Csak szólok, hogy a katolikus egyházat a lehető legcsekélyebb mértékben sem érdekelte, hogy Isten régen szövetséget kötött a zsidókkal, hiszen az a régi szövetség volt, amely érvényét vesztette az újszövetség által. Magával az Ószövetséggel se foglalkoztak érdemben, mert nem volt miért. Az új szövetségnek a katolikusok voltak a letéteményesei. A meg nem tért és megtérni nem akaró zsidókra úgy tekintettek, mint akik bár tudhatnák az igazságot, miszerint lejárt a zsidók létjogosultságának az ideje, de mégis elutasítják Isten igéjét. Kvázi valahol a kárhozott és az eretnek közt félúton sajnálták őket.
Az időnként fellángoló progromok hagyományos módon a kissebbségek gyűlölete körül kristályosodtak ki, a vallási okok csak ürügyül szolgáltak. Jellemző módon itt sem alapoztak meg valamiféle komoly antijudaista teológiát, hanem beérték azzal, hogy ők Krisztus gyilkosai. Az ellenszenvet a keresztesháborúktól a török háborúk lezárultáig erősítette az, hogy a zsidók hagyományosan a muzulmánok oldalán álltak.
Röviden a zsidóság a katolicizmus számára semmilyen jelentőséggel nem bírt, nem is foglalkoztak velük.
Azt is mondhatnánk, hogy az egyiptomi vallás volt az első amelyben az állam és egyház egy egységet alkotott, irigylésre méltó például szolgálva a későbbi korok egyházainak.
Végülis tényleg ne zavarjon a topic témája, se az elmúlt 100 éves lengyel történelem (mint például a kettős megszállása, a gettó, a felkelés, Varsó pusztulása, 56, 80, meg ilyenek) Biztos igazad van, és mindezt az egyház követte el.
A természeti vallások nem mesterségesek, hanem az ember tudatának fejlődésével, évezredek alatt észrevétlenül fokozatosan alakultak ki.
A mesterséges vallások mindig egy emberhez vagy pár emberből álló közösséghez köthetők, akiknek elgondolását az akkor éppen hatalmon lévő politikai erők céljaik elérése érdekében felkarolják és beillesztik fegyvertárukba.
A valláshoz nincs szükség egyházra, a politikának van rá szüksége, hogy az egyház a vallást a hatalom érdekeinek megfelelően alakítsa, és a köznépet megfélemlítse a vallás által.
Tegnap láttam egy portréfilmet Leni Riefenstahlról. 98 éves korában felkereste Afrikában azt a helyet, ahol 30 évvel korábban "szép" férfiakat és nőket filmezett. Nos őket szinte az utolsó szálig kiirtották. Miért ? Mert az iszlám és a kereszténység választóvonalán értek - pech. Ez a véleményem a témáról.
Na, ezt nem kéne. A kereszténység ugyanolyan tiszteletre méltó, mint a zsidóság. Minden, amiben emberek hisznek, hacsak nem immorális, tiszteletet érdemel, beleértve az ateizmust is.
Jaja. Most már ez sem zavar. És igazad van. 14 órától karácsonyi hangulatban vagyok. Szóval neked is, minden fórumozónak is, és a lengyeleknek is békés és boldog karácsonyt kívánok! PS: Újévi fogadalom: jövőre elutazok Lengyelországba, északra, mert ott még nem voltam (Scecin, Gdansk...)
Ezzel ellentétben minő természetességgel kell és illik elfogadni a hat nap alatti világteremtést (a szimbolikájának megértése nélkül) vagy a Tízparancsolatot (annak mitológiai értelmezési kényszerétől oly szabadon). Hogy a csipkebokorból meg akáciafa lombjából sustorgó Mindenhatóról már ne is beszéljünk, a kánaánita naphérosz Sámson tiszteletbeli átzsidóulásáról meg végképp.
Így van, az Újszövetség egy mesterséges vallás amit pár ember talált ki, de kellett hozzá valami ősi is, ezért hozzácsapták az Ószövetséget és a kitalált idézeteiket Jézus szájába adták.
Aki meghalt, nem tud tiltakozni alapon.
Ez a kotyvalék lett a kereszténység, ideális marhaság a nép kordában tartására, az egyház gazdagodására, háborúk szítására.
Ez biztosan így van. Az erre utaló bejelentések abszolút elfogulatlan forrásból származnak, tegnap Istennel folytatott szokásos esti telefontrécselésemben is volt egy ilyen kitétele az öregfiúnak/lánynak, a pászkától eltelt gyomor okozta álmosság miatti két ásítás között (bár lehet, hogy a második egy diszkrét kis büfi volt).
Engem az zavar, ami a fórumokon rendszeresen megy: egy jelentéktelen baromságból ürügyet csinálni a kisszerű utálkozásra. Most a lengyelek vannak soron. A 80-as évek elején, a Solidarnosc fénykorában, a szükségállapot idején terjedtek el a borzalmas "lengyel viccek", (mi a lengyel szendvics-két kenyérjegy között egy húsjegy, stb) Ma már szinte biztos, hogy ezeket a vicceket az államvédelem kreálta és terjesztette politikai okokból. A kádári kisember pedig jókat derült rajta, hiszen számára a trapper farmer és a téliszalámi az egyetemes szabadság csúcsa volt, és megvetette a "hőzöngő" csóró lengyeleket.
A kádári kisember a múlté, mint ahogy a nagy magyar jólét illúzója is. Ami marad: a piti fölényérzet. Na ez köszön vissza itt. Én csak jeleztem, hogy nincs mire, kedves topictársak!