Keresés

Részletes keresés

KoPw Creative Commons License 2007.05.15 0 0 16

Na,ma leadtam egy beadandót, két zht írtam,szóval fáradt vagyok, de megpróbálok írni vmit:)

Meggyhasú sügér(pelvicachromis pulcher):

Az akváriumom,amiben a meggyhasúk vannak eleve egy lágyvizes akváriumnak lett beállítva, nagyon sok jávai mohával, amiről tudni kell,lágyítja a vizet, meszet von ki belőle. Az akváriumomban amúgy is sok növény van, így szerintem a vízpatamérterek jók. A vize olyan 5-8nk között volt, most kicsit keményebb. A meggyhasúimat kiskorukban vettem, először volt 4 db, de emint felnőttek, és párba álltak, ment a kegyetlen verekedés, és a gyengébb elhullott. Így maradt egy pár,akiknek van bent egy cserép és egy kókusz. Amint ivarérettek lettek,elkezdtek ikrázni, eleinte nem keltek ki a kicsik, gondolom az ikrákat felcsipegették, de lassan beletanultak, és maguktól ikráztak, nevelték a kicsiket,amiket akkor vettem el,amikor már színesedtek, addig az annyukkal,apjukkal voltak, mert oltalmazták őket. Mivel társas akvárium, azért olyan sok nem maradt meg, olyan 5-10 db. Utána kezdtem kivenni őket. Azt írják, hogy 15nk körüli víz jó nekik az ikrázáshoz, hát nekem jobban szerették az esővizet, vagy a forrásvizet, ami olyan 3-6nk körüli.Ezt savanyítottam égertobozból főzött lével, és egy adad kamillateát is tettem a vízbe, mert a kamilla fertőtlenítő hatása egész jó, és természetes. Az este kihelyezett halak másnapra leívnak, általában nálam hajnalban. A hőmérséklet 26-27 fok. Utána a hímet ki szoktam venni, mert elég,ha a nőstény gyengül le, mivel sok kaját nem lehet neki adni,azaz addig nem is adok kaját,amíg a kicsik el nem úsznak. utána is csak keveset. A nőstényt azért hagyom bent, mert lehet,hogy így csak 30-40 kicsi kel ki, de kisebb esélye van a penészedésnek,mert a nőstény megeszi a penészes ikrákat.Miután a kicsik elkezdenek önállóan enni, kiveszem a nőstényt is. A kelésnél viszont figyelni kell a hőmérsékletre, nekem 27 fok felett sok hím, 25 környékén sok nőstény kelt ki. Ez amúgy az apistóknál is megfigyelhető. A kicsiket egyből lehet cyclops naupliussal etetni, én először élővel, pár nap múlva már fagyasztottal is etetem. Amint elkezdenek színesedni, ez olyan 1-1,5 centi körüli állapot, utána jó minőségű szárazzal is etetem, és lehet vágott tubit is adni nekik.

Előzmény: Ati356 (15)
Ati356 Creative Commons License 2007.05.14 0 0 15

Ha megenni nem is, de sajna kikezdhetik. A legtöbb halnál megfigyelhető ez a jelenség, h a legkisebb leggyengébb fajtársukat kikezdik csipkedik.

Apropó Kópé, te is leírhatod tapasztalataidat!

Előzmény: KoPw (10)
KoPw Creative Commons License 2007.05.14 0 0 14

Először abbahagyod a fogamzásgátló használatát, utána meg egy fiuval megpróbálod elcsábítani. Ha kell neki a szex, úgyis akarja, maximum 3fejű gyerekei lesznek:)

Előzmény: Panzermeyer (12)
Ati356 Creative Commons License 2007.05.14 0 0 13

Az infuzória tulajdon képpen csillós egysejtű, mely minden akváriumban megtalálható. Betokozódott álapotukban akár levegő útján is terjed, mint az alga! Próbáld ki főzzél fel egy csapvizet (sterilizálod) és tedd egy befőttesüvegbe az ablakba. előbb utóbb bealgásodik. De a lényeg, h mivel minden akváriumban találhatóak más lények is (algák, gombák, vírusok, baktériumok stb) ezért mikor a tenyészpárt kirakod óhatatlanul kerül az ikráztatómedencébe is ezekből! Ha más nem a tenyészállatok ürülékével (ezért nem szabad ikráztatás előtti este már etetni a tenyészhalakat!).

Általában 8-12 hónapos korban ideális elkezdeni ikráztatni a neonokat. Az első ikráztatás tulajdon képpen éppen ezért minimális sikerrel szokott járni. Viszont az első ikrázás után intenzívebben kezd betelni az nőstény, és éppen ez a fokozott ikratermelés (vagy a túl öreg nőstényeknél is megfigyelhető) okozza az ikrák bekeményedését, amitől később már nem tud leikrázni!

Magyarán a legelső ikráztatás időpontja nem olyan vészes csak az utánna következők!

Előzmény: Panzermeyer (12)
Panzermeyer Creative Commons License 2007.05.14 0 0 12
ez a csigás kajatakarítás jól hangzik
az infuzoriák miből jönnek? csapvizböl? vagy a kajamaradékból kerülnek elő?

10 naponta beikrásodnak a nőstények, de 15 nap után már lehet elromlik az egész rendszer, ha mondjuk egy hal 8 hónaposan ivarérett, akkor ezt nekem ki kéne találni hogy 8 hónap és 10 naposan tegyem ki? :) vagy hogy? azt értem én hogy ha folyamatosan akarom akkor 10 naponta és nem több nem kevesebb, de mondjuk egy több éves halnál ami sose volt ikráztatva, hogy van az első?
Előzmény: Ati356 (11)
Ati356 Creative Commons License 2007.05.14 0 0 11

Neonhal tenyésztés Ati módra:

Ne csodálkozzatok, hogy nem teljesen hasonlít a nagykönyvekben írtakhoz, mert az évek során a lehető legjobban leegyszerűsítettem.

Én a neonokat mindíg párokban rakom ki 4,5 l újságpapírral letakart lefedett (!)aksikban (kb 3l vízzel) estefelé. Ozmózisos vízlágyítóval készítem a vizet és semmivel sem kezelem! Ennek jellemzői: 0 nk a keménysége és 6,5-6,8 pH a kémhatása. A hőfok az általában változó 22-30 C fokig. Nyáron akár 30 fokig felmegy a tenyészmedencék hőfoka és hát a helyzet az hogy én ilyenkor is kirakom ikrázni, bár ilyenkor gyengébb a kelési arány. Mégpedig azért rakom ki ilyen meleg időszakban is, mivel a neont 10-12 naponta ki kell rakni ikrázni, legalább is annak aki komolyan gondolja a tenyésztésüket. Ennak pedig az az oka, hogy ilyenkor a legjobb az ikrák kelési aránya. Ezen kívűl, ha később rakjuk ki csökken a kelés esélye és ez odáig mehet el (15 nap felett), hogy végül "besül" a nőstény ("belekövesedik" az ikra) és nagy részük később nem képes ikrázni vagy csak igen gyengén, és így már további tenyésztésre már alkalmatlan!

A medencékbe csak egy ikrarácsot (öntöttműanyag szúnyoghálóból készített) rakok, mindenféle növény, műnövény ill búvóhely nélkül. Ezekre semmi szükség nincs!

Az este kirakott tenyészpárok másnapra (legésőb az azt követő napra) általában leikráznak. A tenyészpárokat mindíg este szedem ki. A hímek közvetlen ikrázás után zöldes aranysárgán ragyognak, míg a nőstény továbra is irizáló kék marad.

Ikrázás utáni napon az ivadékok kikelnek. Mivel fényérzékenyek ezért a takarást továbbra se veszem le! Nos vagy ilyenkor öntjük össze az ivadékokat egy nagyobb nevelő aksiba vagy megvárjuk mikor elúsznak (4-5 nap, én általában ekkor szoktam, kivéve mikor két csapatot rakok ki 5 naponta). Köztes időben az ivadékokat ne bolygassuk!!!

Én elúszás után (már nem a falon lógnak, és nem "ugrálnak" felfele a vízfelszín felé, hanem vízszintesen áldogálnak a vízben) rögtön sórákot adok enni az ivadékoknak. A 8-as malomszitaszöveten ami átmegy azt egy 10-es szűrővel felfogom (ez általában a frissen 1-2 órája kikelt amerikai sórák mérete), ez tökéletes indulóeleség.

Én 250 l-es akváriumba öntöm össze az ivadékokat és itt is nevelem fel őket. Az akváriumba egy szivacsszűrőt és egy talajszűrőt szoktam rakni ügyelve arra, hogy az ivadékokat ne zavarja a víz áramlása, mert azt nem kultiválják! Ezen kívül egy diatomik szűrőt (egysejtűek kiszűrésére) használok 2 hetes korig.

A szűrő (szivacs) méretét 3 hetes korukban (ilyenkor jelenik meg a neoncsík) megnövelem 12*15*32cm-es méretűre.

Kb 2-3 hetes korig érzékenyek az ivadékok az egysejtűek felszaporodására (ilyenkor akár néhány óra alatt elpusztulhat a teljes csapat!), ezért nagyon óvatosan etessünk, h ne maradjon maradék! Néha régebben ilyen esetekben kicsi barna csigákat alkalmaztam ezen maradékok eltüntetésére, most pedig frissen elúszott algaevőket.

Kb 4 hetes korukban leszívom a vizük felét és sima csapvízzel töltöm fel óvatosan! A talajszűrőt pedig lecserélem egy másik nagy szivacsra. Innentől kezdve hetente egyszer később akár 2x is lecserélem a vizük 3/4-ét. Ilyenkor már áttérek jóminőségű szárazeledelre és fagyasztott esetleg élőplanktonra is. Darabos kaja után még egy darabig adok sórákot is a kisebbek miatt.

4 hetes kor után már semmi probléma nem lehet a felnevelésükkel, hacsak valamit nagyon el nem rontunk!

4 hónaposan már 2,5-2,8 cm-esek!

KoPw Creative Commons License 2007.05.14 0 0 10

HAHAHA:)

Miéert,most mekkorák az ivadékok, a régiek? Ilyet még nem láttam, hogy a 2-3 hetes ivadék megenné az újakat...de mondjuk nem is próbáltam.

Előzmény: Panzermeyer (9)
Panzermeyer Creative Commons License 2007.05.14 0 0 9
közben nálam annyi van hogy az a 2-3 nagyobb ivadék elkezdte befalni a friss jövevényeket, csak a farokrészük fér be a szájukba de ez elég ahhoz h megöljék :(((( már vagy 4 holtat leszívtam, a többi életre valóbbnak tünik, azok elhúznak ha valamelyik kajának nézi és odakap, raktam be egy kisebb csomó jávai mohát is, hátha használ valamit, ha 10-nél több nő fel akkor már nem csináltam hülyeséget
Ati356 Creative Commons License 2007.05.14 0 0 8

Nos akkor kezdjük a neonhallal Ati módra:

Előjáróban csak annyit, hogy nem fogok minden féle szakhalandzsát használni, nem vagyok ennek a híve.

Előszőr írok általánosságban a szaporítás alapjairól (saját tapasztalataim alapján), amit szinte bármilyen halnál felhasználhat az ember, mert e nélkül szinte csak kudarcok érik az embert.

Tehát:

- szaporításnál legfon a jó tenyészanyag: igyekezzünk megbízható helyről, minél fiatalabb példányok beszerezni, majd jó körülmények (mindíg tiszta víz, jóminőségű táplálék: pl saját szedésű plankton, ill saját táp készítése) közötti felnevelése;

- ikráztatás után minél hamarabb (fajfüggő) át kell pakolni az ivadékokat a keltetőből v ikráztatóból egy nagyobb medencébe;

- ivadékokat etetni naponta minimum 2x vagy akár 5x is kell, de csak annyit amenyit 15-20 perc alatt elfogyasztanak (kivétel az élő kerekesféreg, abban akár egész nap is úszhatnak!)!

- a nevelőmedence aljáról a maradékot és az ürüléket minden etetés előtt óvatosan le kell szívni, hogy csökkentsük az infuzóriásodás és az egyéb vízromlás esélyét!

- a nevelőmedencében mindíg jó szűrőt (legjobb a szivacsos levegőmeghajtású pipásszűrő v talajszűrő, ill diatomik szűrő +ban) kell alkalmazni;

- gyakori vízcsere (fajfüggő is lehet és a egyedszámtól.

Most mennem kell, de 2 óra múlva visszajövök és írok a neonról.

KoPw Creative Commons License 2007.05.14 0 0 7

Írjatok már vmit! Órán vagyok, halálra unom magam mert a Surfert magyarázza a tanár...de minek?meg kinek? Szóval tenyésztési tapasztalatok, írjatok!

KoPw Creative Commons License 2007.05.14 0 0 6
Ati, most ez komoly,hogy 25 körüli vízben nem ikráznak le a neonok? Amúgy most fogtam fel 5l esővizet, az forralva nem jó neon v. izzófényű ikráztatásához?
Előzmény: Panzermeyer (5)
Panzermeyer Creative Commons License 2007.05.14 0 0 5
egy neon részletezést szivesen elolvasnék, jó-e bolti desztviz, mivel csökkented a ph-t és mennyire, meddig tartod lágyvízben, mivel akadályozod meg az ikrapenészedést
ajánlottak nekem tetra diszkosz tápot, az eladó szerint ha vízben az ujjaim közt összemorzsolom, olyan lesz mint a nyál és bármilyen ivadék elfogyasztja, ő is tenyészt vagy 20 féle halat és szinte minden kicsit ezzel etet
30 fok van kinn, 25 a szobában, így még véletlenül se tudnám kirakni az első párt :))
Előzmény: Ati356 (4)
Ati356 Creative Commons License 2007.05.14 0 0 4
Ha valaki valamit szeretne tudni mit hogy csinálok v csináltam, nyugodtan kérdezzen vagy adhat ötletet miről írjak. Több mint 50 fajt szaporítottam eddig rendszeresen, de esetleg majd írok egy listát is, ha valakit érdekel.
KoPw Creative Commons License 2007.05.14 0 0 3

Jaja,én is várom, utána leírom én mit és hogy csináltam:) Mivel az akvaristán ha jól emlékszem én írtam először le, most te jössz:) Mármint Andrej ;)

Előzmény: Ati356 (2)
Ati356 Creative Commons License 2007.05.14 0 0 2
Várom a te tapasztalataidat a megyhasuaidról, h te mit hogyan csináltál, etetés, víz, növekedés stb stb
Előzmény: Panzermeyer (1)
Panzermeyer Creative Commons License 2007.05.14 0 0 1
hö hö
Előzmény: Ati356 (0)
Ati356 Creative Commons License 2007.05.14 0 0 0

Ide csak a 0-zók kedvéért írtam! Bocsi!

Előzmény: Ati356 (-)
Ati356 Creative Commons License 2007.05.14 0 0 topiknyitó
Nos, akkor csapjunk a lovak közzé!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!