"Isten nem súlyemelő, Isten szellem. (Légnemű ha így jobban megy...)"
Légneműek a gázok például (rezgő részecskékből állnak, ha így jobban megy)
Szerintem Isten nem légnemű, de tiszteletben tartom ,ha így véled. Azzal, h szellem inkább egyet tudok érteni, de hogy ez egyenlő lenne a légnemű halmazállapottal, azzal nem.
"Lehet még ilyen butaságokat kitalálni mint a szikla, csak semmi értelme"
Ha számodra butaság, akkor ne foglalkozz vele, más számára (pl Én) igen is fontos kérdés, h tud-e Isten olyan sziklát készíteni melyet Ő maga sem tud felemelni.
Hogy istennek mije van, azon még gondolkodom ... de vajon miként lehet az ilyen állításokat ellenőrizni? Mert ha sehogy, akkor ugyanolyan alapon az ellenkezőjét is lehet gondolni róla.
Az külön csemege, hogy a logika törvényei kötik-e istent, mert ha igen, akkor korlátozott a szabadságfoka, ha meg nem, akkor semmi sem következtethető vele kapcsolatban ... a szabad akaratról se. Mindenesetre a katolikus dogmatika erre rájött, és dogma ként szerepel, hogy isten szava igaz (tehát logikailag - legalábbis részben - következtethetünk vele kapcsolatban), másrészt nem változtatja meg akaratát (tehát a korábban róla következtetett jellemzők ma is fennállnak, és a jövőben is fenn fognak állni ... különben minden prófécia és ígéret alapját vesztené) Ha a vitát végletekig feszítjük egy dogmatikussal, akkor általában az a végszó, hogy "Isten ígérete alapján legalábbis bízunk benne, hogy így van" ... ami általam lefordítva annyit jelent, hogy "mi megállapodunk ebben a hitben, ettől vagyunk mi olyan felekezetűek amilyenek", ..... és ebben a pillanatban a hit, isten, felekezet, valami szociális jelenséggé válik - egyes kérdésekben azonosan vélekedők csoportjává.
Az "Isten akaratáról" való kijelentések implicit módon feltételezik, hogy neki is van az általunk vett értelemben "mentális állapota", ismerete, és a mi értelmezésünk szerint "akar valamit" - bár ez nekem meglehetősen (túlzottan?) antropomorf megközelítésnek tűnik.
De most éppen "nem akarom", hogy fentiekkel bárki is egyetértsen.
Téged nyilván befolyásol a hagyományos egyházak tanítása, mely szerint Isten csak akkor Isten, ha mindentudó, mindenható, mindenhollévő stb. Ez csak azért van h a hívők féljenek - istenfélők legyenek. Ez a doktrína az Ószövetség idején még elment, de jött J.Krisztus és egy Új Szövetséget ajánlott az embernek, a szeretet szövetségét. Ugrás a mába: ne ragadjunk le a szavaknál, mert rosszul járunk. Nem arról van szó, h Isten (aki szellem) olyan béne h nem képes a jövöt ismerni; nagyon is jól ismeri. De csak kisszerű, emberi okoskodás mondhat ilyet, milyen Isten az aki nem tudja mi lesz holnapután. Tudja, jobban mint bárki. De az, h te v én karambolozunk-e v nem, bekakálunk-e v nem, kiflit eszünk v zsömlét stb. stb. már megbocsáss, ez nem Isten szinvonala, nem foglalkozik ezzel, sas nem kapkod legyek után és nem is emel fel semmiféle hegyet.
Rá kéne már jönni: nem Szuperman, Szellem, a Szellemi Hierarchia csúcsa, az Egyetlen. Nem kellene összekeverni a mitológia isteneivel, sem az egyes népek elnevezéseivel és istenképeivel.
Lehet még ilyen butaságokat kitalálni mint a szikla, csak semmi értelme.