Az még hagyján, de az ember által üzemeltetett létesítményekben nem halnak éhen/szomjan az állatok, nincsenek szélsőséges időjárási körülményeknek kitéve, nem kell az egész életüket a ragadozóktól való rettegésben eltölteniük, és többnyire a pályafutásuk vége is lényegesen kevésbé fájdalmas mint a legtöbb szabadon élő állat esetében.
Klasszikus kézi libatömés látható pl. a Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmben, ahol a hosszú libanyak simogatása, mely a nyelés ingerének kiváltását célozza, alkalmas bizonyos képzetek felidézésére, pedig az állomásfőnök asszonykája nem is különösebben vonzó teremtés...
Igen, egy szegmense. További szegmensei az ivóvízkészlet, a levegő, a termőföld, az erdők, az óceánok-tengerek védelme és még sorolhatnám. Természetesen vannak prioritások, de egyet kiragadni és piedesztálra emelni nem szerencsés, egységes egészként kell kezelni.
Háát...ööö... nem tudom. Találgathatok? Sok pénzük van az araboknak, meg az oroszoknak is, Bill Gatest sem látom egy ideje szélvédőt mosni... Tényleg nem tudom, mesélj!
Egyébként pedig ez a globális termelés és -fogyasztás kérdésköréhez vezet, mely az emberiség életfeltételeinek nem is olyan lassú felszámolását eredményezi... Hosszabb távon pontosan a fogyasztás csökkentése lenne a cél a minőségi, de még megfizethető élelmiszerek előállításával.
Őszintén én személy szerint a világ inkább ahhoz a feléhez szeretnék tartozni ahol nem az élelmiszer fogyasztás csökkentése a cél. Önző módon pl. afrikát ajánlanám, mert ott már van ennek hagyománya (sajnos).
Biztos, hogy jó a hormonokkal dúsított, agyonantibiotikumozott nagyüzemi előállítású hús bárkinek is?
Amikor veszel csirke combot nézd meg, hogy görbe-e a combcsontja. Ha igen, akkor táppal lett "felfújva", mert a súlygyarapodásával nem tartott lépést a lábcsont fejlődése.
Vagy a plebs egy része nyugodtan kihalhat, értük nem kár?
Hát ha már minden képpen választani kell inkább valami távoli hely legyen, ne európa. (Szintén önző módon.)
Azt nem mesélték neked, hogy ez mennyi idő alatt játszódik le? Kérdezd meg!
Nem kell megkérdeznem régebben vidéken a saját szememmel láttam. Témánál maradva liba tömést is, meg disznó vágást is. Meg azt is, hogyan kell a malacokat "szobatisztaságra" szoktatni. Ha ügyes a gazdasszony 1-2 perc alatt végez vele.
Nagyüzemileg egy tyúk, amíg tojástermelésre alkalmas, egy A4-es lap nagyságú területen "él" rácsok között, mesterséges fényben, csőre, karma lecsípve. Egy falusi udvaron meg szabad levegőn kapirgálhat, napfény éri, nagyjából természetes módon él, amíg sorsa az emberi önkény által "be nem teljesedik".
Szokás a kotlós szemét bevarrni, ha csipkedi a csibéit. (Csak az állatvédők meg ne tudják.)
"Fejlettagyúak" találják csak jobbnak a nagyüzemi módszert!
Erről a tömős témával kapcsolatban úgy tudom, hogy a gépi tömés egy ideje már tiltott. A kézi tömés meg lehet(ett) eddig csinálni.
Van pár jóval régebb óta működő állatvédő szervezet hasonló célkitűzésekkel, érdekes módon ők mégsem kerültek reflektorfénybe, sőt rájuk valahogy nem figyeltek oda a vásárlók...
2005 pont jó kezdet ahhoz, hogy beérjen a gyümölcs... A kampányokhoz különben is sok pénz kell. Kinek van sok pénze? :)
Látod, ebben egyetértünk, de ehhez semmi köze a libatömésnek, vagy az állattartás mikéntjének. Ez már nem állat-, hanem környezetvédelem, ami az esetek nagyrészében a háttérbe szorul.
Próbáltál már egy vízipatkányt egészben lenyelni? Nem? Pedig ez egy boa constrictornak meg sem kottyan, mert neki ez a normális táplálkozás. A libának meg az, ha tömik. Neked mindkettő idegen, nekem is. Nem ennék például semmi szín alatt termeszt, a hangyászok mégis imádják.
Nos megnéztem a honlapjukat: ez így konkrétan nem derül ki, 1988 óta van Vier Pfoten Ausztria, 2005 óta Négy Mancs, Mo. Sok projektről, kampányról lehet itt olvasni, felszólalás a kozmetikai állatkísérletek ellen, élőállat szállítás lehetőség szerint tilalma, vagy legalább optimalizálása, etc. Ahhoz, hogy pontosan megállapítsuk, hogy pontosan mióta pénzelik őket "libamáj miatt" több kutatás, idő kell.
"Most viszont arról van szó, hogy állatokat azért kínoznak, hogy extraprofitot termeljenek. Pont."
Jártál már falun? Az egy olyan hely, ahol nincs villamos meg négyesmetró, meg aránylag kevesebb marketingmenedzserre van szükség, és az emberek ilyesmiből élnek, hogy teszem azt libatömés. Nem az extraprofitért, hanem a megélhetésért, pedig színházba sem sűrűn járnak.
A gyakori húsfogyasztás káros. :) Különben tényleg.
Egyébként pedig ez a globális termelés és -fogyasztás kérdésköréhez vezet, mely az emberiség életfeltételeinek nem is olyan lassú felszámolását eredményezi... Hosszabb távon pontosan a fogyasztás csökkentése lenne a cél a minőségi, de még megfizethető élelmiszerek előállításával.
Biztos, hogy jó a hormonokkal dúsított, agyonantibiotikumozott nagyüzemi előállítású hús bárkinek is? Vagy a plebs egy része nyugodtan kihalhat, értük nem kár?
A fák nem nőnek az égig. Csak az emberi mohóság végtelen. Mert ösztönös.