Az első világháború után azért kapták a románok Erdélyt (legalábbis egy fontos érv volt), hogy azon a területen rengeteg román él. Az utóbbi hetekben sokat lehet arról hallani, meg olvasni, hogy sok romániai román vesz házat a határ közelében Magyarországon, mert ott olcsó, a magyarok meg örülnek, hogy a korábbi árak többszörösét kapják. Pillanatnyilag persze ebben semmi rossz nincs, az EU-ban bárki oda költözhet, ahova akar. Pillanatnyilag.
A valláserkölcsöt meg az egyházak oktrojálták rá az emberekre - legalábbis a 19. századi liberálisok fellépéséig. (Egyik legdurvább ellenfelük az esztergomi prímás volt.)
A tudas oktatas es motivacio hianyaban elvesz. Ez ma a folyamat itt is, mashol is. A tortenelem pedig csak egy konyv... lehet szep, lehet dicso, de egy bukott nep dicso tortenelme lassan a mult homalyaba vesz.
Vegyuk csak a mongolokat. Volt ido, mikor mikozben minket apritottak miszlikbe, Japant keszultek megszallni a leigazott kinai nep altal rabszolgamunkaban epitetett hajokon. Mellesleg soha senki masnak sem sikerult ugy elverni a kinaiakat, hogy elfogadjak felettuk hatalomkent az o dinasztiajukat.
Ma egy pusztaban laknak, harmadannyian vannak, mint mi, hataron belul, es csaknem 9 atlag mongolnak van annyi jovedelme, mint egy atlag magyarnak.
//".. Egyebkent az embereken mulik a moral. Ezt nalunk valahogy mindenki az allamtol varja, ami sztm elegge helytelen....."//
Én is végiggondoltam a történelmet. Szerintem éppen fordítva történik a dolog. A társadalmi morált maga a társadalom kisérletezi ki saját magán, sok kudarc és eredmény után lesz belőle iratlan törvény, amit mindenkinek be kell tartani a jó együttműködés érdekében. MÉG AZ ÁLLAMVEZETÉSNEK IS!!!!
Ismeretlen morált mindig az idegen hatalmak erőszakolnak rá egy összeszokott közösségre.
De még ezen belűl is, a kommunizmus volt az első, amelyikben az állam határozta meg társadalmi morált. A "liberalizmus" a második. ( Pld. a törökök nem akartak eltörökösíteni minket, a írómai Birodalom nem akarta maga képére formálni az összes népet, stb.)
Az angliai tinigyilkosságok kapcsán éppen ma döbbentem rá, hogy Európára Amerika eröltette rá a maga vadnyugati morálját. Egyáltalában nem illik ide, de már "begyűrözött".
A sugarhajtomu peldaul roman... Ettol meg persze a magyar tobbet volt kepes adni a vilagnak, de ne becsuljuk le a szomszedainkat sem. Es a mai magyarsagra nem igazan tudok buszke lenni. Majd egyszer biztos jobb lesz.
Pontosan ezt kellene végre megérteniük a magyarfób liberálisoknak. De erre képtelenek. Csak uniformizált gondolatokra képesek: Orbán-Gyurcsány, oszt evvel mindenki el is van helyezve a kétskatulyás világrendszerükben.
nagybátyám bevonult a bécsi döntés után a Felvidékre, és mesélte: azok a setét tótok nem örültek nekünk, volt, aki a ló orrába pöckölte a csikket, na de adtunk is neki a kardlappal.....
Mondjuk nem tudom mettol kezdve szamit nepnek a roman. Szerintem mar itt teblaboltak a hegyekben elottunk paran kozuluk. Az teny persze, hogy komolyabb nepesseguk az utolso 200 evben alakult ki a Karpatokon belul.
Ez nem igy mukodik... ugy ahogy Jar Jar baratunk mondja: aki az erosebb kutya, az b@szik. Kicsit eltevedtunk a szocialdarwinizmus fele, de ez van, marhara nem szamit, ki volt itt elobb, az sem, hogy mennyire volt eros. A jelen szamit. Ha pozicioban vagy a masikhoz kepest, akkor neked jo, neki nem.
Mellesleg a romanok mar joval elottunk itt tenyesztettek a kecskeiket. Ha azt a par ezer hegyi romant oslakossagnak lehet nevezni. A szlavok is erre fele koszaltak, mi is ugy csapodtunk ide. Jo itt az eghajlat, inkabb annak oruljunk, hogy megmaradtunk. Nincs ertelme keseregni a multon, a jelennel kell kezdenunk valamit.
Japanban is hullottak a fejek, mikor a szamuraj rendszert leepitettek, Kinaban is haltak meg, mig megszilardult Mao rendszere. Es az USA-ban is hullottak a neger rabszolgak, es halomra lottek az indianokat, az angolok is kegyetlenul kiszipolyoztak a meghoditott nepeket, es igy lett vilagbirodalmuk. Keves hatalom epult a szeretetre, es az egyetertesre. Nos Sztalin is csak egy volt. Hitler is csak egy volt. A kulonbseg kettejuk kozott, hogy Hitlert kifergeltek. Es ahogy a regi romaiak mondjak: "Jaj a legyozotteknek!"
A tibetiek sanyaru sorsa roppant egyszeru. Tulajdonkeppen ket fele nep van a vilagon, aki elnyom, es akiket elnyomnak. A tibetiek most sajnos ez utobbiba tartoznak.
Mi magyarok vessuk ra az elso kovet? Mi is elnyomtuk a szlovakokat, a romanokat, ezert nem is komalnak minket. Mi sem oket. De mi is el voltunk nyomva, hol sogorek, hol a torokok, hol pedig a szovjetek. Ez van, ez termeszetes egyelore. A szabaly egyszeru ebben a jatekban: az elnyomott nepnek sosem olyan jo a sora, mint az elnyomo nepenek. Morbid kivetelt kepez ez alol a Szovjetunio. :-)
Nezd... kb 5000 eve van naluk olyasmi, amit tortenelemnek nevezunk. Ebbol kb 10 evet eltek koztarsasagban, es hamar rauntak, mert impotensnek bizonyult a Japanok ellen, nem tudta egybetartani azt a hatalmas valtozatos orszagot.
Tulajdonkeppen nem tortent mas, egyszeruen jott egy uj dinasztia, ami egy ideig jo esellyel marad, ez a Voros Dinasztia. Csaszar mindig az aktualis partelnok. Ennyi.
Olvass a konfucianizmusrol, a kinai nepnek szerintem a vereben van. Tudjak, hogy a hatalom ami a csaszare a nepbol ered, es a tanitas szerint a nep megdontheti a csaszart, ha akarja, igy a csaszarnak is teljesitenie kell. Nem egy dinasztia bukott mar meg, mert jott egy erosebb, hatalmasabb. Az uj mindig ledozerolta a regit. Most sem volt maskepp. Nezd meg Taiwant, egy ideig peldakep volt a regioban, most a voros kina le fogja korozni, es szerintem egyesulni fognak par evtizeden belul, bekes uton.