Keresés

Részletes keresés

thoughts Creative Commons License 2007.04.02 0 0 82

'És ez változtat azon, hogy maga az ösztön (akár az emberé, akár a fajé) önző-e?'

ezt hogy érted?

nem, természetesen nem változtat. csak fontos hangsúlyozni a különbséget.

gondolj csak a medvékre! a faj elveszi a hímtől az apaság örömét, hogy az ne álljon meg egy-egy nősténynél. pedig a monogámia sem lenne az az igazi önzés önzés a részéről, de az ösztöne még azt SEM engedi neki.

de ott van például a kövirózsa. nézz meg egy kupacot, nyár végén, amikor virágzik! mind szeretne virágot, mégis csak egynek lehet.

Előzmény: Törölt nick (79)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.02 0 0 81

Például ez is, ahogy Te most engem meg akarsz győzni...

Azért nem fog menni, mert egyáltalában nem értek egyet. Érvelni ugyan nem tudok az ellen, amiket leírtál, csak egyszerűen nem értek egyet.

Abban sem vagyok biztos, hogy az oroszlán előbb volt, mint az ember.

Olyan dolgokban nem tudnak meggyőzni, amelyről nem győződöm meg saját magam.

Élő példája, hogy én sem foglak meggyőzni Téged, mert Te is a saját elméleted hajtod, én a magmét.

Te miért kéred rajtam számon, hogy miért nem hagyom magam meggyőzni, miért nem megy ez nekem, amikor saját magad is ezt erősíted. Hisz Téged sem lehet meggyőzni.

Ezt még érted?

Előzmény: thoughts (80)
thoughts Creative Commons License 2007.04.02 0 0 80

'Igen, szerintem nem volt jó-rossz az ember előtt.'

mindegy volt az oroszlánnak, hogy elkapja-e az áldozatát, vagy sem?

'Természetes, hogy elgondolkodom azon, amit írsz, de pusztán gondolati úton, tudatosan nem tudom átvenni.'

amikor valamiről meggyőznek, akkor nem átveszek egy gondolatot, hanem motiválttá válok arra, hogy felépítsem magamban.

'Az első szavam ez volt: nem.'

miért mondtad?

mire használtad?

honnan jött?

Előzmény: Törölt nick (78)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.02 0 0 79

jogos.

És ez változtat azon, hogy maga az ösztön (akár az emberé, akár a fajé) önző-e?

Előzmény: thoughts (77)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.02 0 0 78

Okosan kérdezel.

Igen, szerintem nem volt jó-rossz az ember előtt.

A vitára meg: azért, mert ahova, amilyen szemlélethez az ember eljut, amögött egész addigi élete van. Természetes, hogy elgondolkodom azon, amit írsz, de pusztán gondolati úton, tudatosan nem tudom átvenni.

Az első szavam ez volt: nem.

Előzmény: thoughts (76)
thoughts Creative Commons License 2007.04.02 0 0 77

'az életbenmaradást elsősorban, vagy az élet továbbadását.'

nem mindegy.

az egyik az egyén önzése, a másik a fajé.

Előzmény: Törölt nick (75)
thoughts Creative Commons License 2007.04.02 0 0 76

'Mély meggyőződésem, hogy a jó és rossz fogalma, kategóriája emberi "tákolmány".'

akkor az ember megjelenése előtt nem is volt jó meg rossz? nem volt hideg és meleg? túl hideg és túl meleg?

'Itt maximum ütköztetni fogunk.'

hát ezt én baromira nem értem Bennetek! (tisztelet a kivételnek!)

hogy lehet úgy nekiállni egy vitának/beszélgetésnek, hogy tényként kezeled, hogy "maximum ütköztettek"?!

az érvelés, ráhatás, meggyőzés, esetleg meggyőződés kizárva? és ha igen, miért?

'Én magam alkotom a fogalmakat magam köré, ahogy élek, az alapján.'

nekem az első szavam az volt, hogy "autó".

Neked?

Előzmény: Törölt nick (73)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.02 0 0 75

Ebben igazat adok. Nem hiszek én sem az önzetlenségben.

Az anyai ösztön sem az. Semmelyik ösztön nem az. épp ellenkezőleg. Az ösztönök a legönzőbbek, márcsak azért is, amit szolgálnak: az életbenmaradást elsősorban, vagy az élet továbbadását.

Előzmény: Törölt nick (71)
thoughts Creative Commons License 2007.04.02 0 0 74

'Persze tudom, maga az önzés az eredeti jelentésében negatív dolog. Az egyensúly hiányát jelenti, de vállalom ezt, mert felhívja a figyelmet az önzetlenség káros voltára.'

szerintem itt a segítség-mosoly esetben az önzés pont, hogy az egyensúly hiányát, hanem a meglétét jelenti. 'adtam, "akarom", hogy Te is adj.'

ahhoz viszont, hogy az önzetlenséget ilyen kategórikusan károsnak minősítsük azért nagyon kevés ez a csokis eset. mármint a példa baromi jó, és tényleg káros itt az önzetlenség, csak annyira kiragadott... ...NEM mondhatjuk az önzetlenségre, hogy káros csak azért, mert van példa a létezésére.

Törölt nick Creative Commons License 2007.04.02 0 0 73

Húha, most ezért lehet, hogy elővesznek a keresztények, meg a nem tudom, kik:

Mély meggyőződésem, hogy a jó és rossz fogalma, kategóriája emberi "tákolmány".

El lehet vele játszani. Ahogy az önzőség-önzetlenséggel is. Itt maximum ütköztetni fogunk. Mert valaki azt mondja-hitének megfelelően jogosan-, hogy vannak isteni törvények a jóra, a jó cselekedetre. Talán az önzetlenségre is.

Én magam alkotom a fogalmakat magam köré, ahogy élek, az alapján. nem azért, mert nagyképű vagyok, és nem azért, mert ez halálbiztos, hanem, mert így alakult. Valami szokásféle:))

Előzmény: Barátocska :) (64)
Barátocska :) Creative Commons License 2007.04.02 0 0 72
Fene tudja. Én az eredeti jelentésből indulok ki, hogy alapjában véve az önzés rossz. Nem fixa ideám, ha meg tudsz győzni, neked adom :))))

Ez az önzetlenség-pártolás nem jelenti azt, hogy én most itt mindenáron egy önzetlen szent akarok lenni, mert egyrészt nem is az én "jóemberségemről" volt itt szó, másrészt meg úgyis képtelenség. Alapállásban a "jó ember" meghatározásról beszéltünk, általánosságban. És én elmondtam a véleményem...

Szerintem jó megközelítés a tiéd is: ha valahogy kompenzálni lehet a saját önzését az embernek, akkor meg kell tennie, vagy pedig adott szituációban mérlegelni, hogy az önzésem okoz-e valamilyen kárt a másik embernek, és ilyen esetben uralkodni rajta valahogy. Azt azért meg lehet csinálni. Csak ne okozzon túl nagy traumát vagy valami elfojtást :)))

De amiről mi beszéltünk eddig, azok nagyon kicsi dolgok, az önzés legtöbbször nem okoz túl nagy kárt a másik embernek, sőt, legtöbbször szinte meg sem nyilvánul: egy belső örömérzetre való sóvárgás pl. nem is észrevehető, ráadásul éppen a másik embernek okozott örömből fakad, tehát nem árt, hanem éppen használ. :)))) Vannak emberek, akik észre sem veszik ezt, annyira finom jelek ezek ott belül.

Jó lenne, ha ebben a világban mindenki csak olyan önzéssel bírna, ami kizárólag a saját örömérzetre hajtana, méghozzá éppen a másokon való segítés örömének megélésével :))))

Barátocska :) Creative Commons License 2007.04.01 0 0 70
Szeretem, hogy őszinte vagy. Bennem is van ilyen.
Előzmény: thoughts (68)
thoughts Creative Commons License 2007.04.01 0 0 69

ez érdekes.

a gyerekben ébredő pozitív gondolat végülis nem is annyira önzés az anya részéről, hiszen a gyerek érdeke (is) a think pozitive.

Előzmény: Törölt nick (66)
thoughts Creative Commons License 2007.04.01 0 0 68

'Tehát az a lényeg, hogy van-e benned eleve ilyen elvárás, vagy sem.'

van.

"elvárom", hogy szeressenek (mosoly, pozitív gondolat), amikor segítek. nagy kár, hogy néha teljesen hiába...

Előzmény: Barátocska :) (65)
Barátocska :) Creative Commons License 2007.04.01 0 0 67
Igazad van, ez jó példa. Az anyai szeretet (és általában a szeretet, az igazi persze), ha létezik, akkor valószínüleg önzetlen, ezért ezt felhozhatjuk példának arra, hogy ilyesfajta "jó cselekedet" igenis létezik.

Bár néha még az anyai szeretet önzetlensége is meg tud kérdőjeleződni számomra, persze nem úgy, hogy nem létezik, hanem úgy, hogy a tettek jócskán keveredhetnek más, önző célokkal.

Például: felöltöztetem a gyerekemet szép ruhába. Azért teszem ezt, mert szeretem a gyerekemet, és jót akarok neki. Ne fázzon meg, csinos legyen, boldog legyen, satöbbi. De ugyanakkor azért is teszem ezt, mert büszkélkedni szeretnék vele mások előtt, hogy lássák, milyen csinos, milyen szép, és ráadásul ő az "enyém". És hogy milyen jó anya vagyok, milyen szépen gondoskodom a gyerekemről, akárki meglássa!!! :)))) (Bennem is voltak ilyenek, úgyhogy tudom.)

Ahhoz viszont, hogy én azt mondjam egy olyan emberre, hogy maximálisan jó ember, ahhoz nekem az kellene, hogy az égvilágon mindenkit ugyanezzel az önzetlen szeretettel szeressen, és így forduljon mindenki felé, mint a gyereke felé, és a tettei ne keveredjenek semmiféle más, önprofitot hozó hátsó szándékokkal.

Namost, azt azért tisztázzuk, hogy én itt a tökéletességről beszélgetek. Tehát szerintem önzetlen ember nem létezik. Viszont azt aláírom, hogy sok olyan ember van, aki sokat segít másoknak, és ettől igaz rá az általános elfogadott "jó ember" meghatározás. Aki úrrá tud lenni a saját önző késztetésein, aki "föléemelkedik" önmagának sokszor, és másokat előtérbe helyez önmaga előtt. De általában emögött is mindig ott van a "valaminek való megfelelés" kényszere, és ez a valami lehet akár Isten is. Vagy a közvélemény. Vagy saját jó érzések keresése, akármi, nem tudom, mindenkinek más.
Előzmény: Törölt nick (66)
Barátocska :) Creative Commons License 2007.03.31 0 0 65
Jó, értem. Ilyen van, az "adott" dolgok visszajönnek, és "kapsz".

De megkülönböztetném a szándékos profitálási késztetést attól, amikor valaki utólag pozitív hatását érzi a segítségének.

Tehát az a lényeg, hogy van-e benned eleve ilyen elvárás, vagy sem.
Előzmény: thoughts (61)
Barátocska :) Creative Commons License 2007.03.31 0 0 64
Nem tudom. Nekem nincs különösebb bajom az önzéssel, mindannyian emberek vagyunk, és önzőek. Ez van :)))) De azért "jónak" nem mondanám...

Inkább az lehet, hogy fogadjuk el, hogy ilyenek vagyunk, és ne tetszelegjünk önzetlen szerepkörben, ha nem vagyunk rá képesek.
Előzmény: Törölt nick (60)
thoughts Creative Commons License 2007.03.31 0 0 63

'Mert szerintem az önzés nem jó.'

nagy különbség van az "önzés", és a "nem teljesen önzetlen"ség között.

Előzmény: Barátocska :) (59)
thoughts Creative Commons License 2007.03.31 0 0 62

'Az, hogy az ember nem önzetlen, az nem azt jelenti, hogy nem jó.'

ez fontos.

Előzmény: Törölt nick (58)
thoughts Creative Commons License 2007.03.31 0 0 61

'Ha így nézzük, akkor igen, szerintem kizárja.

Én azonban elméletben el tudok képzelni olyat, hogy valaki semmilyen módon nem profitál önmaga számára egy jó cselekedetből.'

most akkor kizárja vagy nem?

ezt fontos letisztázni.

mindenesetre azt megelőlegezem, hogy arra fogok majd kilukadni akarni, hogy szerintem egy felénk irányuló pozitív gondolatot is már "megérzünk", így biológiai képtelenség úgy jót tenni valakivel, hogy abból ne profitáljunk.

'nem is okoz neki semmilyen jó érzést, örömöt, elégedettséget, vagy hiú büszkeséget, és nem is azért csinálja.'

igen, én épp azt mondom, hogy elégedettség, vagy hiú büszkeség nélkül lehet, jó érzés és öröm nélkül már nem.

Előzmény: Barátocska :) (50)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.31 0 0 60

Mivel szerintem nincs olyan, hogy önzetlenség, ezért nem hiszem, hogy az önzést feltétlen ki kell ikatani a jó fogalma mellől.

Előzmény: Barátocska :) (59)
Barátocska :) Creative Commons License 2007.03.31 0 0 59
Hát, ha szerinted az önzés az jó, akkor lehet, hogy tényleg nem értünk egyet. Mert szerintem az önzés nem jó.
Előzmény: Törölt nick (58)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.31 0 0 58

Figyeljetek már. Akkor mi most nagyon nem értünk egyet.

Az, hogy az ember nem önzetlen, az nem azt jelenti, hogy nem jó.

Előzmény: chaosarmy (55)
Barátocska :) Creative Commons License 2007.03.31 0 0 57
Szerintem nincs :))))
Előzmény: Törölt nick (53)
Barátocska :) Creative Commons License 2007.03.31 0 0 56
Egyetértek.
Előzmény: chaosarmy (55)
chaosarmy Creative Commons License 2007.03.31 0 0 55
...senki sem önzetlen.
Előzmény: Törölt nick (53)
Barátocska :) Creative Commons License 2007.03.31 0 0 54
Elképzelni én is el tudom :))) Csak még nem láttam.

Amiről te írsz, csak azért nem stimmel, mert a cselekedeteknek általában van valamilyen motivációja. Rendszerint utólagos értékeléskor csak visszakeresi az ember az előzetes szándékait, és hogy azoknak a tettei megfeleltek-e.
Előzmény: Törölt nick (51)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.31 0 0 53

és mi a szörnyű valóság? Nincs jó ember?

Előzmény: chaosarmy (52)
chaosarmy Creative Commons License 2007.03.31 0 0 52
Nem jelent semmit. Azért mondják, hogy fedezzék vele a szörnyű valóságot.
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.31 0 0 51

szerintem elképzelhető, amit írsz.

Ha abból indulok ki, hogy a cselekedeteknek nincs pozitív vagy negatív értékük, hanem utólag sorolódnak be valamilyen értékelhető kategóriába.

Előzmény: Barátocska :) (50)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!