Keresés

Részletes keresés

gábornok Creative Commons License 2008.01.04 0 0 46

látunk.., vagyis reálfizikai tapasztalati tényünk nem lehet kívüle(ról)).. legfeljebb paranormál..az meg úgyis sok van.. :-))

Előzmény: gábornok (45)
gábornok Creative Commons License 2008.01.04 0 0 45
Az a baj, h a fénygúlánknál mi sem látunk messzebbre..
Előzmény: Törölt nick (38)
Vajk Creative Commons License 2008.01.04 0 0 44
ha elfogy az idő, akkor hogy fog gyorsulni?
Előzmény: nomad von Fblodilovich (22)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.04 0 0 43
mármint a raktérből
Előzmény: Törölt nick (42)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.04 0 0 42
lehet, hogy egy postás autó. CSak bentröl nem látszik, ............. :(
Előzmény: Törölt nick (41)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.04 0 0 41
szerintem nem sik hanem, zöld
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.04 0 0 40
:((((((((((
Előzmény: Törölt nick (39)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.04 0 0 39
ja ezt tamasztja alá a biblia is
no para, van menyország
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.04 0 0 37
szerintem nem, nem amig a gondolkodó faj eletfeltételei behatároltak, a világegyetem is az.
iszugyi Creative Commons License 2008.01.04 0 0 36

Salvor: "Ha alaposabban szeretned megerteni, akkor olvass el egy kozmologia konyvet. Pl. John Peacock: Cosmological Physics. De ehhez matematikai ismeretek szuksegesek. "

Ha alaposan szertnéd megérteni a világmindenséget, ezt ne olvasd el.

A tér-idö szerkezte Minkowski-féle (a c-vel terjedö kölcsönhatások miatt), egy kitüntetett vonatkozási rendszer létezik (ahol a kozmikus háttérsugárzás izotróp) és mi az asztrofizikát a Minkowski-tér egy véges kivágásába kell leírjuk, mert már fizikai tapasztalatunk nincs.

Előzmény: Törölt nick (31)
gábornok Creative Commons License 2008.01.04 0 0 35
exponencialitásba..? 'gyarapxik' /Lukács Béc/
Előzmény: Törölt nick (34)
TestiPasztor Creative Commons License 2008.01.04 0 0 33
Csak hogy tisztazzuk, mirol beszelunk:
A zartsag definiciojaban nem csak energiarol es anyagmennyisegrol van szo, hanem a kanonikus parokbol minden extenzivnek konstansnak kell lenni. A terfogatnak is.
gábornok Creative Commons License 2008.01.04 0 0 32

Ezen a hataron, a horizonttavolsagon tul is ugyan olyan szerkezetu univerzum van, mint amit most latunk, nem valami uresseg.

Bizonyám! :-D Erre vonatkozólag tanúvallomások történtek!

Előzmény: Törölt nick (31)
..Nadine.. Creative Commons License 2008.01.04 0 0 30
Pedig pont az utolsó gondolat a legérdekesebb :) Kár hogy nem megyünk bele.
Előzmény: nomad von Fblodilovich (12)
nomad von Fblodilovich Creative Commons License 2008.01.04 0 0 29
Ha ez utóbbi, akkor sem tudunk róla ilyen szempontból semmit, szóval a Multiverzum lehet akármi is, és a mi Univerzumunk egy elefánt hátán álló teknős hátán álló porszem :)

Egyébként ez egy jó könyv érdekes bevezetőként a témában.
Előzmény: Belekotty (28)
Belekotty Creative Commons License 2008.01.04 0 0 28
Szóval akkor az a kérdés hogy a Világegyetem párhuzamos axiómái közül  :-))))))))))))  az Univerzumossal, vagy a Multiverziumossal tekintyük azonosnak a Világegyetemet.  Ha ez utóbbival akkor zárt.
Előzmény: nomad von Fblodilovich (25)
iszugyi Creative Commons License 2008.01.04 0 0 27
Jó, köszönöm, ez öszinteség volt!
Előzmény: nomad von Fblodilovich (26)
nomad von Fblodilovich Creative Commons License 2008.01.04 0 0 26
Hallottam, a relativitás elméletéhez kapcsolódó tér, ami egyesíti a teret és az időt, igaz? De nem vagyok egy szakértő, nulla vagyok matekból. Egyszerűen csak érdekel a csillagászat és a kozmológia, úgyhogy elolvastam vagy két tucat könyvet a témában, és követem az ilyen témájú weboldalakat. Szóval simán lehet, hogy hülyeségeket írok :)
Előzmény: iszugyi (23)
nomad von Fblodilovich Creative Commons License 2008.01.04 0 0 25
Nincs messzebbi dolog, a megfigyelhető Világegyetemről írtam. A Világegyetem ennél óriási nagyságrendekkel is nagyobb lehet, de a fénysebesség jelentette korlát miatt mi lényegében be vagyunk zárva egy kb. 90 milliárd fényév átmérőjű gömbbe. Ezen túl ugyanaz van, mint itt, csak éppen gyakorlatilag soha nem léphetünk ki belőle.

Ok, ez a kozmológia standard modelje, ami manapság már nagyon pontosan mért, elméletekkel és tényekkel kiválóan alátámasztott világképet jelent. Szóval elég jól értjük a világegyetemünket, a kozmológia hatalmas lépéseket tett meg a lényegében száz éve még bébicipőben totyogástól a mostani tudásig.

Azonban ezen túl vannak sokkal furcsább dolgok, amik arra utalnak, hogy az Univerzum csak egy Univerzum a szintén végtelen nagy Multiverzumban. Ide olyan fogalmak tartoznak, mint szuperhúr elmélet, brén kozmológia, örökös infláció, de itt igencsak sötétben tapogatózás megy, hiszen más Univerzumokról elég nehéz közvetlen tapasztalatot szerezni. Mindenesetre igencsak észbontó elméletek vannak, például egy másik Univerzum akár egy miliméterre is lehet a miénktől, vagy elméletileg azt is tudják hogy egy elképesztően fejlett civilizáció hogyan tudna új Univerzumot teremteni! Tényleg agyzsibbasztó, elég hozzá 25 gramm anyag, (és még egy ú.n. skaláris Higgs mező, mindez rettentő kis térfogatba összesűrítve).

Előzmény: Belekotty (20)
Belekotty Creative Commons License 2008.01.04 0 0 24
De az a végtelen nagy rendszer ugyanazzal az anyag-energia mennyiséggel fog rendelkezni, nem? Akkor meg zártnak tekinhető, nem?
Előzmény: nomad von Fblodilovich (22)
iszugyi Creative Commons License 2008.01.04 0 0 23

Te hallottál már valamit a Minkowski-térröl?

El tudod-e képzelni mi az a véges Minkowski-tér?

Előzmény: nomad von Fblodilovich (18)
nomad von Fblodilovich Creative Commons License 2008.01.04 0 0 22
Jól szűrted le. Ha a téridő geometriája zárt, azaz pozitívan görbült (mellesleg ekkor is végtelen), akkor előbb-utóbb a gravitáció győzedelmeskedik a tágulás, azaz mint egy felhajított kő megáll, majd egyre gyorsulva visszatér a kiindulópontba. Ha az Univerzum geometriája lapos, akkor folyamatosan lassulva, de örökké tágul. Ha negatív görbületű, akkor egyre gyorsulú tempóban örökké tágul. A mérések ez utóbbit mutatják. Szóval úgy néz ki előbb utóbb nagyon magányosan néz majd ki az ég, alig lesz rajta csillag, mellesleg pedig a jelenlegi magfizikai ismeretek szerint egy idő után még a protonok és a neutronok is elbomlanak, azaz lényegében az anyag is megszűnik. Egyedül a fekete lyukak uralják majd a teret, de szép lassan azok is szétsugározzák magukat, nem marad semmi, csak némi háttérsugárzás és bizonyos elemi részecskék, egy majdnem abszolút nulla fokos, végtelen világegyetemben.
Előzmény: Belekotty (19)
gábornok Creative Commons License 2008.01.04 0 0 21
Legjobb benne az Entró~pia /v.ö.: Thomas Pychon/..esetleg bevzetőül az intro-pia..
Belekotty Creative Commons License 2008.01.04 0 0 20
No várrjá csak!  Van messzebbi dolog a Világegyetemnél?  Akkor a Világegyetemen csak a Nagy Reccs cuccait értjük?  Ha volt valahol másik Nagy Reccs az egy másik Világegyetem?
Előzmény: nomad von Fblodilovich (18)
Belekotty Creative Commons License 2008.01.04 0 0 19
No ezt még emésztenem kell!  Annyit leszűrtem - jól értem? - hogy csak azért mert tágul, attól még nem nyílt?
nomad von Fblodilovich Creative Commons License 2008.01.04 0 0 18
Ehh, az Univerzum ugyan 13.7 milliárd éves, de jóval messzebi objektumok fényét is látni lehet, hiszen azok azóta jócskán eltávolodtak tőlünk. Mindenesetre a lényegen ez sem változtat.
Előzmény: nomad von Fblodilovich (15)
nomad von Fblodilovich Creative Commons License 2008.01.04 0 0 17
:D
Előzmény: pipi (14)
iszugyi Creative Commons License 2008.01.04 0 0 16
Mond már, dadog ez (ezért kapra a hármast) vagy teljesen lüke?
Előzmény: pipi (14)
nomad von Fblodilovich Creative Commons License 2008.01.04 0 0 15
Persze úgy is fel lehet fogni, hogy a világegyetem ugyan végtelen, de a számunkra észlelhető világegyetem véges a fénysebesség limit miatt. Az Univerzum 13.7 milliárd éves (+/- 200 millió év), tehát semmilyen irányba nem láthatunk 13.7 milliárd fényévnél messzebre. Ha jól emlékszem a legnagyobb távcsövek úgy 12 milliárd fényévnyire látnak jelenleg, szóval nemsokára elérjük ezt a határt. Természetesen ott nem egy nagy fehér fal lesz, hanem az annál távolabbi objektumok fénye a végtelen vöröseltolódás miatt nem lesz már látható. Illetve a világegyetem az első 3-400 ezer évben nem volt átlászó, mivel az egész plazma volt (ennek a kihűlt maradványa a most már csak kb. 2.7K hőmérsékletű kozmikus háttérsugárzás, ami a TV képernyőn is fogható, hangyafoci formában, szép bizonyítékaként a Nagy Bumm elméletnek), illetve pár száz millió évig teljes sötéség volt, mivel nem voltak még csillagok. A 10^10 fényév nagyságrenden mindenesetre ezek nem változtatnak.
pipi Creative Commons License 2008.01.04 0 0 14
hármas, leülhetsz;)))))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!