Keresés

Részletes keresés

henn Creative Commons License 2006.09.15 0 0 36

a mama és papa megszólítás szülőkre nekem idegenül cseng, és régebben szerintem nem is volt elterjedt itthon.

József Attilának mintha lenne ilyen című híres verse, és mintha nem a nagyanyjáról szólna...

Előzmény: Törölt nick (34)
csehlencse Creative Commons License 2006.09.14 0 0 35

Én a szüleimet mamának és papának hívtam. (illetve más, csak a családban használatos beceneveken.:) Az egyik nagymamámat nagyinak, a másikat nagymamának. Csak az egyik nagypapámat ismertem, őt atyónak hívta mindenki.

A férjem a szüleit apunak és anyunak szólítja, a nagyszüleit mamának és papának hívta.

A kétéves lányunk apát és anyát mond, nagyszülőknek mamát és papát. (Anyósom viszont lengyel így magát bábtyának nevezi a gyereknek, úgyhogy lehet, hogy később tényleg így fogja szólítani.)

barrix Creative Commons License 2006.09.14 0 0 33

Az én majdnem 3 évesem-aki egyébként többnyire anyának, illetve apának szólít bennünket- ha nagyon hirtelen akar, vagy nagyon nyomatékosan mondana valamit, szinte mindig a keresztnevünkön szólít. Apja többnyire kijavítja, én nem annyira, szerintem elnövi.

Egyik ismerősöm legnagyobb lánya sokáig hívta keresztnevén az anyukáját, a másik két gyerek soha. Most már 20 éves a lány, és néhány éve leszokott a keresztnévről.

Egyébként mi anyukának és apukának hívtuk a szüleinket, nagypapánk nem volt, anyukám édesanyja a mai napig mamika az egész család/vejek, dédunokák/ számára. Anyukám nagymamának szólíttatja magát, apukám papának, anyósam mamának.

Előzmény: heady (28)
MaMy Creative Commons License 2006.09.14 0 0 32
Ja, és a 3,5 kisfiam olyan ééédesen mondja a nagyapámra, hogy "dédipapa"! :-)))
Előzmény: MaMy (31)
MaMy Creative Commons License 2006.09.14 0 0 31
:-))

Nálunk a szülők = anya, apa.
Én a saját nagyszüleimet nagymamának és nagyapának hívom/hívtam.
A férjem családjában a nagyszülőket mamának, papának nevezik/nevezték.
Az én gyerekeimnek ezek szerint az én szüleim: nagymama, nagyapa,
a férjem szülei: mama, papa.

Szerintem a nagymama és nagyapa/nagypapa megszólítás sokkal szebb, mint a mama/papa. Esetleg vezessétek be ti is ezt, a viták elkerülése végett. Ha még nem késő.
:-)
Előzmény: Aminah (16)
Adri* Creative Commons License 2006.09.14 0 0 30
nálunk még a gyerkőc nem beszél ugyan sokat, de azt mondja, hogy anya és mami. anya én vagyok, mami meg az anyukám. a nagyimmal nem nagyon tud még mit kezdeni :) viszont apa az apa, a papi meg papi, bár ezeket mi mondjuk csak, ő még nem mond 'p'-t :)
azona02 Creative Commons License 2006.09.14 0 0 29
Én a keresztnevén szólítom az apámat, szerintem a kezdetektől fogva és nem tudtak lenevelni róla. De nagyon jó a viszonyunk, igazán sokan megirigyelnék azok közül is, akik apának vagy papának szólítják az édesapjukat. Nem ezen múlik, szvsz te csak pont ez olyan esetet láttál, ahol a kapcsolat sem működött jól. Persze lehet, hogy egy anyukáról van szó akkor más a helyzet...
Előzmény: heady (28)
heady Creative Commons License 2006.09.14 0 0 28
én igazán először egyetemre kerülve hallottam élőben, hogy valaki mamának-papának szólítja a szüleit, addig csak filmekben láttam. ettől nekem ez örökre olyan "pesties" szokás marad. pedig már 15 éve én is itt élek :) és mormika sem pesti :)

nálunk anya-apa van, vagy édesanya-édesapa, a lányok, illetve még csak a nagy beszél, így szólít minket, ezt szerettem volna babakoruktól. az anyu-aputól idegenkedem, valahogy nem szép számomra, pedig ezt használom én is. a férjem szülei mama és x.papa, az én szüleim y.papa és .... /ezt nem írom le, speciális, mert nemzetiségi faluban nőttem fel, anyai ágon horvátok az ősök, és a nagymama szó horvát alakjának becézéséről van szó, anno én is így szólítottam a saját anyai nagymamámat/. a nagyi és a papi is idegen tőlem.

ja, még egy furcsaság: ki nem állhatom, ha egy gyerek keresztnevén szólítja a szülőjét. egyik exem is így hívta az anyját, mindig a hideg futkosott a hátamon. hogy ezért voltak nagyon rossz viszonyban, vagy a kezdettől nem bensőséges, kiskortól sok különléttel tarkított kapcsolat eredménye lett a néven szólítás, nem tudom, és persze lehet egy anya-gyerek kapocs szuper, a néven szólítás ellenére is, ez csak az én mániám, meg rossz tapasztalatom.
mamua Creative Commons License 2006.09.14 0 0 27

egyértelmű, hogy a mama párja a papa:))  akár nagyszülőt, akár édesszülőt jelent.

amúgy meg úgyis a gyerek dönti el, hogyan szólítja a szülőket, nagyszülőket.;)

Előzmény: Aminah (19)
tasha Creative Commons License 2006.09.14 0 0 26
az én apukám azon akad ki, ha nagypapázzuk :)))) Mert o L. papi és kész :)) Szerintem úgy érzi, hogy a nagypapa öregíti és mint tudjuk, a pasik iszonyú hiúak :)
Előzmény: mormika (25)
mormika Creative Commons License 2006.09.14 0 0 25

Nem bizony, senki sem papázta-mamázta a nagyszüleit az ismerőseim között, még a falusiak közül sem nagyon. Számomra is vidékies íze van, nem bántásképpen mondom, azért is írtam, hogy a férjeméknél egészen más a helyzet (és nem, nem nézem ezért le a férjemet :))).

A saját szüleim példáját meg azért írtam le, hogy illusztráljam, náluk meg senkit se hívtak papának-mamának :) Hát így változnak ezek a dolgok, ízlések és szokások...

Előzmény: henn (20)
mormika Creative Commons License 2006.09.14 0 0 24

ÖÖÖ, csak nem arra az apróságra célzol, hogy a (nagy)papa és a (nagy)mama enyhe nemiidentitás-zavarba kerültek?

Szóval mindenki értse jól, nem a párom a hülye, hanem én.

Előzmény: Titanilla_202 (21)
Luisette Creative Commons License 2006.09.14 0 0 23
Az enyém apának és anyának hív minket. Papa és Mami meg a a nagyszülők, ill. csak az én szüleim, mégpedig azért, mert én így szólítom őket, gyerekkoromban is így szólítottam. A másik nagyszülőpár pedig Nagyapa és Nagymama. Elég bonyolult? :)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.14 0 0 22
nálunk mama-nagymama

papa -, na ez nem olyan egyszerű, én pl. apósomra használom, ha emberrel beszélgetek (a papád azt mondta...), és ő is így beszél én apumról, de náluk a nagypapa is papa. Nálunk tata, tati (családnév szerint) a nagypapa.

apa- papi, apu
anya - anyu, anyci
Titanilla_202 Creative Commons License 2006.09.14 0 0 21
Azt hiszem, ebbe a végén egy kicsit belekeveredtél. ;)
Előzmény: mormika (18)
henn Creative Commons License 2006.09.14 0 0 20

Na, te is miskolci vagy?

Akkor csak erősíted a teóriám, hogy Miskolcon nem volt divat mamázni-papázni a nagyszülőket. Mondjuk a környékbeli falvakban már igen. Nekem ezért olyan vidékies íze van... Ezt már nem fogom levakarni róla, ciki, nem ciki...

Előzmény: mormika (18)
Aminah Creative Commons License 2006.09.14 0 0 19
Hát tegnap azt beszéltük meg, hogy valaki "függetlent" megkérdezünk és ha az a "független" is azt mondja, hogy a mamával a papa van párban és általában a nagyszülőket hívják így , akkor megadja magát...-ebből is látszik, milyen komoly vita volt :-)- .... hát én Rátok gondoltam, mint "függetlenre" :-)))
Előzmény: esztike11 (17)
mormika Creative Commons License 2006.09.14 0 0 18

Nagyszülők: nagymama, nagypapa

A lányom engem maminak, az apját papának szólítja. Ez leginkább abból alakult ki, hogy eleinte kisbabaként kimondott szava ránk ugye a mama/papa volt, mi pedig nem tanítottuk másra.

Én (a szüleim tanítása nyomán) anyunak szólítottam anyukámat, apunak apukámat, de nagymamának és nagypapának a nagyszüleimet. (Miskolciak vagyunk, erdélyi és Miskolc környéki gyökerekkel). Anyukám és apukám édesanyámnak és édesapámnak szólította még a szüleit és nagyapa/nagymama dukált a nagyszülőknek.

Férjem anyának és apának szólította a szüleit, mamának a nagymamáját és nagypapának a nagymamáját. (Alföldi kisváros)

esztike11 Creative Commons License 2006.09.14 0 0 17
jaj, ez nekem is furcsa! nekem nem is jön a számra, de meg is fogadtam anno, h így nem fogom hívni a páromat.:-) ő marad az én férjem és a gyerekeim apja.
( de mindenkinek ahogy tecc )

Aminah,
nem egyszerű!:-) kiváncsi vagyok, mi lesz a közös nevező.:-)
Előzmény: tasha (12)
Aminah Creative Commons License 2006.09.14 0 0 16

Köszi a válaszokat!

A mi "vitánk" a következő volt:

Az én szüleimmel sokkal ritkábban találkozunk, mint a férjem szüleivel.

Férjem szülei :mama és tata.

Amikor tegnap látogatóban voltak az én szüleim, nagyon örültem, amikor apukámat papának hívta a gyerek (19 hónapos), mert ez olyan bensőséges és örültem, hogy a ritka látogatások ellenére mégis kialakult valami.

Amikor a szüleim elmentek, a férjem megkért, hogy ne papaként emlegessem már az apukámat a gyerek előtt, merthogy ő (mármint a férjem) a papa és nem szeretné, ha apukámat hívná így. (Őt mellesleg apának hívja a gyerek, papának soha)

Eddig a pontig még nevettem magamban, és megkérdeztem, hogy akkor az ő anyukáját se hívja mamának a gyerek?

A biztosítékot az verte ki, amikor közölte, hogy az más, nagymama lehet mama, de nagypapa az nagypapa, vagy tata, de semmiképp sem papa.

Na erre varrjatok gombot! :-)

Még jó, hogy ez a legnagyobb problémánk....:-)

esztike11 Creative Commons License 2006.09.14 0 0 15
nálunk nagyszülők: nani és papa ( Böbe nani és Magdi nani:-) )
szülők: mama/mami és apa/api

nekem nem éltek születésemkor már a nagymamáim, anyukámat Anyu-nak hívtam mindig is/ hívom a mai napig, nem tudom, miért alakult ez így, h a kisfiamnak már a kórházban azt mondtam, h itt a mami, aztán a lányaimnál. Passz. Nekem vhogy olyan bensőségesnek tűnik. Nem direkt mondtam, magától alakult így, így jött, természetesen.
( kisfiam azt mondja az óviban, h itt az anyukám, aztán köszön, h szia mami!:-)
Lappantyú Creative Commons License 2006.09.14 0 0 14

nagyszülők: papa, mama, papi, mami, nagypapa, nagymama

szülők: anya, apa, anyu, apu

(én hajdú-bihari vagyok, kvázi felnőtt voltam, mikor megtudtam, hogy van olyan, aki a saját anyját mamának hívja. :-))) a kolléganőm, ha behozom a gyereket a munkahelyemre, mondja a fiamnak, hogy mama kiment, a gyerek meg csak néz, hogy hogyan került volna ide a nagyanyja?? :-))

de szerintem ez csak elnevezés kérdése, vitát igazán fölösleges miatta kezdeni, ki így mondja, ki meg úgy.

kicsinap Creative Commons License 2006.09.14 0 0 13

:-) Én is tudok megdöbbenni.:-)

NÁlam ez komoly zavart okozott középiskolás koromban, mert az osztálytársaim jó része mamának hívta az anyukáját, én meg néztem döbbenten, hogy ennyien laknak a nagyszülőknél?!

NÁlunk ugyanis egyértelműen mama=nagymama, papa=nagypapa és  anya és apa van. A lányom is így használja.

Előzmény: tasha (12)
tasha Creative Commons License 2006.09.14 0 0 12
nálunk nagyszulok papi-mami. Szulok anyu-apu.

Nekem nagyon fura, mikor vki a párját apu-nak hívja v papának, foleg ha még gyerekuk sincs :-o
maydayray Creative Commons License 2006.09.14 0 0 11

mama = nagymama

papa = nagypapa (esetleg nagyfater, de soha nem a szemükbe :-))

extekergo Creative Commons License 2006.09.14 0 0 10
Hát én pizony nagypapa minőségben xypapa vagyok az unokáim számára. A nagymamák pedig xymama megszólításra hallgatnak. Anno én is mamának hívtam a nagymamáimat. Egyetlen nagyapámat pedig papónak hívtuk mi unokák. A szülők pedig röviden anyu és apu. Lányom, nyilván a tőlem hallottak alapján a nagyapját papónak hívta. Engem apucinak, édesanyját anyucinak szólított, szólít. Én, s a nejem viszont idővel átvettük a gyerkőc szóhasználatát, s a még élő édesanyáinkat elkezdtük mamázni. A két unokám viszont most az édesanyjukat anyicska megszólítással tisztelik, átvéve egy nyaralás során hallott megszólítást. Nyilván megtetszett nekik.
Titanilla_202 Creative Commons License 2006.09.14 0 0 9
Papa a nagypapa, mama a nagymama nálunk is. :)
azona02 Creative Commons License 2006.09.14 0 0 7

Férjem családában mama=nagymama, én ilyesmiről kb.16 évesen hallottam először és akkor halálra röhögtem magam a barátnőmön, aki mamának hívta a nagymamáját.

De mi is pont a napokban beszéltünk erről.

Dot75 Creative Commons License 2006.09.14 0 0 6
Papa: nagypapa, mama: nagymama. Bár a nagymamát inkább nagymaminak hívja :-) Vagy maminak.
Tippelhetek? A férjed szavaz arra, hogy a papa az az apa, a mama az anya? :-)
henn Creative Commons License 2006.09.14 0 0 5
Nálunk is így van, az én, szüleim és nagyszüleim viszonylatában. (Gyereknél még nem kialakult.)
Előzmény: Khelben (3)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!