakul ki, hogyan is reagálok.
A célom az volt, hogy ne terjedjen el az az egyre gyakoribb elképzelés a fegyverre vágyakozók között, hogy ha végre hozzájut a "gyilok"-hoz, akkor azzal rögtön megsemmisítő erejű csapást akarjon mérni bárkire, aki az ő területére téved.
Tehát bármennyire is macsó dolognak tűnik a betörő két szeme közzé durrantani, azért ezt hagyjuk meg a végső lehetőségek sorában! Mert ugye van akire elég ráordítani, van akit pofán kell verni, netán ráhúzni egy nagyot a lapátnyéllel és végül tényleg lehet olyan helyzet, hogy csak a szakszerűen és gyorsan használt lőfegyver menthet meg. De valljuk be, nem az utóbbi a gyakoribb.
Egyébként én is azt vallom, hogy a magántulajdonnak szentnek és sérthetetlennek kellene lennie és valahol legbelűl én is úgy látom helyesnek, hogy ha valaki idegen portára hatol be, akkor számolnia kelljen azzal, hogy ott nem látják szívesen és ennek az érzésüknek esetleg fegyverrel adnak nyomatékot. De a ralitás az, hogy nem itt tartunk, tehát úgy kell megválasztani az eszközöket és módszereket, hogy az eset után is legyen esélyünk a további normális életre.
Hát ja, csak mit választasz meg és hogyan? Bemegy két-három betörő éjszaka, amikor az egész család otthon van, mit csinálsz? Bízol benne, hogy csak az ékszer, meg a pénz kell nekik, és bemondásra elhiszik, hogy nincs több, csak amit odaadtál? :( Akkor, amikor egy 7x éves néni és bácsi torkát simán elvágják, 8x éves öregeket vernek és kínoznak meg pártízezer forintért? hát nem tudom... De ahhoz a bíróhoz is szívesen beküldenék pár nagydarab "betörő urat", azok minden jogával egyetemben egy szép sötét éjszakán, aki képes elmeszelni azt a háztulajdonost, aki így vagy úgy felhentelte a hozzá betörőket...
A paintball-marker külön kategóriát képez, 15 J alatt szabadon forgalmazható, vásárolható. A 7.5 J feletti légfegyver már a lőfegyverek halmazba tartozik, tartása engedélyhez kötött, de forgalmazható.
Az airsoft fegyver pedig légfegyvernek minősül, ezért még MKH kártyát is kapsz hozzá... :)
Ezeket az érveidet semmiképpen ne hangoztasd, ha egyszer fegyvertartás iránti kérelmet nyújtasz be. Bár mindannyiunk érdekében inkább azt mondanám, hogy mégiscsak hangoztasd, mert akkor talán nem kapsz engedélyt.
Tényleg nem szeretnélek megbántani, de tényleg egy picit felelősebben kell gondolkozni fegyverhasználat esetén. Hogy kell-e éles helyzetben agyalni? Naná, hogy kell! Attól mentsen meg minket a világ, hogy agyatlanok kezében legyen fegyver. Tudomásul kell venni, hogy a fegyvertartás felelősség. Méghozzá óriási felelősség.
"(itt arról meg ne is beszéljünk, hogy két vagy több elhangzott lövésnél fültanú legyen a talpán aki megmondja melyik dördült el először, a figyelmeztető, vagy a célzott)"
Nyílván egy fültanú esetleg nem fogja megmondani, melyik volt előbb, de egy szemtanú már valószínűleg. Arról nem is szólva, hogy az utána következő vizsgálat során vannak olyan szakértői módszerek, amelyek segítségével ez a kérdés jó eséllyel eldönthető.
"A másik pedig, hogy a magánlakásomban - az éjszaka közepén, jogosulatlanul ott tartózkodó és a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt birtokló"
Én értem a hozzáállásodat, de mivel a téma komoly, így mindig fogalmazz pontosan! Amit leírtál, az ugyanis még abszolút nem jogosít fel fegyverhasználatra, de még arra se nagyon, hogy egy fakanállal elverd a betolakodót. Ha egyszer oda kerül a sor, hogy a bíróság előtt kell magyarázkodnod, az ilyen átgondolatlan, vadnyugati megjegyzésekkel nem fogsz pozitív hatást elérni a bírónál.
Egyébként én is azt vallom, hogy a magántulajdonnak szentnek és sérthetetlennek kellene lennie és valahol legbelűl én is úgy látom helyesnek, hogy ha valaki idegen portára hatol be, akkor számolnia kelljen azzal, hogy ott nem látják szívesen és ennek az érzésüknek esetleg fegyverrel adnak nyomatékot. De a ralitás az, hogy nem itt tartunk, tehát úgy kell megválasztani az eszközöket és módszereket, hogy az eset után is legyen esélyünk a további normális életre.
Tehát a mondandóm lényege, hogy ne olyan hevesen! És igenis, tessék gondolkodni cselekvés előtt!
Csak épp a gyakorlat mindig másképp működik mint az elmélet.
Az említett éles helyzetben te ezen fogsz agyalni?: "Húha, most itt egy késsel rám támadó egyén, de nekem előbb fel kell szólítanom, meg figyelmeztető
(itt arról meg ne is beszéljünk, hogy két vagy több elhangzott lövésnél fültanú legyen a talpán aki megmondja melyik dördült el először, a figyelmeztető, vagy a célzott)
lövést kell leadnom, meg húha, nincs tanúm aki később igazolni fog engem?!"
Addigra te már esetleg halott vagy. Te megkockáztatnád?
A másik pedig, hogy a magánlakásomban - az éjszaka közepén, jogosulatlanul ott tartózkodó és a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt birtokló - lelőtt személy esetében szerinted ellenem fognak ítélni a jogos védelmi helyzet elbírálásánál?
Ugyanazt - ha tisztában voltál vele - te is leírhattad volna mint az olvtárs de te inkább arcoskodtál. Ha mindig így intézel dolgokat, neked lehet szar.
Nem tudom, mert megmondom őszintén sose érdekelt egyik se, így nem olvastam el a rájuk vonatkozó részt...de szerintem elvileg forgalmazható lenne, de akkor lőfegyver kategória...fegyvertartási, stb...de csak szerintem...
Akkor a 7,5 J feletti légfegyver ill. a 15 J feletti paintball - gondolom - nem is forgalmazható, hisz a tűzfegyver kategóriába megint csak nem sorolható.
Pontosan azt írja, hogy ELTÉRŐ rendelkezés hiányában.
na itt az eltérő rendelkezés:
Idézek a 253/2004 -es kormányrendeletből:
21§ 2. bekezdés:
Külső formájában automata szerkezetű lőfegyverre hasonlító félautomata lőfegyver csak sportlövészetre engedélyezhető.
később olvashatjuk ugyanezen az oldalon, hogy hányféle, és mennyi fegyvere lehet egy embernek, stb...
A légfegyver pedig NEM lőfegyver, ezért lehet automata...ugyanúgy, ahogy automata gáz, vagy airsoft fegyverek is kaphatóak...azért mert ezek nem lőfegyverek!!!
Na most ez is érdekes, mert az egyik jogszabály szerint, a "B"-kategóriába tartoznak a "külső formában automata szerkezetű tűzfegyverre hasonlító félautomata tűzfegyverek".
Viszont ha az ember továbblapoz, akkor a következő "A fegyver forgalmazása és tartása" fejezetben ez szerepel:
"Nem engedélyezhető továbbá - jogszabály eltérő rendelkezése hiányában - ... - ... - külső formában automata szerkezetű lőfegyverre hasonlító félautomata lőfegyverek"
Tehát nem egyértelmű, hogy amit említettél, az M-4, MP-5, AK forgalmazása tiltott e?!
Hacsak nem ennek a "jogszabály eltérő rendelkezése" alapján de akkor meg minek írják bele egyáltalán a forgalmazás fejezetbe?
Ha pedig a "lőfegyver" ill. "tűzfegyver" fogalmakat vizsgáljuk, akkor megint baromság, hisz a lőfegyver lehet légfegyver is de akkor meg az automatára hasonlító tűzfegyver engedélyezett, ugyanilyen légfegyver pedig nem? :)
Próbáltam már én ezt sulykolni itt emberekbe, de nem sok sikerrel...van aki itt meg van győződve, hogy csak forgótárast vehet, vagy még azt se...meg, hogy nem viheti haza, csak a sportegyesületnél tárolhatja...
Pedig ha tudnák, és látnák, hogy embeknek otthon M-4-es, MP-5 ös, de akár AK van a páncélban...természetesen csak öntöltő, és nem automata változatban...és mindezt sportcélra...
Tehát, leteszed a fegyvervizsgát - ez csak pénzkérdés meg egy kis tanulás - amivel igényelhetsz maroklőfegyvert önvédelmi célra. Természetesen az elbírálásnál simán el fogják utasítani a kérelmedet, hacsak a lakóhelyed szerinti rendőrfőkapitány nem az apósod. :)
Viszont. Ha belépsz egy sportegyesületbe (ez nálunk csak 1000 Ft/hó) és a minősítő lövészeten meglövöd a szintet, akkor kérelmezheted a hatóságtól - az egyesület hozzájárulásával -, hogy sportcélra szeretnél lőfegyvert vásárolni. Erre meg fogod kapni az engedélyt.
Persze ezt a fegyvert nem hordhatod/viselheted magaddal de otthon tarthatod (az előírt feltételek mellett).
"Egyébként jogilag tényleg nem szükséges MÁR az arányosság..."
És egyébként meg kés ellen még az RPG is arányosnak számít, mert a kés a legsunyibb támadófegyver. Nemrég edzettem együtt aikido-sokkal, és az egyikük mondta, hogy a sensei-jük szerint: "ha kést látsz a támadó kezében, akkor futás!". Akkor mit tehet egy harcban képzetlen megtámadott?