Közép-Amerika az egyik legizgalmasabb, ha nem a legizgalmasabb kontinens. Apró, Magyarország méretű vagy annál kisebb országok alkotják (kivéve Mexikót), melyek mindegyike egy külön csoda. Minden ország legalább annyi meglepetést tartogat, mint fél Európa. Mind közül a legszebb Guatemala, de Costa Rica és Panama is megér egy misét, hogy a Moszkító-partól Hondurasban már ne is beszéljünk. Jöhetnek utazási tippek, a legjobb hostelek és a helyi vezetők címei, valamint utazási élmények. Jó mulatást!
Latom tenyleg autoval akarjatok, valahogy elkerulte a figyelmem. En is olvasgattam de nem talaltam mas megolodast csak az autotade azt hittem hatha tusz valami mast.
Igen, ahogy WL is írta, autót fogunk bérelni Cancúnban, úgy megyünk egy szép nagy kört: Cancún - Valladolid - Mérida - Campeche (Edzna) - Palenque - Calakmul - Cancún.
Puebla nagyon tetszett, meg siman el tudtam volna tolteni ott tobb idot is. Oaxaca is tetszett de nekem csak a harmadik, Comitan a masodik, szinte nem volt turista es hangulatos volt a varos. Tonina viszont nem jott ossze, Comitanban id eoda kkuldozgettek hogy honan megy collectivo, akiket kerxeztunk senki nem tudta megmondani honnan mennek mar ha egyaltalan mennek, mert rendes busz az nincs. Elsetaltunk a Comitanba vezeto uton is de nem lattunk egyett ssem arra menni. De meglesz Tonina mert nagyon tetszik, de Palenquibol megyunk talan egyszerubb.
Amugy Mexiko eddig nagyon bejott, nagyon tetszik, az emberek szuper kedvesek, kiveve a valoszinu lehuzast a hataron. Viszont Guatemala iszonyu draga es nem is az a baj hanem hogy telis tele van turristakkal, tenyleg igazad volt nem kellett volna Antiguaba jonni csak fol El Petenbe. Amugy a varos tetszik.
Rémlik mintha írtál volna vmi olyasmit hogy Mexikóvárosban a városon belül is van két piramis. Melyik(ek)re gondoltál? Gondolom nem a Templo Major, mert abból úgy nézem nem túl sok maradt.
Lenne Oaxacaban egy olyan napunk amikor delutan otkor kell elmennunk a szalalsrol az ejszakai buszhoz, szerinted erre a napra mit lenne erdemes megnezni ugy hogy kb 3-4 fele felsza is erjunk a szallasra? Monte Alban egy masik nap.
A varos maga ez egyik legszebb, leghangulatosabb volt Mexikoban, Monte Alban romjai ugye grandiozusak, es a kozeli kisvarosban latott piac is szines volt, nepviseletes indian nokkel.
Copa szamomra is jol hangzott, de csalodas volt. Poros utakon bicajozas, rengeteg turista kozott.
Addigra mar sokkal erdekesebb, hangulatosabb, kevesbe lerohant maja romok alltak mogottem.
A fovaros korul altalad felsoroltak kozul 2 varosban nem voltam, igy azokkal nem tudom Oaxacat osszvetni. Teny, hogy az idotok nagyon szukos, minden nem ferhet bele.
Hát, Tulumot el tudnám engedni, talán Cobát is, bár ott a piramis meg a nagy területen elterülő romok bringázással köztük azért eléggé érdekelnének. Mexikóváros már igazán nehéz kérdés. Mi az ami ennyire megfogott Oaxacában?
Mondjuk ez az egész koncepció akkor működik csak ha az első verzió mellett maradunk.
Valahogy sejtettem hogy az autóbérlés nem fog neked tetszeni ;o) Egyrészt én is hajlok a buszozás felé, mert kalandosabbnak tartom, másrészt ha logikusan gondolkodok, akkor az autóbérlés célszerűbb. Négyen leszünk, az éjszakai buszok meg úgy nézem nem ázsiai árszínvonalon vannak, egy Poza Rica - Villahermosa táv olyan 800 peso körül van, ez négyünkre már ~50e Ft. Ennyiből 5 napra lehet autót bérelni. Másrészt pedig az éjszakai buszozás olyan kérdéseket is felvet mint hová teszed a cuccaid napközben, hol tudsz fürdeni, ilyesmik. És amikor vázoltam az ötletet, a lányok rögtön ilyesmiket kérdeztek ;o)
Oaxacaval az a gond hogy min 2 plusz nap kellene rá. Plusz az utazás. Mexikóvárosra így is kevés lesz a 4 nap, a Teotihuacan/Puebla/Cuernavaca/Taxco négyesből egyet minimum így is ki kell hagynunk, mind sajnos nem fog beleférni. Innen tehát nem nagyon tudunk elvenni.
Aqua Azul nekem képek alapján nem tűnt annyira kihagyhatatlannak, de ha már arra vagyunk és belefér, akkor azért megnézzük. Lehet ott vmi kisebb trekking szerűséget csinálni, vagy csak odamész, megnézed és ennyi?
Esetleg mehetnetek Oaxacabol egyenesen Toninaba is Comitanon (ez is 13 ora Oaxacabol) at, majd onnan Palenque, Villahermosa, Campeche. Ez szerintem erdekesebb utvonal.
Oaxacat nem lehetne El Tajin utan valahogy ejszakai busszal elerni, majd onnan menni Villahermosaba? Vagy Tajin utan menni Pueblaba, es onnan Oaxacaba.
Persze az ido is szorit. Esetleg a fovaros kornyekerol csiphettek ke egy napot.
Ha Toninat Palenquebol neznetek meg, akkor Aqua Azulnal is erdemes megallni, plane kora reggel a tomegek elott.
Ugye a kornyeken fontos, bar szerintem kevesse hangulatos romok is vannak, de maga a varos valoban szuper. Beirhatnad a tervezett utvonalat es idokeretet.
Mexikovarosba erkezunk, tehat ott mindenkeppen lesz par nap, es tervben van Puebla is, meg Taxco es Merida. Ezeken kivul csak kisebbek, Oaxaca valszeg sajnos nem fog beleferni.
Igen, Tonina és Edzna is tervben van. Képek alapján nekem Tonina tetszik a legjobban, meg Calakmul, úgyhogy ez a kettő biztos hogy lesz. Mellettük még Palenque (+Bonampak és Yaxchilan) és Uxmal a terv, meg Merida környékén meglátjuk még mi férhet bele. És azért Chitzen Itzát is megnézném. Majd igyekszünk kora reggel odaérni.
Hát, Belitungra pl egyrészt lényegesen tovább tartana eljutni, másrészt árban is a sokszorosa. Krabiba 16e Ft volt a repjegy, csak Jakartáig meg 56e, és akkor onnan még Belitung.
Hurghada meg azért nem, mert Bangkokból az is messze van ;o)