Talán kellett volna egy népszavazás, hogy ne támogassa a gázárat....de elmúlt egyetlen nap, hogy ne vágtátok volna a fejéhez a gázárat ?Volt valami is az elmúlt 6 évben amit a Fidesz fontosnak tartott annyira, hogy megtárgyalja Megyóval vagy Gyurcsánnya l ? a Fidelitas d209-es pólóján é s a kivonulásokon kivűl mi van, ami emlékezetes a Fidesz frakciójának tevékenységéből ?
Próbáltam is meg nem is. De nekem megvolt a minbér. Sőt! Akkoriban mellékállásos vállalkozásban többet kerestem (járulékkal együtt), mint a rendes állásomban. Aztán divat lett az ötletem és mások profibban csinálták meg főállásban-tehát ezerrel nagyobb motivációval. Én meg kiszorultam belőle. Erről speciel nem a komcsik tehetnek, hanem én nem hagytam ott a biztosat a bizonytalanért.
Azért nem mindenért Gyurcsány felel. Az igaz, hogy beáldozta azt a két évet a választási sikerért. De előtte Megyó osztogatása akkora baklövés volt, hogy olyat ritkán látni! Osztogatott szerencsétlen, minden gazdasági alap nélkül. Nem vagyok közgazdász, szóval nem tudom mi lenne a jó, csak azt érzem, hogy valahogy rendbe kellene már tenni a dolgokat. Ehhez kellene az összefogás.
Az nagyon helyes volt Megyótól. Azt a Fidesz is támogatta és én is.
Nem is ez vitte tévútra az országot. Hane, az hogy nem születtek jó gazdaságpolitikai döntések. És miközben a térségben mindenhol növekvő mértékben bővült a GDP, addig nálunk ez csökkent folyamatosan.
Ha 10-országnól 9-ben növekszik a GDP és csak nálunk csökken, akkor ennek valami magyar oka kell hogy legyen
Az, hogy üzletel az oroszokkal és ebből magyarország nyer, az jó. Én ezért nem támadom soha. Itt a pragmatista hozzáállást elfogadom. Sőt. Néha a Fidesz-szel sem értek egyet.
Nem is magáért a 300Ft-ért haragszom rá.
A legnagyob bajom vele az, hogy 2004-ben amikor kormányra került pontosan tudta, hogy az ország eladósodási pályán van. És ahelyett, hogy akkor iziben megfogta volna az eladósodást és mondjuk 2005-re egy nagyon feszes költségvetést csinál, ahelyett egészen a választásokig hagyta az országot ezen a pályán.
ÉS akkor 2005-ben nem kellett volna adósságtörlesztésre költni az 500 milliárd forintot, hanem tényleg mint egy reform alap használhattuk volna.
És ennek a 2 évnek nagyon súlyos ára van. Kezdve az adósságunk folyamatos leminősítésétől, a kamatemelésen keresztül az adósság kamatainak kamatai törleszéséig.
És mindezt nagyrészt megspórolható lett volna, ha 2004-ben felelős miniszterelnökként viselkedik. De a bajt tetézi, hogy ma már azt sem mondhatja, hogy nem tudatosan cselekedett. Az öszödi beszéd óta tudjuk, hogy tudta, hogy milyen pályán van az ország.
Ez a megbocsáthatatlan. Ezért nincs helye a magyar közéletben.
Rátapintottál a lényegre, ez a kérdés, és ezért akarjátok Gyurcsány vérét venni: mert nem igazán tudja megcsinálni,- hanem kölcsönt vesz fel, visszakönyörgi Mo-t az oroszokhoz, meg ilyen koszos 300,- kér az emberek egy részétől... ( 40 %-tól nem, ők mentesek )...
Igen, ez jó volt mert így kénytelenek voltak az orvos fizetését is emelni. Mivel a kormánynak nem sok eszköze van a bérek befolyásolására, csak a minimálbér segítségével próbálhatja a béreket felfele tornászni. És ezt a rövid távú konfliktust, amit írtál, édemes volt bevállalni a hosszabb távú eredményekért!
DE mint írtam ezek nem szimplán magyar problémák. Ezek összeurópai problémák, hogy hogy maradjunk úgy versenyképesek Kínával/Indiával, hogy közben egy európai életet biztosítunk?
Persze, versenyképesség az ablakban, viszont sikerült elérni, hogy kezdő orvos és kazdő takarítónő is hazavihette az 50 ezer forintját.... ez jó volt, főleg ha az irányt tekintjük....
Nincs kizárva, hogy igazad van. Ők akkor azért tényleg kockáztattak, hogy kibírja-e a gazdaság. Hál istennek igazuk volt és kibírta. Meg aztán az 50e-t is.
A minimálbért nem évente 1X határozzák amúgy meg? Lehetett volna rá lehetőség elcsúsztatni úgy ahogy mondtad? Mert ha lehetett volna, akkor szerintem is jobb lett volna fokozatosan meglépni.
Nézzd, én nem vagyok Fideszes, de inkább jobbra húzok.
De ezt Orbánék tényleg nem jól csinálták. Úgy kellett volna csinálni, mint Bokros a leértékelés. "Csúszóbéremeléssel", havonta vagy negyedévente néhány %-ot. Jobban tudtak volna a vállalkozások alkalmazkodni a helyzethez.
Erre mondom azt, hogy az irány jó volt, csak nem hozták ki belőle a maximumot. De mondom, az irány jó volt. Ez nem büszkeség kérdése. Az eredmények Orbánékat igazolták össztársadalmi szinten.
De európai ország nem lehet a XX század végén XXI század elején versenyképes egy Kínával vagy egy Indiával. Márpedig a textilipar ezért csődölt be. És ez nem pusztán magyar probléma,hanem összeúrópai. Ezt kár az Orbánékon elverni!
A 100 %-os min.bér emelés 2 %-os járulék ( vagy adó) csökkentéssel járt együtt.... csókollak, erre olyan qurva büszke a jobboldal...ja a következő évben 25 % min.bér emelés volt....
Abban feltétlen egyetértünk, hogy ma a csehek hátát nézzük. Szlovákiára nem szeretek hivatkozni, hanem inkább a csehekre, mert velül jól összehasonlíthatók vagyunk.
Én meg max irigykedek a cseh kollégámra. A holland főnökeim meg leszarják, hogy kinek mennyi a nettója. Őket csaka bruttó érdekli.
Én pl. most nagyon szurkolok annak, hogy jöjjön egy kormány amelyik elég bátor lesz egy radikális adócsökkentéshez és az ezzel járó kedvezmények, segélyek megvonásához!
Ha csak a minbér emelést a gyermek adőkedvezményt és a széchenyi tervet csinálták volna Orbánék már hatalmasat tettek. Ebből kiemelkedik a minbér emelés. Egy csomó rendes dolgozó embernek adta vissza a munka méltóságába vetett hitét: addig a senkiházi alkoholisták csak vigyorogtak a bolti eladón, a tsz munkáson, az esztergályoson mert 20-at akpott aki dolgozott és 15-öt aki fel se kelt. Ha két napot elment napszába már annyit vitt haza, mint akinek naponta fel kellett kelnie és keltenie a gyermekeit, és felöltözni és sminkelni és ruházkodni - nulla különbségért. Aztán amikor 40 majd 50 lett a minbér - akkor ezek az emberek végre kétszer annyit kaptak mint a lumpok. Ha gyernmekük volt azt is elismerték az adüókedvezménnyel. Szóval pont a renszerváltás által leginkább megnyomorított réteggel tettek egy kis elégtételt Orbánék. Végre annyi lett a bére a falusi szakinak is mint a fővárosinak. Pofán is vágták őket azok az irigy rohadékok, akik utálták, hogy hiába dologznalk pesten nem arcoskodhatnak, meg hiába diplomások a minbér miatt összeszorult a bértábla. Én ilyen irigy gyűlöletet Orbán irányába senki mástól nem hallottam, mint akik a vélt privilégiumaikat veszítették el.
Orbánék kétségtelenül hülyén csinálták meg a béremelést, túl hírtelen. Ez pl. a textiliparban sok vállalkozást hozott váratlan, nehezen kivédhető helyzetbe.
Viszont Gyurcsányék már sokkal több vállalkozást tettek tönkre, mint Orbánék.
A kisvállalkozásoknak a felét már bedűtötték. Sok olyan válallkozót ismerek, aki csak azért nem szüntette meg a vállalkozást, mert a benne lévő állóeszközöknek túl magas az értéke, és csak csúsztatva tud kiszállni. De ezek általában 3 év alatt amortizálódnak és utána megszüntetik a vállakozást. Még egy-két év, és húznak ki külföldre.