Keresés

Részletes keresés

sukinic Creative Commons License 2007.10.16 0 0 41

Rájöttem nincs is keresni valóm a topicon.... Vorkuta földrajzilag nem is szibéria. De jó hideg van ott is. A ruha -bármilyen meglepő- tulajdonképpen nem probléma. Felveszel 4-5 réteget és jó vagy. Mondjuk nem szólózhatsz a moszkvai balettben...  legyen kéznél lábnál nyaknál jól záródó! Ha a -40-es hó jég bejut az nagyon rontja a komfort érzetet.... Kesztyű a kabát ujjába, a külső vastag nadrág a csizmaszárra és nem bele!  Kényes pont a lábbeli, kesztyű, sapka. Hogy a high-tech cucc mit tud, fogalmam sincs. Amibe biztos vagyok az az usanka. Abból is a szörme füles, hátul körbe érő kivitel. Kesztyűben lehet hogy tudnak már jót, akkor (anno) az egyujjas prémest hordtuk terepen. Volt, hogy benne egy öttujjas vékony textil kesztyűvel. Fűzős lábbeliről, bakancsról lebeszélnélek, olyan nehézkes le-fel venni. Nekem a halina jött be 100%-ig. Nemmondom nem könnyű darab, de én is nagyon fázóslábú vagyok és inkább cipeltem a plusszsúlyt. Ráadásul full zoknizva is könnyü fel-le venni. Azt hozzátenném, hogy mindez a város 30 km. körzetében. Autóval jöttünk, mentünk. Ezek inkább általános dolgok, egy túra nyílván más. Pl. lesz hátizsákotok?

Ja mégegy! Ha kimentünk, mindig párban engedtek ki 30 fok alatt. Persze mi voltunk a puhány idegenek, vigyáztak ránk.

Előzmény: Karika1177 (5)
Karika1177 Creative Commons License 2007.10.15 0 0 40
Isten hozott a topikban, éljen, éljen!
Sajnálattal kell közölnöm, hogy pontosan ez az a topik, ahol idő, hely és érdeklődés is van szibériai tapasztalataidra! :-)

Nyitó kérdésem tehát a ruha-cipő kontra hideg körben mozog: mit viselnek a helyiek?

Te tehát dolgoztál (zárt helyen?), ez valamivel kisebb védettséget igényel - gondolom - mint ha egész nap a szabadban túráznál.
Mégis érdekelne, neked milyen volt a -40?

Mesélj!
Előzmény: grisin100 (28)
Yogi Creative Commons License 2007.10.15 0 0 39
Nekem is. Viszont a vonatból csak a kínai-szovjet határon kellett kiszállni, a futóműcsere idejére. A kocsikban meg kellemes meleg van.
Előzmény: dragan11 (38)
dragan11 Creative Commons License 2007.10.15 0 0 38
Abszolút elhiszem, de a plusz 30 inkább bejön, mint a minusz. Puhány vagyok.
Előzmény: Yogi (37)
Yogi Creative Commons License 2007.10.15 0 0 37
Télen is gyönyörű, elhiheted. Ötezer kilométeren keresztül hó és nyírfácska, és nem lehet megunni.
Előzmény: dragan11 (36)
dragan11 Creative Commons License 2007.10.15 0 0 36
Hali! Nekem is álmom, főleg a Transszibériai, de én inkább nyáron megyek, akkor gyönyörű lehet a táj. Én csak átrepültem fölötte. Ami megdöbbentett, hogy Bécstől kb. 2 óra alatt elértük az Urált, aztán jött Szibéria....És jött....és jött...és mindig jött, és nem akart véget érni, és amikor már véget ért, szinte Pekingben voltunk. Szóval legközelebb vonatra szállok, hogy lássak is, és kíváncsi vagyok, hogy halad a tervetek.
grisin100 Creative Commons License 2007.10.15 0 0 35
Cellulóz kombinát volt a fő építési terület, de én a városépítésen és a vizierőműben pancsoltam.
Előzmény: Yogi (33)
grisin100 Creative Commons License 2007.10.15 0 0 34
Szobafestő és ott a csajok a szobafestők!:-)
Előzmény: Yogi (33)
Yogi Creative Commons License 2007.10.15 0 0 33
Mit dolgoztál, ha szabad ilyet kérdezni?
Előzmény: grisin100 (31)
grisin100 Creative Commons License 2007.10.15 0 0 32
A betonozók -40 fokig betonozhattak, alatta már nem:-)
Előzmény: Törölt nick (12)
grisin100 Creative Commons License 2007.10.15 0 0 31
Uszty-Ilimszkbe 300-an voltunk, Bratsz, Angarsk, Irkutsk. ezeken a helyeken is megfordultam.
Nagy élmény volt, feledhetetlen!
Előzmény: Yogi (29)
grisin100 Creative Commons License 2007.10.15 0 0 30
A 3 évet nehéz lenne elmesélni:-)
Vonattal is mentem meg repcsin is.
Télen, átlagban -30-35C volt, nyáron +20+30C
Előzmény: Yogi (29)
Yogi Creative Commons License 2007.10.15 0 0 29
Oké, te nyertél.
De tényleg, mesélhetnél, engem érdekelkne, milyen az élet arrafelé. Én borzasztóan sajnálom, hogy csak átrobogtunk Irkutszkon, nagyon megnézném. Remélem, egyszer még fogom is.
Előzmény: grisin100 (28)
grisin100 Creative Commons License 2007.10.15 0 0 28
3 évet voltam Szibériába, Irkutsz megyében, Uszty-Ilimszkbe!
Yogi Creative Commons License 2007.10.15 0 0 27
Szerintem ruhát ne neten vásárolj. Azt föl kell próbálni. Ez nem egy póló, hogy ha nem jó, legfeljebb odaadod valakinek. Baromi drága holmik, nem jó fölöslegesen költeni.
Előzmény: Karika1177 (22)
Karika1177 Creative Commons License 2007.10.15 0 0 25
Viszek műszert, ami mér hőmérsékletet, meg páratartalmat. Ha nem jó a kombó, ki sem tudom majd az orrom a házból.
Karika1177 Creative Commons License 2007.10.15 0 0 24
Ezt a topikot pontosan azért nyitottam, hogy meghallgassam a tapasztalatokat.

Az orosszal hadilábon állunk, én a karandast, a krásznájá sápocskát meg a gúszi gúszit tudom. Remélem, sok élethelyzetben hasznosíthatom majd e hármat. :-)

Bár végül is, ha jól meggondolom, másfél év alatt heti mondjuk 3-4 óra tanulással az alapokat meg lehet tanulni, nem? Pláne, h általánosban nekünk még volt orosz.
Előzmény: Yogi (20)
Karika1177 Creative Commons License 2007.10.15 0 0 23
Csak fiúk leszünk.
Előzmény: Törölt nick (15)
Karika1177 Creative Commons License 2007.10.15 0 0 22
Elgondolkodtam magam is ezen, de mivan, ha éppen zárva lesz a piac? Szóval értitek, mi van, ha valami bármi közbe jön?
Ezért hajlok inkább az itthon (interneten) vásárolt dzsekire, nadrágra, cipőre.

Mondjuk elég vagány lenne egy farmerban meg egy pulcsiban, csupán egy teli bugyellárissal menni szibériába...
Előzmény: Törölt nick (14)
Karika1177 Creative Commons License 2007.10.15 0 0 21
"A reggeli derengésben nem volt pára, köd vagy szél, a város kéményeiből többszáz apró füstcsík vízszintesen, mozdulatlanul nyúlt az ég felé, soha nem láttam ilyen azelőtt."

Na, valami ilyet szeretnék és is tapasztalni. Remélem, sikerül valami hasonlót fotóznom!
Előzmény: Narbondel (9)
Yogi Creative Commons License 2007.10.15 0 0 20
De ha tapasztalatlan, akkor is simán melléfoghat egy itthoni spéci túraboltban is.
Az mondjuk igaz. De azért én láttam itthon hozzáértőnek tűnő eladót. Meg persze mindenképpen meg kell kérdezni mindenkit, aki már látott havat. Külföldi fórumokat olvasni.
Tényleg, beszél valaki oroszul a csapatból?

na csak arra akartam kilyukadni, h hozzá lehet szokni a hideghez is.
Lehet, de én annyira utálom a hideget, hogy inkább a felöltözést választanám.
Amikor mi megismerkedtünk a zasszonnyal, rögtön elmentünk Kínába a Transzszibériai expresszel, úgyhogy nem offtopik. Télen. Pekingben meg csak dekoráció volt a szállásokon a fűtőtest. De legalább melegvíz se volt (1990-ben). Olyankor -20° környéke van arrafelé, marha nagy széllel. Hát vidám volt, le is menekültünk délre négy nap után. Persze a vonaton semmi fűtés nem volt, szó szerint. 36 órás az út, nem érdekes. Viszont legalább volt szamovár, úgyhogy forró fizes kulacsot tettünk a kabát alá. Életem egyik legmeghatározóbb élménye (de komolyan, szó szerint), amikor a második éjszaka elszundítottam és arra ébredtem, hogy valami nem stimmel. Eltartott egy darabig, míg rájöttem, hogy mi: nem fázom. Nem volt hideg. Sőt. Föltápászkodtam a fapadról (szintén szó szerint) és kinéztem az ablakon: zöld volt minden. Pálmák lengedeztek. Nagyon boldog voltam. Karácsony másnapja volt (Szenteste indultunk) és egy szál pólóban élveztem a meleget.
Előzmény: Törölt nick (18)
Yogi Creative Commons License 2007.10.15 0 0 17
Az ottaniak tutira olyan holmit vesznek-adnak, ami az ottani hőmérsékletre, klímára megfelel.
Nekik.
(Marha nehéz ám ilyen nickkel szemben, mint a tiéd, vitatkozni pont erről a témáról, tudod-e?)
Előzmény: Törölt nick (14)
Yogi Creative Commons License 2007.10.15 0 0 16
Nem a napsütés a lényeg, hanem a páratartalom.
Yesss, de a kettő összefügg. Erre próbáltam utalni, de azt hiszem, kissé szűkszavúan.

Ami a modern felszerelést illeti: persze ki lehet bírni anélkül is, de ha már létezik, akkor inkább azt vegye az utazó szerintem. Pláne ha viszonylag tapasztalatlan e téren. Ha meg itthon nem kapható, akkor küföldön is meg lehet venni.
(Én annak idején az ország összes túrabakancsát fölpróbáltam, mire választottam magamnak. Évekig hű társam volt, aztán elveszítettem Olaszországban.)
Yogi Creative Commons License 2007.10.15 0 0 10
Találkoztam a vonaton deportált szibériai férfival, kaptunk tőle egy saját készítésű ikont.
Egy-másfél órát töltöttem -35°-on. Fel se tűnt, csak mikor megnéztem az állomásépület falán a hőmérőt. Nem volt rajtam extra ruha sem. Viszont nagyon lényeges, hogy sütött a nap.
Előzmény: Narbondel (9)
Narbondel Creative Commons License 2007.10.15 0 0 9
2001 telén Székelyudvarhelyen befagytak a higanyok, a lépcsőházajtó olyan volt mintha pókhálóval szőtték volna be a fagyott párától. Az 1.8 benzines golf3 csodákcsodája életre kelt, a molkút digitális hőmérője -41 fokott mutatott. A reggeli derengésben nem volt pára, köd vagy szél, a város kéményeiből többszáz apró füstcsík vízszintesen, mozdulatlanul nyúlt az ég felé, soha nem láttam ilyen azelőtt. Az orromon egy levegőt tudtam venni, utána összeragadtak azaz befagytak az orrcimpáim a kilehellt pára lecsapódása miatt. Rengeteg ruha volt rajtam, mislenbaba-szerűen néztem ki, alig fértem be az autóba. Az a pár másodperc amit kint voltam a szabadban az autóig vezető úton épp elég volt, a szabad levegőn lévő arcomat nem tudom elmondani milyen hatásként érte a fagy, mintha égetne és borotválna is egyszerre. Nagyon kipirosodott tőle a bőröm. Sálon keresztül tudtam csak lélegezni de az is tiszta jégdara lett. Szerintem ne erőltessétek, méghogy öt kilómétert gyalogolni ilyen időben erdőben, befagy a vizetek a kajátok ott fogtok pusztulni. Ez csak azoknak való akik hozzászoktak. Előtte tréningezzetek valami alpesi gleccseren vagy jégbarlangban. Kibaszott veletek a rendszerváltás, azelőtt elég lett volna beszólni valami politikali inkorrekt megjegyzést a villamoson, ingyen elvittek volna Jakutiába :)
Yogi Creative Commons License 2007.10.15 0 0 8
A felszerelés beszerzése nem hiszem, hogy gondot okozhat. Bemégy egy rendesebb hegymászó- vagy túraboltba, ott az eladók tudnak segíteni. Nagyon szigorúan csak modern, hi-tech holmit vigyél. Ahogy az olvtárs mondja, nem nagy élmény, ha otthagyod az orrod. Még összekevernének Jackoval, az meg már milyen ciki... A modern anyagok nagyságrenddel jobbak tudnak lenni, mint a hagyományosak, úgyhogy megéri.
milendee Creative Commons License 2007.10.15 0 0 7

mindenből hightech! az nem kalad, ha úgy jössz vissza, hogy fél orrod és 6-7 lábujjad ott maradt.

szőrme, prém? menj be inkább a hegymászók boltjába.. legalábbis vigyetek azt is.

milendee Creative Commons License 2007.10.15 0 0 6

sztem vedd fel a kapcsolatot ott élőkkel, biztos van honlap, fórum. tv-ben láttam pár utazót, gyakorlatilag semmi sem átlagos: a karórától a hőmérőig minden szétmenne. és az arc 1 órán túl képes elfagyni, sztem erre is fektessetek nagy hangsúlyt. az ott élőknek természetes, mindegyik meg van valamennyire fagyva, állattenyésztésből élnek, terelik őket naphosszat, de ők meg is szokták az irdatlan hideget.

én azt mondom, gondold meg 2x... :)

Előzmény: Karika1177 (4)
Karika1177 Creative Commons License 2007.10.15 0 0 5

Egyik társunk (tapasztalt vadász és túrázó) eltökélt szándéka, hogy nem visz itthonról meleg kabátot, hanem majd ott Moszkvában vagy Jakutszkban vásárol a helyi piacon valami igazi szőrmét vagy prémet. Erről mi a véleményetek?

Ez kb olyan kérdés, mint a halina csizma vs. (mittomén) north face ultimate snow ice grip super boots 2000 pro deluxe

Szóval hagyományos, vagy hi-tech?

Előzmény: sukinic (3)
Karika1177 Creative Commons License 2007.10.15 0 0 4

Hatan megyünk, repülővel. Három nap oda és vissza, ott 12 napot tervezünk maradni.

Kemény túrát tervezünk, végig erdőben. Hallottunk már ottani tapasztalatokról, 5 km a napi táv, kb ilyen messzire vannak egymástól a menedékházak. Lesz velünk tapasztalt vezető is.

De a lényeg, hogy a társaság olyan emberekből áll, akik nagyon vágynak ilyen környezetbe. A kondícionáló edzéseket már elkezdtük, azzal nem lehet gond.

Én meg már annyira várom, hogy muszáj terveznem. :-)

Ki akarom találni, meg akarom venni a cipőket, ruhákat, zsákot, mindent.

És persze ismerkedni - legalább elméletben - a környezettel, a szibériát megjárt utazók tapasztalataival.

Előzmény: Yogi (2)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!