Keresés

Részletes keresés

KTa Creative Commons License 2007.07.05 0 0 27
Én csak modern és drága füstölőszerkezeteket találtam a neten, ipari felhasználásra valókat. Jó lenne valamilyen rajzot találni ilyen kisebb füstgépről. Bár napközben, ha senki sincs otthon, úgysem szabad magára hagyni ilyesmit. Állandóan ellenőrizni kell, mert azért a házunk épsége is szempont.
Mint írtam, én apró gépi gyaluforgáccsal füstöltem. Beletettem egy tepsibe, rá kétmaréknyi parazsat (nem marokkal kimérveJ), erre még rászórtam 1 cm-nyi forgácsot. Kb. 1-2 óráig füstölt, utána még egyszer föl lehetett éleszteni fújkálással. 3 óránként újat kellett készíteni, mert leégett az anyag. Ez persze nagyon körülményes, ha a parazsat külön kell előállítani. Mi fával fűtünk kiskályhában. Gondoltam arra is, hogy egy rezsó fűtőszálát teszem a forgácsba. Ha pontosan állítható a hőmérséklete, biztosan be lehet lőni úgy, hogy ne gyulladjon meg.
A füstölésről van sok irodalom a neten is, könyvekben is. Nagyon ellentmondásosak. Még fenyőt is találtam ajánlani, és nem amatőrtől. Pedig az szörnyű rossz ízt ad a gyanta miatt. Sokan ajánlanak gyümölcsfákat. Erdélyben búzadarát is szórnak a parázsra a szalonna füstölésekor.
A hideg füstölésnél szvsz nem baj, ha megszakad a füstölés. Ilyenkor is folyik az anyagok átalakulása, érlelődése. Az eredménnyel nagyon elégedett voltam, és a kész sonka, kolbász, szalonna mennyiségének rohamos csökkenése azt sejteti, hogy nem puszta udvariasságból dicsérték mások sem.
Előzmény: Törölt nick (26)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.05 0 0 26
Ha jól megraknak egy  kupacba rakott fürészport vagy gyaluforgácsot, vagy faraszeléket , az meddig képes aktívan  füstölögni?   Hallottam   a Dunántúlon egy olyan  pléhszerkezetrõl,  amibe helyezve a begyujtott fürészport  az  képes elfüstölgetni 8-10 óra hosszáig.  Valami falusi kovács szerkesztette , és az a lényege, hogy  egy lejtõs  zsalun apránként saját magától  mindig uj, friss fürészpor csúszik le a parázsra.
Előzmény: KTa (25)
KTa Creative Commons License 2007.07.04 0 0 25
Bizonyára igazad van, de napközben mellékesen munkahelyre is kell járni. A füstölés így is jól sikerült, sokkal jobban, mint amikor pénzért füstöltettem.
Előzmény: Törölt nick (24)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.29 0 1 24
Pontosítva:    a füstölés az szerintem  NEM egy esti és reggeli foglalatosság...>>>
Előzmény: Törölt nick (23)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.29 -1 0 23

Hogyhogy minden reggel és este?

A füstölés az szerintem  egy  este és reggeli  foglalatosság, hanem egyetlen folyamatos processzus, amit nem szoktak abbahagyni, hanem éjjel-nappal füstölünk, ameddig kell...  vagy nem?

Legalábbis én így tanultam, hogy elkezdünk a sózás után füstölni, és amíg a hús  szinén nem látszik hogy OK, addig füstöljük.  Tölgyfa vagy bükk fürészpora a legjobb, merrt ezek savanyu füstöt csinálnak, és a husnak, szalonnának az a jó.

Kezdõk sszoktak egy kisebb szál kolbászt  tenni oda, amin lehet próbálgatni, kóstolgatni hogy hol tart a füstölés. Persze nagyobb tömegü hósnak (sonka) annak több idõ kell. Meg pl. egy 5-6 kilós tábla szalonnának.

Előzmény: KTa (22)
KTa Creative Commons License 2007.06.21 0 1 22
Sziasztok!
Én az idén már másodszor készítettem parasztsonkát, szerintem nem nehéz, de sokáig tart. Kb. 10 kg-os, faragott sonkákat vettem. Fontos, hogy friss legyen, nehogy megromoljon. Darabonként 3 kg sóval borítottam be. Ha már felázott rajta a só, akkor egy-egy fej fokhagymát kevertem a sóba. Hat hétig állt ebben a szárazpácban, időnként forgatni kell, és ne menjen a hőmérséklet 10 fok fölé. Ha megszikkadtak, akkor egy napig áztatom hideg vízben. Ezután ha megszáradtak, mehetnek a füstre. Magam füstöltem egy kétajtós szekrényben az udvaron. Jó, ha néha átfagy. Sokféle keményfát ajánlanak, én a tölgyre szavazok. Kézi motoros gyaluval gyártottam hozzá a forgácsot, és a kályhából kivett parázzsal indítottam a füstöt. A forgácsot amúgy téglára helyezett tepsibe tettem. Nem volt kevés munka két hétig minden reggel és este füstölgetni, de mondhatom, hogy megérte. Az csak a gond, hogy nincs nálunk hűvös, száraz hely, ezért május tájékán kénytelen voltam feldarabolni és a mélyhűtőbe tenni, mert másképp túlságosan kiszáradt volna. Már lassan érik a nagyszerű bocskor paprikám a kertben, azzal az igazi. Remélem, valakinek hasznos lesz, amit leírtam.
Zitka Creative Commons License 2007.06.21 0 0 21

Hát azért szerintem fontos a páratartalom... Gondolj csak bele! A camembert sajt érlelése is csak meghatározott (magas) páratartalmú pincékben lehetséges. Ott képződik az a szép fehér penész. Visszatérve a levegőn érlelt sonkához: ha túl magas valahol a páratartalom, a hús ugyanúgy meg tudna penészedni. :-( Igaz, a páclé valószínűleg jócskán akadályozza a penészgombák sarjadzását, de mo-i viszonyok között nem véletlenül terjedt el a füstölés.

A boros dumák tényleg jók :-), de simán el tudom képzelni, hogy ha nagyon mondják, még érezni is lehet azt a bizonyos gyümölcsös ízt. :-))

Előzmény: Törölt nick (20)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.21 0 0 20

persze a nagy márkákban vakon bízhat az ember :))))

de ez a páratartalom, meg klíma szerintem egy enyhén túl van dimenzionálva :) kicsit olyan érzésem van, mint amikor aput egyszer megkérdeztem, - mert ő borbíra én meg egyátalán nem értek a borokhoz-  hogy miért mondják, hogy gyümölcsös, meg almás, meg ilyenolyan ize va n a bornak, amikor nincs is benne gyümi, aztán lett belőle nevetés, hogy az csak porhintés a népnek, hogy beszopja és mégjobban vegye, az amúgy jó, meg finom, meg minőségi bort, csak higgye azt, hogy mégsokkaljobb :)

Előzmény: Zitka (16)
Zitka Creative Commons License 2007.06.20 0 0 19

Igen, azt a Fekete-erdei sonkát már egyre több helyen lehet kapni, én is szeretem. De annak sokkal "töményebb" az íze, szerintem a pácban lévő borókabogyó erősen érződik. De azért, ha lehet választani, akkor inkább pármai... ;-)

Egyébként nagyon finom mangalicasonkát is készítenek itthon (nem tudom, hogy csak szikkasztják, vagy enyhén füstölik is), boltban még nem leltem, csak az Andante borpatikában ettem. Nymmmm.... :-)

Előzmény: Törölt nick (17)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.20 0 0 18
A svarcvaldert ismerem, mindig hozunk 2 kilót ha az öcséméknél vagyunk. Vákumcsomagban is van, és nagyon megmarad az íze. De rántottára vagy tükörtojásra nem olyan jó mint a magyar kolozsvári. Annak nincs párja szalonnás rántottát illetöen.
Előzmény: Törölt nick (17)
Zitka Creative Commons License 2007.06.19 0 0 16
Hát igen, a pác az alapja a jó íznek... Viszont a pármai meg a serrano sonkát nem füstölik, hanem szellős, levegős helyen szárítják. Nem is lehet ilyet akárhol csinálni, kell hozzá az a bizonyos páratartalmú levegő, és az a klíma, ami csak ott van, ahonnan ezek a sonkák származnak. Nem véletlen az eredetvédelem! Nem is lehet máshol készített sonkát ilyen néven árulni. Még utalni sem lehet rá, hogy "olyan, mint..."
Előzmény: Törölt nick (13)
Csontoskarabély Creative Commons License 2007.06.19 0 0 15
Csontoskarabély Creative Commons License 2007.06.19 0 0 14

Közben priviben kaptam sok leirást, és képeket, meg kell osszam mindenkivel.

Már a képeket legalábbis. Ezeket könnyebb és kevéssé idõigényes felrakni.

Törölt nick Creative Commons License 2007.06.19 0 0 13
jujj, nálunk készül ilyen sonka, de a pácrécipe akkora titok, hogy még én se tudhatom :) jó sokáig forgatja apukám benne, igen ronda látvány, aztán jön a hideg akácfüst, meg mitntha sóval is bedörzsölgetné, de nem vagyok biztos benne, mert én csak a fogyasztásban szoktam jeleskedni :))))
Előzmény: Zitka (12)
Zitka Creative Commons License 2007.06.14 0 0 12

Itt pedig a 27. oldaltól van néhány szó a sonka érleléséről:

http://www.atk.hu/szaktanacsadas/mangalica/Toth.pdf

Előzmény: Zitka (11)
Zitka Creative Commons License 2007.06.14 0 0 11
fekete kutya Creative Commons License 2007.06.14 0 0 10
"Az így nyert sonkákat hűvös, szellős helyre akasztjuk szárítani."
http://jamicrecept.uw.hu/befoz/tart.htm
A "csak sózás" önálló tartósítási eljárás, nem mindig jár együtt a füstöléssel.
Ezek a spanyol sonkák kb. 2-3 kilósak, nyilván a csekély súly is hozzájárul a hosszú eltarthatósághoz...:)
Előzmény: Vajk (8)
Vajk Creative Commons License 2007.06.14 0 0 9
ja, és köszi a linket !
Előzmény: fekete kutya (7)
Vajk Creative Commons License 2007.06.14 0 0 8
olvasgatom a google találatokat, ott pl azt írja egy oldal, hogy a spnyol sonkát 2-3 napig keméynen préselik a 3 hetes saját lében forgatás után...

Már csak azt nem értem, miért nem romlik ez meg...:)
Előzmény: fekete kutya (7)
fekete kutya Creative Commons License 2007.06.14 0 0 7
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9118058
Itt olvashatsz néhány dolgot a sonkapácolásról. Egyébként én is azt a sonkát szeretem legjobban, ami 3 hetet sóban állt, esetleg némi fokhagyma, egy nap áztatás, aztán 1-2 nap szárítás, aztán hideg akácfüst...:)
Előzmény: Vajk (6)
Vajk Creative Commons License 2007.06.14 0 0 6
köszi, de ezért írtam, hogy év végétől lesz lehetőségünk.

Nekem valami kafa pác kellene, ami több, mint a sima "sótnekioszthagyszóljon".
Milyen fával mennyi ideig füstölni, és főleg a szárítás a kérdés....
Előzmény: trofimov (5)
trofimov Creative Commons License 2007.06.14 0 0 5

szia!

erről egy kicsit lekéstél, mert a füstölők már bezártak és iszonyat meleg van.

javaslom télen térj vissza a témára, és a szaktopikban tájékozódj előtte.

nem ipari tápon tartott sertéshez hozzá lehet jutni faluhelyen, ahol esetleg még tippet is kapsz a sonka sózására, pácolására.

megoldható fél sertés vásárlása, vagy akár csak egy sonka vásárlása is. megegyezés kérdése.

rendes füstölő csak tisztességesen kezelt sonkát vesz át. és ha jól megfüstöli akkor sokáig eláll...

normál szárított sonkában nem tudok tanácsot adni.

+ a gugliban is sok info jön ha rákeresel.

Vajk Creative Commons License 2007.06.14 0 0 4
ha van jól bevált, nem hagyomásnyos "csaksós" recept vagy ötlet a mikéntre, szívesen venném én biztosan, de szerintem mások is.
Vajk Creative Commons License 2007.06.14 0 0 3
ja, a lényeg lemaradt: öcsémmel mi nem pármai sonkát akartunk csinálni, hanem sima, mezei, Nagyon Finom Speciális Sonkát :), de erre talán most év végétől lesz lehetőségünk(Pesten igen nehézkes)
Előzmény: Vajk (2)
Vajk Creative Commons License 2007.06.14 0 0 2
de legalabb hasonlótlehetne csinálni.
Amúgy pedig én olyat is hallottam(ezek a legendák:) !), hogy állandó páratartalom mellett csinálják és arra is figaelnek, mikor és mennyi nap süt be.
Előzmény: Törölt nick (1)
Csontoskarabély Creative Commons License 2007.06.14 0 0 topiknyitó

Kinek mi a tapasztalata, ? hogyan lehet(ne) hazai, házi szellös spájzban kiérlelni olyanfajta disznósonkát, ami  legjobban  hasonlítana a pármai sonkára?

Szóval úgy szeletethetõ és kb. olyan ízü. Bár az ízt azt gondolom nem lehet kopírozni.Az a specialitása. De ebben tudnék kompromisszumokat tenni...

Imádom a pármai sonkát, néha tudok venni is, elég drága persze mint tudjuk, de nekem megéri, hiszen azt nem lehet félkilószámra enni, akár csak a libamájat. Szívesen vennék egy rendes magyar füstöltet, ha azt tovább lehetne szikkasztani. Kinek van ebben  valaminõ tapasztalata?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!