A The West Wing/Az elnök emberei agya, Aaron Sorkin új sorozata egy tévéműsor háttérembereiről régről ismerős arcokkal, pergő párbeszédekkel és a szokott minőségben.
Bocs, a múlt hetit nem láttam, csak a műsoridőből gondoltam, hogy először dupla részt vetettek be, de igazad van.
Egyébként sajnos a kor nem kedvez az ilyen sorozatoknak.
Az ember a félig józan paraszti eszéből kiindulva azt gondolná, hogy érdekli az amerikaiakat egy sorozat, ami arról szól, hogyan készülnek a sorozatok. A Saturday Night Live évtizedek óta megy, nagyjából azt modellezi ez.
De nem, mert mára már a misztikus sorozatok tarolnak, amiket egyébként én is kimondottan kedvelek, csak az a baj, hogy az ilyeneket ütik ki, mint ez a Studio 60.
Az egyébként különös véletlen szerintem, hogy a WW megért 7 évadot, mert igazából a lendület vitte a Lost-mánia után is, és mitagadás, a végére igencsak ellaposodott és nem tudhatjuk, hogy Sorkin távozása nélkül ez másként történt volna-e. Ugyanez a helyzet a Sopranos-zal.
No mindegy, ez most így alakult...
Sorkinnak most várnia kellene 5-8 évet, és aztán jönni újra az intellektuális témával, mert addigra felnő egy újabb generáció, vagy belecsapni a lecsóba és csinálni egy 90210-szerű cuccot, mert azt is lehet jól, jó párbeszédekkel a délutáni sávba.
De, sajnos, eltűnt róla a felirat és én meg nem bírom az angol nyelvet, így hát a két utolsó, nálam lévő részt: 15-16, találgatva néztem. De becsülettel végignéztem!!!((( Brühühü, Alpár Ignác, sajnász??? )))
Persze, sok minden homályos.
Mert, ugye, Sorkinnál a dialógus - minden és még annál is több!
(Egyébként: szerintetek nem lőtte keresztbe a sorozatot Amanda Peet, amúgy igen örvendetes gyermekáldása is? Nem mondom, hogy csak az, de : is?)
Az evangelical egy protestáns felekezet, nagyjából a baptistáktól egy lépésre a szabadkeresztények felé. Különös ismertetőjelük George W. Bush, aki oly hűséges tagjuk, hogy az ő kedvéért tömegesen elvonultak szavazni, ami egyébként eddig nem volt alaptulajdonságuk. Egyes elemzők szerint tömeges választási részvételükkel ők döntötték el a meccset 2004-ben. Magyarul általában evangéliumi keresztények néven futnak.
Igen, ezt jó lenne tudni, de komolyan! hogy úgy zuzámmen vannak kiborulva a kereszténységre Sorkinék - vagy annak egyes, nyomulós amerikai egyházaira, szervezeteire, kutúrális izéire?
Mert -vigyázat! Spoiler! ( Bár vajon van itt valaki, aki csak most kezdte nézni?...Ha a cím így marad, mongyuk, nem is igen lesz...)
- Matt valami olyasmit mond Harriettel való vitájában egy későbbi részben: Nekem nem egy vallás törvényeivel, hitével van bajom, hanem a tabuival! Spoiler vége!
Ez általánosabb vallásellenességre utal. Igaz, Sorkinhoz méltóan szellemesen és filozófiailag megalapozottan....
a hunch mondjuk abban volt... nem vettem fel sajna, így nem biztos, de asszem a szótagszámra nem figyelt, csak az értelemre és rímre. És a keresztény fordítása az evangelicalsnak szerintem sértő, bár meg kell mondjam, nem igazán látom át az al és mellékágakat, de szerintem csak egy kisebb csoportjukjak vagy Sorkinéknak bajuk...
még mindíg leakadtam 1-1 szón (a jézus a segédpilótád, meg a hunch, mint púp különösen fájt), de tény, hogy a hangok nagyon jó, és a hazi színvonalhoz képest a fordítás is kiemelkedő... sajnos ez főleg a hazai színvonalat minősíti
Tudtok valamit arról, hogy most (máj. 24-én) melyik részt fogják játszani az USA-ban? "Breaking news" vagy "The disaster show" ??? A TV.com-on az előbbi, az NBC honlapján utóbbi van kiírva... Azért érdekelne, mert elvileg a "The disaster show" az utolsó rész, és nagyon remélem, hogy nemcsak azt az egyet adják le.
A szinkron szerintem iszonyatos volt, Danny-t és Matt-et kivéve (bár még nála is nagyon érezhető a Chandler-hatás). Jordan-t és Harriet-et talán majd meg lehet szokni, de a többi szereplő hangja annyira nem odaillő, hogy rosszabbat találni nem lehetett volna... Simon hangjáról meg folyton Santos elnökúrra asszociálok. Ami azonban a hangválasztásoknál is jobban zavar, hogy bizony a ponénoknak jó, ha a fele jött át.
De az is lehet, hogy túl sokszor láttam már a részeket angolul...
Amúgy a sorozat így is fergeteges, és imádom. Remélem a szinkron is javul majd egy kicsit, hogy azok is igazán élvezzék a show-t, akik most nézik először a részeket.