Ennek a topiknak az lene a célja, de nem ragaszkodom hozzá, hogy legyen egy hely ahol mindazokat a dolgokat szóvátehetjük, ami kapcsolódik, de túl is mutat magán a harcművészeteken, és akár globálisan, vagy egy-egy irányzathoz kötődő történeteket egyéb a harchoz vagy küzdősporthoz szervesen nem kapcsolódó sztorikat beszélhetjük el egymásnak. Szóval egy harcművészeti beszéljük meg a dolgokat topik.
Nem akartam egyenértékűként kezelni, félreértés ne essék. Csak mint érdekességet villantotam fel, és igazából a tapadó technika múltjára probáltam egy kis fényt vetni :)))
Maga az elmélet, márminthogy a másik erejét probáljuk megérezni, az nem függ attól, hogy fegyver, vagy pusztakéz, ami különbséget tesz, az a módszerek tárháza. Természetesen a fegyveres tapadást illetve annak megérzését, nyilván másképpen kell és lehet fejleszteni, mint a pusztakezet. De a lényeg abban van, hogy egyáltalán alkalmaznak ilyet nagyon régóta, és nem a vingcsunból ered a spanyol viasz :))) mind a mellett, hogy a vingcsunban használatos metodika, nagyon különleges a maga nemében.
Szerintem nem jó ötlet a pusztakezes és fegyveres alkalmazást így összehasonlítani, főleg annak fényében hogy a pusztakézhez képest a fegyver sok szempontból jelentősen más alapelveket is követelhet, és ami fegyverrel jó, pusztakézzel alkalmazva marhaság, ami pusztakézzel jó, az fegyverrel öngyilkosság.
A vingcsunnak nagy problémája, hogy egy szervezet, a HWTO alapján van megítélve. nagy hiba ez, mert rengeteg más szervezet működik világszerte, de ezekközül sajnos a Mádainak a legerőteljesebb a marketingje, enélfogva a legismertebb magyarországon. Sajnos a tudás amit átadni képes, fordítottan arányos, a reklám béli ismereteivel, illetve annak hatékonyságával.
Sem a láncütés, sem a chi sao nem kizárólagossága a vingcsunnak, mondhatom, hogy szinte az összes belső stílus használ tapadó technikát, csak ez a mindenki sifuja híreszteli, hogy csak neki van erre kizárólagossága. Ez nem igaz pl a sáska vagy éppen a tai chi stílusok is nagy hangsúlyt fektetnek a tapadó technikákra. De mondok még érdekesebbet. Tegnap voltam megnézni a kard rendje egyesület edzését. Tulajdonképpen ilyen lovagkori kardforgatást gyakorolnak, illetve ennek a feltámasztására tesznek kísérletet. Meglehetősen összeszedett a dolog, csodálkoztam is. de nem is ez a lényeg. Az oktató srác, folyamatosan, egy bizonyos kardérzetről beszélt, ami azt jelenti, hogy erővel nyomják egymás kardját, és ennek erejéből és az erő irányából probálnak következtetni arra, hogy mit akar az elenfél csinálni. Ez tulajdonképpen tapadó kard, a chi sao technika fegyveres változata. Ebben az az érdekes, hogy a vingcsun stílusnak nagyjából mintegy 300 éves múltja van, és a legendák a tapadó technikákat innen eredeztetik. Ez minden vingcsun ágazat hazugsága, aki ezt állítja, ugyanis, az 1200-1400-as években már könyvek születtek erről a technikáról, és a források szerint ezt jóval időszámításunk előtt használták már.
Megállapítható, hogy a vingcsun stílus bármely ágazata hihetetlenül hatékony lehet, ha sikerül a hazugságokat lekaparni róla. Ez nagyon nehéz, hiszen világméretű marketingérdek védi ezt a hazugság rendszert.
Nemreg lattam egy regi filmet, Sammo Hung is jatszott benne (es most nem ugrik be a cime), a vingcsunrol szolt. Tetszett. De hogy a lancutest meg a chi saot minden harcmuveszetek tetejenek kikialtani...
Jópár ember kilépett most tőle, és az új klubok tulajdonképpen nem újak, csak a régi klubokat új emberek veszik át. Persze mindíg vannak valóban újak is, hiszen nagyon nagy a fluktuáció, folyamatos a "mesterek" utánpótlása :)) Kell a pénz kalácsra hiába :DD
Szoktad olvasgatni a wingchun.hu forumot? Ott sokféle vélemény fogalmazódik meg ezzel kapcsolatban, Miskolc oszlopos tagja annak a forumnak és már annyit szívtuk a vérét, hogy már én sajnálom :))) De megerősödött a lelke annyira, hogy képes még mindíg a sifu instruktora lenni, mindennek ellenére. :))
De engem nagyon érdekel, elmondhatnád, hogy mi ez a dolog mert én aztán semmit nem tudok róla. Ha csak vázlatosan is, hogy valami fogalmam legyen erről.
Ez jó :))) És ez? Két rendőr beszélget, kérdi az egyik. Te mi leszel farsangon? Rendőrló. Rendőrló? hogyan? Hát gyakorlok. A futvaszarás már megy csak a legyeket nem tudom elhessegeni a a farkammal az orromról