2020 tavaszán küldött Gyula Bajor kiwi vesszőt, akkor gyökereztettem. Szépen fejlődtek 20-ban, 21-ben is, a fiú 22-ben és idén is hozott egy kevés virágot. 2 lány van, azokon még nem volt.
Nagy tám rendszerük van, már idén is hatalmasat nőttek.
Ilyen fiatal korban nem kell metszegetni, csak ha sok a főhajtás, abból kell kivágni. Én nem hagyok 4-nél többet. De van aki ezzel se foglalkozik, felfuttatják bárhova ahova tud, megy és terem. Nézd meg Gyula régi fotóit a fórumban, a tám rendszerén dzsungel van. Nincs az metszve, csak az elöregedett hajtásokat vágja ki.
Nekem pont forditva volt, a lany viragzott idoben es minden evben, a fiu lapitott, porzo port kellett rendelnem eveken at, tavaly lattam eloszor a fiu novenyen nehany viragot, iden tobb van de mivel rengeteg a lanyvirag, a maradek porzoport is el akarom hasznalni.
Mivel nem igazan ertettem hogy hogy is kell metszeni en arra saccolok hogy mindig azt az agat agakat vaghattam le amelyik viragot hozott volna bar azert nehez elkepzelni hogy ennyire ketbalkezes lettem volna de elkepzelheto.
Ezek utan engem is erdekelne hogy miert nincs lanyviragod, talan tul fiatal meg a noveny?
Nekem a fiu noveny volt vagy 6 eves mire az elso viragat hozta holott akkor ultettem el es akkora volt mint a lanynoveny.
A lany 3 eves kora korul hozta az elso viragokat, rogton jo sokat.
Iden tomve van viraggal, muszaj lesz majd ritkitani a termest amikor meg kicsi.
A tőled kapott Bajor kiviből a fiú tavaly és idén is hozott kevés virágot, de a lányokon még mindig semmi. Van valami tipped miért nem virágoznak? Nagyra nőttek, egészségesek és rengeteg vizet hordok rájuk. Csapról! Ha nem teremnek, hamarosan fel kell adjam a harcot.
Ez volt a baj hogy neha ontottel ra vizet. A kiwinek sok vizre van szuksege es gyakran mert a gyokerei a fold felszinre alatt vannak foleg, szetkuszik, elagazik, a keves fold felette kiszarad gyorsan, szoval itatni kell, / nem elaztatni/ nagy rendszeresseggel.
A banan csoportom is nyeli a vizet, istenem, de mennyit!
A jég hátán lehet, hogy megél, de a sivatagban nem. Tavaly az aszályban egyik tő teljesen elpusztult, a másikon egyetlen ág hajtott ki. Pedig néha öntöttem rájuk túlélési céllal. Nem volt elég.
Szerintem nemigazan mert a kiwi gyokerek szeretnek szetmaszni bar a mini kiwit nem tudom.
Nekem van de foldben. Nem tudom cserepben hogy viselkedne.
A normal Hayward kiwim egy olyan helyen van hogy alul koves, a termofold nem vastagabb mint fel meter mert mindenutt ko van, ez a fold viszont nagyon jo mert amikor levagom osszel a telallo banancsoportomat, felapritva korberakom a ket meterszer alig 3 meteres vajuszeru valamiben amiben a 3 kiwi lakik vagyis etetem oket a banannal is ami ugy nagyjabol el is porlad 2 ev alatt es noveli a termofoldet meg eteti is.
Az is igaz hogy az oldalso kiwi gyokerei valahogy megtalaltak a zoldseges kertemet, atmasztak oda szep alattomosan, ott nincs elvalasztva kovel es onnan is szivjak az erot ami meglepoen hatalmas kiwiket eredmenyez.
Szerintem a kiwi olyan hogy a jeg hatan is megel, a helyedben megprobalnam cserepbe rakni, mit veszthetsz vele?
Nekem csak Hayward-Tomuri paros van de oszinten szolva nem cserelnem el a goldenert ami nekem kicsit izetlennek tunik, hianyzik belole az a kis savanykas iz.
Persze, nagy elonye a sima bore de akkor se kellene.
Hayward-Tomuri páros mellé elgondolkodtam egy harmadikon (Golden) attól függően, hogy mennyire jók róla a tapasztalatok. A lenti kérdéseket mind a Hayward-hoz viszonyítva kérdezem:
Íze vagy mérete vagy egyenletessége vagy bármi miatt van esetleg előnye? Csak a színe miatt talán nem mennék rá...
A Hayward-ot kisebb-nagyobb zökkenőkkel és eltérésekkel már évek óta tudom termeszteni. Minden évben jelen van egy nem kevés klorózis, minden évben van egy nem elhanyagolható arányú apróság a termésben. De a nagy többsége finom, fogyasztható. Ehhez képest szeretném tudni, mekkora szívás elé nézek :-)
Helyeslem az előre tervezést! Ez a kivi nagyon jó gyümölcs, még az almánál is jobban eláll. Szinte hihetetlen, hogy a következő termést is beérheti. Gondolom pincében tárolod, ahol megfelelő a páratartalom.
Idén az én kivijeim nagyon leromlottak. A nyári tartós nagy hőség szinte megégette, hiába öntöztem rendszeresen. Lehet árnyékolni kellett volna. Én is ültettem most ősszel két új tövet - konténerest kaptam ismerős kertbaráttól. Így már 7 tő van a miniket nem számítva.
Üdv ! Én sem tudom teljesen biztosan (most nevelem ki a töveket),de szerintem majd csak február-március környékén ,és csak a letermett vesszőket lehet/szabad ,és kell hagyni az új "vízhajtásokat"felfeküdni a kialakított lugas tetejére ott hozza a végeken a termést !Amúgy javasolnám Harcz Endre YouTube kivivel kapcsolatos felvételeit!