http://www.fn.hu/ado/20080514/tobbet_lopunk_hianynal/
Meglep, hogy erről a cikkről, még nem nyílt topik.
Magam sem vagyok egy topiknyitogató fajta, de ez talán megér gyet.
1. Ki lehessen fizetni az adót. Ha olyan adót kellene kifizetnem ami után a templom eger leszek akkor két dolgot tehetek: vagy adót csalok, vagy elmegyek szociális segélyre. Plusz átlátható legyen a rendszer az átlagpolgár számára is. Azaz egy szóval: teljesíthető, és méltányos legyen a polgár felé az adó + járulék rendszer. A jelenlegi 80%-os elvonás, és az átláthatatlan szabályok dzsumbuja nem az.
2. A polgár lássa hogy jó helyre megy amit fizetett. Amíg azt látja hogy az állam bácsi csöcsein lógók úgy lopnak ahogy csak a zsebükbe fér, és ennek gyakorlatilag semmi következménye (lásd BKV autóbusz beszerzési tender, vagy a postásbiciklis tender, a 3x-os áron épített autópályák, a Fletó cégének ócsított árama /valahol azt is az átlagpolgár fizeti meg/) addig bizony a polgár valóban azt fogja mondani hogy adót fizetni ezeknek ? És itt most nem az a lényeg hogy szoci vagy FIDESZ-es a kormány, hanem az hogy lopnak mint a szarka.
3. Legyen a kormánynak valamiféle jövőképe (az hogy programja legyen már fel sem merül). Ma itt tartunk, ide ez az út vezet, ide ekkorra akarunk eljutni. Azaz legyen a gazdaságpolitikában egy kiszámítatóság, ne arról beszéljünk hogy holnap lesz adóreform de holnapután már nem lesz, majd utána megint lesz. Ez a kormány már 6 éve úgy megy össze-vissza mint az ökörhugyozás.
Azt hiszem, igazad van. Tulajdonképpen ezért indítottam a topikot. Régóta figyelem a Polidili-t, no meg az országot. Igazságot tenni, lehetetlen. Ki lopott többet, a bal, netán a jobb oldal? Vitatkozni lehet róla, de igazságot tenni?
Ugyanannyit lop, aki a tűz közelben van, vagy legalábbis ráfogják. Ezért billen most a látszólagos mérleg nyelve a bal felé. De rögtön megváltozik a kép ha a jobb kerül hatalomra. Annak meg végképp nem sok értelme van, hogy " ezeknek" nem fizetek. Hiszen ugyanabban az országban él a jobb, meg a bal.
El kéne már ezt felejteni, és ahogy mondtam " élni, és élni hagyni". Egységes, kiszámítható, megfizethető adórendszer, és azt viszont könyörtelenül behajtani!
Éppen tegnap volt a hiradóban, hogy milyen mértékű a bankhitelek általi eladósodás, és hogy a bankok nem elég körültekintően járnak el a hitelbírálatnál.
Erre mi volt a bankok válasza? Hogy sok az eltitkolt jövedelem...Ehhez csak gratulálni tudok.
Most az a felfogás, hogy "ezeknek" én nem fizetek adót.
Kíváncsi leszek, hogyha véletlen az OVisok lesznek majd kormányon akkor pl ugyanez a szomszéd, fog -e fizetni, vagy ugyanúgy elcsalja az áfát mint most, ha teheti.
>>Hanem olyan mérték, aminek kifizetése esetén versenyképes maradhat a vállakozás a nemzetközi versenyben.<<
Akar egy jo kozgazdasz is irhatta volna ezt a mondatot. Gyakorlatilag az össz adobevetelt ugy kell maximalizalni, hogy a versenykepesseget ne romboljuk.
A normális szót milyen értelemben használtad? Átlagos vagy helyes......mentalitás. Én helyesnek azért nem nevezném. Persze hülye azért nem vagyok, de sosem az átlaghoz kívántam lesüllyedni.
A mai napig hülyének néznek, sokan amikor adócsalásra bíztatnak, és én azt mondom, nem. Ugye te is?
Ez a tipikus normális mentalitás. Senki nem szeret balek lenni. Ha a melóhelyre mindenki 9-re jár, pedig 8-ra kéne, de a főnök szarik rá, akkor az új kollégák is igen hamar rá fognak erre kapni.
Majd ha átlagjózsi azt látja, hogy még a csövest is adófizetésre kényszerítik, akkor inkább hajlandó lesz befizetni a saját részét, már csak a fenti gondolkodásmód miatt is.
Nem önkéntesség kell. Hanem olyan mérték, aminek kifizetése esetén versenyképes maradhat a vállakozás a nemzetközi versenyben.
Tényleg nem érted? Akik papíron szlovákiába menekültek, nem általában az adó alól bújtak ki, hiszen ott megfizetik az adót. Csak a túlzott itteni adót kerülték el.
Az ottani adó reális, megéri befizetni és ezzel törvényesnek maradni. Az itteni meg nem éri meg.
Hát igen. Azt nem szabad elfelejteni, hogy a nálunk szervezettebb gazdaságoknál, mindehol nagy hatékonysággal dolgozik az adóhivatal. Félnek is tőlük. Ez önmagában nem lenne rossz nálunk sem. Ha lenne normális adómérték. Azt viszont mindenkitől, és keményen.
Régi közhej, élni és élni hagyni. Lefordíthatjuk úgyis, lopni, és lopni hagyni......:))
Aki most nagyrészt, vagy teljesen elcsalja a közterhei befizetését, kényszer, fenyegetettség nélkül, alacsonyabb mérték esetén is ugyanúgy el fogja csalni. Önkéntességi alapon ez nem megy.
A kevés adót sem szereti senki. De az ember olyan, hogy mérlegel. Megéri-e a kockázatot az eltitkolása? Ha nagyon magas az adómérték, a biztos tönkremenés áll szemben az esetleges lebukással.
Sok cég lett papír-szlovák, sokan veszik és jegyeztetik be ott az autót is stb. Ez azt mutatja, hogy nem mindenáron akarják a teljes adót megspórolni. A szlovák mértéket vállalják, még a bonyolultabb ügyintézéssel együtt is, míg a magyar mértéket már nem. Ha ez nem nyitja fel egy kormány szemét, hát tényleg megérett a bukásra.
"A pógár annyi adót fog befizetni, amennyit az állam ki tud tőle kényszeríteni."
A padláslesöprés múködik, ha elegendő nyers erő áll mögötte. Csak éppen rövid úton tönkreteszi a gazdaságot.
Ha a gazdaság fejlettségéhez valamint a közpénzek felhasználói morális szintjéhez képest túl magas az adómérték, akkor az adóalanyok vagy védekeznek, vagy tönkremennek. Melyik jobb? Ez az, amit a kormányunk és a jelek szerint te sem vagy képes belátni.
Igen. Normálisabb adómérték kellene. Ezt már mindenki érzi. Nem értem, miért nem lehet lépni.........minden kormány attól fél, ha csökkentik az adókat, attól nem szélesedik az adófizetők tábora? Mi az amit tenni kellene, hogy érezhetően szélesedjen a terhet vállalók száma? Ez a kérdés, a leglényegesebb.
Minél erősebben szorítja össze a kormány a markát, annál többen csúsznak ki belőle. Olyan adómérték kell, amit megenged a gazdaság szerkezete, amit az emberek többsége kész elfogadni. A környező országokban sikerült ilyet kialakítani, nálunk nem. Most már látszik az eredmény: lemaradás.
Normális adórendszer kell, jobb későn mint soha. Nem pedig fejjel döngetni a betonfalat, hogy majd csak sikerül kidönteni.