Köszönöm a bizalmat, hogy feltételezed értek az ilyesmihez, pedig nem is.
Én mikor rákattantam erre a témára, és próbáltam körüljárni a hogy mit is lenne jó csinálni ökologikusan a WC kérdéssel, arra jutottam, amit azóta sem változtatott meg bennem semmi, hogy legjobb az alomszék. Nem kell kísérletezni, egyszerű olcsó. Az általad beszúrt technika megvásárlása borsos, házi kivitelezése véleményem szerint bizonytalan. Van olyan ismerősöm, akinél beépített komposzttoalett van, de nem ilyen, csak egyszerű aknás, szellőzővel, de még ő is azt mondja, hogy nem csinálna ilyet, csak sokkal egyszerűbbet. Ahogy Grahampetke is mondja vödör kicsit feldíszítve. Szerintem izlésesen higiénikusan meg lehet oldani, aki komposz toalettben gondolkodik, annak a lakása többi része úgsem Biedermeier stílusú.
Nemrég bujtam a youtube-ot a témában, és emlékei szerint a legtöbb találat ott is alomszék jellegű dolog volt.
Végtére is ez leválasztja a fekete vízből a "fekete" részt.
Egész jónak tűnik. Nem is láttam még ilyet. Persze rögtön arra gondoltam, hogy mi van, ha kicsit hígabb a leválasztani való.
Kétségtelen, az alomszék dolgozik igazán jó hatásfokkal. Én rozsdamentes vödörre szavazok. A műanyag a hidegben könnyen törik. Az acélt jól lehet tisztítani. Lényegében örökös. (és mindössze 20x annyiba kerül :-) )
Mit gondolsz erről a szerkeztről? Ha csak a wc-t kezeli... Ha jól értelmeztem nem használ külső energiát, egyszerű fizika. A vizeletet és az öblített vizet külön megkapod, a széklet pedig egy tartályban kerül, ahonnan később komposztként kivehető és kerti dísznövényekre ápolására ajánlja. Az tetszik benne, hogy a tartály nem kell feltétlen a házban legyen, így szerintem használatban a wc pont olyan mint a legtöbb helyen, de a produktum sorsa is biztosítva van. Kicsit jó lenne boncolgatni, miből is áll a szerkezet, és persze hogy lehetne házilag ilyen elven szétválasztani... Mi is a csináld magad elvben gondolkozhatunk... :)) Az alsó kép keltette fel igazán az érdeklődésem, mert ez egyszerűen a szabadban van. Még akkor is ha esetleg nálunk ezt a kütyüt fagyhatár alá kellene egy szigetelt aknában elhelyezni. Akkor sem a pincében van... A többi képet a szemléltetés miatt tettem fel. Mi pl. egy igen lejtős telekre keressük a megoldást. A wc okozott problémát a szürkevíz egyszerűbben megoldható.
A fő komposzt guru is azt írja, hogy jó a műanyag, csak a szagok miatt többet használjunk, míg az egyik funkcionál, a másik szappanos vízzel tele várakozik.
Véleményem szerint a műanyag vödör is tökéletesen megteszi, főleg ha hozzávesszük, hogy ahhoz a világlátáshoz, amihez a komposzt toalett illeszkedik, jobban passzol az olcsóbb (ingyenes) megoldások alkalmazása.
E mellett ha mégis szeretnél rozsdamenteset, keress fel bádogost, aki legyártja neked. Kérdezz meg kettőt hármat, mert ha nem dolgozik ilyen anyaggal, drágább lesz, mint ha van neki egy darab lemeze.
Jut eszembe, hogy van zománcos vödör is, a vásárban is, meg a vas-műszakiban is szoktam látni. Az ára horror.
Borotválkozás: Nekem a szappan jobban bevált, mint a legdrágább borotválkozó zselé Az már csak hab a tortán, hogy mellesleg olcsóbb, és "kissé" környezetbarátabb a csomagolása.
Gondolom a pipereszappanok nem tartoznak a zsírból és lúgból főzött szappanok közé.
A mosódiót hányszor lehet használni? Autómata mosógépbe jó?
Borotválkozást nem folytatok, még nem is gondoltam rá, hogy ezzel sem szennyezem a vizet :-). Az igaz viszont, hogy a szakállnyírómban akkumulátor van, ami szintén nem híres a környezetbarátságról.
A mosódió egy indiai fa termése, ugyanarról beszélünk.
A szappan zsírsavaknak káliummal vagy nátriummal képzett sója, ez az amit zsírból és lúgból főznek. A "folyékony szappan" meg gyakran anionos detergens, meg sok egyéb nem lebomló nyalánkság. Meg kell nézni a cimkén az összetételt. Amúgy valószínűleg nem ezzel okozzuk a legnagyobb környezetszennyezést, de engem még agyártól/ eladók extraprofitja is szokott bosszantani, ezért kézmosásra, borotválkozásra, foltok kimosására szappant használok :)
A gyökérzónás tisztító szerintem is jónak tűnik, bár még nem próbáltam, csak olvastam róla. Környezetvédelmi szempontból a szappan jobb, mint a tusfürdő, mert lebomlik. Mosáshoz lehet használni mosódiót (mi nem rég kaptunk kipróbálásra egy ismerőstől, és jónak tűnik), mosószódát, van a ki reszelt mosószappant használ, de még bio-fehérítő is létezik.
Ez nem a jövő, hanem a jelen. Belemegy egy aknába, amiből el tud szivárogni. A szappannal igyekszünk szolídan bánni, (ami nekem megy a legjobban :-)) a mosószer és a mosogatószer amit használunk, elvileg foszfátmentes, környezetbarát, (állítólag még fogat is lehet vele mosni) öblítő gyakran kimarad, vagy csak néhány csepp. Zöldség- gyümölcs-mosóvíz kertbe kilöttyint. Durván ennyi. Sokat lehetne rajta csiszolni. Pl. gyökérzónás tisztítással, meg a feka külön kezelésével. Egyébként azt hiszem, a szappannál jobb a tusfürdő, vagy folyékony szappan. Nem lesz belőle annyi lerakódás, a mi a fürdőkádon is megfigyelhető. Ja, és nyáron gyakran kint fürdünk, egy Napfürdőkádban.