Na ya. Persze régen mondjuk presztizs volt például dékánnak lenni, manapság - mint hallom - meg az összes értelmes oktató menekülni kezd, ha ilyen megbizatásról esik szó, és azt fogják megválasztani, aki a legerőtlenebbül tiltakozik...
hát, azért az egyetemi oktatói gárda kialakulásában eddig sem csak a tudás volt a mérvadó, hanem jó politikusnak is kellett lenni, pl. nem ártott jóban lenni a tanszékvezetővel / dékánnal / rektorral
nem csak az a baj vele, hanem maga a hozzáállás/viszonyulás is kellemetlen mindkét fél számára. Elfogadom, hogy nem könnyű megmondani valakinek, hogy már nem tud az elvárt szinvonalon teljesiteni, de meglehet találni a módját. De szerintem, nagy luxus kidobni azt ami még nagyon jól működik, sőt ha az akivel helyettesiteni akarják, messze elmarad tőle!
Ez csak az érem egyik oldala. A másik a "képezzünk 40%-nyi diplomást" elv, amiből azután jön, hogy ott ül az is az egyetemi előadóban, aki 5 percenként azt kérdezgeti, hogy "akkor most mit kell leírni", mert képtelen egy önálló jegyzetet írni...és diplomát fog kapni, és adott esetben ő fogja tanítani a következő nemzedéket...
Erre találták ki a prof. emeritus intézményét... Ja, hogy nálunk azt is elkúrták, és nem feltétlenül az arra érdemesek válnak azzá??? Hát, minden rendszer annyit ér, amennyire azt értelmesen tudják alkalmazni.
ha ez a választék, akkor honnan máshonnan meritsenek? Hiszen azt is kitalálták ugyebár, hogy a 65-évet betöltött, addig elismert prof-nak (ld. pl. Csányi-t) a születésnapja után elmegy a maradék esze is és hirtelen mindent elfelejt, amit addig tudott! Jöjjön egy fiatalabb évjáratú, hogy mennyit tud az kit érdekel? S utána jöhet amit te irtál: vak vezet világtalant!
A kémia, fizika mekkája mindig is az USA volt. Nálunk meg állást sem találnak, max. ha van mellette valami egyéb vagy speciális tudásuk is. Elszomorító. Az USA amúgy mostanában tényleg még több pénzt öl a kémiába mint eddig, nagyon jól menő téma a nanotechnológia (naná), és a "zöld" kémia.
Mindentől, ugyanis az előbbi hozzászólásomban jellemzett egyetemistákból lett tanárok oktatják őket, akik se a szaktárgyukhoz nem értenek, se tanítani nem tudnak. Sőt, időnként a tankönyveket, tanmeneteket is ők írják...
Ez azért érdekes, mert a napokban olvastam, hogy idén pl az USA-ban a kezdő diplomások közül a vegyészek számíthattak a legmagasabb jövedelemre, lekőrözve az informatikusokat pl.
Ezzel szemben van ismerősöm, aki kémia tanszéken oktat, és pár éve néha mesélte, hogy miféle emberek kerülnek be hozzájuk, jellemzően minimumhoz közelítő pontszámokkal...időnként kisegítő iskolában szokta érezni magát...
nem kell azért elkeserdni, mert mérnök, mérnök informatikus és szoftverkészitő informatikus szerepel még a 20 közt is! A TE-ek TTK-ainak a szakjai hiányoznak teljes mértékben!
Megmondom őszintén, most egy pillanatra én is bizonytalan vagyok, de emlékeim szerint a felsőoktatási intézmények kötelessége nem csak az oktatás, hanem egyben a végzettségek nyilvántartása, és az azokról való tájékoztatás is...
Ez azert is szomoru mert sajnos emiatt fog az orszag igazabol lemaradni mert majd az indiaiak meg a kinaiak na meg az oroszok fognak a tudomany es technika teruleten nagyokat alkotni amibol penzt lehet csinalni mi meg majd jogilag megvedjuk magunkat magunktol:)) Jah lehet mi fogjuk arulni a "looserek" altal kidolgozott hightech cuccokat a sok kozgazdaszunkkal es jogaszunkkal meg a sales managerekkel:)) Ahh mar ertem a hidakat meg majd masok epitik helyettunk mert a jogaszra nem biznam:))
Hat szereny velemenyem szerint igen hibas gyakorlat, ha kiadnak barmi szemelyes adatot, bar tuggya fene, sosem voltam hajlando vegigolvasni az adatvedelmi torvenyt, amit olvastam belole attol meg nem lettem okosabb:)
Pontosan kb 1995-ig a regi egyetemi diploma a mostani MSc-nek felel meg utana atalakitottak a kepzeseket es felosztottak BSc-re es az eggyel magasabb MSc-re .Gyakorlatilag a Bsc az most kb 4 ev utan szerezheto meg az MSc meg 5-6 ev a hallgatott orak /tantargyak satobbi fuggvenye tobbek kozott. :))
A birosag a fogalmazoi jelentkezeshez eloir egy kozjegyzo altal hitelesitett diploma masolatot es nem erdeklodik sehol. Ugyanigy, ha ugyvedbojtarnak jelentkezel. Szerencsere meg nem abbol indulnak ki, hogy hatha okirathamisito vagy:)
Jah, hat a hallgatok a sajat ugyeiket sem tudjak sokszor elintezni a kisasszonyoknal, de ez az en idomben is igy volt, bar mi egy tunderi nohoz tartoztunk a dekani hivatalban, mai napig meleg szivvel gondolok ra. Egyszer azt hittem, hogy elveszett a diplomam es nagyon kellett volna, erre felhivtam az egyetemet, hogy SOS kene egy diplomaigazolas vagy valami, mondtak, hogy inkabb talaljam meg, mert minimum tobb het mire azt meg tudjak csinalni. Meglett a diploma:)
És ha a bíróság egy leendő fogalmazója diplomájáról érdeklődik? Az már nem az... A gyakorlat alapján egyébként azért ilyenkor is választ szoktak kapni, persze intézménye válogatja.
Az a vicces, hogy kb. 2 ilyen figurát ismerek én is, de egyiknek sincs diplomája. Ellenben annyi pénzük van, hogy belefulladnak. Ők nem léphetnének be a klubba. :)