Csökkentsük a törvényes munkaidőt a mostani heti 40-ről 36 órára, 10% nominálbér-csökkentés mellett.
A teljes munkaidő mértéke napi nyolc, heti harminchat óra lenne, heti négy napos munkavégzés esetén napi 9 órát is megengedve.
"Az kell látni, hogy a munka célja nem valami elvont dolog, hanem egymás szükségleteinek kölcsönös kielégítése."
Igen, ez így volt a régi szép időkben. Ma viszont a munkát elsősorban adó- és járulékhozó tevékenységnek tekintik, ezerféle engedélyhez, adminisztrációhoz kötik stb. Ráadásul ez a mindenki teszi a dolgát is rögtön felborul, ha minden egyes lépésnél elveszik a termékeid 70%-át, bárki bárkivel bármiféle interakcióba kerül, rögtön le kell tejelni az államkasszába. Nincs olyan, hogy én termelek búzát, te megőrlöd, ő meg kenyeret süt belőle, mert máris a nyakadon az APEH. Utálom ezt a világot. Miért nem lehet az élet olyan tiszta és áttekinthető, mint régen volt (nem a szocializmusra gondolok)?
"Abból kell kiindulni, hogy a 3/4 fizetés is jobb mint a semmi..."
Egy szint alatt már ez nem igaz. Sokszor vetik fel problémaként a "túl magas" minimálbért. Mennyi legyen? 40ezer? Ennyiből már csak éppen a munkaerejét tudja újratermelni a munkavállaló, vagyis semennyit sem részesedik a munkája gyümölcséből. Mint valami modern rabszolga. Ilyen bér esetén már nem igaz, hogy ez is jobb, mint a semmi. Ilyen esetben valamit mindenképpen változtatni kell, mert azért élni értelmetlenség, hogy a munkám célja és értelme pusztán az legyen, hogy másnap is dolgozhassak.
"Ha a szlovák magyar jobban és / vagy olcsóbban dolgozik miért kell elküldeni?"
Ha a külföldi áru jobb és / vagy olcsóbb, miért ne kellene azt venni a magyar helyett? A munkaerő is áru. Sokan akik azt hirdetik, hogy vegyél magyar árut, mert azzal is a magyar ipart támogatod (még ha drágább is), önmaguk habozás nélkül alkalmaznak vendégmunkást pusztán azért, mert az olcsóbb.
Leválasztunk egy megyét és körbekerítjük szögesdróttal. Minden munkanélkülit deportáljunk oda. (Ez csúnya dolog, de csak egy gondolatkisérlet.) Az oda került embereknek nyilván vannak igényei, de munkaerejük is.
Egy részük el kezd búzát termelni. Parasztok lesznek. A búzát megörli valaki. Molnár lesz belőle. A liszet megsüti valaki, őbelőle lesz a pék. Valakik árulják, ők a kereskedők. Akik a kenyeret pedig megeszik, azok ők mindannyian.
Azaz felszámoltuk a munkanélküliséget. Az új államban a volt munkanélküliek egymás számára dolgoznak, nyújtanak szolgáltatást.
A következő két kérdés merül fel:
1. Ezt a szervezést meg lehetne-e csinálni szögesdrótok nélkül is?
2. Ha heti 40 óra mellett kialakul ez a helyzet, akkor mi a garancia arra, hogy 36 óra mellett nem fog.
Az kell látni, hogy a munka célja nem valami elvont dolog, hanem egymás szükségleteinek kölcsönös kielégítése.
Mi a csudából fedeznék 1 pert, és mikor érnék rá utánajárni? Csak demokrácia vonal lehetett, ahol a politikusokat lehetett beárulni, meg a szegény uccai balhésok sírhatták ki magukat? Nekem meg semmi? Mivel fizikailag melózom, fűtetlen helyen, igazán nem akarok a jogaimért is az uccára menni. Sokkal jobb lenne 1 hívás a meleg szobából.
Ne töketlenkedj már. http://www.fovarosi.birosag.hu/munkaugyib.htm
nem kell senkit hívni, hogy "ovónéni a munkáltatúm csúnyánnézett rám."
Van egy konkrét ügy, akkor azt leírod, és benyújtod a keresetet. ne arra várj, hogy majd helyetted fogja valaki intézni. Nekem az jön le, hogy te itt nyavalyogsz, szeretnél kevesebbet dolgozni. és mivel épp ott nincs 6 órás meló, itt siránkozol, hogy de szenya a munkaadó, mert kizsákmányol és különben is hozzanak rendeletet, hogy nekem jó legyen.
Szoktak lenni járőrözések is az utakon, mégis tehetsz panaszt, ha valami zavar. Kellene közvetlen vonal ami hívható, ha munkaadó diktátorként viselkedik.
Nem a gazdasági válság megoldására példa, csak arra mutattam rá, hogy az inaktív réteg is van akinek hasznos. Mindennek több oldala van. Pl vki mondta, hogy bezárhatnának a kocsmák (rengeteg "hasznos" vállalkozás) a játékgépek nélkül. Pedig mennyi családot tesz tönkre a létezése, más szemszögből nézve.
Ott elég lenne ellenőrizni, van-e annyi bejelentett alkalmazottuk, aki az adott feladatkört napi 24 órában (azaz három 8 órás munkaidőben) el tudja végezni.
Bőven elég lenne, ha az "adnak-e nyugtát meg rendesen könyvelnek-e" jellegű razziák mellett "ki van bent 5 óra után vagy hétvégén" jellegű razziákat is tartanának a cégeknél. Aztán keményen büntetnének. Mindjárt elmúlna a túlóráztatási kedv.
Ezért írtam korábban hogy állandóan sulykolni kéne azokat a vonalakat ahol lehet panasszal élni, lehetőleg névtelenül, mert ha ágál a dolgozó, könnyen pórul járhat. A szakszervezet nálunk nagyon politikai színezetű, ilyen dolgokban nem nagyon hallatja szavát. A magánszektorban, kereskedelemben nincs is.
Arról nem beszélve, hogy a Munka Törvénykönyve szerint (erről az első és utolsó munkahelyemen világosítottak fel, ott betartották) a munkáltató a napi 8 órás munkaidőn belül köteles 20 perc ebédidőt biztosítani. Vagyis teljesen jogtalan, hogy az ötperces szendvicsbekapás címén szinte minden cég ráállt a 9 órás munkaidőre.
Azt nem én állítottam, hogy konganak a színházak. Azt is többször leírtam, hogy a közmunka nem kényszermunka. Csak annyi a különbség, hogy a fizetését az állam állja, a segély helyett 1 heti bért kap havonta, amiért megdolgozik.
Már az is hatalmas előrelépés lenne, ha sikerülne szigorúan betartatni a 40-órás munkahetet, és nem tarthatnák bent a cégek este 7-8 óráig az alkalmazottaikat. A munkanélküliséget is lehetne ezzel csökkenteni, hiszen nem hajthatnák ki a végletekig a dolgozóikat a vállalatok, kénytelenek lennének több embert felvenni, ha másképp nincs kész a munka. Az üzletekben, szolgáltatásoknál pl. tutira többeket foglalkoztatnának, ha nem dolgozhatna ugyanaz az alkalmazott napi 10-12 órában, plusz még hétvégén is.
Sosem lehet tudni , hátha más is lát benne fantáziát. Esetleg készül róla felmérés, mekkora az igény a rövidebb munkaidőre. Beszélni kell a dolgokról, és akkor hamarabb megvalósulnak.
Van 52 szombat, oszt van 52 vasárnap ez 104 nap, van 30 munkanap szabadás, az 154 nap, van márc 15, augusztus 20, husvét , pünkösd , augusztus 20, halottak napja, október 23, karácsony vagy 2 nap, sziveszter, + amit kifelejtettem, ez összesen 164 nap......ja még vagy két hét betegállomány....akkor 174 nap és egy évbe meg van 365.....
"Akkor bele kell venni, hogy ellenkezzen . Amíg munkanélküliség van addig ne tessék egyesek agyonterhelni, ha önként nem vállalja."
vazze ennyi erővel ne lehessen egy héten 8 óránál többet dolgozni, és az állam tartson el mindenkit. mert csak. mert az úgy rózsaszin és akkor mindenki olyan tanult, művelt és kultúrált lesz mint a fene. áááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá
A túlórát írásban kell elrendelni, az évi 200 órát nem haladhatja meg.
ha valaki törvénytelenséget észlel joga van eldönteni, hogy bírósághoz fordul, vagy tűr.
Akkor bele kell venni, hogy ellenkezzen . Amíg munkanélküliség van addig ne tessék egyesek agyonterhelni, ha önként nem vállalja. Azért írtam a törvénytelent, mert kérdezés nélkül elvárják bizonyos helyeken az 1 -másfél órát naponta. Az embernek pihenési igénye is van, meg olykor nem árt a kölökre is ránézni.
Na de ha csak ilyet hirdetnek? Ha nem megy el akkor megy a cikizés ezerrel, hogy nem is akar dolgozni. Hova lehet fordulni a törvénytelen túlóráztatás , a gátlástalan kizsákmányolás, a munkahelyi diktatúra ügyében? Ilyen címeket, telefonokat folyamatosan reklámoznék a Mónikasó szüneteiben.