Bajorországot 46 éven irányította abszolút többségben a CSU, Bajorország Németország legfejlettebb tartományainak egyike, a gazdaság rendben.
Mégis miért zuhant a CSU 66%-ról 44%-ra?
Definiáljuk a képmutatást: Te, a "Kisebbrendűségi komplexus a jobboldalon", az "Újabb történelmi lecke Orbánnak", illetve a "Fidesz a demokrácia ellen?" című sikertopikok méltán ünnepelt és kétségbevonhatatlan függetlenségű szerzője a CSU választási kudarca kapcsán nyitottál egy topikot "Katasztrófális jobboldali vereség!" címen. Majd közlöd, hogy "eddig itt csak a hozzád hasonló szellemi kihívásokkal küzdők orbánoztak". Szóval engem igazán nem zavar, ha elélvezel, miközben leírod a címben szereplő három szót egymás után, és ennek dacára szívesen beszélgetek Bajorországról, de ha provokálsz, ne tégy úgy, mintha meglepődnél, hogy akadnak, akik beugranak neki.
A helyes eljárás az lett volna, ha felvonulást szerveznek a Die Linkével összekacsintó SPD képviselte szélsőbaloldali veszély kapcsán, plakátkampányt indítanak "2008-tól már több mágnesvasút épül!" szlogennel, és nyilvánosságra hoznak egy telefonbeszélgetést, amelyben Steinmeier ebédet beszél meg a BMW biztonsági főnökével.
nem tudom feltűnt-e, hogy eddig itt csak a hozzád hasonló szellemi kihívásokkal küzdők orbánoztak itt (nem is szólva arról, hogy orbánnak és hordájának annyi köze van a CSU-hoz mint neked az értelemhez...)
A bajorok nem tűrik tovább, amit az elmúlt 46 évben lenyeltek: hogy sehol egy síkvidéki völgyhídjuk, sehol egy síkvidéki alagútjuk. Ez intő jel lehet a zorbánnak.
Úgybizony! A kérdés csupán az, hogy milyen földrengés volt és milyen helyen. Mert ha például Japánt tekintjük, az 5-ös erősségű földrengés még a Jokoszakurai Falusi Hírharangban is csak utolsó oldalas cikk, míg Magyarországon az országosak foglalkoznak vele két hétig.
Tehát az ottani "földrengés" az ottaniaknak talán eképpen érzékelhető, de másutt...?
én a CSU-t (bár nem szimpatizálok vele különösebben) elfogadható európai konzervatív pártnak tartom, akik elég jól elkormányozgatták a Bajor Szabadállamot, épp ezért nem értem az eredményt nyilván elfárad egy struktúra több évtized után, de ez sem magyarázza a katasztrófális eredményt...
Ez miért vereség? A legnépszerűbb párt továbbra is a CSU és továbbra is kormányon fog maradni. Katasztrofális vereséget inkább a baloldal szenvedett szerintem. De Bajorországban ez nem is lehetne másként.
Egyébként az igazat megvallva én nagyon szívesen látnám a magyar jobboldal katasztrófális vereségét is, aminek az okai között a Ferihegyre vezető mágnesvasút-építés leállítását és a dohányzás ellen hozott drasztikus intézkedéseket említik a nemzetközi elemzők, megjegyezve, hogy a vereséget szenvedett párt a mezőgazdasági orszgából high tech gazdaságot varázsolt, és a környék legalacsonyabb munkanélküliségét, valamint bűnözési rátáját produkálta ...
“This is a drama for the CSU,” said Jürgen Falter, a political scientist. “Missing the absolute majority is bad enough but falling below 45 per cent is a catastrophe.”
Persze tisztában vagyok vele, hogy a topik célja a legkevésbé sem a bajor választások elemzése, csupán az, hogy a topiknyitó orgazmushoz jusson a cím puszta leírása által, de ha már felmerült, akár még az is érdekes lehet, ha a bajor viszonyokról beszélgetünk.
"A bajor tartományi parlamenti választások nemcsak a helyi politikai erőviszonyokat határozták meg, de országos hatásúak voltak. A CSU visszaesése közvetve jelentősen befolyásolhatja a jövő májusi német államfő-választást, a hivatalban lévő Horst Köhler elnök újraválasztási esélyeit. A kisebbik konzervatív párt gyengülése ugyanakkor egy évvel az országos parlamenti választások előtt semmiképp nem tesz jót a nagyobb testvérpártnak, a Kereszténydemokrata Uniónak. Frank-Walter Steinmeier, a Német Szociáldemokrata Párt kancellárjelöltje - a hivatalban lévő Angela Merkel fő riválisa - máris úgy értékelte, hogy Bajorországban politikai földrengés történt."
Nem vagyok Bajorország-szakértő, azt írtam, amit az általam megbízhatónak tekintett forrásokban olvastam. Többek között:
"CSU-led governments have transformed Bavaria from a rural state into a high-tech economy that is home to corporate giants like BMW and Siemens. The state boasts Germany's lowest unemployment and crime rates.
However, analysts say the CSU has suffered from a lack of vision in recent years. Bavarians are also angry about a smoking ban, big spending cuts and heavy losses at state bank BayernLB."
...
"The CSU was in part a victim of the erosion of popular support for large parties and general voter fatigue after decades of political stability. But Erwin Huber, chairman, and Günther Beckstein, state premier, have been criticised for their gaffs, policy flip-flops and the party’s loss of profile in Berlin."
...
"But he and Beckstein also presided over a period of uncharacteristically shaky leadership which saw the Bavarian state bank BayernLB post €4.3 billion writedowns in April and the cancellation of a high-profile magnetic-levitation train line from the Munich airport to the train station this spring."
Nagyon úgy tűnik, a bajorok lényegesen magasabb elvárásokkal bírnak választott képviselőikkel szemben, mint a magyarok ...