Erről beszélek...a muzsik várjon a sorára, amíg a tekintetes úr intézi a dolgát. Ezt a rendszert az öntudatlanul így viselkedő hivatalnokok, vezetők, politikusok örökítik tovább, csak nekik van lehetőségük és eszközeik változtatni, nehogy már a csóri melós váltsa meg a világot...
Szerintem a manusznak teljesen igaza van. Pl. én települési képviselő voltam 4 évig, de szemben álltam a polgármesterrel. A körjegyzőségi hivatalban nemhogy egy ügyfélnek tekintettek (hivatali ügyben !), de még szívattak is mert a Józsi bá (jókirály) ellensége vagyok. Én lettem a következő polgármester. Hogy ez mecsoda különbség! Beviszek egy papírt de látom, hogy nincs ügyfélfogadás. Fordulnék vissza de utánam szólnak: kinyitják nekem az okmányirodát és legyártják az okmányt ha én kérem. Hót feudális világban élünk.
ha jól emlékszem idevágó olvasmányaimra, a vidéki társadalmi tagozódás erősen függött a földtulajdontól, és bízvást mondhatjuk azt, hogy az egyes rétegek egymással nem keveredtek, nem voltak átjárhatóak. mély megvetés övezte azt a nagygazdát, aki esetleg szegényparaszt lányt akart feleségnek, ha egyáltalán volt ilyen... "suba a subával, guba a gubával" szólt a közmondás. az egykés családmodell is onnan eredt, hogy ne aprózódjék el a családi földtulajdon, a házasságoknál központi kérdés volt a menyasszony hozománya.
a szegényebbek nyilván irígykedtek azokra, akiknek a körébe sosem kerülhettek be.
talán erre célzott Miszlivetz, és nem a vidéki lakosokat és a magyar kultúrát szenyázta, erre nem gondoltatok?
"nem társadalmi réteget (a parasztságot) "fikázza" a szerző, hanem azt a fajta mentalitást látja minden társadalmi rétegben eluralkodni, ami bizony ahhoz a régi, sok helyen leírt, ismert paraszti gondolkodáshoz áll közel, miszerint dögöljön meg a szomszéd tehene is, és mindegy milyen áron, de én jól járjak..."
Amely egoista gondolkodásmóddal egyedül az agyonszidott diktatúra tudott (és akart) szakítani.
És amely most visszajött a neoliberális-kapitalista "új időkkel".
Teljesen mind1 hogy mék oldalra tekintek, a hülyék, az irigyek meg az ostobák tapossák egymást agyon egy kicsit (még) nagyobb koncért..:))))))))))))))))))
Tanulmáány? A stop.hu akkora bulvár, hogy azt sem értem mit akart Miszlivetztől.
A paraszt sehogy sem illik a cikk gondolatmenetébe, azért gondolom, hogy a feudalizmus kori társadalmat amikor a struktúrájának aspektusából nézik a szociológusok, akkor hívhatják így. Viszont egy jó bulvárszerkesztő pontosan tudja, mi kell ahhoz, hogy ilyen topikok csámcsogjanak a cikken (na nem a tartalmán).
Egyébként ha szétnézel itt (csak kidobta a Google), meglepően sok olyan dologgal találkozol, ami máig maradt ahogy volt. Talán egyrészt azért, mert a parasztság volt az óriási többség, másrészt pedig a nem-parasztok valaha (jóval a dzsentrik ideje előtt) nem magyarul beszéltek, ezért az ő szokásaik kevésbé szállhattak ránk, mai magyarul beszélőkre. Persze csak találgatok.
Nem vitatom a tanulmány megállapításait, csak az alkalmazott jelzőt. Az uralkodó mentalitás nem paraszti, hanem a korábbi dzsentri úr-szolga szemlélet továbbélése, ez a szocializmusban is szépen ment tovább. Annyi változott, hogy a kivátságok nem származás, hanem párttagság-funkció függvénye volt, kedvezményekkel, apanázzsal járt, ma meg kapcsolat-lojalitás kérdése. '56. után az értelmiséget is sikerült bevonni ebbe, Antal József is békésen kollaborált intézményvezetői pozíciójában, ahogy sokan mások is a mai elitből, véleményformáló értelmiségből. A rendszereken átível, a nagyságos-tekintetes-méltóságos úr, párttitkár-osztályvezető-főagronómus elvtárs lett, hogy ma polgármester-hivatalvezető-államtitkár-etc. úr legyen. És lenézze a kisembert, akinek az adójából kapja apanázsát (munkabérnek nem nevezném, azt a jól végzett munkáért kapja a melós, aki bármennyire is teper a gép mellett, sosem kap 3 milliós jutalmat, persze milliárdos veszteséget se okoz, de hogyhogynem mindig neki kell rántania egyet a nadrágszíjon).
Akkor lehetne mélyreható változást elérni, ha az államaparátus-hivatalrendszer-intézmények tagjai rájönnének, hogy ők szolgáltatók, akiket az állampolgárok alkalmaznak, és a mélyreható változásokért nem kéne fenyegetőzni...a valódi, lemondó "paraszti" mentalitást a csendőr-ávos-rendőr pofonjai alakították ki, nálunk sose védte a "harmadik rend" érdekeit senki, mindenki a kiváltságosok közé törekedett, mert az adómentességet, mentelmi jogot, megrendeléseket jelent...
Szerintem a mai elit és a mai pórnép egyaránt túlnyomórészt "paraszt" abban az értelemben, hogy a feudális viszonyok továbbéltetője. Ezzel lehet vitatkozni, de nincs benne se kisemberek kipécézése, se megbélyegzés.
A mentalitás generációról generációra öröklődik. Nem genetikailag, hanem a személyiségünket annyira alapvetően befolyásolja, amit a szüleinktől látunk, hogy a vonások csak nagyon lassan halványulnak.
Aszem már túl vagyok rajta......talán inkább Te mondd meg, hogy ha nincs igazam, az ország melyik területén élnek még olyan csoportok, amelyek generációk óta, sőt több száz éve az államigazgatásban dolgznak, tisztviselők, stb.?????
HA emlékezetem nem csal, ezeket elüldözték, vagy kiirtották, a szerencsésebbeket meg elküldték internálótáborokba, vagy kőmüves segédmunkásnak a jogi diplomájukkal.
(Nem tom tudod-e hogy ma sem lehet olyan jogszabályt alkotni, amit nem 1954-ből vagy a véres 1957-ből, a komcsi jogfogalmazók tollától származtatnak, mert kidobták az államaparátussal együtt a TŐKÉS TÁRSADLMI RENDSZER magyar kódexeit is!!! Persze itt nem a kódexek a lényeg, hanem az apparátus!!!!!!!)
Hát nem nagyon...ezt a mintát látják a felkent államférfiak részéről...:-)
Ami pénz itt elfolyt mindenféle zsebekbe, és ez csak egy kistelepülés...
Draskovics sem a Kulcsár, számlagyár, etc. ügyeket kívánja meggyorsítani minisztériumában, hanem a lázongó prolikat akarja szétverni...hány milliárdot baxott el a Gárda? Felelőse semminek nincs, csak "ismeretlen" tettesek...
Sosem volt igazság és nem is lesz, csak az a pofon fog biztosan fájni, amit te adsz...ilyen a paraszt magyar...:-)