Keresés

Részletes keresés

averna140anni Creative Commons License 2009.06.21 0 0 94
Ezzel a nem szabad evidenciát levédetni fordulj a hivatalokhoz. Amúgy egyet értek, de sok esetben a hivatalnak is nem csak szakmai hanem üzleti szempontokat is figyelembe kell vennie!
Előzmény: locsemege (90)
averna140anni Creative Commons License 2009.06.21 0 0 93
Nézd ma már fejlett annyira a hivatali procedúra, hogy az újdonságkutatásban megbukik vagy sem a dolog. Tehát ha megkaptad az oltalmat akkor kevés az esély már arra, hogy elbukd a dolgot.
Előzmény: Törölt nick (89)
locsemege Creative Commons License 2009.06.21 0 0 92
Jó, valóban, az oprendszeres példa alkalmatlan volt a vagyonvédelem bemutatására. Ami a személyes adatok biztonságát illeti, csak akkor hihető, ha valamilyen úton azt egzakt módon garantálni tudod. Az egyik, hogy zárt a rendszer, nem használ nyilvános hálózatot, mint például rádiókapcsolat, infravörös kapcsolat, internet. A másik, hogy használsz nyílt hálózatot, de közzéteszed a forráskódot, amelyet akár újrafordítva a rendszerre tölthetsz, s a nyílt forrás része teszem azt az open ssl, amellyel a titkosított protokolt intézed. Ha a kód zárt, máris megbízhatatlan: honnan tudható, nincs-e rajta backdoor, vagy valamilyen kémkedő feature?
Előzmény: averna140anni (88)
sajnos boka Creative Commons License 2009.06.21 0 0 91
"Ha ismered a történelmet sok olyan volt már, hogy valami új megjelent és sérti a piaci szereplők érdekeit."

Hát kellene ismernem a történemet:)
De olyan új találmány, ami nem sértette volna piacon jelenlévők érdekeit, még nem született.
Sérti. ÉS? NEm érzed magad eléggé erősnek a piacradobáshoz lelkileg(anyagilag más kérdés) Igen, lesznek ellenfeleid, akik ellened küzdenek majd, de csak ha valóban jó cuccról van szó.
Ezt onnan veszed észre, hogy lesznek ellenfeleid. Ha nincsenek, akkor nem jót találtál ki.

Ilyen ez a szemét kapitalizmus:)
Előzmény: averna140anni (79)
locsemege Creative Commons License 2009.06.21 0 0 90
Tisztában vagyok vele, hogy nem csak a gyógyszeriparban vannak szabadalmak. Azt írtam, hogy azt tartom kívánatosnak, hogy csak a nagyon nagy munkát igénylő termékeket szabadalmaztassák. Tehát az igen nehezen megoldható problémákat.

Mondok példát. Úgy tudom, az indukciós átfolyásmérők esetében a lapos cső szabadalmi oltalom alatt áll. Ettől én kibuktam, ki lehetett az az ostoba, aki hagyta ezt levédetni? Mondom, miért. Ugyanis triviális. Amikor ilyesmivel foglalkoztam, az első gondolatom az volt, használjunk lapos csövet, mert így kisebb nagy mágneses ellenállású szakaszt kell kigerjeszteni, másfelől a cső keresztmetszetének hosszabbik középvonala mentén nagyobb jelfeszültség indukálódik, mint kör keresztmetszetű cső esetében. Egykori főnököm csak legyintett, hogy ő is gondolt rá, de nem lehet, mert szabadalom védi.

Tehát ilyen evidenciákat nem lenne szabad levédetni. Azt mondom, minden, aminek a dokumentációja 1000 oldal alatt van, azt ne lehessen levédetni, mert azok jó ötletek, bárkinek szabadon eszébe juthatnak. A nagyon összetett, sok ember együttes gondolkodása, kísérleti, mérési eredményei alapján, elméleti levezetésekből kijött, bonyolult rendszerek védelmét látom indokoltnak.
Előzmény: averna140anni (83)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.21 0 0 89

Erről magánba tudnák neked mesélni. Szabadalmi perről. Első, másodfokon és a Legfelsőbb Bíróságon is nyertem.

Igen gyakori az, hogy a feltaláló nem néz rendesen utána a világban az ő újdonságnak gondolt écájának. Sokan, amikor valami jópofaság eszükbe jut, autodidakta módon akkor akarja megtanulni a szabadalmak jogi procedúráját. A saját kárán aztán vagy megtanulja, vagy belefullad a dologba.

Mert ez is egy szakma. Bikkfanyelven írt jogi szövegek, ahol minden kis félszónak lehet drága anyagi kára.

Van olyan szitu is, mikor az ötlet jó. Újdonság is. Talán még lenne piaca is. De túl sok hasonló irányú fejlesztés folyik a világban és mire a kisebb tőkéjű egyik feltaláló kidolgozná a sajátját, a tőkeerősebb már túl is van rajta. Nem avval a módszerrel, de ugyanazt az igényt kielégítve.

Mert minden újdonságnak valamilyen konkrét igényre kell rímelnie. Aminek piaca van. Ma már komoly lóvékat kell betenni, hogy ki is jöjjön valami pozitív szaldó a végén.

Vagy eladni az első lépések után olyannak, akinek módja (anyagi módja) van végigvinni.

Sajnos a szabadalmak körüli városi legendák is igen népesek. Sőt, a legtöbben még a kategóriákat is keverik- Mi a különbség pl. az ipari mintaoltalom és a szabadalom közt. Vagy a védjegyek közt.

Előzmény: averna140anni (77)
averna140anni Creative Commons License 2009.06.21 0 0 88
Nyugodj meg itt a személyes adatok biztonságban vannak, ez az egyik fő szempont.
Most arról beszéltem a jelenlegi Windowshoz képes fele annyi, úgy mint a jelenlegi vagyonvédelemhez képest. S tudtommal ingyenes vagyonvédelem ebben a formában nincs mint a forráskód nyíltsága.

Eszem ágában sincs hülyének nézni, én minőséget és megbízhatóságot akarok és nem lehúzást és kapitalizmust!
Előzmény: locsemege (85)
sajnos boka Creative Commons License 2009.06.21 0 0 87
"magyar társadalmi és egyéb helyzetben nem kívánom ezt "dolgot" egyenlőre piacra dobni."

Akkor már végképp nem értem, hogy miért szólaltál meg egyáltalán itt a fórumban.
Nem baj, ha el akarod adni, bár sokan itt a fórumozók között szent tehénnek tartják a reklámtilalmat(ami így baromság sztem)

Előzmény: averna140anni (76)
sajnos boka Creative Commons License 2009.06.21 0 0 86
na de kuncsaftod csak akkor lesz, ha eladod.
Eladni meg úgy tudod, ha megsmerik az elvet, hogy tudjék: nekik erre van szükségük, nem pedig a másikra.

Arra vársz, hogy ismert legyen, de nem vagy hajlandó bemutatni.

Előzmény: averna140anni (84)
locsemege Creative Commons License 2009.06.21 0 0 85
Engem mindenképpen érdekelne a működés mechanizmusa. Éppen ezen a területen, a vagyonvédelemben, számítástechnikában, ahol fontos, hogy kontrollálni tudjam a folyamatokat, hiszen személyes adatok kezeléséről van szó.

és ráadásul fele annyi az ára

Ööö... az ingyen legálishoz képest a fele? És mindehhez még nyílt a forráskódja, bele is nézhetek, mit hogyan csinál.

Sem ők, sem Te nem azt fogod keresni

Miért kell hülyének nézni az ügyfelet? Nagyon a véredben van a kapitalizmus, a fogyasztói társadalom. Próbálj elszakadni tőle egy pillanatra, lehet, hogy az embert is meglátod majd! ;)
Előzmény: averna140anni (84)
averna140anni Creative Commons License 2009.06.21 0 0 84
Üljük meg a példádban fordítva a lovat!

Megvennéd-e a Windows akkor, ha:

az eddigi Windows felhasználok 100%-a azt állítja, hogy ez megbízható, biztonságos, az eddigiekkel ellentétben minden várakozás felülmúlja és ráadásul fele annyi az ára.

Nincs jobb reklám az elégedett kuncsaftoknál.
Sem ők, sem Te nem azt fogod keresni ez a Windows mitől jobb, mitől lett ilyen?
Kivéve akkor ha Te a konkurencia vagy és hasonló sikereket akarsz elérni.
Előzmény: locsemege (82)
averna140anni Creative Commons License 2009.06.21 0 0 83
Ha így lenne ahogy te gondolod akkor nagyon sok mindennapos használati tárgyunk nem úgy működhetne. Hiszen nem csak a gyógyszeripar rendelkezik szabadalmakkal, csak egy "óriási" példa: repülőgéphajtómű is egy szabadalom.

Valóban létezik olyan, hogy két ember egymástól független kitalálja ugyanazt a dolgot. De a szabadalom bizonyos tekintetben a szellemi tőke védelmét jelentheti. Nem egy olyan eset volt amikor Nobel díjat azért vontak vissza, mert kiderült hasonló dolog már valakinek egy szabadalma.

Előzmény: locsemege (81)
locsemege Creative Commons License 2009.06.21 0 0 82
ha egy szolgáltatást vásárolsz vagy egy terméket akkor arról a részleteket senki sem kötni az orrodra

Ez sajnos egyre inkább így van, viszont én éppen ebben az esetben állok el a vásárlástól. Nekem fontos, hogy tudjam, az illető berendezés hogyan működik. Ha tudom, akkor vagyok képes annyira megbízni benne, hogy használjam is. Nyilván nem a legapróbb részletekről beszélek. Szerinted miért nem használok Windows-t? Az egyik ok: nem bízom benne.
Előzmény: averna140anni (76)
locsemege Creative Commons License 2009.06.21 0 0 81
Az egész szabadalom egy hülyeség, tulajdonképpen egyfajta gondolatrendőrség. Jó példa a software szabadalmak ügye. Ha azt mondod, írjam ki bash-ben a számokat 0-tól 9-ig, kb. ezt fogom írni:

for ((i=0; i<10; i++)); do echo "$i"; done

Na most lehet ezt variálni, de ha másnak mondod ugyanezt, jó eséllyel ő is így oldja meg, vagy hasonlóan. És ez bonyolultabb esetekben is így van. Ha van egy probléma, arra különböző emberek közel ugyanazt a megoldást fogják találni. Nem azért, mert fantáziatlanok, hanem azért, mert a peremfeltételek között a műszaki lehetőségeken túl ott szerepel mindenkinek a gazdaságosság, gyárthatóság is. Ezeket figyelembevéve viszont már nem marad túl sok lehetőség.

Tehát a szabadalom éppen a sok pénzzel és középszerű ötletekkel rendelkezőket védi. Azaz a monopóliumokat.

Ahol a szabadalomnak értelmét látom, az a nagyon innovatív, igen sok szellemi és anyagi erőfeszítést igénylő project-ek. Ilyen például a gyógyszeripar.
Előzmény: averna140anni (77)
averna140anni Creative Commons License 2009.06.21 0 0 80
Számomra nem elsődleges cél mégha annak is látszik ennek a dolgnak az ismertetése vagy eladása.

Inkább egy tanulság felhívás arra, hogy a sok-sok riasztóberendezéssel, videó megfigyeléssel, távfelülgyelettel foglalkozó cégektől megmentsem az embereket. Mivel sokan irreálsan nagy beépítési és üzemeltetési költséggel dolgoznak. Főleg ez utóbbi a tetemes az eredmények ellenére.

Az itt leírt nagyvárosi, kisvárosi vagyonvédelem úgy ahogy elmegy, de vannak az életnek más területei, amiről írtam már példát. S tudtommal erre még nem született megoldás. Pedig ezen a területen is van tetemes védendő ingó és ingatlan vagyon.

A videós megfigyelés és mint bizonyíték rögzítés jó dolog, de a legjobb a bűnözés, a kártétel megelőzése és visszaszorítása.

Mit érek el vele, ha netán megfogják Buga Jakab és társát, elítélik van videó róla HURRÁ, de a károm nem kis összeg, azaz tetemes.

Olyan rendszer kell ami már abszolúte azt sugallja a rosszfiúkban ide nem érdemes bemenni. S akkor a piac, a megrendelők nem azzol fognak törődni ez hogyan is működik, hanem azzal, hogy akinek ez van ott nincs baj - gond - kár!
Előzmény: locsemege (78)
averna140anni Creative Commons License 2009.06.21 0 0 79
Mai árakon lehetséges ennyibe kerülne, én "olcsóbban" megúsztam. Persze sok midentől függ a pénzkiadás mint máshol. Ha az ember saját maga tud hozzáadni munkában akkor kevesebből kijöhet. Azaz kutatási, fordítási és egyéb költségek minusz. Csak a hivatalos költségek maradnak.

Szeretném kihangsúlyozni, hogy nem egy kamerás rendszerről vagy rádiósról van kimondottan. Ez egy komplex rendszer aminek egy része a vagyonvédelem.

Szó volt itt az elégedettségről, stb. Ha létezne ez a rendszer akár a vagyonvédelmi akár a többi részével elégedettek lennének ezt garantálom.

Ha ismered a történelmet sok olyan volt már, hogy valami új megjelent és sérti a piaci szereplők érdekeit. Nos ez is ilyen lenne, mert a jelenlegi drága és már idejétmúlt szolgáltatásokat felválthatná egy új és ólcsóbb.

Ennek oka az, hogy több lábon áll, egy infrastuktúra több mindenre alkalmas.
Ezt nem én állítom és találtam ki, hanem nálam okosabb emberek a világ számos pontján.
Előzmény: sajnos boka (67)
locsemege Creative Commons License 2009.06.21 0 0 78
Másrészt valljuk be őszintén egy műszaki ötlet ismertetése nem egy internetes fórum témája.

Dehogy nem. A szomszéd topikban egy érdeklődő számára épp egy VCO-t terveztem. Az már más kérdés, hogy azóta sem járt erre. Ennyire érdekelte...
Előzmény: averna140anni (58)
averna140anni Creative Commons License 2009.06.21 0 0 77
Igen ez is egy "tisztességes" módja. Hiszen ha eladod amid van licensz pl. akkor is pénzhez jutsz mint feltaláló, de akkor is ha beleegyezésed nélkül ellopják és kártérítést kérsz.

A nagyvilágban már bevett dolog, hogy utána néznek mert utána érdemes nézni, hogy az a valami sérti-e valakinek a jogait. Mert a későbbi kártérítés súlyosabb lehet anyagilag és akár hírnevileg is, mint a tisztességes üzlet.

Nálunk még nem így megy az egész. Tartsa fel a kezét őszintén aki tud magyar szabadalmi perről?!
Előzmény: Törölt nick (70)
averna140anni Creative Commons License 2009.06.21 0 0 76
Az unikumot elütöttem, de nem ez a lényeg. De nem is az amit leírtál. Hanem egy hasonlat volt arra, hogy ha egy szolgáltatást vásárolsz vagy egy terméket akkor arról a részleteket senki sem kötni az orrodra.

Ellophat bárki bármit, de előbb vagy utóbb megütheti a bokáját. Sajnos magyarországon felkészületlenek még a szabadalmi jogsértés ügyben a hatóságok. De meg lehet találni a módot arra, hogy aki lop az elnyerje büntetését.

Ez nem sokadik rádiós rendszer állíthatom és azt is, hogy szabadalmaztatni egy olyan valamit engednek ami az eddigitől teljesen eltérő. Hozzáteszem a vagyonvédelem csak egy kis szelete az egésznek.

Azt is megjegyzem jelenlegi magyar társadalmi és egyéb helyzetben nem kívánom ezt "dolgot" egyenlőre piacra dobni.

Előzmény: digicat (64)
averna140anni Creative Commons License 2009.06.21 0 0 75
Egy műszaki ötlet az nem szabadalom.

De válhat azzá megfelelő esetben!

Ha a szabadalmi leírás korrekt és egzakt, azt nem lehet lelopni.

Sajnos el lehet egy olyan országban mint a miénk vagy ahol hasonlóan semmibeveszik az emberek jogait, stb. stb.

De ötletet nem lehet levédetni.
Miért nem?

Amúgy tisztában vagyok a szabadalmaztatási eljárással, én végigvittem. S van szabadalmi ügyvivő ismerettség is.
Előzmény: Törölt nick (63)
sajnos boka Creative Commons License 2009.06.21 0 0 74
én ezért várom a működési elvet.....most már egyre kíváncsibban:)
Előzmény: averna140anni (61)
digicat Creative Commons License 2009.06.21 0 0 73
"Csak abban az országban nem forgalmazhatod, ahol le van védve."
Törvényesen nyilván nem, de szerinted aki törvénytelenül legyártatja az törvényesen fogja forgalmazni? Majd árulja eBay-en kínai regisztrációval és a józsefvárosi piacon.
Előzmény: Törölt nick (68)
sajnos boka Creative Commons License 2009.06.21 0 0 72
de erre elég egy elsőségigazolás 10 ezer forintért, nem kell semmiféle szabadalom meg ilyesmi drágapénzért.
Előzmény: Törölt nick (70)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.21 0 0 71
De ha ki van táblázva, hogy "Kamera" meg egyéb figyelemfelhívó dolgok és azok valóban élnek is, akkor már elsőre se oda megy be. Hanem amelyik védtelenebbnek tűnik.
Előzmény: Vajk (69)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.21 0 0 70
Egyébként van olyan, hogy a feltaláló nem is nagyon kapálózik a "lenyúlás" ellen. Kushad és megvárja míg a másik robotos megdolgozza a piacot, éveket gürizik a felfuttatással. Aztán mikor már forog a pénz benne, akkor jön elő a kártérítési perrel. Ami kétesélyes persze, de sokkal kevesebb munka, mint végigcsinálni mindent.
Előzmény: sajnos boka (67)
Vajk Creative Commons License 2009.06.21 0 0 69
igen, ez városban lehet cél de tanyán semmiképpen.
ott kell egy fasza biztosítás, ami pótolja a kárt és kell egy kisfilm, ami megmutatja az elkövetőt.
Harmadszorra oda már nem törnek be, az tutti., de talán még másodszorra sem, ha másnap kibattyog a kmb a gengszterhez és megkéri menjen vele, de hozza a tegnap este elvitt cuccokat is, ha megvannak még.
Előzmény: Törölt nick (65)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.21 0 0 68

Ha legyártatod Kínában, az addig OK. Csak abban az országban nem forgalmazhatod, ahol le van védve. Persze ha akkora buli, hogy minden országban jól eladható, akkor kellene "minden" országban védetni és fizetni utána. Bizonyos feltételekkel az EU-ban nem kell külön-külön országonként.

A szabadalmak oly annyira nyilvánosak, hogy minden a témába vágó dolgot el is kell annak olvasnia, aki újdonságként akarja bejelenteni az adott országban. Az már a leírás precízségén múlik, hogy mennyire megkerülhető.

Előzmény: digicat (64)
sajnos boka Creative Commons License 2009.06.21 0 0 67
Szeribtem ide nem szabadalmi ügyintéző kell, az kidobott pénz. Egy világra szóló védelem kb 40-80M Huf, ha meg nem teljes a védelem, lenyúlják. Még akkor is, ha teljes:)

Szóval a szabadalmi védelem nem sokat ér, neki egy manager kell, aki szerez pénzt, mcsinál marketinget és eladja. Persze ha valóban n+1-ik kamerás rendszer akkor nem vágnék bele, de ha tényleg egyedi, akkor érdemes energiát fektetni a dologba.
Az biztos nem jó megoldás, ha ráül és sejtelmesen célozgat a fórumon, mert ebből nem lesz egyetlen darab eladása sem.
Előzmény: Törölt nick (63)
sajnos boka Creative Commons License 2009.06.21 0 0 66
jaj, Te, hát öntsd le gyantával a nyákot, engem nem érdekelnelk az alkatrész számok, engem a működési elv édekel.
És nem azért, hogy lenyúljam, hanem mert nem találtam nekem megfelelő eszközt, beleástam magam a dologba és kíváncsi vagyok, milyen MÁS lehetőség van annál, mint amit én nem mérnök, kitaláltam.

A vevőidet sem az IC-k számai fogják érdekelni, hanem az, hogy a működési elvet megismerve eldöntsék : ez kell-e nekik vagy valami más.

Ha otthon eldugod a fiókba, nem keresel vele. Ha elkezded árulni, esetleg ugyan lenyúlják, de legalább egy darabig kerestél vele.

Melyik a jobb?

Előzmény: averna140anni (61)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.21 0 0 65

A legtöbb esetben már a módszerből is biztosan tudják főleg vidéken, ki a zsivány.

Jó, ha van felvétel természetesen. De önálló módszernek kevés.

A tett elkövetését kell megelőzni lehetőség szerint. Az utólagos már nagyon bizonytalan.

Előzmény: Vajk (62)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!