Keresés

Részletes keresés

dszysssz Creative Commons License 2009.09.01 0 0 84
Másfél-másfél kg uborka, paprika, hagyma, 1 kg káposzta legyalulva, vékonyra vágva - nagy edényben összekeverve időnként átforgatva fél napig érleljük-szikkasztjuk minden fűszer nélkül. Lehet hozzátenni répát, karfiolt, ződ paradicsomot.

Az érlelés vége felé elkészítjük a levét: ízlés szerinti cukros-ecetes vizet keverünk, hozzáadunk 4-5 ek sót. Feltesszük főni, miközben beledobunk babérlevelet, borsot, koriandert, mustármagot, köménymagot, kaprot, pár szem szegfűszeget, szegfűborsot és egy darabka fahéjat.
A végén hideg vízben elkevert fél csomag tartósítószert és 1-2 kávéskanálnyi borként adunk hozzá. (ez utóbbitól még tavasszal is ropogós lesz, s a színét is megtartja.)
A levet pár perces pihentetés után forrón szűrjük a csalamádéra, amit fél szál tormával leszorítva tettünk az üvegbe.
Tartósítószer nélkül hűtőben tartva sokáig eláll(na), ha el nem fogyna.
Előzmény: trigi0722 (83)
trigi0722 Creative Commons License 2009.08.30 0 0 83
Leporolom ezt a topikot:-)
Az a kérdésem, tud valaki olyan csalamádé receptet, amit leszelek, vödörbe rakom, rá a fűszereket, sót, ecetet és pár napig megkeverem, ha eszembe jut és más munka nincs vele, egész télen rá lehet járni? Tegnap vettem káposztát, paprikát, sárgarépát, hagymát, már csak recept kéne.
Nekem van, de felújítások után vagyok és nem jön elő...SOS:-)
TTAMAS Creative Commons License 2007.02.14 0 0 82
A szárított gombát fémtetős 4250-es uborkásüvegben tartom. Akár évekig eláll benne.
Előzmény: Flanell (73)
Gruzmanek Creative Commons License 2007.02.02 0 0 81
Köszi, bár nem vagyunk gombászósok, de majd valahogy összehozom!
Előzmény: homerx (80)
homerx Creative Commons License 2007.02.02 0 0 80
ez Nagypapi receptje a szomszed gombazos topikbol.

en meg annyit modositottam rajta, hogy karikara vagott hagymat, es repat is tettem bele.
kb 4 het utan fel lett bontva egy tiszta fenyopereszkebol keszult, annak meg eleg vad ecetes ize volt, ugyhogy szerintem az a 20 nap mulva fogyaszthato kicsit tulzas.

Mindenféle fiatal gombából, akár keverve is elkészíthető ( vargányák, tinóruk, gerebengomba, rizikék, lila pereszke, kései laska, kis kemény pöfetegek, sötét trombita, káposztagomba, szürke tölcsér, csiperkék)

Az anyaghányadok 1 kg gombára vonatkoznak.
5 dl jóféle fehérborecet (4-5%)
2 dl víz
2 dl száraz fehérbor
1 ek. cukor

1-1 rozmaring és kakukkfű ág
1 mk. egész feketebors
1 mk. koriander

1 tk. fehérmustár mag
2 kis babérlevél
4 gerezd fokhagyma félbevágva
(1 kis chilipaprika, aki pikánsabban szereti)

A hozzávalókból páclevet készítünk, és 15 percig főzzük. Forralni nem kell!
(A fűszerágakat és a chilit én a végén dugdosom a betöltött üvegekbe)

A gombát 8 percig sós vízben abáljuk, (1 l víz-1 ek. só) majd leszűrjük, leöblítjük, és további 5 percig főzzük a páclében.
Üvegekbe tesszük, a meleg páclével felöntjük, de csak a gomba 2/3-áig.
A hiányzó részt finom olívaolajjal töltjük fel, hogy a gombákat jól ellepje. Másnap az esetleg leapadt levet pótoljuk a félretett-megmaradt páclével. Lezárva hűvös helyen tároljuk. Kb. 2 hét után fogyasztható. Bontatlanul kb. 1 évig eláll, de ez hülyeség.
Előzmény: Gruzmanek (79)
Gruzmanek Creative Commons License 2007.02.01 0 0 79
Azannya, de jól néz ki!
Leírod a receptet?
Előzmény: homerx (78)
homerx Creative Commons License 2006.12.27 0 0 78
eletem elso savanyaja vegyes erdei gombabol ;)
Gruzmanek Creative Commons License 2006.11.27 0 0 77
:-)) jártam már így én is!
Két évvel ezelőtt csináltam utoljára és most nem találom azt a receptet, amikor sikerült jól eltalálni az arányokat:(
Keresgélek, még ha megtalálom felteszem.
Előzmény: mrscsanya (74)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.27 0 0 76

Én lezárt befőttesüvegben tartom az aszalt gyümölcsöket. Kivárom a kellő szárazságot (azért az első pár héten ellenőrzöm, mert ha túl nedves, megpenészedik), és akkor teszem el. Előfordult már, hogy az egész üveggel újra betettem a gépbe, mert volt benne egy gyanús darab.

Gondolom a bádogdobozok is jók, bár nekem már találtak meg aprósütit bádogdobozban molyok... és annak az a hátránya, hogy nem látod kivülről.

mrscsanya Creative Commons License 2006.11.27 0 0 75

Te aszalod a gyümölcsöket? Hol tartod őket? (spájz?)

A nagyapám régen minden ennivalófélét fémládában tartott. A mézeskalácsot, meg linzereket most is abban szokták a rendes háziasszonyok. Szerintem ha jól ki van száradva, az aszaltgyümi is szeretni fogja. Vagy megpenészedik, úgyhogy azért ellenőrizd időnként!

mrscsanya Creative Commons License 2006.11.27 0 0 74

Hát, megcsináltam.

Azt hiszem az almák nem voltak elég érettek -hogy lehet ezt a birsalmánál lemérni?-, vagy nem főztem elég ideig, minden esetre elég lassan kezdett szilárdulni. Végül, olyan 4 nap elteltével kiöntöttem az őzgerincformából az egész cuccot, és szétkentem sütöpapíron. Újabb másfél hét elelt, akkor felvágtam, hogy tudjam forgatni. Van benne dió is, az íze egész jó.

Előzmény: Gruzmanek (72)
Flanell Creative Commons License 2006.11.25 0 0 73

Nem találok aszalt gyümölcsös topikot.

Az lenne a problémám, hogy az aszalt gyümölcseimet megeszik a molyok.

Tüllhálóban tartom, amibe a lepke ugyan nem megy bele, de a petéit rá tudja rakni, és a hernyó belemászik a gyümölcsbe.

Valami bonyolult tartószerkezetet ki tudnék találni éppen, de nincs valami egyszerű módszer is a molylepke távoltartására?

Gruzmanek Creative Commons License 2006.11.24 0 0 72
Szia, ha még aktuális, én a megszilárdult sajtokat (formából kivéve) sütőpapírra teszem, és hagyom egy kicsit szikkadni, megfordítom 1-2 nap után, a másik oldala is száradjon, azután becsomagolom sütőpapírba, ha nem akarod, hogy nagyon kiszáradjon, folpakkba is be lehet tekerni, így a kamrában sokáig eláll.
Előzmény: mrscsanya (71)
mrscsanya Creative Commons License 2006.10.27 0 0 71
Ha tényleg beköszönt a rossz idő, nekiállok birsalmasajtot csinálni.
Ez lesz az első. A tárolással kapcsolatban van valakinek valami tippje?
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.24 0 0 70
Nagyon szepen koszonom:)

Es stefiadrinak is:)

Peter
Előzmény: szysssz (68)
stefiadri Creative Commons License 2006.10.24 0 0 69
Figyelmedbe ajánlom Konyha-trükkök c. topikban joy 14109-es és pizza 3 13341-es hozzászólását.
Előzmény: Törölt nick (67)
szysssz Creative Commons License 2006.10.24 0 0 68

Szia!

4-5kg paprika, 1,5 l víz, 2,5dl ecet (20%), fél kk szalicil,25dkg cukor,3 kk só,2 dl olaj,fél kk mustármag, 2 babérlevél 1 kk szemesbors, 1 vékony szál torma hosszában kettévágva.

A paprikát jól megmosod, megszurkálod, hogy a lé a belsejébe szivároghasson. A fűszereket a vízben felforralod. mikor lobogva forr, a paprikákat 1 percre beledobod. A kiszedett paprikát üveg(ek)be rakod, kissé lenyomkodod, közé szúrod a tormát és pálcikákkal leszorítod. Ráöntöd a  forró levet. Másnap a leapadt levet pótolod, lezárod és hűvös helyen tárolod.

Paprikalekvár:Egyenlő mennyiségű zöld- és paradicsomparikát jól megmosod, kicsumázod és felszeleteled. Nagyon kis lángon puhára párolod. Áttöröd és még 20-25 percig főzöd, hogy besűrűsödjön. Kg-onként 5 dkg sót keversz bele, kis üvegekbe töltöd, lezárod. (a zöldpaprika megválasztásával különféle csípősségűt gyárthatsz)

Marinált paradicsompaprika: A megmosott paprikát kicsumázod, nagyobb gerezdekre vágod és gyengén besózod (1kg-hoz 5dkg). 1-2 órai állás után üvegbe töltöd. Ízlés szerinti savanyú levet készítesz lehetőleg gyümölcs, vagy borecettel, kevés cukorral. Felforralod, közben teszel bele 2 babérlevelet, 1 kk szemesborsot. Langyosan a paprikára öntöd. Tetejére borsónyi Nabenzoátot teszel és öntessz rá annyi olajat, hogy jól lezárja. (kb. újnyi). Lezárod és max 10 percig gőzölöd.

Előzmény: Törölt nick (67)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.24 0 0 67
Hali:)!

Surgos segitsegre van szuksegem.
Ha ma valaki olvassa es tud 15-oraig valaszolni, megkoszonnem:)

Van kb8 kg pritamin paprikam es a mai nap el szeretnem rakni savanyusagnak.
Az erdelyiek szamara talan ismeros a "gogos" elnevezes.
Ha valaki esetleg tudna receptet aranyokkal egyutt akkor orulnek:)
Tudom, hogy ecet, so , cukor, de a mennyisegekt nem :)
Ha nincs ilen receptetek, akkor a sima savanyu uborka recept is megtenne.
Csak 3-ig tudom elerni a topicot, igy ha addig valaki erre jar es valaszol akkor majd kap egy uveggel:)

koszonom.

Peter
Flanell Creative Commons License 2006.10.20 0 0 66

Kóstoltam már, de nekiállni enni, ez még nem jutott eszembe.  :)

Na, majd legközelebb, ha lesz itthon, majd kavarok mellé egy kis sajtmártást.

Előzmény: mrscsanya (65)
mrscsanya Creative Commons License 2006.10.20 0 0 65
Persze, hogy nyersen! (Olyasmi íze van, mint a karalábénak, de majd úgyis meglátod.)
Előzmény: Flanell (64)
Flanell Creative Commons License 2006.10.19 0 0 64
Nyers karfiolt??
Előzmény: mrscsanya (63)
mrscsanya Creative Commons License 2006.10.19 0 0 63

Próbáld ki:

reszelt sajt (füstölt és trapista, vagy ami szeretsz, vegyesen)

tejföllel összekeverve

ebbe mártogass karfiolrózsákat és edd meg.

((a karfiol főzve szerintem is szörnyű))

Előzmény: Flanell (55)
mrscsanya Creative Commons License 2006.10.19 0 0 62

És én még spájz topik nyitásán gondolkodtam... hát örülök, hogy megnézte a befőtt címszót, kölönben ribizli biztosan felnyársalt volna...

A borban pácolt fokhagymát én évek óta csinálom, a családban van aki azt kér karácsonyra...  csirkecombbal, krumplival együtt sütöm a sütőben és olyan fincsi lesz, hogy csak na!

Fokhagymát megpucolva olajban is el lehet tenni. Kicsit megsárgul, de ugyan olyan jó, és főzéskor már nem kell hámozgatni. Továbbá nem szárad ki, és fokhagyymás olaj is "keletkezik".

Törölt nick Creative Commons License 2006.10.10 0 0 61

Azt hiszem nálam a befőzés-tartósítás afféle hobbi. Egyéb házimunkák felőlem várhatnak, de ha valami elrakható zöldség-gyümölcs terem, vagy vásárolható, egyszerűen nem tudok ellenállni.

Az elmúlt évtizedekben nagyon sok mindent kipróbáltam. Ami nem fogyott, azt azóta hanyagolom (van még maradva 1995-ös rebarbaradzsemem és banándzsemem, abban az évben kevés gyümölcs termett, abból készítettem, ami volt)

Sajnos a család nem rajong a savanyúságokért, azért azt csak módjával készítek. Idén öntöttem ki 5 éves csalamádét, de van 4éves savanyított cseresznyepaprikám, 3 éves uborkám ami még lehet, hogy asztalra kerül. Pedig szivesen kipróbáltam volna a vödrös savanyút, annyi jót hallottam róla. De minek, ha senki sem eszi.

Az áfonya és erdei málna az idei erdélyi nyaralás terméke - nem tudtam ellenállni, még szerencse, hogy a szálláson el tudtam készíteni- zseniálisan finom a málna!

Előzmény: nemisbéka (60)
nemisbéka Creative Commons License 2006.10.10 0 0 60
Impressive :). Gratulálok :).
Előzmény: Törölt nick (57)
nemisbéka Creative Commons License 2006.10.10 0 0 59
:) Örülök! Szerintem isteni finom és mondom, ha a hagyma elfogy, a levében mindenképpen pácoljatok egy adag husit, nagyon különleges lesz.
Előzmény: stefiadri (58)
stefiadri Creative Commons License 2006.10.10 0 0 58

Tegnap üvegbe kerültek a fokhagymák. Nagyon pikáns illata volt, kíváncsian várjuk mikor lehet legalább egyet meglékelni. (úgy 1 hete lesz pihenni :-))))

A férjem már kinézte a boltba az újabb áldozatokat :-)))) 

Köszönjük a segítséget!

Előzmény: nemisbéka (41)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.10 0 0 57

nyár végi helyzetjelentésCsak hogy szinesítsem a topicot. Bár már elmúlt a lekvárfőzés, lecsókészítés szezonja, azért erre jó ránézni.

Persze azóta kissé foghíjasabbak a sorok, gyrekeim is előszeretettel viszegetnek belőle.

Csak felsorolásképpen, milyen fajta lekvárok-dzsemek készültek az idén (nem látszik a képen, de négy egymás mögötti sor van): földieper, meggy, szeder, sárgabarack, őszibarack, ribizli, feketeribizli, erdei málna, áfonya. Szilva nem, mert van még 2004-es, abból inkább aszalt szilba készült.

Flanell Creative Commons License 2006.10.07 0 0 56

Mi valamikor tízkilószámra pucoltuk a fokhagymát a vágóhíd számára. (Nagyon jó pénz volt, de aztán rászoktak a fokhagymakrémre, a szemetek.)

Mi is úgy csináltuk, hogy forró, de nem lobogó vizet öntöttünk rá, és lepállott a héja.

Előzmény: ZsuR (6)
Flanell Creative Commons License 2006.10.07 0 0 55

Az én egyik kedvenc savanyúságom a karfiol. (Amit főzve meg nem ennék.)

Eldarabolni kb. 5-6 centis rózsákra, szabvány levet rá.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!