Nyitotta:Hell István, 2008.07.29 21:11 |
Egy cikk az Élet és Irodalom 2000/36. számából. Mivel az utóbbi időben a Polidilin ádáz vita zajlik a romákról és integrációjukról (illetve kiközösítésükről), bemásolom ezt az írást, és kíváncsi vagyok a topiklakók véleményére.
Vidéken születtem, és vidéken tanítottam (és egyéb romákkal kapcsolatos munkát végeztem), és amióta Budapesten lakom, azóta is mindenfelé jártam az országban (meg külföldön), ahol romák laknak. De ez mindegy, mert vannak, akik másképpen kerülnek kapcsolatba roma ügyekkel. És hasonlóan látják, mint én.
Ha egy újságból tájékozódom, akkor hozzáteszem, hogy "a(z) X újság szerint". Ha személyesen, akkor nem kell ezt hozzábiggyeszteni. Egyébként tegnap beszéltem (a roma holokauszt ünnepségen) egy sátoraljaújhelyi roma vezetővel, aki fel van háborodva a városi önkormányzat (szerinte és szerintem is) törvényellenes döntésén, de ez legfeljebb egy PoliDili-topikhoz vagy hozzászóláshoz elég, ahhoz, hogy az ember felelősséggel képviseljen valamit, több forrásból érdemes tájékozódni.
Pontosítsunk. Vidéken születtél, és vidéken tanítottál öt évig, aztán felköltöztél pestre? Vagy Pesten éltél évekig, aztán úgy döntöttél, hogy levonulsz vidékre, mégpedig tudatosan olyan helyre, ahol sok cigány él?
Azt szeretném kérdezni, hogy a topicnyitó cikkben szereplő egyének melyike vonult le vidékre és tanított helyben, kifejezetten cigánygyerekeket felzárkóztatás céljából, mondjuk 5 évig?
Én nem jártam Sátoraljaújhelyen mostanában, tehát inkább erről nem mondanék semmit. De nem tudok róla, hogy az illetők ne tudnák eltartani a gyerekeiket.
Hogy te mit hallottál, az rettenetesen mindegy, - az érdekesebb talán, amit a rendőrség meg a bíróság állapított meg.
Megaztán a te hallásod eléggé szelektív.
Viszont ha van bátorságod hozzá, leírhatod azt is, hogy a "más nicken" mit írt, aki írt, aztán valószínűleg meghallgathatod róla Hell István véleményét, - így legalább tiszta vizet önthetne a fejedbe, és kiderül, hogy ki is a hazudós...
Mert egy ostoba rasszista vagy, aki azt képzeli, hogy meg tudja óvni a gyerekét a külvilág negatívnak vélt hatásaitól, pedig egyrészt nem tudod, másrészt meg így legfeljebb belőle is olyan fejlődésben visszamaradt zombi lesz, mint te is lenni méltóztatol...
Ó dehogynem írtál te róla, nem is keveset, csakhát nem ezen a nickeden. Ugye innentől kezdve meg már IRL-ezés. Mellesleg a néphazugság helyszínen járt újságírójának koncepciózus kérdéseiről meg a még ehhez is képest is kiforgatott cikkéről is hallottam ezt-azt. Igen, persze hogy nem tudom bizonyítani, csak tudod én errefelé élek és sok olyasmit is tudok, amit a tefélék megpróbálnak kiforgatni meg elhazudni.
Sátoraljaújhelyen a polgármesteri hivatal elvett 5 roma gyermeket a szüleiktől, mert nem volt a gyermekek számára biztosított az egészséges életvitel illetve a szülők nem járatták a gyermekeiket iskolába.
Horváth Aladár és bandája odament és tiltakozott az intézkedés ellen már már gyilkost kiálltott.
Erre kellene hellistván féléknek magyarázatot adniuk, Ha már a romák úgy döntenek szülnek sok-sok gyermeket a vakvilágba, akkor gondoskodjanak is róluk, vag inkább azért szülnek, mert így sokkal több pénzhez jutnak. Aztán majd az állam gondoskodjon róluk meg a gyermekekről.
Ha egy nem roma család többször meggondolja hány gyermeket lesznek képesek eltartani, akkor a nagy liberális hellistvánéknak el kellene menniük is elmondani a gyermekvállalás nem arról szól hogy majd a gyermekek után jön a pénz a házhoz, hanem arról, hogy úgy vállaljanak gyermeket, hogy gondoskodjanak azok tisztességes felneveléséről és ne az állam vegye el a szülőktől a gyermeket.
Az eset kapcsán azért tiltakoztak a roma szülők, mert nem csak a gyermekeket vettél tőlük hanem megvonták a gyermekek utáni állami támogatást is.
Na persze, hogy aztán kitiltathass IRL-ezésért. De különben meg ne gondold, hogy nem néztem utána a tavalyi hevesi szereplésednek.
Én itt ident vagyok, és nem nick. Bármilyen Hell István néven írt cikkemet beidézheted IRL-ezés nélkül. Tavaly valóban voltam Hevesen, szívesen el is mondom, hogy mit tapasztaltam (bár nem írtam róla semmit, ha jól emlékszem), viszont pl. a Népszabadság tudósítója megírta, amit kell. Úgyhogy írd le nyugodtan, ha igaz, amit írsz. Semmi titkot nem látok benne.
A turulos kergetőzést hagyjuk, mert csak elterli a figyelmet a lényegről:
Nem látsz MUNKÁT ÉS kenyeret követelő embereket.
Ez csakis annak köszönhető, hogy az emberek agyában valamiért a kettő nem függ össze. És, ha a kettő nem függ össze, akkor borzasztó nagy baj van.
Azt kérdezed, hogy mi lenne, ha felvonulnának?
Mindössze annyi, hogy a szeretett vezetők esetleg rájönnének arra, hogy a felemelkedés helyes útja az, hogy olyan gazdasági környezetet kell kiépíteni, ahol az átlagpolgár létbiztonságban van, a MUNKÁJÁN keresztül...
//"....Ami miatt a helyzet nem jó, annak az oka, hogy egyre radikálisabb és szélsőségesebb a rasszista jobboldal, és nem látható a mérsékelt jobb. ..."//
Miután némi "liberális" besegítéssel éppen a cigányság aktivizálódott egyre agresszívebben, nem túl jó fényt vet rád, hogy éppen ennek örülsz.
Szóval, a rasszizmus valahogy inkább nálatok van. Kódrendszeretetek kiismerve egyre kevesebb embert tudtok a mézesmázos fajvédő maszlagokkal átverni.
Nem baj Hell! Te csak komunikálj a PC nyelven, mert még elég kevesen beszélnek magyarul.
Nagyon sok helyen a cigány szülők legszívesebben megtartanák a mégoly szegregált, de helybéli iskolát a gyerekeiknek. aztán jönnek a tefélék, és bezáratják. Aztán szétszórják a gyerekeket 10-15 km-re lévő iskolákba. Buszoztatják őket, nem járhatnak együtt az unokatesókkal, barátokkal. Tehát hiában jelentkeznének önként, nem lehet. Mert a Mohácsiék bezáratják az iskolát. Még akkor is, ha nemrég fel lett újítva. Szegregáció - az új bűvszó.
Ez nem így van: Ha 5 szülő kéri, akkor a gyerekeiknek nemzetiség oktatást kell biztosítani.
Az elmúlt években nem javult a helyzet. Talán erről kellene cikket írni. A kormányprogram nem volt jó? A végrehajtás? Az SZDSZ nem tudta keresztülvinni roma-reform programját?
Én ezt egészen másképpen látom. A helyzet ma sem jó, de egyre több cigány gyerek végzi el az iskolát, csökken a szegregáció, a kormányok az elmúlt 6 évben nagyon sokat foglalkoznak a romák ügyével, és eredményesen. Bár sok konfliktussal, ami érthető. Ami miatt a helyzet nem jó, annak az oka, hogy egyre radikálisabb és szélsőségesebb a rasszista jobboldal, és nem látható a mérsékelt jobb.
Pupukám, egészen pontos ismereteim vannak a topicindító egy más ügyben született írásai és a valóság közötti összefüggésről. Helyesebben az összefüggés teljes hiányáról. A zámolyi ügyről amit tudok az mind azt támasztja alá, hogy tendenciózus hazugságokkal állok szemben. Te meg csak osszad itten nyugodtan az eszet. Én nem vagyok vevő rá.