A kertünben kinőtt gombákról szeretnék egy szakértőt megkérdezni. Nem tudom hogy kerülhetett hozzánk és mikor. Ilyen gombával még nem találkoztam, képen sem. Az az érdekes benne, hogy a friss vágás helyén sárga színűvé vált, ahol csigák megrágták a kalapján is.
Tudja esetleg valaki mi a neve?
Úgy tudom a természetben a sárga a veszély és riasztás színe.
Nálatok a kertben nem szoktak váratlanul megjelenni ilyen ismeretlen lakók?
Kedves gombázók, bár lehet, hogy már volt, de megkérdezem inkább: mi a neve ennek a kertemben kb méterenként egyedül növő, krémszínű, gombaillatú (bármíly meglepő :-) azaz nincs különösebb illata) gombának:
Köszi a tippet! Már azt hittem senki nincs ezen a topikon!
Az [52] hozzászólásban tettem fel képet. Nem valószínű, hogy pókhálósgomba, mert tönkje egyáltalán nem volt, csak ült a fűben, mint a nyuszi.
Az [55]-ben ajánlott erdei áltrifla eléggé valószínű.
Megnéztem az erdei pókhálósgombát és meglepődtem, hogy ehető. Én eddig a pókhálósgombákat messzire kerültem. Igaz, hogy amilyenekkel találkoztam, nem voltak túl étvágygerjesztők, általában a szaguk is rossz volt.
Szia, bár a kerted nem egy tipikus előfordulási helye, de a kemény tönk és a lila szín alapján talán sötétlila pókhálósgombára következtetnék. Amíg nem küldessz képet addig csak tipp. http://www.terra.hu/gomba/html/cortinarius_violaceus.html
Feltöltés után pedig a kép melletti beszúrás gombra is kattintani kell, hogy a hozzászólás ablakban megjelenjen, aztán küld el a mehet gombbal a hsz.-t
Az előbb nem ment át a kép, nem tudom, miért?!? Újra próbálkoztam, semmiképen nem vitte át a képet. Szóval a gomba olyan 6-7 cm átmérőjű, sötétdrapp a felülete, kissé lapos, száraz tapintású. Majd még próbálkozom!