Kíváncsi lennék, mi az, ami rosszabb ott, mint itt.
Mivel főként a túrista célpontok közelében kószáltam, vélhetőleg nem sokat láttam a valódi Bécsből.
Nagyon megtetszett például a tisztaság. Nem mondom, ott is volt kutyaszar, eldobált szemét, stb. az utcán, de ennek ellenére tisztábbnak hatott minden.
Grafitti viszonylag ritka a falakon. Ahogy elnéztem, a rombolás sem divat arrafelé (vagy csak azonnal javítják a sérült tárgyakat?)
Ellenőrnek álcázott ork hordáknak nyoma sincs a tömegközlekedésben.
A boltokban az eladók jól öltözöttek, tiszták, kulturáltak, türelmesek - legalábbis abban a néhány boltban, ahová betévedtünk enni-, innivalóért. Az élelmiszerek normálisan csomagolva, amit megvettünk, az ugyan drága volt, de legalább valóban az volt, aminek eladták (nem úgy, mint itthon a téliszalámi, amibe már nem tudhatod, mit csomagolnak :( )
Hogy a kerékpározást mennyire támogatják... attól kis híján elsírtam magam. Nyugodtan (???) ott lehet hagyni bárhol a bringát. Tömegesen parkoltak a biciklik szerte a belvárosban a nyitott utcán épp csak jelképesen lezárva.
Rengeteg a kölcsönözhető bicikli. Mindenfelé kerékpárutak. Jajj...
Az autósok, motorosok közt persze találkoztam idiótával, de viszonylag kevéssel.
A mentő, tűzoltó csak villog, nem szirénázik, ha nem muszáj.
Az a néhány hajléktalan, akiket látni, legalább nem bűzlik messzire, mint a hazaiak egy része.
Kérdezem a recepcióst, hol van olyan hely a városban, amit jobb, ha elkerülünk. Szerintem csak udvariasságból nem nevetett hangosan: szerinte nyugodtan mehet az ember bárhová a városban, akár éjszaka is...
Hogy az emberek nem zavarnak el, ha fényképezőgépet fogok rájuk... azon szinte meg sem lepődtem.
Ami negatívum: rengeteg a narkósnak látszó alak az utcákon... (kezdett meginogni a bizalmam a recepciós srácban)
nomeg, hogy nem nagyon gondolnak a sok hülye külföldire: szinte kizárólag német feliratok vannak mindenütt.
Tényleg ennyire szép lenne ott minden? Ezt azért nehezen hiszem... tartok tőle, hogy csak a túristáknak szánt külsőségeket láttam. Szeretnék viszonylag hamar visszamenni, de kifejezetten azért, hogy a hétköznapi Bécsből is lássak valamit. Van rá esélyem? Vagy az egész város olyan, amilyennek a Práter és a Westbanhhof közti terület alapján látszik?