Keresés

Részletes keresés

pszaboka Creative Commons License 2015.11.05 0 0 97

Néhány ár, illetve fizetések: kenyér mint olyan csak a nagy bolthálózatokban van, 30 -70 peso.

Cipó, magyar vizes zsömleszerü valami, minden colmadoban, ára 8-12 peso.

Fözöbanán- itt alapélelmiszer: 5- 12 peso/db.

A gyümölcsök itt darabra vannak, a boltokban drágább, mozgóárusoknál, kisteherröl olcsobb, mangó 3-10 peso, ananász 30- 100, papaya 20- 80, stb szezontól és földrajzi helytöl függ.

Kávé: szinte mindenhol a presszó : 50 peso, habos, ilyen- olyan 80 -100.

Krumpli: 20- 50 egy font( kb fél kiló).

Tojás: 100-150/ tálca.

Csirke: frissen, előtted vágva: 40- 60 peso/font. Tyúk 100- 130/db.

Bébitáp: 24-30 a kis üveg gyümölcspép, tápszer: 400- 1000 peso egy doboz.

Ivóvíz: 20 peso/ fél literes flakon. 60 peso házhozszállítással a 19 literes.

Fizetések: kezdö rendör 9000 peso. Fodrász, eladó stb: max 15000 peso. 

Tanár: 15000 peso/4 óra/nap. Két állással( így teljes a munkaidö) 34000 peso.

Építömunkás, napszámos stb: 400 -500 peso/ nap.

Orvosi ellátás: biztosítással 500 peso minden rendelés, szakorvos drágább. Biztosítás nékül kb 4-6 szorosa.

pszaboka Creative Commons License 2015.11.05 0 0 96

Mindenkitől elnézést, aki választ várt tőlem valamilyen kérdésére, de csak nagyon ritkán nézek rá a fórumra....

Napi rendszerességgel a : pszaboka@freemail.hu címre írt levelekre tudok válaszolni.

Egy blog, ahol van néhany nem annyira reklámozott dominikai információ: http://tropusokon-farmerkedunk.bloglap.hu/

Nagyon fontos: mielőtt végleges kiköltözésre adnátok fejetek, létfontosságú legalább 10 napra idelátogatni, de nem a '" turistagettóba", vagyis a reszortok, szállodák zárt világába.

Akinek van elég pénze lakást, házat venni lakóparkban, zárt környezetben, annak minden Európában megszokott komfort rendelkezésre fog állni.

ha viszont "el akartok vegyülni", és érezni akarjátok a karibi pezsgést, az igazi Dominikát, készüljetek fel, hogy: itt napi rendszerességgel van 2-5 óra áramszünet, generátor, akksi és visszatöltő ( inversor) létfontosságú.

A csapvíz ihatatlan, egy év alatt babát fürdetni sem ajánlatos benne. Heti 1-2 alkalommal jön a víz- ha jön, pár órára. Ház tetején nyomástartály ( tinaco), szivattyú és ciszterna elengedhetetlen. Ha az udvarotokban nincs ciszterna, heti 4-500 liter vízből kell gazdálkodnotok. Ha van ciszterna, akkor is havi rendszerességgel kell extra vizet vennetek- tartálykocsikban hozzák.

Az automata mosógép szinte ismeretlen fogalom, csak keverőtárcsás van, hídégvízzel...

Az angol nyelvtudás, a turistavidékeken sem sokat, de azon kívül semmit sem ér. Nagyon hamar meg kell tanulni néhány alap spanyol kifejezést, azt értékelik a helyiek.

Az idegen itt egy két lábon járó nyitott buksza! Ne bízz senkiben, mindenki megígér mindent, de csak a pénzed kell, ha előre fizetsz valamiért, arra keresztet vethetsz.

A rögtön az itteni nyelven 2- 3 napot jelent. A holnap( manana) az pedig soha!

Az állami iskolák pocsék színvonalúak( feleségem tanárnő), a gyerekek 80 százaléka csak az ingyen kajáért jár be. A magánsuli egyszerű halandónak megfizethetetlen- hacsak nem rendelkezik ösztöndíjjal a nebuló. 

Viszont szinte mindig süt a nap, és az ébresztőóra is ismeretlen tárgy errefelé. és itt a világ legjobb kávéja, a legjobb kakaója és a legrosszabb csokija!

hanyeczistvan Creative Commons License 2015.10.19 0 0 95

Kedves Stefano01!

Érdeklődök, hogy kitelepültetek-e Dominikára?

Szívesen váltanék pár szót akár email-en vagy viberenm.

Üdv,

Hanyecz I

Előzmény: Stefano01 (81)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.15 0 0 94

Szia Kabó!

Itt találsz pár infót:  http://lavidacaribe.wix.com/villa-magante

Előzmény: Kabó1976 (92)
Pumi01 Creative Commons License 2015.09.24 0 0 93

Szia Anikó!

Sajnálom, hogy ennyi idő elteltével vettem csak észre, hogy írtál, remélem még nem késtünk el. Ha még mindig tervezitek a költözést szívesen felvennénk veletek a kapcsolatot. 

edikepumi@gmail.com email címen el tudsz érni.

Üdv, Edina, Ati

Előzmény: zemaniko (89)
Kabó1976 Creative Commons License 2015.09.11 0 0 92

Sziasztok!

Voltam kinn régebben három hetet és most tartok ott,hogy szeretnék kiköltözni.Sportoktató,edző vagyok.Keresek kinn élő embereket akik esetleg tudnának pár tanácsban segíteni.Ha akadna nagyon szépen megköszönném!

Kabó

Ciripke1 Creative Commons License 2015.08.13 0 0 91

Szia!

Olvasom, hogy kint élsz, esetleg tudsz segíteni pár dologban, remélem nem gond, ha kérdezek párat.

Szeptember közepén tervezzük, hogy három hére kilátogatunk Santo Domingoba.

Elsősorban nem szállodába, hanem magán szállást keresünk, sokkal hangulatosabb, máshol már bevált, mi a véleményed?

Neten többet is találtam,esetleg tudsz ajánlani valamit?

Milyenek az árak? Gondolok itt az utazásra, mert három hét alatt nem csak a parton szeretnénk sülni, hanem bejárni több várost is, és több helyen megszállni. Milyen árakkal lehet kalkulálni?

Előre is köszönöm a segítségedet!

Zoli

Előzmény: pszaboka (78)
zemaniko Creative Commons License 2015.07.27 0 0 90
zemaniko Creative Commons License 2015.07.27 0 1 89

Kedves Edina és Attila,

mi is épp most tervezzük a kiköltözést, jó lenne

megosztani tapasztalatainkat. Adtok egy e-mailt?

Üdv,

Anikó

Előzmény: Pumi01 (87)
Bera Viktória Creative Commons License 2015.07.12 0 0 88

Sziasztok, 

ez a csoport meg letezik?csak mert lenne par kerdesem ... mivel eppen Punta Canara tervezzuk a nyaralasunkat :) ha valaki tudna segiteni legyszi irj. koszonom 

Pumi01 Creative Commons License 2015.06.30 0 0 87

Sziasztok! 

Párommal szeretnénk 3-4 hónapon belül Dominikára utazni, terveink szerint le is telepedni, ott majd saját kissebb vállalkozásba kezdeni. Kiutazásunkig próbálunk a lehető legtöbb információhoz jutni. A legnagyobb segítséget viszont a valós információk jelentenék.

Előre is köszönjük

Edina,Attila és Cooper kutyánk

Kriszta 01 Creative Commons License 2015.06.16 0 0 86

Kedves p.szaboka Péter

Érdeklődni szeretnék hogy tudnának e segíteni letelepedéssel kapcsolatos dolgokban . Rengeteg kérdésünk lenne ennek a döntésnek a meghozatalában . 4 tagú család vagyunk két fiunk van egy 16 éves aki középfokú nyel vizsgája van a kicsi most kezdené a középiskolát. Szeretnénk elhagyni az országot és letelepedni Dominikán és vállalkozni a férjem az építőiparban tevékenykedik én pedig fodrász vagyok. Email címem: bertalan.kriszta01@gmail.com

Ha idejük engedi kérem válaszoljanak. Köszönöm szépen Kriszta

Dominikai-Koztarsosag.com Creative Commons License 2015.06.04 0 0 85

Szólj ha láttad. Sos

Köszönöm 

Dominikai-Koztarsosag.com Creative Commons License 2015.06.04 0 0 84

Hello

Jelezz vissza ha olvastad, SOS. Köszönettel 

Előzmény: pszaboka (78)
Adra24 Creative Commons License 2015.05.06 0 0 83

Sziasztok! Segìtséget szeretnék kérni! Pàrommal az õsszel tervezzük,hogy kiköltözünk Dominikàra és érdeklõdnénk hova èrdemes kiköltözni ahol munkalehetõség is adódna! Köszi elõre is!

RoczanovD Creative Commons License 2015.04.15 0 0 82

Keresünk Dominikában élő magyarokat, akik együtt működnének velem a turisztika iparágában.

Stefano01 Creative Commons License 2015.04.12 0 0 81

Sziasztok!

Építészként önálló tervező és kivitelező vállalkozást vezetek idehaza, a Feleségem a helyi bölcsőde vezetője. Van egy 16 éve nagylányunk és egy három és fél hónapos kisfiunk. Bár még sohasem voltunk a karibi térségben, mégis valamiért nagyon vonz mindkettőnket. Egy ideje "játszadozunk" a gondolattal, hogy Magyarországon felszámolunk mindent és elköltözünk egy olyan helyre, ahol igazán önmagunk lehetünk és kiszállhatunk az itthoni mókuskerékből. Mindenünk megvan és boldogok vagyunk, mégis valamiért mindig is vágytunk egy tenger/óceán parti helyre. Nem álláslehetőséget keresünk elsősorban, inkább vállalkozásba kezdenénk. Igazából szinte bármire nyitottak vagyunk, ami a helyi lehetőségekhez mérten működő-és fejlődőképes lehet. Dominika megfogott ismeretlenül is... éppen ezért nagyon megörültem, amikor rátaláltam erre a fórumra. 

Szóval konkrét kérdések: lelkes és lendületes vállalkozó kedvvel mihez érdemes kezdeni ott? bürokrácia? (Ha csak egy fokkal is jobb, mint a hazai "Galaxis útikalauz stopposoknak" voganut bürokratáihoz hasonló rendszer, már tetszik), emberek-kedvesség-összetartás?

"Ahhoz, hogy felfedezzünk egy új kontinenst, készen kell lennünk arra, hogy elveszítsük a part biztonságát." Brian Tracy

Előre is köszönjük a segítőkész válaszokat! Szép reggelt/napot/estét mindenkinek!!!

República Dominicana Creative Commons License 2015.03.26 0 0 80

Én is ismerem a családot. Nagyon korrekt, segítőkész emberek, akik keményen dolgoznak. Bavaro pedig csodálatos hely. Ha segíthetek még valamiben, nyugodtan írj e-mailt: bavaro.republica.dominicana@gmail.com

Előzmény: caribbean12345 (74)
zsoltsz70 Creative Commons License 2015.03.19 0 0 79

Hallo! legfontossabb az lenne,hogy megfelelő általános iskolát találjunk a hétéves kislányunknak Dominikán.Mi Ausztriában élünk és a magyar mellett ezt a nyelvet beszéli jol a lányunk.

Szóval konkrétan az érdekelne,hogy van e bárhol Dominikán Spanyol-német  kétnyelvű oktatás ha ilyen nincs melyik privát iskolát ajánljátok amelyben megfelelö minöségü az oktatás és ez mibe kerül.És ha megtaláltukba a jó sulit csak azután keressük az ingatlant a suli környékén. nem utolsó sorban még abban is kérném a segítséged, hogy viszonylag jó orvosi ellátàs ha szükség lenne rá merre található. eddig csak turista ként jártunk ott ès tudom ha ott szeretnék élni minden hasznos infó jól jöhet.Köszönöm a segítő szándékot!

pszaboka Creative Commons License 2015.03.18 0 0 78

Szevasztok

Konkrétan mik a kérdések?

Santo- Domingoban élek, tolmácsolok, fordítgatok stb, feleségem itteni születésű, angol- francia- spanyol tanárnő. Szívesen segítünk, amiben csak lehet.

Péter

Előzmény: zsoltsz70 (77)
zsoltsz70 Creative Commons License 2015.03.14 0 0 77

Sziasztok!

Mi egy Ausztriában élö magyar házaspár vagyunk,egy 7 éves kislányunk van.Idén 2015 Júl ban érkezünk két hétre  Punta Cánara egy másik magyar családdal részben  azzal a céllal ,hogy feltérképezzük az ingatlan árakat,albérleteket és a szociális dolgokat pl iskolák,egészség ellátás stb,mert szándékunk van oda át telepedni ,spanyolt most tanuljuk.Sok mindent találtunk már a neten ezzel kapcsolatban de igazából a ti segítségetek és hozzá szolásotokra személyes tapasztalatokra jobban alapoznék.Kérem aki valamiban tud segíteni főleg az általános iskola ügyben kérem írjon.Előre is köszi.Zsolt

Nick Révész Creative Commons License 2015.03.02 0 0 76

Én ismerem őket . Komoly szavatartó ,rendes emberek ,akik keményen dolgoznak ők maguk is ebben a vàlalkozàs ban . Én ugy gondolom hogy meg lehet élni és nagyon szép Bàvàró . Nem talàltam veszélyesnek . De vannak veszélyes helyek . El kell kerűlni ! Az ennivaló kb annyiba kerűl mint nàlunk . A marha hús olcsóbb és nagyon finom . Jó Punta Canan lenni ( Bavaro) 

Dominikai-Koztarsosag.com Creative Commons License 2015.02.17 0 0 75

szivesen segitek minden kerdesben. irj emailt. udv

Előzmény: caribbean12345 (74)
caribbean12345 Creative Commons License 2015.02.01 0 0 74

Volt valaki Bávaroban,Dom. Köztársaságban?

Odamenni élni, dolgozni nőként egyedülállóként nem veszélyes?

Egy esküvői rendezvényszervező hajóval rendelkező  magyar család ajánlott nekem koordinátor állást, angol, spanyol, magyar nyelvtudással.

Jutalékos fizetést említettek, és hogy havi 1200 dollárból (600 dollár körüli albérlet tengerpart mentén) ki lehet jönni havonta. 

Kérem , csak az írjon aki járt ezen a településen, és van releváns információja.

Nem veszélyes ott egyedül lakni nőként? Reális, hogy 1200 dollárból meg lehet élni normálisan? 

Megéri oda kiköltözni? 

Éltem Spanyolországban, de az mégis csak közelebb volt, és az nem 3. világbeli ország..... viszont vonz a tenger, a napfény, és ez az állás, amit ígértek, ha sok rendezvény foglalást intézek, akkor kereshetek 2 vagy 3 ezer dollárt is, vagy többet. 

Ismeri őket esetleg valaki, tud valaki róluk valamit, illetve hogy egyedül nagyon veszélyes e? 

Nem akarok bajba kerülni, vagy ilyesmi... senki miatt...

Két hónap próbaidőt beszéltünk meg, és ha megy a munka, akkor állandóra.

Várom a válaszokat.

Köszönöm.

pszaboka Creative Commons License 2014.08.06 0 0 73

Szia

Meg Santo Domingoban elsz? En marcius ota vagyok kint, Santo Domingo Oeste -ben...

Előzmény: osztfalk (70)
kovivke Creative Commons License 2014.03.25 0 0 72

Sziasztok!

Szakdolgozatomhoz szeretnék segítséget kérni tőletek az alábbi pár perces, külföldön élő magyaroknak szóló kérdőív kitöltésével. A válaszokat előre is köszönöm!

Vivien  

https://docs.google.com/forms/d/1tEzpF7jXkSuqrcAwvufIyoTRDMlZMYRK6p6tCeMhI0Y/viewform

Dodik86 Creative Commons License 2013.12.08 0 0 71

Szia!

Nekem hasonló terveim vannak, igaz még kicsit tàvoli, addig még sokminden törtènhet! Viszont jó lenne felvenni a kapcsolatot, lenne pár kérdèsem! Sajnos ha a reàlis dolgokat nézem, amitôl tartok, hogy nem beszélek spanyolul, na ès elég nehéz ott munkàt talàlni, szóval nem tudom milyen kilàtàsokkal indulnék neki.. :( A vàros nekem is Santo Domingo lenne.. 

Előzmény: osztfalk (70)
osztfalk Creative Commons License 2013.10.22 0 0 70
Három honapja költöztem ki a völegényemhez Dominikàra Santo Domingoba itt élö magyarokat keresek baràtsàg céljabol :-D
ancsika7788 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 69

Sziasztok!

Olyan segítökész emberek leveleit várom akik kint élnek Domikikán! Szeretnénk 3 honapra kiutazni. A párom már 14szer volt kint és neki az édenkert lett. Decemberben indulnánk és márciusig maradnánk a Bavaroban. Kérdésem az lenne, hogy mit kell figyelembe venni a kint élés során, mik a jó és rossz tapasztalatok!

Várom a kedves válaszokat az ancsika7788@freemail.hu címre!

Köszönettel!

Anikó

kolcsi2013 Creative Commons License 2013.08.02 0 0 68

Sziasztok.

Ma talaltam ra erre az oldalra es nagyon orvendek mivel nekem is segitsegre lenne szuksegem. Dominikan szeretnek dolgozni novembertol de nem tudom, hogy hogyan fogjak hozza a munkakereseshez es nem is tudom, hogy egyaltalan milyenek az eselyek ahhoz hogy munkat talaljak a dominikai turizmusban. Elore is koszonok minden segitseget, vagy hozzaszolast :).

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!