Keresés

Részletes keresés

rpinter Creative Commons License 2008.09.19 0 0 34
A telek egyikünk nevén van, de az építési engedély kettőnk nevére szól. A megelőlegezett lakásép. kedv. igénybevételéhez kell, hogy az épülő ház mindkettőnk tulajdona lesz. Egyik bank elfogadja, hogy az építési engedély két névre szól, a másik egy nyilatkozatot vár tőlünk, hogy ketten építjük a házat. sőt ezt ügyvéd által ellenjegyzve kéri. Nem értem, miért. A Ptk-ban a teljes bizonyító erejű magánokirat:

Teljes bizonyító erejű a magánokirat, ha az alábbi feltételek valamelyike fennáll:

1. a kiállító az okiratot sajátkezűleg írta és aláírta;
2. két tanú az okiraton aláírásával igazolja, hogy a kiállító az okiratot előttük írta alá, vagy aláírását előttük sajátkezű aláírásának ismerte el; az okiraton a tanúk lakóhelyét (címét) is fel kell tüntetni;
3. a kiállító aláírása vagy kézjegye az okiraton bíróilag vagy közjegyzőileg hitelesítve van;
4. a gazdálkodó szervezet által üzleti körében kiállított okiratot szabályszerűen aláírták;
5. ügyvéd (jogtanácsos) az általa készített okirat szabályszerű ellenjegyzésével bizonyítja, hogy a kiállító a nem általa írt okiratot előtte írta alá, vagy aláírását előtte saját kezű aláírásának ismerte el, illetőleg a kiállító minősített elektronikus aláírásával aláírt elektronikus okirat tartalma az ügyvéd által készített elektronikus okiratéval megegyezik;
6. az elektronikus okiraton kiállítója minősített elektronikus aláírást helyezett el.

Tehát a bank az 5. pont szerint kéri, szerintem nem helyesen.
Axióma Creative Commons License 2008.09.16 0 0 33
Termeszetesen. Amennyiben kamattam. hitelt vesztek fel (de miert ne azt tennetek), akkor a kifizetett kamatok szummajat is megkapjatok (osszegre pedig a hitelszerzodeskor fennallo tam.osszeget). De csak a hitelbol leiras tortenik utolag, es persze csak ha a szocpol osszes tobbi feltetele fennall (nincs mas lakastulajdon, meltanyolhato lakasigeny, szamlamennyiseg, kotelezo onero, ilyesmi).
Amugy a 40 ev az a szocpol-szerzodesre vonatkozik, tehat ha van jogeros ep.eng. annyival a szulinapod elott, hogy meg elbiraljak es alairjatok, akkor kezdhetitek elvileg jovore is (mas kerdes, hgoy meddig tarthat a banknal a hitel rendelkezesre tartasa, nagy esellyel ugyanis egyutt kotik csak meg a kettot). Na meg valoszinuleg nem orulnenek, ha a keszultsegtol fuggetlenul akarnatok szerzodni, de nem elkepzelhetetlen, mivel explicite tudtommal nincs tiltva, hogy megoldjak.
Előzmény: Babkompót (32)
Babkompót Creative Commons License 2008.09.15 0 0 32
Sziasztok,

lenne egy kérdésem a szocpollal kapcsolatban: ha minden jól megy, akkor a jövő év elején el tudunk kezdeni építkezni, de ezzel senkit sem akarnék untatni, mert a kérdésem pont arra vonatkozik, hogy mi van akkor, ha nem megy minden jól:
Jómagam jövő augusztusban betöltöm a 40-et, vagyis megelőlegezett szocpolt felvenni már ezután nem tudok. Mondjuk e dátum után építjük föl a házunkat, majd pár éven belül megszületik a két gyermekünk, ahogy szeretnénk. Ebben az esetben fel tudjuk-e venni a szocpolokat a gyermekek születése után (esetleg a hitelösszegünk csökkenne), bár akkorra már lesz a birtokunkban ingatlan?
Köszönöm a választ előre is.
Üdv: Gy.
Axióma Creative Commons License 2008.08.14 0 0 31
Szerintem (de egyelore maradjunk abban, hogy szerintem) ugy kell olvasni, hogy bovitesz is, meg a haz 1 szobaval bovul is. Tehat lehet kulon-kulon.
Arra azert felhivom a figyelmet, hogy 1 szoba az 1 egesz szobat jelent, tehat ha a konyha 12 nm-nel nem volt nagyobb, akkor nem szocpol-kepes! (Az 1 egesz lakoszobaval bovulest ugy nezd, hogy uj allapot szobak szocpolosan osszeadva minusz eredeti allapot szobak szocpolosan osszeadva, egyiknek se kell a helyen maradnia.)
Előzmény: lp0722 (30)
lp0722 Creative Commons License 2008.08.14 0 0 30

Üdv. mindenkinek! A szocpolban jártas olvasók segítségét szeretném kérni, akiknek tapasztalatuk van az alábbi kérdésem megoldásában:

A vonatkozó jogszabály az alábbiakat írja többek közt:

5. § c) "c) olyan építési munkákra, amelyek eredményeképpen 50%-ot elérő arányban az igénylő tulajdonában lévő lakása, a lakás hasznos alapterületének növelésével legalább egy lakószobával bővül.

Kérdésem: Ha a lakáshoz konyhát (északi oldalra) kívánok hozzáépíteni, és a jelenlegi nagyobb alapterületű konyhám lenne a szoba, az elbírálók hogyan értelmezik az idézett jogszabályt. Lényegében a hasznos alapterület bővítésével lesz egy plusz szoba, csak enm szobát építek hozzá, hanem konyhát.

Köszönettel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Axióma Creative Commons License 2008.03.14 0 0 29
Esetedben nem jar felszocpol utolag. Tobb okbol sem, de maradjunk annal hogy felszocpol csak tobbedik gyerekre lehet utolag, az is csak akkor, ha a lakas vetelekor FOT-ot (ertsd: mar meglevo gyerekre) es lakascelu hitelt vettel igenybe, es a hitelt csokkentik vele.

Egyebkent pedig a "ki tud rola, hogy emelik a szocpolt" topicban sokkal hamarabb varhato valasz a kerdesekre, mint itt.
Előzmény: Tina83 (28)
Tina83 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 28
Sziasztok!

Remélem itt tud vki segíteni, ezer kérdésem lenne a szocpol-al kapcsolatban , de röviden annyi a helyzetünk, hogy 2006-ban vettem egy használt lakást kp-ra , de felvettem rá ingatlan fedezetes szabadfelhasználású hitelt amit teljes egészében a lakás felújitására költöttem .
Most várjuk az első gyerekünket és az érdekelne, hogy jogosult vagyok e fél szocpol-ra ?
Illetve , hogy ezt mint lakás felőjitásra kérhetem-e (minden számlánk megvan hozzá ) vagy csak a hitel törlesztésre?

Előre is köszi a választ!
Axióma Creative Commons License 2008.02.18 0 0 27
Na megvagyok, bocs a rohanos beirasert.
Aki engem akar megkerdezni, kerem inkabb a "Ki tud róla, hogy emelik a SZOCPOL-t?" temaju, az idok soran porgosebbnek es informativabbnak bizonyult topicban tegye. Sajna nem erek ra a teljes listat nezegetni, azokat se ahol korabban mar megfordulgattam... Na meg masik lehetosegkent az email cimem is el (de alapbol jobb a topic, ott tobben okulhatnak belole).
Ettol fuggetlenul persze itt is biztos jon ra valasz!
Előzmény: Axióma (26)
Axióma Creative Commons License 2008.02.18 0 0 26
Masik topicba, mert ez nincs a kedvencekben.
Mellekeld, hogy hazasok voltatok-e (es 40 alattiak) a hitel igenylesekor.
Bocs, most futok...
Előzmény: isroka (25)
isroka Creative Commons License 2008.02.18 0 0 25
Kedves Axióma,

hasonló a helyzet, mint torbitéknál, annyi különbséggel, hogy mi már túl vagyunk a lakásvásárláson, megszületett a gyerek, idén jön a második és a kettő után egyszerre szeretnénk igénybe venni - utólag - a támogatást hiteltörlesztésre. Megelőlegező szocpolt nem kértünk. Új házról van szó.
Ma voltunk a bankban, a hölgy ezerszer végignézte a papírjainkat, a jogszabályokat, azt mondta elvileg megkaphatjuk, de nem tudta eldönteni, hogy a méltányolható lakásfeltételeknek megfelelünk-e.
Az lenne a kérdésem, hogy mikori állapotot kell figyelembe venni: a vásárláskorit (3,5 szoba, ketten voltunk, tehát elvileg nem jár a támogatás), vagy a gyerek születésekorit, és így beleszámít a gyerek is, azaz már 3 személy 3,5 szobára? (A másodiknál már 4 fő.)

A rendeletben szerintem születéskori állapot van, de már én is elbizonytalanodtam.
Ja, az első gyerek 4 éve született, a második majd nyáron érkezik.

Válaszodat előre is köszönöm.
Isroka
Előzmény: Axióma (21)
ör.d Creative Commons License 2007.10.13 0 0 24

Kedves Axióma!

Köszönöm a gyors választ. Azért a félszocpol is valami...

Ör.d

Előzmény: Axióma (23)
Axióma Creative Commons License 2007.10.12 0 0 23
Teljes szocpol kizarolag ujepitesu (szamlasan vett vagy sok szamlaval epitett) esetben jar, egy csomo egyeb feltetel teljesulese mellett.
Meglevo gyerekeknel nem szempont (szocpol iranyabol), hogy hazasok vagytok-e, az anya gondolom a tuti es o irja ala az igenylest azt jovan.
Hasznalt lakasra felteszem a hitelosszegbol nem lesztek jogosultak (Bp+megyei jogu varosokban max. 12M videken max. 8M arig ervenyes), amugy is csak felszocpol.
Ha megveszitek a hazat es bovititek (pl. 2 gyereknel mar tetoter-beepites is), akkor sok szamla elleneben felszocpolt kaphattok.
Tobb lehetoseg nincs.
Előzmény: ör.d (22)
ör.d Creative Commons License 2007.10.12 0 0 22

Sziasztok!

Élettársi kapcsolatban élek, 2 éves gyermekünk van, a 20-ból 5 éve törlesztjük a banknál felvett kölcsönt a lakásunkra, ami mindkettőnk nevén van. Most ismét babát várok, szeretnénk házat venni, s a szocpolt felvenni a 2 gyermek után.

Tudjátok-e, hogy jogosultak vagyunk-e erre, vagy az új lakás megfogalmazás csak új építésű lakásra vonatkozik a szocpolt illetően?

Válaszotokat előre is köszönöm:ör.d

Axióma Creative Commons License 2007.08.16 0 0 21
Ez ratok nyilvan nem vonatkozik. Tudtommal arra sincs hatarido, hogy mikor keritek a gyerek szuletese utan, csak legyen meg annyi hiteletek. Plusz ha tam.hitel akkor talan csak a szuletesig kifizetett kamat jar pluszban (de az alap a most hiteligenyleskor ervenyben levo szocpol-osszeg lesz).
Előzmény: torbit (20)
torbit Creative Commons License 2007.08.16 0 0 20
Jobb lenne a megelőlegző, de nem akarunk most hirtelen emiatt házasságot kötni és lekötni sem magunkat. :) Ez nekem olyan, mint anno az átkosban az 5 éves tervek... :)

Még 1 kérdés: az igénylés határidejénél találtam olyat, hogy a szocpolra való jogosultság megállapítását az adásvételi megkötését követően bizonyos időn belül kérni kell a hitelintézettől, és aki elmulasztja ezt a határidőt, az elveszti a szocpolhoz való jogosultságát.
Ez ránk nem vonatkozik, ugye? Mivel gyerekünk sincs...
Előzmény: Axióma (19)
Axióma Creative Commons License 2007.08.16 0 0 19
A magyarorszag.hu -n van minden (a paragrafusjel mogott van a szo szerinti jogszabaly, azt erdemesebb olvasgatni, ami csak siman a cikkben van az csak kivonat). Amugy 12/2001 es 03/2005 korm.rendeletek vonatkoznak ide, ez az altalad keresett valtozat meg az elobbiben lesz.
A 2+1 fel (gondolom igy erted) az jo, 1-2 fore max. 3 szoba, sok fore meg min. 2 max. joval tobb, igy meglesz. Felteve, ha a 2,5 szobara vonatkozo epitesi koltsegnek (ujepitesunel telekhanyad nelkul!) megfelel, ami Bp-en 17,5M videken 16,5M. (Alt. 20% telekhanyad az elfogadott ha nincs a szerzodesben kulon reszletezve, de jobb ha beleiratjatok).
Egyebkent jobban jarnatok a megelolegezovel, de az eskuvo nelkul nincs...
Előzmény: torbit (18)
torbit Creative Commons License 2007.08.16 0 0 18
Köszi Axióma a választ!
Ez a mondatod: "2 fore is meg a leendo csaladnagysagra is meltanyolhato, akkor igen" - azt jelenti, hogy a vásárolandó újépítésű ház/lakásnak bizonyos szobaszámmal kell rendelkeznie? Mert amit mi veszünk az 2+1 szobás, gondolom ez egy mondjuk 4 fős családnak elég.
Esetleg tudnál olyan linket küldeni, ahol a szocpolról lehet bővebben olvasni naprakész infókat?
Előzmény: Axióma (17)
Axióma Creative Commons License 2007.08.16 0 0 17
Ha ujepitesu, es 2 fore is meg a leendo csaladnagysagra is meltanyolhato, akkor igen. Arra azert figyelj, hgoy veletlenul se irassanak veled ala olyat, hogy lemondasz errol a lehetosegrol (mintha ELLA-ra panaszkodtak volna ilyen miatt, igaz az mar regebben volt, es akkor is azt mondtuk hogy vszinu nem jogszeru).
Előzmény: torbit (16)
torbit Creative Commons License 2007.08.16 0 0 16
Sziasztok!

Nekem a következő szocpolos kérdésem lenne: párommal nem vagyunk még házasok és gyerekünk sincs, de most szeretnénk egy lakást venni.
A kérdés az lenne, hogy a most, nem házastársként felvett hitelre később miután összeházasodtunk és születik gyerekünk felvehetünk e szocpolt?

Köszi a válaszokat!
Előzmény: Axióma (15)
Axióma Creative Commons License 2007.02.11 0 0 15
Nalatod, te a masikban visszaolvasassal is talaltal volna valaszt:)
Tehat 1. igazolnado a teljes ep.ktg. 70%-a, de minimum a szocpol + tamogatott hitel.
2. az igazolandonak 80%-a legalabb afas szamla, ami vagy apeh-listas vagy apeh-igazolt; a maradekto a femu igazolhatja hogy bontott anyag felhasznalasaval (nem feltetlen beepitesevel pl. zsaluzas) tortent.
Tehat attol fuggoen, hogy mennyi a hitel, a 100%-nal kevesebb is lehet. Az igazolt es a teljes koztirol kerhetnek olyat, hogy te dolgoztal, hat ne vill.szer. hanem folyamatos segedmunkat irjal, hogy azert kevesebb a szla munkadija, mert te astad az alaparkot, te hordtad a teglat vagy maltert, stb. Abba nem lehet belekotni.
Előzmény: szzozi (12)
Axióma Creative Commons License 2007.02.11 0 0 14
Meltanyolhato lakasigeny-re keress a neten, sok helyen le van irva.
Legfontosabb, hogy a felszobak felnek szamolnak, tehat 2 nappali 4 szoba siman lehet 4 szoba szopcol szempontjabol, arra meg 4 fo is jogosult, nemhogy ti.
Masreszt ket kulon eset van: 1. epitesz egy db hazat amiben ket lakresz van de egy lakas, ekkor az osszes egyuttkoltozo szamit es a rajuk vonatkozo szobaszam-maximum 2. felepititek mint tarsashaz, akkor ket kulon lakas lesz nevesitve, es a szocpolt a ti reszetekre lehet megkerni a ti lakasreszeteknek meltanyolhatosagaval, szamlaival stb.
Tovabbi kerdest lszi a masik topicban, mert ez hamar elsullyed.
Előzmény: csubakka (11)
Axióma Creative Commons License 2007.02.11 0 0 13
Eloszor is: a Ki tud rola, hogy emelik a szocpolt? topicban aktivabb a mozgas, plusz nekem pl. kedvencekben van igy akkor is nezem, amikor mast nem. De persze mindjart itt is.
szzozi Creative Commons License 2007.02.07 0 0 12
Sziasztok

Egy építkezés kellős közepén vagyunk a feleségemmel. Van érvényes építési engedélyünk stb. Nincs gyerekünk, ebből következően megelőlegező kölcsönt szeretnénk igényelni. Az igényléshez szükséges tulajdoni lap, térképmásolat, építési engedély, kereseti igazolás mindkét részről, és költségkalkuláció. Ezek közül a költség kalkulációval van néhány kérdésem. A költség kalkuláció megfelelően részletezve tartalmazza az egész építkezés kiadásait. Ebben kiszámított végösszeget 100%-ban tudnom kell igazolni számlákkal, legalábbis nekem ezt mondták. Majd egy kis módosítás után azt mondták, hogy a teljes kiadás 20-30%-a lehet házilagos (nem biztos, hogy ezt a szót használták). Ezt nekem úgy magyarázták, hogy például a ház villanyszerelése 200000 Ft, melynek munkadíja 100000 Ft lenne, de ezt a munkát egy olyan ismerősöm csinálta, aki rendelkezik a megfelelő papírokkal és nyilatkozza, hogy a munka 100000 Ft lett volna, de nekem ingyen megcsinálta, akkor ezt is elfogadják, és nem kell róla számla. A kérdésem az, hogy ha munkák egy részét én csinálom, akkor én is nyilatkozhatok, arról, hogy ennyi lett volna, de ezt én csináltam meg. Ugyanis festéshez, gipszkartonozáshoz, villanyszereléshez stb. nem kell papír ahhoz, megcsináljam. Ezt a részét el tudná nekem magyarázni valaki érthetően.

csubakka Creative Commons License 2007.02.01 0 0 11

Sziasztok!

A következő a problémám: építkeznék, 38 éves vagyok két gyerekkel, élettárssal. Ez még nem lenne gond, de a szocpolt szeretném kihasználni. Amit építek egy ikerház fele kb. 130 nm és ebbe kell zsúfolnom 4 szobát +2 nappalit. Hogy miért? Nos anyósomékat is magunkkal kell vinnünk, két lakást eladva némi hitellel + szocpol jön össze a pénz. Na de olyasmit hallottam, hogy a szocpol a megépítendő lakás méreteihez (szobaszámhoz) kötött. Ha valaki tud segíteni írja le, mia a helyzet az én esetemben, kétszintes (ill. tetőtér beépítéses) ház lenne, tetőtér lenne anyósoméké. Fenti esetben van-e akadálya a szocpol igénybevételének. Ha igen mi az? Van-e rá megoldás?

Köszönöm.

EMZEPERIKSZ Creative Commons License 2006.09.18 0 0 10
Köszi. Tényleges szocpol tényleges 3 gyerekre. Remélem nem kell letét...a banki hitel meg más tészta, végül is 70 %ról kell számla, ez marad. Jelenleg 16-ból áfával volna kivitelező 120 m2 ytong házra, csökkentett számlamennyiséggel...majd kiderül, még erősen tájékozódom. Mondjuk külső vakolás, belső szerelés, festés saját erős, villannyal együtt.
Előzmény: Axióma (8)
Axióma Creative Commons License 2006.09.12 0 0 9
A masik szocpolos, ami aktiv: "Ki tud rola, hogy emelik a szocpolt?". Csak a tobbiek kedveert, mert ugy emlekszem Elm valaszolt mar neked valamelyikben.
Előzmény: Törölt nick (6)
Axióma Creative Commons License 2006.09.12 0 0 8
A _korabban_ jaro szocpolt atviheted attol fuggetlenul, hogy az uj haz megfelel-e vagy nem a szocpol felteteleinek. Tehat most nem kell hogy mindent elhasznalj stb., csak az, hogy az uj haz erteke nem lehet kisebb, mint amire a szocpolt kaptad.
Masik a technikai lebonyolitas: a szocpolt a jegyzo fuggeszti fel ahhoz, hogy lekeruljon a jelzalog es eladhato legyen, epitkezes eseten azt hiszem 3 evre, es mikor kesz a haz, be van jegyezve a tul.lapra, akkor mehet ra vissza a jelzalog. A gond ott van, hogy a felfuggesztesert van, hogy elkerik a szocpol osszeget letetbe... de ez valtozo, van ahol meg nem.
Kivetelek: ha az elozo hazon nem tenyleges szocpol volt hanem megelolegezo kolcson mert az nem atviheto; illetve ha az uj hazra a korabbi szocpolon kivul meg masik gyerekre is akarsz ervenyesiteni, mert akkor bizony ujra kell mindennek teljesulnie.
Előzmény: EMZEPERIKSZ (7)
EMZEPERIKSZ Creative Commons License 2006.09.11 0 0 7

Van egy szocpolos lakásom. Most veszek telket szabadfelhasználású hitelből, emiatt az önerőt nem csökkenthetem amikor eladom a lakást. Szeretnék építeni a telken jövőre.

Hogyan lehet a szocpolt átvinni az új házra, el kell e költenem a teljes vételárát a lakásnak a házra plusz telekre stb, mert kb. 5 M lesz a telek közművekkel, a lakás elmegy kb 19ért, ebből rájönne egy ház kb. 17ért, de számlák mellett sok önerős kivitelezés is lesz benne. Van valakinek tapasztalata v. ötlete?

Törölt nick Creative Commons License 2006.09.09 0 0 6

sziasztok,

nem találtam másik aktív szocpolos topikot, de kérdésem van.

asszem félszocpolnak hívják, lakásbővítést szeretnék. adott egy tetőtéri lakás, amihez anno, amikor építettük, szerencsétlen módon nem kapcsoltunk hozzá egy 13 m2-es részt, hanem az a ház közös tulajdona maradt. a lakáson túli padlásrész, tehát csak az én lakásomon keresztül hozzáférhető. most végre szeretném beépíteni.

csak épp a bank azt mondja, hogy erre nem vonatkozik a (fél)szocpol. és az érvelés csiki-csuki: ha vásárlás és nem hozzáépítés által lesz nagyobb a lakás, akkor az nem bővítés, viszont ha megveszem, és a beépítéshez kérném, az meg nem azért nem bővítés, mert az meg felújítás. ügyes, nem?

sztem ezt azért csinálják, mert nem akarok hozzá hitelt, nekik ezen nincs profitjuk, csak munka, ezért egyszerűbb elhajtani az ügyfelet.

de én kizártnak tartom, hogy így legyen.

ki tudja, mi a törvényszöveg helyes értelmezése ilyen esetben?? (a tv-t ne linkejétek, köszi, azt ismerem.)

Axióma Creative Commons License 2006.09.03 0 0 4
Attol fugg.
Egyreszt, a hitel lakascelu kell legyen, ez gondolom megvan.
Aztan a hiteligenyleskor meg kell felelni a szocpol felteteleinek, azaz tobbek kozott az egyuttkoltozok egyikenek neven sincs lakoingatlan, meg meltanyolhatosag is stimmeljen, es raadasul az akkori szocpol-erteket vonathatod le. Elso korben ez eleg.
Előzmény: Sacic (3)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!