A kerékpárhoz, kerékpározáshoz használt műszaki kiegészítők (pl. sebességmérő, meredekségmérő, pulzusmérő, pedálfordulatszám-mérő, tájékozódást segítő eszközök stb.) kitárgyalására szolgáló topic.
Itt megismerhetjük egymás (jó/rossz) tapasztalatait, és továbbképezhetjük magunkat/egymást "kütyüológia" tárgyban.
Régebben, még a walkmann-es időben próbáltam, de nem volt jobb. Nekem olyankor nem hiányzik a zene, annyi minden másra is lehet (meg kell is) figyelni. Nyilván lehet halkan is hallgatni, hogy az ember hallja a környezet zajait is, de nekem nem jön be.
Hm ... Ha Polár-árban gondolkodom, CS600 ára + 20 ezerért van egy GPS-ed. :-))) Tuti vétel! :-))))
Egyébként meg ez a Garmin "csak" annyit tud, hogy méri, milyen gyorsan ver a szíved (már szívritmus vonalon), a Polar meg komplett felmérést ad rólad. Ezekről olvasgattam vagy két hétig, azért vagyok most már olyan okos, hogy kivi is hozzám fordul. ;)
Polar GPS-el, az lenne a valami (árban is, attól tartok)! :)
Szívesen, bár, ha tudom, hogy onlájn vagy, nem kontárkodom bele. A jelminőségtől erősen függ a pontosság, ez igaz, írtam is. Nekem egy ilyenre fáj a fogam, ez lefedné az érdeklődésemet a témában. Csakhát bazidrága...
Igen, igen. Köszi hogy helyretetted, kicsit zavarosan írtam ezek szerint.
Számomra az a GPS-es magasságmérés ellen szól, hogy nem tudok olyan szoftverről, ami kapásból megadná egy track összes szintemelkedését és süllyedését. Legalábbis az alap szoftverben nincs benne, emiatt meg egy másikat is használni elég körülményesnek tűnik.
De a fő probléma GPS vétel minősége, az egyszerűbb kütyük elég érzékenyek a vételi zavarokra, és ha gyenge a jel, akkor még a lat/lon pozicionálás is pontatlan, nemhogy a magasságérték.
Szerintem félreértetted. Kivinek 2 kütyüje van, az egyik a polár, a barometrikus magasságméréssel, ami egyszer tévedett nagyot. A másik egy túra GPS, ami holdakból számol magasságot, de nem olyan pontos, mint egy barometrikus mérő jól bekalibrálva (pl.: polár)
Bringázáshoz, túrázáshoz a holdakból számolt magasság is elegendő. Szerintem. Bár én beérem távolságadatokban is +- 2%-kal, van aki ezt is centire méri. Nem kekeckedésből írom, csak szerintem "nem lőnek ezzel nyulat".
Ezek szerint nem értetted jól amit írtam. Ez egy ritka, egyszer megeső dolog volt, valszeg olyan durva időjárási front jött épp akkor, hogy a légnyomás nagyon sokat esett egy órán belül. Bringázáshoz, túrázáshoz a Polar magasságmérője több mint elegendő. És azoknál a GPS-eknél messze jobb, amikben a magasságmérés csak a holdak alapján történik, és nincs bennük barometrikus korrekció. Az én GPS-em is ilyen, magasságmérőnek kifejezetten nem jó.
Köszönöm a válaszokat! Azért az a 100-150 m "pontosság" elég nagyvonalúnak tűnik. Egy normál túra során ez akár 10 % eltérés is lehet, ami azért már számottevő...
Én túra GPS-t használok, műholdas magasságméréssel. Előnye, hogy a magasságmérést nem kell kalibrálni, mert a műholdakból 3D-s kordinátát számol. Hátránya, hogy ha tiszta az ég, és jó a rálátás a műholdakra, akkor is max 4-5 méteres pontossága van, ami persze a magassági értékekben is előjöhet. Ha referenciapontok környékén járok, szoktam csekkolni, általában 5 méteren belül van . Sűrű lombú erdőben meg ugrott a mérés...
Volt már olyan, hogy egy egésznapos túra után hazaérve az óra 60m tengerszint feletti magasságot mutatott ott, ahol reggel 160-ra kalibráltam. És olyan is volt, hogy alig pár méter eltéréssel értem haza. Meg olyan is, hogy kalibrálás után egyből felmentem Dobogókőre, ami csak 550 méter magasan volt. :-)
Szerintem a mi szintünkön ez nem sokat jelent, ez a pontosság teljesen jó.
Magasságmérős kütyügazdák! Mi a tapasztalatotok, mennyit befolyásolja a mérés pontosságát az időjárás? Egyfelől a páratartalom, hőmérséklet stb. (arról már kiokosítottatok, hogy a jobb órákban van hőkompenzáció, de most arra gondolok, hogy az órát a kormányon süti a déli Nap hétágú sugára, és felmelegszik :) ); valamint mennyit téved az időváltozáskor (pl. reggel, induláskor belövitek, aztán jön egy alacsony/magas nyomású cikon/anticiklon)?
Kezd változni a véleményem a Polar órákról/mérőkről. Eddig kegyetlen drága, alacsony ár/érték arányú izéknek tartottam őket (elnézést minden Polar-fantól); de néhányotok lelkes hozzászólására utánaolvastam a felhasználhatóságuknak. Mit ne mondjak: komolyan meglepődtem!
A pulzusmérésről azt hittem, annyit jelent, méri a kütyü, mennyit ver a szív percenként. Hát nem... Fantasztikus, mit kihoztak belőle a finnek!
Továbbra is nagyon drágának tartom a Polárokat, de a többi hasonló tudású ketyeréhez képest ... le sem merem írni ... nem kerülnek sokba... "csak" a pénztárcámhoz képest ...
Szóval ha hallotok egy komolyabb akcióról, dobjatok egy mailt... :-)
Ok, nekem soha nem volt ilyenem, csak a neten nézegettem a Garmin oldalán a kerékpáros GPS-eket, és feltünt a nem túl magas üzemóra amit az aksikra garantálnak egy feltöltéssel.
Nehéz helyzetbe hoztatok :-) mert egyre inkább megjön a kedvem az egyre komolyabb mérőkütyükhöz. Pillanatnyi magasság mérése, összmagasság, pedálfordulatszám-mérés, pulzuskijelzés, edzettségi állapot mérése, teljesítménymérés (itt lett hatszámjegyű a kalkuláció), földrajzi helyzet mérése, navigáció - és egyelőre nem tudom, mi jöhet még az étlapra.
Józan ésszel tudom, nincs szükségem ilyen komoly ketyerére, de annyira jó lenne eljátszadozni vele! :-)
Azért sokkoló volt, amikor észrevettem: drágább műszert nézegetek, mint a bringám. :(
Egy kézi garminba 2 AA akku elég/nap, de ha nem egész nap járatod, akkor lehet, hogy 2 napig is elég.(Ez rengeteg ahhoz képest hogy egy pda pár óra alatt lemerül) Néhány akku meg lehet az embernél, ha több napra megy. De persze azt is lehet, hogy csak tájékozódni használod és csak a problémás csomopontokban kapcsolod be. Úgy azért nyilván mégtöbb ideig jó.
Te figyu. Ha én x településre akarok navigálni, akkor x településre akarok. Sőt, ha y görbefához a semmi közepén, akkor oda. Egyébként igazad van abban, hogy vészhelyzet esetén viszonylag közel van lakott település, és így kevés az esélye annak, hogy ott halok éhen-szomjan a semmi közepén. Ebből pl. következhet az, hogy sokkal kisebb odafigyeléssel is elindulhatok az erdőbe(pl. nem viszek defektszereléshez cuccokat), mert legfeljebb tolom 20km-t baj esetén, ellenben ha néhányszáz km-es körzetben semmi nem lenne, akkor eleve nem indulhatok el ilyen felelőtlenül. Az viszont nem következik a 20km-re lévő településből, hogy felesleges lenne a GPS. Mert az említett görbefához oda akarok találni és nem csupán véletlenszerűen faluról falura szeretnék járkálni.
Ja és hallom, te rádiozol? Engem meg az hagy teljesen hidegen. Ha te rakod össze, ha nem. Gondolom az alkatrészek sincsenek ingyen és ráköltöttél már párezret a hobbidra. 20-30e-ért már lehet kapni GPS-t. Ennyit meg szerintem te is ráköltöttél már a rádiozásra, amiben én nem sok fantáziát látok(nem az én világom). De ha szereted, hát csináld. Te dolgod, nem kritizállak érte. Azt viszont neked is illene megérteni, hogy másnak meg más a hobbija, szenvedélye, hülyesége, dilije vagy nevezzük akárhogy...
GPS-t (...) biciklire felrakni azért túlzás szerintem. Bringázok a városban, néha megyek túrázni a néhány kerékpárúton a környező tavakhoz, de ezeket ismerem fejből is.
Már miért lenne túlzás? Mert te nem csinálod? (Én is jöhetnék azzal, hogy autoba minek gps? Minden ki van táblázva, legfeljebb picit nézelődni kell. Vagy kérdezősködni. :))
GPS-t az használjon, aki állandóan új utakon jár, de ez a bringa hatótávolsága miatt azért szerintem ritkán valós igény, bár fogadok, hogy most simán előugrik 2-3 nick, aki életre-halálra bizonygatni fogja, hogy debizonyőmármeghaltvolna, ha a GPS nem vezeti ki a dzsungelből.
Hát aki geocachingel az állandóan új utakon jár. :) Ja, és mennyi a bringa hatótávolsága? Miqlas tavaly nyáron valami 700km felettit ment nagyjából egyhuzamban. De én is mentem a mult héten 400 körül. Akkor most mennyi is az a hatótávolság? Meg különben is, miért ne lehetne aludni is közben... úgy meg szinte korlátlan. És nem arról van szó, hogy márpedig meghaltam volna a dzsungelben GPS nélkül. Hanem mondjuk nem kell perceking szöszmötölni a térképpel, hogy "namostakkorholisvagyok és merre tovább?"
Ja, és arról nem is beszélve, hogy pl. sűrű növényzet alatt, vagy magas hegyek között még a SirfIII vevők is tudják elveszteni a műholdas kapcsolatot.
sirfIII és sirfIII között bőven vannak különbségek. Sok múlik az antennán is. Pl. 60csx-ben a quad-helix antenna + sirfIII vevő jól párosul. De valóban, itt is elmegy néha a jel. Főleg a metroban, barlangban és hoszabb alagutakban. :) A növényzet miatt nem megy el. A magas hegy miatt sem, csak esetleg kicsit pontatlanabb lesz, de még mindig pontosabb, mint egy papírtérkép. Szóval megfelelő kütyüvel el lehet felejteni az ilyen gondokat.
Lopás: Nyilván nem hagyom a bringán magára. Egy pillanat lekapni. Nehogymár ez probléma legyen...