Csak nem mindegy, hogy a privat eletukbol vagy a gazdasagi eletukbol kell leirni a tapasztalatukat.
Egy kft bejegyzeset, engedely megkapasat meg lehet oldani kenopenz nelkul. Egy Coca Cola, IBM, Philips remekul mukodik korrupcio nelkul is. A privat eletben viszont mar mennek a szamla nelkuli szerzodesek, elintezesek, lefizetesek.
Valoban ketten kellenek hozza, de a megiteles nem egyenlo. A rendor altal elkovetett buncselekmeny sulyosabb, mint a "sima" allampolgar altal.
Ha felajanlja hogy a ket rossz kozul (feljelentes, jogsi elvetel vs helyben elintezes) valaszthatok, az mar visszaeles a helyzetevel (lehet, hogy jogi ertelemben nem) - nem ritka.
mióta nekem is az van (BMW), azóta nem nagyon állitanak meg, bezzeg a húgomat az új Corollájával folyamatosan basztatják:-) Abban meg van igazság , amit irsz, lehet, hogy kicsit változnom kéne, bár a korral egyre inkább lenyugszik az ember, az eseteim többsége 3-8 éve volt, főleg a Corsás korszakomban.... Szóval amig a rendőrök sem mérnek egyformán, addig ne várjanak tőlem se sokat:-) Amerikai határon ezek a vastagnyakú-aranyláncos-mercis-Bmws buzik azonnal összehúzzák magukat, és mint a kisangyal. Elég sok ilyen "gengszter" tölt hoszabb-rövidebb időt Floridában északra Miamitól, ott nagyon rendes fijúk....:-)
Rangsoroltam volna? Nem rémlik. A korrupció (vesztegetés) tipikusan az a bűncselekménytípus, amihez minimum 2 aktív fő kell. Együtt csinálják, együtt és egyaránt bűnösök.
Amikor effektíve kikényszeríti (ez több a javaslatnál!) a hivatalos fél a megvesztegetést, az más tészta, ezt hivatali visszaélésnek hívják. De nekem ez lényegesen ritkábbnak tűnik az első változatnál. Tévednék?
A közepesen korrupt országok közé tartozik Magyarország - derül ki a Transparency International legfrissebb jelentéséből. A jogvédő szervezet regionális igazgatója a Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben elnevezésű konferencián kiemelte: idehaza a kisstílű korrupció egyre inkább háttérbe szorul, ugyanakkor egyre több a nagyvolumenű, politikát, gazdasági életet érintő megvesztegetés.
A Transparency International szerint független, ugyanakkor számon kérhető bíróság, megfizetett bírák szükségesek ahhoz, hogy az igazságszolgáltatásban ne legyen korrupció.
A jogvédőszervezet regionális igazgatója kiemelte: szükség van etikai kódexekre, hogy a nem megfelelően dolgozó bírókat szankcionálni lehessen.
Marschall Miklós hozzátette, hogy a bírói függetlenség nem egyenlő a bírálhatatlansággal. Mint mondta, szükség van arra, hogy a közbeszéd foglalkozzon az ügyekkel.
A jogvédő szervezetnek a korrupcióval foglalkozó legfrissebb jelentése szerint Magyarország a középmezőnybe tartozik - mondta Marschall Miklós.
Kiemelte: az Európai Unióhoz a közelmúltban csatlakozott országok közül csak Szlovénia és Észtország szerepel jobban nálunk, vagyis kevésbé korruptabbak.
A regionális igazgató hangsúlyozta, hogy ezek az eredmények nem szakszerű mérések útján jöttek ki, hanem elsősorban az üzleti élet szereplőinek visszajelzéseit dolgozták föl. A korrupció típusa is átalakulóban van idehaza - tette hozzá Marschall Miklós.
A kisstílű korrupció visszaszorult, de egyre több a nagystílű, a politika és az üzleti világ átláthatatlan kapcsolataiból fakadó korrupció - közölte. Marschall Miklós hozzátette, hogy a közbeszerzések terén és az önkormányzatoknál látható korrupció.
Közben a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke azt javasolta egy debreceni fórumon, hogy hozzanak létre elsőfokú országos fegyelmi bíróságot.
Lomnici Zoltán szerint tavaly javult a bírák és a tisztviselők fegyelmi helyzete, de a gyakorlati tapasztalatok alapján át kell tekinteni a fegyelmi eljárás jelenlegi rendszerét.
Összeadta a magadfajta a BMW-t, mit tehetek én? :)
(Egyébként is stílustalan barom a faszi, ha már német gép, akkor Porsche.)
De most komolyan: nincs szánalmasabb, mint amikor a rendszeres megvesztegető akad ki azon, hogy jaj de nagy a korrupció. Magadnak köszönd, pofa sutba, fizetni csendben. Vagy váltani, de igazán. Középút nyema.
retek klub rejtett kameras felvetelt keszit az egyik foldhivatalnal, ahol nemi "felarert" nem kell kivarni a par oras sort. Masnap a rend kivalo ore a hiradoban bejelenti, hogy kimentek es letartoztattak 3 fot. Harom embert akik megprobaltak kenopenzt adni. Eszebe se jutott (mondjuk eleg szomoru, hogy a riporternek sem) hogy a nagyobb bunos aki ott ul a hivatalban es kenopenzert elonybe reszesit masokat.
Bár most divat a korrupt rendőr, nekem az a véleményem, hogy általánosan nem korruptak. Onnan mérem le, hogy 16 éves korom óta motorozok, 21 éves korom óta autózom és egyetlen eset volt, hogy egy rendőr 10 éve a Városligetnél legombolt. Nem volt semmi gond, nem tudott semmibe belekötni, egyszerűen megbüntetett indok nélkül 3000 Ft-ra és persze nem adott semmilyen papírt.
Azóta kb. 50* állítottak meg (fővárosi vagyok és szinte mindennap autózom) és még csak azt sem éreztem, hogy várnának valamire. Viszont több esetben tapasztaltam emberiességüket és minden esetben kulturáltak voltak.
Persze jöhetnék most ezzel az egyetlen esettel, de érthetően eleve nem hiszek az általános rendőri korrupcióban, ez szerintem mint az ábra mutatja egyszerűen nem igaz.
89 óta egyre jobb véleménnyel vagyok a rendőröket illetően, az okt 23-i rendőri fellépés ingatta meg bizalmamat, bár ezt Gyurcsány, Demszky (MSZP-SZDSZ vezetés) és a legfelsőbb rendőri vezetők számlájára írom.
Ez a mostani egy hisztéria, elég nagy szégyen Gyurcsányékra nézve, hogy pár főrendőr cseréje okán az egész rendőrséget áztatja. A ballib média nem ugrikmagától, csak parancsra.
mivel nem adózik utána , igy azt kell mondjam tisztán.... az összeg csak a szerencséjén, meg a gátlástalanságán múlik. De ez motoros körökben is köztudott. Nekem még motoros rendőr ismerősöm is van egy 5-ös BMW-t vezet civilben (és főleg télen:)
Motoros rendőrnek lenni, ma Magyro.-ban az egyik legzsirosabb foglalkozás, hogy a legjobb -e , azt nem mondanám, mert a megbecsültsége a --1000pontnál tart. Na mindegy, szóval egy motoros yard kb. 1.5- 2.5 milliót keres havonta TISZTÁN! Nem véletlen, hogy motoros rendőrnek lenni a rendőrségen belül is külön kategória. A motoros rendőr MINDIG azért állit meg, hogy lehúzzon. Próbáld csak ki!!! A motoros rendőrök közé CSAK kihalásos alapon lehet bekerülni, tehát egy leszerel, egyet felvesznek.. Ők a legundoritobbak. Ők még soha nem engedtek el megvesztegetés nélkül! A sima közlekedésivel , már nem egyszer meg tudtam dumálni, anyagi fedezet nélkül is az apróbb kihágást. (a nemapróbbat is)
egyik haveromnak az esküvőm után 30.000.-/fő-be került az enyhén spicces hazavezetés. 3an voltak, elkísérték az automatáig, sőt még haza is, nehogy 'gond' legyen. Nem is lett semmilyen gond. :))
Egy szombat este ittas (mondjuk 1 sor) vezetoktol tobb penzt lehet beszedni, mint hetfo este amikor nincs is forgalom. A szolgalatot szinten egy rendor osztja be - ha te egy ejszaka be tudsz szedni 100 ezer forintot, akkor nem fogsz adni ennek a pofanak 10 ezret, hogy csak szombatra tegyen be?
par eve meg gyakorlat volt, hogy alapitvanyok tamogattak a rendorseg munkajat, kocsit adtak, mobilt (ezek egy resze a vezetok hasznalataba kerult). aztan lassan kiderult, hogy ezeket az alapitvanyokat feher galleros bunozok penzeltek.