Nem túl nagy Magyarországon a témával foglalkozók társadalma, akár kalligráfiának, akár betűrajzolásnak nevezzük. Vagy csak én vagyok alulinformált, és a nem megfelelő helyen keresem őket? Igazából örülnék neki:) Addig is, amíg kiderül, hátha ez a sarok egyfajta találkozóhellyé válik mindenkinek, aki akár műveli a műfajt, akár csak szeretné, akár csak érdeklődéssel olvassa a többiek okoskodásait.
Feltéve, hogy vannak többiek...
a szétválóan rugalmas hegyekkel lehet azokat a vastag-vékony hatásokat elérni, ami alább a virágnevekben van. Látom, tintatartó betét van a hegyeken. Figyu, ha nagyon meg akarsz szabadulni tőle, átveszem:) Mondjuk, nem könnyű megszokni a madártoll "könnyűségét" a nehezebb tollakhoz szokott kezünknek. Ami meg a kényelmet illeti, régen is rendszerint felnyírták addig, amíg már nem volt zavaró a kéznek:)
Hát, nincs ugye viszonyítási alapom, de szerintem fene tudja. Szóval ez háromféle hegy, mindegyikből két-két darab. Az egyik viszonylag puhának tűnik, a másik kettő viszont határozottan keménynek, ezek persze vékonyabb vonalat rajzolnak. Ilyen e:
Lehet, hogy csak utánállítás kell:) Viszont ugyanúgy, ahogy kiváló rajzosnak is lehet rettenetes kézírása, a betűrajzolásnak sem feltétele a gyöngybetűs írás:). Mondjuk, tény, hogy könnyebben lehet kezdeni a merev, vágotthegyű tollakkal, mint a finom mozgást igénylő rugalmas hegyekkel... Ha megnyomod a papíron, szétválik a hegy, nem?
A következő hangzatos jelszavak olvashatóak a dobozán: - Authentic Models - A la Maison - Au Musée - The Writing Collection - A Poet's Pen Egyébként eredeti, hamisítatlan kínai gyártmány, a hegyeken kínai írásjelek vannak.
Vannak olyan dísz izék, amiket megfogni is alig lehet:)
Viszont ilyen madártollas bigyókban találkoztam már több olyannal, amelyik egészen kiváló az angol folyóíráshoz, azzal együtt, hogy ez az egyik legnehezebb legnagyobb türelmet igénylő műfaj. Nincs rajta véletlenül valami felirat? És érdemes lenne megnézned, mennyire rugalmas a hegye, azazhogy finom nyomásra is szétválik-e.
Pontosan azért nyitottam ezt a fórumot, mert nincs tudomásom arról, hogy létezne nálunk a mindennapokban elérhető tanfolyam. Azt tudom, hogy Christel Llop francia kalligráfus hölgy évente egyszer szokott jönni a képzőművészetire workshopot tartani, de eddig más nem jutott el hozzám. Viszont részemről ha bármiben segíteni tudok az indulásban (jó lenne tudni, milyen az a 20 féle toll, milyen könyvet rendeltél, és milyen írás felé hajlik a szíved inkább), kérdezz bátran. Ha én nem tudnék válaszoplni, akkor majd a megfelelő link fog.:)
E, át vagyok vágva. Van három féle tollhegy, csakhogy ez nem kalligráfiához van, hanem rendes íráshoz. Elvileg, mert ez egy ilyen dísz-izé, igazi madártoll a nyele, tehát a gyakorlatban nem használható, kell hozzá rendes tolltest, akkor meg már rendes tollhegyek... Na, megnézem, az eBayen mit kapni.
Jó lenne, ha olyan készlet lenne, amely mellett többféle tollhegy is van. Ha nem, arra küldök elsősorban mintát, ami van, aztán eldöntöd, hogy akarsz-e tovább is lépni:)
Ha az Ann Bowen-féle készleted van meg, abban valóban vannak írásminták, ha nem, teszek föl linket... És ha valamiben elgabalyodsz, csak kérdezz nyugodtan:)
Ja, de nem ezért jöttem. Néhány éve kaptam egy kalligráfus-tollat karácsonyra, ezt jövő héten előveszem, meglátjuk, mit sikerül kihozni magamból. Mindenesetre a normál kézírásom szinte olvashatatlan.
"A kalligráfia a (görög καλλος kallos „szépség” + γραφος grafosz „írás” szavakból) a díszes, szép (folyó) kézírást, annak művészi fokú gyakorlását nevezik. Kalligrafikus írásnak szokás nevezni a rendezett, szabályos folyó vagy folyamatos zsinórírást, amelynek többféle változata van, jelenleg mindegyik kiveszőben."
Pallas Nagy Lexikona szerint:
"Kalligráfia (gör.) a. m. szépirás, szépiró mûvészet. Igy nevezik az egyenletes szép formáju betükbõl álló közönséges kézirást, valamint a cikornyákkal, kerettel stb. díszített mesterséges irást. A XVII. és XVIII. században a szertelenül cikornyás irás révén divatossá váltak az egy tollvonással elõállított különféle alakok, képek. Hasonló kedvtelés termékei ama képek is, amelyeknek vonalai és árnyékolt részeit irás képezi. Kalligrafus, szépiró s szépirást tanító."
Elvileg akár ennyi is lehetne...
Egészen addig, amíg az ember el nem kezdi rajzolgatni az első girbegurba betűket. Aztán beáll a függőség.
Mert a tökéletesség felé vezető út soha nem ér véget...