Gyurcsány Ferenc miniszterelnök
2007. november 12-én, Londonban,
a London School of Economics egyetemen
angol nyelven elhangzott előadásának fordított, szerkesztett változata
Én ezt igaznak gondolom. A kampány, leszámítva magából a választási kampányhelyzetből adódó, minden odafigyelő ember előtt ismert és a műfaj nélkülözhetetlen elemének számító tódítást és szépítést és elhallgatást, alaphangjában egy öngondoskodásra, kevés tényleges kitörési pontjának fejlesztéssel való hasznosítására és az ország intézményrendszeri racionalizálására mutatott.
És elfelé a sérelmi gőgön, etatizmuson, meztelen erőszakon, flagráns és pofátlan választási csalássorozaton, társadalmi dichotómia hamis vélelmén, morális ürügyű hatalomtechnikán, vörösbarna szlogeneken tenyésző primitív bugrisságtól.
Az volt a hamis sualmazott premisszád, hogy csak az a két oka lehet annak, hogy a véleményem az, amit ismertettem, hogy hogy vagy buta vagyok, vagy megfizetnek érte.
Nos, ez nem állja meg a helyét. Azért az a véleményem, mert alapos és az átlagosnál bizonyosan nem gyengébb szellemi képességek birtokában minden fizetség nélkül ezt a következetést vontam le az olvasottakból.
Éppen erről. Ez az út vezet elfelé a magyar gazdaság és a magyar közgondolkodás torzulásaitól, és természetesen meg kell fizetni a száz év, a kilencven év, a negyven év és a tizennyolc év tévedéseinek és hazugságainak árát.
Rongyos mindegyik zsebünk, rossz a magyar zsebe rég, egyszerű ez, elveszett az ezerév.
Ha elveszett, elveszett, nem keressük már elő, nem érünk rá, vonaton jár az idő.
Vonaton jár az idő s gépből csinál madarat, egyszerű ez a gyalogos elmarad.
Kifejezetten azért használtam a felelős szót, mert azt gondolom, mogy felelős gondolkodású ember Gyurcsány Ferenc.
Merész és felelőtlen lépéseket is elkövetett, amikor meg kellett nyernie a hazugságversenyt az ellenfele hazugságainál kisebb, hihetőbb és végső soron, sugallatában a helyes irányba mutató kampánynyilatkozataival, illetv e akkor, amikor az egész világ lényegében összes politikusának és elemzőjének a közmegegyezésével egyezően egy ciklus harmadik harmadában nem indított olyan megszorításokat és reformokat, amelyek nyilvánvalóan helyes, pontosabban érvényes alternatíva nélküli irányba mutatnak (még pontosabban elfelé vezetnek egy járhatatlan útról), minden zavarosságuk és b izonytalanságuk ellenére is.
Különben meg egy szokásos Gyurcsány-beszédet hallottunk, ami kongott az ürességtől. Gyurcsány esetében, akit mindenben a haszonelvűség irányít, aki megvette magának a miniszterelnöki széket, egyébként sem beszélnék patriotizmusról sem.
Nem vettem ki az általa leírtakból, hogy most saját élethelyzetét próbálja kivetíteni társadalmi szintre, vagy csak a szokásos magyar panaszkodva vágok fel/felvágva panaszkodom megoldáshoz folyamodott.
Gondolom olyan szar lehet neki, hogy idén Balin nem tengerre néző szállodai szobát kapott :)
Ez egy egészen kiváló, európai távlatú, szellemes és felelős ember beszéde volt. Pontos elemző és lelkes patrióta egyszerre.
Maga a színvonal ígéret Magyarország számára.
Ehhez képest az orbáni undorító és téves helyzetértékelésen alapuló kínos, kilógó lólábú denunciálás pontosan mutatja a két embere egyszerű és kézzelfogható szellemi szintkülönbségét.
Ez az ember tisztán és jó távlattal látja ennek a keserves társadalomnak az alapvető feladatait, helyes a társadalom önismeretére vonatkozó kritikája, szelíden és pontosan illeszti közép-kelet-európai perspektívába szülőhazánk viszonyait.
"3 honapot sem toltott kinn.Mellesleg 8 honap is keves,megaztan egy ilyen intenziv nyelvtanulas eredmenye ha valaki utana nem hasznalja nap mint nap nagyon hamar kikopik. Orban nem nyelvtanulni ment ki hanem valami politikai tanulmanyok szemeszterre de nem toltotte ki"...
...és abban a három hónapban is a kocsmákban fetrengett a kövér, szeplős, vöröshajú, tejfehérbőrű angol kisasszonyok között, akikről menet közben derült ki, hogy skótok, úgyhogy orbán az égvilágon semmit sem tud angolul.
3 honapot sem toltott kinn.Mellesleg 8 honap is keves,megaztan egy ilyen intenziv nyelvtanulas eredmenye ha valaki utana nem hasznalja nap mint nap nagyon hamar kikopik. Orban nem nyelvtanulni ment ki hanem valami politikai tanulmanyok szemeszterre de nem toltotte ki.
Gondolom se Orban se GY nem napi angol nyelvgyakorlatozassal toltik az idot/ugyhogy nem erdemes ezt felroni nekik ha az angoluk nem keszseg szintu,mint egy olyannak,mint a jelenlegu nagykovetubnk az USA-ban aki amerikai kozepiskolaban vegzett es o tenyleg perfekt de azert a magyar akcentus nala is megvan ,de mit szamit az.