1. Ebből okulva kivitelezésben jártas építész szakemberrel megyek a műszaki átadásra. 2. Kicsit úgy érzem, meg az építkezést tegnap megnézve úgy láttam, hogy sajnos kizárt dolog, hogy kizárt dolog hogy át tudom majd venni és bármit alá tudok írni. Kérdésem, hogy te mit éreztél mi lett volna a reakciójuk ha megköszönöd az átadást de nem veszed át mert az aláírandó papíron valótlanságok szerepelnek.
Tudod Kedves Ariadne, vannak emberek akik nagymellénnyel osztogatják az igét mint például Te, hogy az ügyvédi és a jogi dolgok a fontosak, de ahogy közeledik a műszaki átadás a jogi dolgok a dátumok mindig feledőbe mennek és a kérdés mindig az, hogy átvegyem - e a lakást vagy pedig ne. Te leszólod azt aki igazán rutinnal segíteni tudna ezekben a kérdésekben, mondván, hogy a reklám helye és közben osztod a szöveget a kötbérről meg az időpontokról..stb...de ha perre kerül a sor a késedelmi kötbérből nem sokat lát a vevő. Ha késve is de jó minőségű lakást kap az ember, akkor sokkal többet nyer mint egy hosszú peres úttal.
Gondolod, Neked valóban le kell szólni a szakmai segítséget?
Axióma jól írta. A kamara nem kártérít sosem, csak fegyelmi ad adott esetben, kártéríteni az ügyvéd felelősségbiztosítója tud.
A kötbérből is van többféle, van késedelmi, hibás teljesítési és meghiúsulási. Sorrendben akkor járnak, ha késve, hibásan, vagy egyáltalán nem lesz kész a lakás. Ebből legalább a késedelmit mindig bele szokás írni szerződésbe, plusz egy végső határidőt, aminél tovább nem lehet húzni - kivéve persze ha volt olyan balga a páciens, hogy saját ügyvéd nélkül vett új lakást... Ezért rágom mindenkinek a fülét, hogy lakást, pláne újat csak és kizárólag saját, ismerős, vagy egyéb módon tudottan jó ingatlanos ügyvéddel szabad kötni, akit te fizetsz. A beruházó ügyvédje nyilvánvalóan a beruházó érdekeit fogja előtérbe helyezni.
Ezen nem érdemes agyalni így külön, el kell menni ezúttal egy jó, ingatlanokkal is foglalkozó ügyvédhez, majd ő elrendezi. Egyedül ez igen macerás lenne. Az okozott kár mértékét nem csak számlával, hanem bármilyen alkalmas módon lehet bizonyítani, az ügyvéded találékonyságára van bízva a dolog. De pl. adott idő alatt kifizetett albérlet költsége, egyes lakáskölcsönöknél a pluszköltség, amivel többet fizetsz a használatbavételi megszerzéséig, stb.
Elorebocsatom, hogy lehet hogy rosszul tudom, de amennyire en tudom, alapbol a szerzodes szerint (es arra a hataridore) kell teljesiteni. Amennyiben van kotber kikotve, akkor a szerzodeskor elfogadod, hogy ha kesnek, akkor azzal az elore definialt osszeggel megelegedsz. Ha viszont ilyen nincs, akkor nehezebben (elvileg ha nem adjak szep szora, polgari perben), es az igazolhato, kesesbol adodo koltsegeidet kovetelheted rajtuk. Na meg a foglalo duplajat vissza es szerzodesbontast is (ilyenkor a dupla visszaadas a karterites), mar ha nem bekoltozes a celod... Ujra szolok, tevedhetek!
Egyébként kötelezőnek nem kötelező, hogy legyen benne kötbér, de erősen elvárható. Az ügyvéd ellen tudsz panaszt tenni annál a helyi kamaránál (adott megye, Bp-en Bp.), amelyiknek tagja.
Ha nincs kötbér meghatározva, tehát a kötbér alapja (milyen összegnek) és mértéke (mekkora%-a/nap, hónap) egyaránt nem szerepel, akkor semmiképp nem kérhetsz kötbért, legfeljebb kártérítést.
Bár szorosan nem ide tartozik, de ti bizonyára többet tudtok róla: mi a helyzet akkor, ha az adásvételiben nem szerepel kötbér?
A kötbér definícióját tudom. A kérdésem az lenne, van-e bármi jogi alapja egy (ügyvéd által átnézett...) kötbér nélküli szerződéssel bármiféle követeléseket megfogalmazni az építtető felé.
Ezért kell az ügyvéddel együtt menni, aki tud tárgyalni, és persze vannak olyan alapvető dolgok (pl. zárolt számla), amelyekbe ha nem hajlandóak belemenni, akkor igenis sarkon kell fordulni és becsukni az ajtót magunk után. A mostani gazdasági helyzetben meg pláne rizikós aláírni olyan szerződést, amiről tudod, hogy potenciálisan elbukhatod a lakásra szánt sok milliódat, szerintem meggondolatlan dolog úgy aláírni, hogy tudod, hogy nem biztonságos a szerződés... Elég beleolvasni itt az indexen a lakóparkok topikjaiba, és egyből meg lehet érteni, miért olyan fontos ez. De persze mindenki maga dönt, lehet kockáztatni, csak aztán könnyen sírás lesz vége...
Na épp erre kell az, hogy az ügyvéded tapasztalt legyen ilyen szerződésekben. Minden ügyvéd tud valamilyen ingatlan adásvételit írni, de olyat, ami tényleg fedi az esetleg gondot okozó eseteket, már messze nem bárki, jó vigyázni ezzel is. Ha jól meg van írva, akkor nagy baj nem lehet, épp ez lenne a lényege.
Kivéve ha a beruházót rosszul választod meg, mert attól a jóisten sem tud megmenteni, ha a beruházó mondjuk felépíti és szépen csődbemegy, mielőtt a szavatossági kötelezettségét teljesíteni tudná (kivéve a jóteljesítési biztosíték, de erre rávenni őket...). Ha előbb tűnik el/megy tönkre, akkor viszont egy jól megírt adásvételi megmenthet a pénzed elvesztésétől (lásd zárolt számlára fizetés előbb). Szóval legeslegelőször a házat építő cégnek kell nagyon-nagyon utánanézni, korábban épített házak lakóit megkeresni, becsöngetni, kapuban lakót elkapni és megkérdezni. Ezt mi használt lakásnál is megtettük az adott házzal, de épülő új lakásnál ez még sokkal fontosabb szerintem. Azután pedig a jó (!) és általad felkért és fizetett ügyvéd a fontos.
üdvözlet ! Köszönöm a sokmindenre kiterjedő válaszod, de ilyen esetben mindíg van valami, amire előre nem gondol az ember. Sajnos az van ,hogy valami előre nem vélelmezhető dolog ellen kell védekezni. Szépen gyülnek már a szempontok, kiváncsi vagyok, ebben a helyzetben mit sikerül elérni. ha valakit érdekel, szerződéskötés után elmondom, mit sikerült kiharcolni.
No igen, ez a másik ok, amiért használt lakást vettem. :) Az első a szerződések milyensége volt, konkrétan az, hogy a szerződéstervezet láttán konstatáltam, hogy ilyen cégekkel, akik ennyire hülyének akarják nézni a vásárlót, még tárgyalni sem akarok leülni...
Hogy érdemben is mondjak dolgokat: nézd meg, hogy ki fogja a jótállási kötelezettséget teljesíteni - sajnos legtöbbször átteszik ezt a terhet valamilyen kivitelező alvállalkozóra, akinek aztán nem fizet, és akinek aztán nem akarózik kijavítani a hibákat, majd halkan csődbemegy. :( Ennek megelőzésére jó a jóteljesítési biztosíték, vagyis a lóvé egy részének vissztartása annak biztosítására, hogy jól végezték el a melót. De ebbe messze nem biztos, hogy belemennek sajnos.
Biztonságot ad, ha a pénzedet zárolt számlára kell befizetned, mert ezzel elvileg nem tud meglógni a beruházó. Fontos, hogy a használatbavételi engedélyt neki, a beruházónak kelljen megszereznie, és nézd meg, kérdezz rá, hogy közművekhez kapcsolódó költségeket ők fizetik vagy ti, mert ez több százezer is lehet.
Nagyon fontos az, hogy konkrét készültséghez legyen kötve a fizetés, ne adódhasson olyan helyzet, hogy alig haladnak mondjuk két év alatt, de neked akkor is ki kelljen már fizetni a legnagyobb részét a vételárnak. Ezt józan ésszel is látni lehet, csak végig kell olvasni és gondolni, mindig a legrosszabbra gondolva. Ugyanígy a kötbérezés, nagyon-nagyon fontos, hogy valóban visszatartó erejű késedelmi kötbér legyen, tehát szépen ki kell számolni, hogy az a %-os érték, ami a szerződéstervezetben van, mennyi késésnél pontosan mennyit jelent - mert szépen kiderülhet, hogy hónapokat meg fél évet is késhetnek és szinte semmi kötbér nem jár érte. Jó tudni, hogy a késedelmi kötbér azt jelenti, hogy ha késik, ezt ki kell fizetnie, és ettől még ugyanúgy el kell végeznie a munkát. Csak akkor érvényes a kötbérkikötés, ha benne van az alapja (pl. vételárnak) és a mértéke (pl. x %-a/nap) - ha ez nincs benne, nincs kötbér...
Aztán kell, hogy legyen benne lehetőség a vételár egy részének visszatartására, ha nem vagy nem megfelelően teljesít, ez alapból törvény alapján jár, de hajlamosak lemondatni az embert erről a jogról... Az is fontos, hogy x idő késedelem után el lehessen állni a szerződéstől, tehát ha mondjuk fél vagy egy évnél többet csúszik, akkor szépen vissza a babaruhát, erről sem érdemes lemondani.
Pff, egyelőre ennyi elég lesz remélem. :) Ezek jó részét nem vagy nagyon nehezen lehet átverni a beruházókon, én speciel ezért nem vettem új lakást. De azért kéz- és lábtörést mindenkinek, aki belevág.
Huhh, akkor jó. Műszaki dolog pl. biztos lehet ilyen, valóban, mert azt pl. nem fogja tudni megmondani az ügyvéd, hogy a terv szerinti x vastagságú fal elég-e és hogy valóban azt építették-e meg. :) Csak megijedtem hirtelen, hogy a beruházó ügyvédje által írt verziót nem látná más ügyvéd, ettől mindig minden ismerőst (és ismeretlent :) ) óvni szoktam, mert borzalom, amilyeneket kiadnak a kezükből...
Üdvözlet ! Köszi a választ, Természetesen én is egy ügyvéddel fogom a szerződést leellenőriztetni, én csak azért vetettem fel, mert bitzosan van olyan szempont, ami t az ügyvéd sem észlel, -ettől még jó lehet- de ajánlatos ,ha a szerződésben szerepel.
Sok későbbi gondot előzhetsz meg, ha ezt nem egy fórumon kérdezed, hanem keresel egy megbízható ügyvédet, és vele mész el megtárgyalni a szerződés feltételeit. Nagy pénz egy lakás, ehhez képest a minimum, hogy hozzáértő jogász is lássa. A másik ügyvéd, aki a szerződést készíti, és akit esetleg te vagy kénytelen fizetni, akkor is a befektető ügyvédje marad, hiszen ő biztosít neki rendszeres munkát. Ettől még nem csaló vagy ilyesmi, de teljesen jogszerűen is lehet egy adásvételi egyik vagy másik félnek inkább kedvező. Ez egy ilyen világ. Írhatnék itt most dolgokat, hogy mi legyen benne és mi nem, de a konkrét szerződést kell elvinni és jó ügyvédhez. A jó azt jelenti, hogy nem az első a telefonkönyvben, hanem aki már dolgozott ismerősnek, rokonnak, családtagnak ingatlan ügyben.
Üdvözlet Minden hasonló cipőben járónak ! Tudna-e valaki segíteni a következőkben :1. Az adásvételi szerződésben- új lakásra- milyen föbb szempontokat célszerű felvenni 2. A garanciára vonatkozóan- valamint a jótállásra- milyen hivatalos megfogalmazás a célszerű ? hogy később az eladó ne bújhasson ki a felelősség alól ? A sok közül csak egy példa: a gázkazánt és a fűtési rendszert kinek kell beüzemelni ? / a kérdés nem naív / más kapott már valaki un. zöld kártyát az épületre ill. a lakásra ?
Műszaki ellenőrként szeretnék segíteni a műszaki átadás előtt állóknak vagy azoknak akiknek bármilyen szakmába vágó kérdése van. Emailben is válaszolok nagyon szívesen. Bejárást is vállalok, weboldalt és telefonszámot privátban küldök. Kérdezzetek bátran!
Üdv! Az egyik ismerősöm már vett lakást a reitter99-ben és mindennel nagyon meg van elégedve, mindenben rugalmasak. Szerintem az ő áraik inkább a piacra valók, mint a többi kapzsi beruházóé. Sok referenciával rendelkeznek és mindent úgy alakítanak ki ahogy a vevő kéri és elsőosztályú anyagokból. Üdv!
Először is, milyen felszereltségű a lakás? Milyen minősítése van? Látni kell a kivitelezés minőségét. Ezek az információk nélkül ha valaki véleményt mond, azt felelőtlenül teszi.
Sziasztok! Valaki vásárolt, vagy tervez vásárolni a "Reitter 99" féle projektben?Elég olcsón kínáják a lakásiakat, jóval piaci ár alatt..és szerintem valami nem kerek, vagy mégis? jegkek@freemail.hu