Keresés

Részletes keresés

Didergő Király Creative Commons License 6 napja 0 0 272483

valamilyen mediterrán cédrus fajta?

Előzmény: eperjeske (272481)
sza_attila Creative Commons License 6 napja 0 1 272482

Elnézést, amikor a türelemről irtam, nem vettem figyelembe, hogy nem mindenki ilyen 50-55 éves gyerek, mint mi vagyunk :)

A babérmeggy egy nagyon jó választás, ráadásul, ha gyorsan nő nálatok és jól érzi magát. 4-5 méter magasra is megnő néhány fajtája, igaz, a szélességét már nehéz kezelni abban a magasságban. Arra számitsatok, hogy 2-3 méternél keskenyebben nem tudjátok majd tartani alul sem. A nagy levelű fajok (Rotundifolia, Novita) nőnek a leggyorsabban. Most van egy új faj, amely oszlopos állitólag, az Obelisk. Új még, nem próbáltam. A fotók alapján felfelé törő, nem szélességre gyúr, talán jó tujapótló lesz belőle néhány év múlva.

Előzmény: eperjeske (272481)
eperjeske Creative Commons License 6 napja 0 0 272481

Kedves Nóra és Attila!

Nagyon köszönöm a hozzámszólásotokat, és elnézést kérek, hogy nem tettem ki már eredetileg egy fotót a helyről, benne a kisebb torony magasságú tujánkról, amely kezd kiszáradni. Most pótolom, egy karácsonyis képpel. Ha a háztetők magasságához viszonyítom, talán 7-8 méter magas lehet.

Ha ilyen magasságot nem is remélünk egy új növénytől, de azért jó lenne, ha 4-5 métert nem az idők végezetére érné el, mert azt mi már nem érjük meg. Addig meg, mire megnő, majd az alsó kiskonyhában zacskózzuk a heroint, hogy az utcáról ne lássák! :))

Semmiképpen nem gondoltunk tűlevelűre, de talán kecskerágó vagy babérmeggy (Prunus laurocerasus) szóbajöhetne. Ezek vannak a kertben hátul, nagyon szépek, és elég gyorsan is nőnek. Vagy még mindig nem sikerült végzetfát vennem, az is jó lenne talán?

És igen, Nóra jól emlékszik, itt még a cserszömörce sem vált be, csak az menti meg a kivágástól, hogy a párom kedvence. De nálunk sajnos minden évben megtámadja a levélbolha, és ettől elcsúnyulnak a szép bordó levelei. Vagy például a mézalmácskát is ki kellett vágni, mert annyira nem szeretett itt lenni. 

De azért a sok munka és gondoskodás csak hoz eredményt itt is, csatolok egy szép esti képet is a kertünkről, tavaly nyárról. Pedig ez az ország legaszályosabb vidéke, történelmileg is, plusz ugye a jelenlegi felmelegedés. A talaj rossz minőségű, emlékeztek, azt bevizsgáltattuk. Vizet locsoláshoz pedig csak a klórozott ivóvizet tudjuk használni. 

sza_attila Creative Commons License 2025.01.12 0 2 272480

Hosszú távon milyen magasság az elvárt? Elég a max. 2,5-3 méter, vagy kell 4-5-6-10 méter is? Azért kérdem, mert kiemelted, hogy szép magas az a tuja.

Másik kérdés, kell-e örökzöld? Nem elég-e pl. egy sűrű ágrendszerű lombos fa? (Oszlopos gyertyán jutott az eszembe).

Próbáljátok elkerülni a tűlevelű örökzöldet, ha lehet. Nem lesz belőle sokáig örömötök, főleg ott, ahol laktok. Itt Komáromtól északra látom a 20 éves, 20 méteres leylandikon, hogy főágak száradnak el, ritkulnak. Hiába elegendő a talajnedvesség, a légszárazság végzi ki ezeket a növényeket előbb-utóbb. A kártevők pedig gyorsitják a folyamatot.

Arról nem beszélve, hogy ha a leylandi jó életfeltételeket talál, akkor gyorsan nő, az pedig növeli a munkaigényességét. Amig nem nagy, a gond sem nagy, de ha már megszalad 4-5-6 méterre, abban a magasságban nem egyszerű a kezelése.

Csak van olyan fa, amely szereti a helyi adottságokat és aránylag gyorsan nő. Alatta meg addig be kell ültetni cserjékkel, hogy takarjanak.

Főleg türelmesnek kell lenni. Ha egy ideig belát a szomszéd, hát belát. Csak nem az udvaron az udvaron zacskózzátok a heroint :)

Előzmény: eperjeske (272478)
CBNora Creative Commons License 2025.01.12 0 0 272479

Futónövény nem jöhet szóba? Lonicera japonica halliana esetleg? Ha nincs nagyon hideg tél, még örökzöld is. Az nálunk mindent kibír és gyorsan nő. Nagyon gyorsan.

A cserszömörce szárazságtűrő, de Nálatok valahogy az se nyerő (bár szerintem a levélbolhákkal nem kellene foglalkozni, egyik évben vannak, másik évben nincsenek, és ki szokta bírni a száraz homokon élő példány), és gondolom, örökzöld kellene.

Előzmény: eperjeske (272478)
eperjeske Creative Commons License 2025.01.11 0 0 272478

A szép magas tujánk kiszáradni készül! 

Még csak foltokban jelent meg a száradás a sok éves, magas tujánkon, de meglehetősen gyorsan terjed a jelenség. Félő, hogy ez az év lesz számára az utolsó, vagy már a nyarat sem bírja ki. Nemcsak mint növényt sajnáljuk, hanem már olyan terebélyes, hogy neki köszönhetően nem látni be az utcáról a kert hátsó részébe. Ha ki kell vágatni, gyorsan kellene helyette valami más, ami gyorsan nő és jól takar. De mi legyen az? Az Alföld legmelegebb, legszárazabb vidékén!

Keresgéltem a neten és valahol azt írják, hogy a Leylandi ciprus a leggyorsabban növő dísznövény és a szárazságra nem érzékeny. De itt alább meg azt olvasom, hogy csak szívás lesz vele. Mi a probléma vele? Miért nem jó ötlet?

És ha nem Leyland, akkor mit nézegessünk, ami gyorsan nő és bírja a "sivatagi" kiképzést?

Köszönettel várom a segítő válaszokat!!

szentimrei.agnes Creative Commons License 2025.01.07 0 0 272477

nálam anno a sitt alól egy kerti jukka tört ki, az nézett ki hasonlóan

Előzmény: hatszáz a vége (272475)
sza_attila Creative Commons License 2025.01.06 0 0 272476

Fáklyalilomnak látszik. (Kniphofia) 

Aztán, ki tudja. Biztosan nem fű. 

Előzmény: hatszáz a vége (272475)
hatszáz a vége Creative Commons License 2025.01.05 0 0 272475

Ez még tavalyi kép, a sitt-ből hajtott ki, mi lehet?

Először fűnek gondoltam, de a levelei furcsák, mintha szobanövényben láttam volna hasonlót?

https://i.postimg.cc/ncNXQz4K/noveny.jpg

Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.12.17 0 0 272474

Ha nem akarsz kerítést, ültesd körbe vadcitrommal a határt.

Pár év múlva tényleg nem kell a kerítés.

Előzmény: vitorla123 (272469)
Didergő Király Creative Commons License 2024.12.16 0 0 272473

ha hangoskodsz vagy tüntetsz a házam előtt, már akkor hozom stukkert! https://youtu.be/ygiRChsZq40?si=VcwCStwjfl4l5LY2

Előzmény: TelegdiJ (272471)
sza_attila Creative Commons License 2024.12.16 0 0 272472

Ha lábon lőnéd a tinédzsert, legközelebb nem santikálna be hozzád. Vagy igen, és ő is hozna puskát. Akkor viszont már fejbe kellene lőni. 

Előzmény: TelegdiJ (272471)
TelegdiJ Creative Commons License 2024.12.16 0 0 272471

Szerintem ha idehaza is lehetne fegyvert tartani szigorú engedélyek nélkül, az ilyen elemeket az sem tántorítaná el. Volt olyan, hogy az újonnan ideköltözött hátsó szomszéd tinédzser jött be a gyümölcsösön át, fel a házba bemutatkozni.(Átmászott a hátsó kerítésen) Mi meg néztünk nagyokat. Úgy látom, hogy a tengerentúl azon részén más a mentalitás, és eszükbe sincs belépni a környékbeli portájára.  

Előzmény: Ali-bá (272470)
Ali-bá Creative Commons License 2024.12.14 0 0 272470

Én úgy tudom, ott majdnem mindenkinek van fegyvere és ha valaki a trületedre lép lelőheted büntetlenül és ezt mindenki tudja. (Te mennél más portájára, kertjébe?)

Előzmény: vitorla123 (272469)
vitorla123 Creative Commons License 2024.12.14 0 0 272469

Elolvastam itt az utolsó pár oldalt, és kettőt kérdeznék.

1. Régóta foglalkoztat ez az amerikai stílusú utca. Kerítés sehol, mindenki tökön paszúlyon. Itthon nyitva hagyod a kerítést, és a kint hagyott szerszám , fúró stb. jó eséllyel köddé válik. Ott nincs betöréses és egyéb bűncselekmény? Tapasztalatból kérdezem, mert a szomszéd öreget agyonverték jópár éve éjszaka, a kis ablakon bemászva, egy színes dobozos televízióért...

2. Inkàbb észevétel fakivágàs és szomszéd ügyben, van akinél az éjszaka benne alvó galamb a probléma...Szóval tényleg vannak gondok a fejekben.

Didergő Király Creative Commons License 2024.12.11 0 0 272468

szerintem is kár erőltetni. én betennék a helyére egy gömbfát, ami nem éri el a vezetéket, alatta meg lehet zöldíteni vegyesen. ez a leylandi folyamatos szívás lesz.

Előzmény: hbe (272466)
sza_attila Creative Commons License 2024.12.10 0 0 272467

A leylandi mindent kibir, bármekkorára visszametszheted, azzal kárt nem teszel benne. Amit nem szeret, az a nem megfelelő talaj. Mi egész évben metsszük.

Előzmény: szentimrei.agnes (272463)
hbe Creative Commons License 2024.12.10 0 0 272466

Nem látom erről a képről, hogy mennyi az előkert, de szemre ezt inkább én is kivágnám. Kicsi is neki a hely, meg a vezeték is ott van. Ha levágatod a tetejét, egy darabig oldalra fog erősebben nőni, aztán később a felső oldalhajtásokból fognak a tetején újra felfelé fordulni. Körbe ilyen j betű formájú ágak lennének belőle a tetejénél, szerintem elég bénán néz ki, ahol olyat látok. Ha a vezeték nem lenne felette, akkor az alját szedném vissza. Így forma alapján lehet is már belőle levágva az alsó részen, és ha mehetnek felfelé, akkor azt nem szokták bánni.

Tegyél be esetleg a másik kérdéses oldalról is képet, abból jobban meg lehet ítélni.

szicsu1007 Creative Commons License 2024.12.10 0 0 272465

Ha jól emlékszem, Attila nyugalmi állapotot írt.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=168437344&t=9164168

Ha a "vegetatív" szó alatt a vegetációs időszakot érted, akkor ellentmondást vélek felfedezni az írásodban.

Persze a mostani időszak, meg a január-február az ugye nyugalmi állapot, és akkor vághatod:-))))

CBNora Creative Commons License 2024.12.10 0 0 272464

Háát... Szerintem ez is nyírfa kategória, szép már nem lesz. Szóval én ezt inkább lecserélném, mint csonkolnám. De majd Attila még hozzászól.

A birset elég alacsonyan lehet tartani, és nagyon szép. Vagy egy Juniperus communis is szép tud lenni, ha a Kiskunságban megmarad, akkor talán az még bírná a klímát. A tiszafa meg jól bírja a nyírást, megmarad és szép.

szentimrei.agnes Creative Commons License 2024.12.10 0 0 272463

Nem vagyok a megalkuvó, nyuszi típus, sőt több helyről megkaptam már hogy erőszakosan érvényesítem az akaratomat:) Ezzel a családdal is voltak már kisebb konfliktusok a más meglátásaink miatt, vagy ők vagy én alkalmazkodtunk, de most ott tartunk, hogy évről-évre ők fognak szívni egyre jobban a fáim miatt, úgyhogy belementem, nem a kivágásba, a csonkításba. Volt egy emelthangú-érvfelsorakoztatós "beszélgetésünk" a kerítésnél, aztán ebben a köztes megoldásban maradtunk, másnap a nő elnézést kért, én is.

Jóbarátságban sosem fogunk lenni, de azért kerülnünk sem kéne egymást...

és szerintem a téma ezen részét jó lenne lezárni:)

Kérdés a facsonkítás. Attila írta a vegetatív időszakot, amit tudok vágok, a nagyokra január-februárra hívok szakembert.

A szintén kérdezett, nagyra nőtt leylandira is érvényes a téli csonkítás? Ha kb. 2/3-ára, esetleg felére visszaszedetem magasságában és széltében is, azt még kibírja? Látni hogy egyre inkább átlóg a másik, jófej szomszédhoz, de az utcai vezetékekbe is belenőtt.

A kép streetviewről, idei

sza_attila Creative Commons License 2024.12.09 0 0 272462

Igen, a fűtetlen helyiségben kell örömködni :)

Előzmény: eperjeske (272459)
sza_attila Creative Commons License 2024.12.09 0 1 272461

Jó, de erre nem mindenki képes. Vannak emberek, akik mindenkivel jóban akarnak lenni, a "bocsánat, hogy élek" tipusok. Olyanról is hallottam, hogy valaki az elutasitástól is retteg, azért nem mer kérni senkitől semmit. Akkor van gáz, ha ezt a szomszéd felismeri és nem fél ezzel visszaélni.

Előzmény: hbe (272460)
hbe Creative Commons License 2024.12.09 0 0 272460

Az ilyen típusnál ha ebben engedsz, akkor fog jönni a következő, szóval ettől nem biztos, hogy jobb lesz, viszont vissza meg nem lehet csinálni. Szerintem érdemes elkezdeni az álláspontodat ismételgetni, egy idő után ez szokott működni a fafejeknél. Az elsőnél el sem gondolkodik, a másodiknál talán, aztán harmadikra talán leesik neki.

Előzmény: szentimrei.agnes (272442)
eperjeske Creative Commons License 2024.12.09 0 0 272459

HUNYORHOZ KÉREK SEGÍTSÉGET!

Néhány napja ajándékba kaptam egy szép és nem is kicsi hunyort. A képen láthatóhoz képest már újabb virágai is nyíltak, tényleg gyönyörű! De tudjuk, hogy ha bent tartjuk, biztosan el fog száradni.

A virágboltban azt javasolták, hogy pár napi örömködés után ültessük ki nyogodtan a kertbe, bokor alá, hogy majd nyáron se legyen a tűző napon. Rendben, de nem kellene előbb átmenettel szoktatni a mostani kinti zordabb körülményekhez? Mondjuk ne tegyük előbb egy fűtetlen helyiségbe?

Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.12.07 0 0 272458

Igen, de ő nagyon olcsón vette használtan a piacon.

És csak otthon derült ki, hogy azért lehetett olcsó....  mert valamiért csak fújni tudott, szívni már nem....

De fújni azt tudott rendesen.

Előzmény: beetee (272455)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.12.07 0 0 272457

Az első szerszám az mi? Fésüli a gyepet??  :-o

A másik kettő meg valamiféle fűnyíró?

Mi nem ilyet használunk.

Amíg nincs legalább 12-15 cm-es, és ki sem viszem a fűnyírót.

Nahát...

Remélem ilyen szomszédom sosem lesz..

Előzmény: sza_attila (272456)
sza_attila Creative Commons License 2024.12.07 0 0 272456
beetee Creative Commons License 2024.12.07 0 0 272455

legtöbb lombszívó kétirányú, csak át kell szerelni.

Tény, hogy fúvónak egyszerűbb használni, nem kell a gyűjtőzsákot megtartani, állandóan üríteni. 

Előzmény: Kertkedvelő999 (272448)
sza_attila Creative Commons License 2024.12.07 0 0 272454

Hát, ahogy ezek itt körül lettek irva, szerintem visszakérdezne, mi az, hogy talaj :))

Volt egy alkalmazottam 10 éve, fiatal srác, nagyon ügyes, dolgos, jól reagált mindenre. Valamit csináltunk, magyaráztam neki a dolgokat, aztán amikor 4-5-ször mondom neki, be kell állitani derékszögbe, óvatosan megkérdezte, mi az, hogy derékszög...... Azóta pótolta a hiányosságokat, még mindig nálam dolgozik :)

Előzmény: CBNora (272451)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!