Keresés

Részletes keresés

hurráoptimista Creative Commons License 2007.01.17 0 0 49

A XIX. század káprázatos század volt; forrongott minden: a művészetek (lásd klasszikus zene!), a filozófia, a tudomány, az ipar előretörése... végtelennek tűnő perspektívák, kecsegtető jövőkép... az emberiség katartikus szellei lázálomban volt. De emellett futott a mélyben egy másik, nem kevésbé elhanyagolható vonal is: a kiábrándulásoké. Az élet minden területére kiható paradigmaváltás zajlott le. Ekkor (főleg a század második felében) indult el hódító útjára az az irracionális áramlat a filozófiában, amelynek - a művészetektől kezdve a politikán át egészen a civil életig bezárólag - még a mai, ún. "posztmodern" korban is megtermékenyítő hatása van.

Érthető, hogy abban a szellemi krízisekkel átszőtt periódusban sokan meghasonlottak, és öngyilkosok lettek. A zsigerekig hathatott az akkori társadalmi/szellemi miliő, és ennek pozitív hatását ugyanúgy nehéz lehetett feldolgozni, kezelni, mint azokat a felismeréseket, amelyek összességében meglehetősen sötét képet festettek az emberektől, emberi fajról, világról...

*

Endreffy Zoltán, filozófus, műfordító. 2005-ben metró elé ugrott.

"1975-1989 között szabadfoglalkozású műfordítóként dolgozott,
többek között Feuerbach, Fichte, Locke, Leibniz, Schelling művein"
- hogy csak egy kis villanásnyi tényt emeljek ki az életéből...

http://www.magyarpaxromana.hu/hirek/endreffyzoltan050224.htm

http://www.egyhazforum.hu/folyoirat/2005_2/memoriam_bevezeto.htm

Fantasztikus ember lehetett; őszintén sajnálom, hogy nem ismerthettem személyesen... Nyugodjék békében, neki már jobb.

Akit érdekel, egy összefoglaló írása Kantról, a 2004-es Mozgó Világban:

http://kecskemet.piar.hu/gimnazium/tanarok/acel/endreffykant.doc

Előzmény: Mad árka (48)
Mad árka Creative Commons License 2007.01.16 0 0 48
Újkori történelemből: Teleki László.

Egyébként épp most olvasom a társadalom a 19. század második felében c. tételemben, hogy kiemelkedően magas volt az öngyilkosok száma ebben az időszakban, száz halálozásból egy.
MySQL Creative Commons License 2007.01.14 0 0 47
Előzmény: MySQL (46)
MySQL Creative Commons License 2007.01.14 0 0 46
Sziasztok!

Ha valamelyikőtöknek van 5 szabad perce és férfi, kérem töltse ki az alábbi kérdőívet: [link1]

elég csak 1-2 szóban válaszolni, teljesen anoním, viszont nekem égető szükségem van 2 nap alatt 50 kitöltött kérdőívre a sulimhoz:(((

Mindenkinek köszi, üdv:
MyS
Mad árka Creative Commons License 2007.01.14 0 0 45
Bár kevésbé híres, de épp most olvasok a dualizmus koráról, s találtam egy ide illőt. Rudolf trónörökös 1889. január 30-án öngyilkosságot követett el Meyerlingben. Ennyit írtak csak.
hurráoptimista Creative Commons License 2007.01.13 0 0 44
Vincent Van Gogh
hurráoptimista Creative Commons License 2007.01.13 0 0 43
Amennyire tudom, a halálának körülményei nagyon is homályosak. Sok jel utalt az öngyilkosságra... Volt egy dokumentum műsor róla 1-2 éve a Duna TV-n, aminek a végkicsengése az öngyilkosság...
Előzmény: Szunya (42)
Szunya Creative Commons License 2007.01.13 0 0 42
Máté Péter nem öngyilkos lett, szívroham vitte el, bár ami igaz, az igaz: két végén égette a gyertyát...
Előzmény: hurráoptimista (6)
Illuzionista Creative Commons License 2007.01.13 0 0 41
Szerb János (Bp., 1951 jan. 7. ; Bécs, 1988. okt. 6.) - kiváló tibetista
eMM Creative Commons License 2007.01.13 0 0 40
Szerintem vadkan volt.:) Az öngyilkosság a valószínű.
Előzmény: Mad árka (39)
Mad árka Creative Commons License 2007.01.12 0 0 39
Széchenyi István (halvány kérdőjellel bár, de amennyire tudom, tényleg öngyilkosság volt, más kérdés, hogy milyen út vezetett addig).
eMM Creative Commons License 2007.01.12 0 0 38
Én ideírnám Erwin Rommel tábornagyot is.Gyanúba keveredett a Hitler elleni merénylet ügyében és Hitler parancsára kereste meg Burrgdorf tábornok némi méreggel valamint azzal az ajánlattal hogyha beveszi nem hurcolják meg és a családjának sem lesz bántódásaa.Ezért Németorszgág legnépszerűbb tábornagya kihajtott az erdőbe és bevette a mérget pedig már felépülőben volt az autóját ért vadászrepülő támadás utáni sebeiből.Hitler hősi temetést rendeztetett neki és hivatalosan a sebeibe halt bele.A családjának nem lett bántódása.
Burgdorf tábornok szintén öngyilkos lett a führebunkerben akárcsak Krebs tábornok.Nem akartak szovjet fogságba esni.
eMM Creative Commons License 2007.01.12 0 0 37
Hát van néhány gyanús momentum.ha a Kennedy fivérek tényleg sárosak hát megbünhődtek érte.
Előzmény: négyeshatos (36)
négyeshatos Creative Commons License 2007.01.12 0 0 36
Igen igen....
Állítólag a Kennedy fivéreknek is jelentékeny része lehetett Marilyn halálában.

Örök rejtély... :o)
Előzmény: eMM (35)
eMM Creative Commons License 2007.01.12 0 0 35
Marilyn kérdéses.Van olyan elmélet hogy nem öngyilkos lett de kétségtelenül ez a legelfogadottabb verzió.
Előzmény: négyeshatos (19)
Illuzionista Creative Commons License 2007.01.11 0 0 34
Egy kis könyvtározás eredménye:

A fővárosi általános halottas ház szabályzata

1.
A halottas ház rendeltetése az önkényt, vagy az alább előirt esetekben kötelezőleg oda viendő hullák ideiglenes elhelyezésére, illetőleg azoknak, a mennyiben ezt közegészségi viszonyok nem gátolják, ravatalon közszemlére való kitétele addig, mig a 31025/876. sz. belügyminiszteri rendelet értelmében azok eltemetése megtörténik.

2.
A halottas házba önkényt kivihető minden halott; de csak a szabályszerű halottkémlelés megtörténte után.

3.
Kötelezőleg kiviendő minden hulla következő esetekben:
a) ahol a lakviszonyok olyanok, hogy az élők a hullától el nem különíthetőek;
b) ha az elhalálozás valamely vendéglőben történt;
c) idegen helyről, vasuton, hajón vagy tengelyen ide szállitott hullák; kivételével azoknak, melyekre nézve a hatóság engedélyt ad arra, hogy azok eltemetése a családi lakásból történhessék;
d) Dunából kifogott vagy másutt talált hullák;
e) olyan hullák, melyek valamely járványos betegség megállapitása czéljából bonczolandók;
f) járványok idején a hatóság által különösen meghatározandó esetekben.

4.
Azt, hogy valamely hulla kötelezőleg kiviendő, az illető halottkém a vizsgálat alkalmával jelöli meg, s azt, hogy a hulla a halottas házba viendő; így a halottkémi bizonyitványra, valamint az illető kerületi előljárósághoz azonnal a II. számú mintán teendő jelentésre kellően indokoltan reávezeti, melynek alapján a kerületi előljáróság a hulla kivitelét a kerületi orvos, esetleg a tiszti főorvos véleményének meghallgatása mellett elrendeli; a végrehajtást a rendőrség ellenőrzi - esetleg hajtja végre.

5.
Az önkényt odavitt, valamint az a), b), c) pontokban felsorolt esetekben kötelezőleg bevitt hullák átadása alkalmával a megejtett hullakémlésről szóló bizonyitvány egy példánya a temetőfelügyelőnek kézbesitendő.

6.
A kötelezőleg kiviendő hullák a halál bekövetkeztével rendesen 12 óra múlva, a ragályos betegségben elholtak hullái ellenben lehetőleg már 6 óra múlva a halottas házba kiszállitandók.

7.
A kiszállitás alatt a koporsó födele úgy alkamazandó, hogy a levegő a koporsóba behatolhasson.

Kelt Budapesten, a fővárosi törvényhatósági bizottságnak 1879. évi november hó 12-én tartott közgyűléséből.

Kamermayer Károly s.k.,
polgármester

Ezen szabály a m. k. belügyminiszter 1879. évi november 26-án 52157. sz. a. kelt rendeletével jóváhagyott.
négyeshatos Creative Commons License 2007.01.11 0 0 33
Node melyik király???

Elvis???
úgy tudom, őt főleg a drog csinálta ki...

Jimmy???
erről lehetne mit beszélni, de mindenki mást mond. Én pl. már vagy 3 emberrel beszélgettem akik mind azt állították, hogy személyesen ismerték Zámbót:DDD lol

Előzmény: Stakka Boo (32)
Stakka Boo Creative Commons License 2007.01.11 0 0 32

a király.  (?)

Illuzionista Creative Commons License 2007.01.08 0 0 31
Wataru Tsurumi: The Complete Manual of Suicide (1993)

Fukutani Osamu: Suicide Manual (2003)
Illuzionista Creative Commons License 2007.01.08 0 0 30
off
a halottasházak tetem őrzésének hőmérsékleti feltételei:
+2/+4°C - -15°C/-25°C
out of order Creative Commons License 2007.01.08 0 0 29

Jean Améry

könyve is van a témáról: Az ember önmagáé. Értekezés a meghívott halálról

am
hurráoptimista Creative Commons License 2007.01.08 0 0 28

Na, ő máris felkeltette az érdeklődésem! Mosolysebesz-re való hatása pedig csak katalizálja a folyamatot, hogy minél előbb megismerjem!

Köszi.

Ők sem természetes halállal haltak meg:

Anaxagorasz

Püthagorasz

Diogenész

Diogenész Laertiosz

Epikurosz

(a sztoikus) Zénon

Előzmény: Illuzionista (25)
Illuzionista Creative Commons License 2007.01.08 0 0 27
http://web.cerritos.edu/cm/uploads/ArtGallery/tn_schwarzkogler.jpg
Illuzionista Creative Commons License 2007.01.08 0 0 26
off
Ő még mosolysebésznek is vad alkotásokat produkált...
Illuzionista Creative Commons License 2007.01.08 0 0 25
Schwarzkogler, Rudolf (1940-1969)

Egy Schopenhauert olvasó osztrák művész.
hurráoptimista Creative Commons License 2007.01.08 0 0 24

"Azon kevés emberek közé tartoznak, akiket emberi mivoltukban - már ha lehetek szóképzavaros - "egyszemélyben" tisztelni tudok."

...miközben egy hétköznapi ember is lehet más okokból (pl. jellemük, életvitelük, stb.) tiszteletreméltó, de az emberi faj idealisztikusan (és némileg naivan) privilegizált ideájának hitelét önmagukban még nem tudják helyreállítani a szememben. Na, ennyi, bocs az offért.

Előzmény: hurráoptimista (23)
hurráoptimista Creative Commons License 2007.01.08 0 0 23

Nem is a sok név az, ami furcsa lehet (és sokkoló), mert a mezőn is sok átlagos, semmiben sem kitűnő birka van. De micsoda nevek ők! S pont ők... Azon kevés emberek közé tartoznak, akiket emberi mivoltukban - már ha lehetek szóképzavaros - "egyszemélyben" tisztelni tudok. Akik névsora az utolsó érv lehet a legelvetemültebb mizantróp számára is, hogy nem a velejéig romlott ez az amúgy elkorcsosult homo sapiens faj...

És nincs vége a listának.

Előzmény: Illuzionista (22)
Illuzionista Creative Commons License 2007.01.08 0 0 22
végülis ez logikus:)

Furcsa itt látni ilyen sok nevet. Olyan mint a temető irodájában a holtak katalógusa...
Előzmény: hurráoptimista (21)
hurráoptimista Creative Commons License 2007.01.08 0 0 21
Csak egy javaslat - bár nem én vagyok a topicnyitó - : aki egyszer már meg lett említve, még egyszer "ne végezzük ki". Köszi...
Előzmény: négyeshatos (20)
négyeshatos Creative Commons License 2007.01.08 0 0 20
Ejj! vannak egy páran.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!