A http böngészés más, mert lehet tudni, melyik lekérésre jön a válasz. Viszont ha a router mögötti LAN-on indítasz egy httpd-t, kívülről látszik a router WAN IP-je, akkor kívülről ezt a webszervert nem tudod elérni, mert a WAN felől jövő lekérés nem tudja, melyik lyukon menjen tovább a LAN-on. Gondolj arra, mi van akkor, ha a LAN-on két gépen két Apache fut, de kívülről egy WAN IP látszik. Melyik webszerver válaszol majd a lekérésre? Nyilván az, amelyikhez a router forward-olta a lekérést. Ehhez viszont meg kell neki mondani, hogy a WAN oldali 80-as portra érkező csomagok a LAN oldalon mondjuk a 192.168.1.25:80-ra menjenek tovább. Már feltéve, hogy 192.168.1.25-ös címe van a LAN-on a szervernek, s a 80-as porton akar kiszolgálni.
A Skype okos, ő valamilyen tunneling protokollt használ, s a 80-as http porton bújik át talán. Gyanítom, nem éppen protokoll-tiszta megoldás, s úgy tudom, nem is egyszerű megfogni tűzfalon a Skype-ot.
Mekire visszatérve... Nem tudom, hogyan van, de talán SIP proxy-t használnak, vagy STUN-t, de ehhez nem értek. Fogalmam sincs, hogyan lehet NAT-olt hálózaton átbújtatni RTP/UDP csomagokat.
Foggyon már el az IPV4 címtartomány, legyen végre IPV6, s az összes NAT-tal kapcsolatos kínunk egycsapásra megszűnik végre.
Semmilyen NAT-ra nincs szükség. Bármely Mekibe betévedve (vagy nyitott wlan-t találva) lehet skypolni (és SIPelni is), nem kell semmilyen routerkonfigurálásra kérni a pultnál álló kiszolgáló hölgyet... :-)
A NAT-ot helyettesíti hogy be kell jelentkezned (elindítod a progit), nyilván http böngészésnél is konfigurálás nélkül megtalálnak a bejövő csomagok.. :-)
http://www.interware.hu/index.php?m=dokumentumtar&menuid=7 ez a segitség a szolgáltatomtol amugy voip telefon előfizetésem van.ha ezt tudom hogy nem segitenek akkor nem fizetek elő persze ha tőlük vettem volna készüléket kézségessek lennének
itt természetesen a SIP szolgáltatódról lenne szó, nem a netszolgáltatódról..
A honlapjuk olvasgatása ingyenes..
Egyébként a legegyszerűbb ha Skype-ot telepítenél a mobiltelefonodra, mamár nemcsak win, de Nokia, iphone, sonyericsson platformokon is elérhető.. Ez nem SIP, de van skypeout.. és jóval egyszerűbb a telepítése.
A honlapjukon sincs általános leírás? Olyasmire gondolok, mint például a netszolgáltatók többségének honlapján megtalálod, hogyan állíthatod be a levelezésed. Nem konkrét telefonra és router-re kell, ha van példa más eszközre, abból azért már elég jó eséllyel kipuskázható a megoldás.
Nem mernék vállalkozni rá, mert nincs VoIP telefonom. Fogalmam sincs, mely portokra érkező csomagokat kell forward-olnod a router-en a telefonod IP-címére. De, hogy valahol ezen a halmazon keresendő a megoldás, az szinte biztos. Amúgy a szolgáltatódnál nincs erről leírás?
szia azóta sem mentem semire a telefonnal nemtudnál távsegitséggel segiteni azt irtad jól kötöztem ösze sip protokolba beirtam a jelszavamat sip cimet tel számot mégsem jó olcasgattam róla amit tudtam de sajnos én nemértem.Ezek mesze meghaladják a tudásomat.
Ez a topológiát tekintve jól van összerakva, viszont a router-t kell idomítanod arra, hogy a SIP csomagokat a telefonhoz irányítsa. Vanlejjebb olyan, hogy SIP protocol settings, az a képen pont nem látszik.
Várj, lehet félreértjük egymást. Most van router-ed? Hogyan van összerakva a hálózatod? A modem után a VoIP telefon, utána a gép, vagy a modem után router, amelynek egyik LAN portjában a telefon, másikban a gép, vagy a modem után a router, melynek egyik LAN portján a telefon, s a telefon után a gép? Ezek közül melyik?
Nem változik, mert ugyanazt az IP-t osztja a router, viszont változhat, ezért kellene statikus IP-t használnod. Azért ne dobd ki a VoIP telefonod, jó az, keress hozzáértő ismerőst, vagy olvass utána kicsit.
Mondom, az a gond leegyszerűsítve, hogy jön a netről az adatcsomag a router-ed egy lyukába (WAN), majd körülnéz, hogy útelágazáshoz érkezett, s neki bizony nehéz a választás, hiszen nem tudja, melyik lyukon (LAN) menjen tovább, azaz melyik gép felé folytassa útját.
nem változik a telefon ip cime a router beállitásához sajna nem értek nekem ezek magassak ha tudom hogy ez ilyen "akkor nem veszek ip telefont nem mondom egy xp telepitésével elboldogulok de ez nekem már magas.routerem sem volt soha .azért köszönöm a segitséget
anyit elértem hogy tudok hivni de az én számomat nem lehet hivni
Ez természetes, mivel a router nat-ol. Kívülről a router-ed WAN oldali IP-címe látszik. Ha erre küld valaki egy csomagot, akkor a router nem tudja, hogy a LAN oldalon lévő több gép közül - ideértve a telefont is -, hova küldje azt az adatcsomagot.
Mondok egy példát. Levelet hoz a postás, rajta van a cím, hogy Kocka utca 13. Rajta van ugyan a címzett neve is, de a postás azt nem tudja, melyik szobában él anyuka, melyikben apuka, melyikben a nagy lány. Tehát a postaládába dobja a levelet, nem kopog be a címzett szobájába.
Az lenne a megoldás, hogy a VoIP telefonnak nem a router DHCP szerverével osztanál címet, mert így dinamikusan változhat a telefon IP-címe, hanem statikusan adsz egyet ügyelve arra, hogy ugyanazon a lokális alhálózaton legyen mindenki, valamint ne legyen IP ütközés. Ez 255.255.255.0 maszk esetén azt jelenti, hogy az IP-címek első 3 számjegye azonos, az utolsó viszont különböző legyen minden gépnél, a telefont, router-t is ideértve.
Ezután tudni kellene, a SIP protokoll - vagy amit a telefon használ -, melyik port-on megy, s a router-ben állítsd be, hogy ezen portokat a telefon IP-címére forward-olja a router. Tehát mondjuk ha a router WAN oldalára, azaz a netről látható egyetlen IP-címedre jön egy SIP csomag, az a LAN oldalon a telefon IP-címére menjen tovább. Általában virtual server, NAT, vagy efféle menüpontokat kell keresni a router-ben. Azt ne kérdezd, a SIP protokoll milyen portokat használ, nézz utána.
Az Ephone-t nagyon tudom ajánlani, korrekt és pontos elszámolás és egyszerű felület. E51-es nokiára is sikerült belőnöm (bár nem a gyári kliensel, azzal nem ment) de a Fring-el be lehet állítani a SIP profilba (a szervert is megkell adni) wifin tökéjj, és elvileg 3G-n is menne, de azt még nem próbáltam. Visszatérve a PC-n tökéletes, feltölteni az egyenleget a legegyszerűbb bankkártyával (én Erste virtuálist használok , biztos ami biztos ) korreketen küldik a számlát is (emailban). Ami a legfontosabb az alacson percdíjjak, 4,9 HUF vezetékes (külföld is!) 29,9 HUF magyar mobil, (kapcsolási díj nélkül , másodperc alapú számlázással!) lassan, ha 3G vel is megy egy minimális internetcsomaggal, és dominós kártyával (havi 690 HUF a 40 Mb-os bőven elég) és másodperc alapú számlázás miatt átlagosan 25%-al olcsóbb tud lenni, ami már igen elgondolkodtató. persze ez csak nagyvárosokban alkalmazható ahol van 3G. ha kikerülök a céges flottából biztos így mobilozok majd :-) (persze van még sok jó szolgáltató Neophone ...stb azokat nem próbáltam de sztem azokkal is működik mindez)
sziasztok szeretnék segitséget kérni voip telefon beüzemeléséhez datavox ip200 as tipusu modemmel van öszekötve. http://szamitogep.hu/show/read.php?id=16799 nemjutok vele semmire előre is köszönöm
A megoldás linksys pap2T voip adapter mindkét oldalon + analóg telefonok. Ez tud ú.n. "Direct IP Call"-t, ami szolgáltató, és így internetfüggetlen voip hívásokat tesz lehetővé 2 IP cím között. A VOIP adaptereknek fix IP címeket kell kiosztani. Én próbáltam, működött, csak kicsit macerás tárcsázni az IP címeket és a portot. Mindenképpen memóriás telefont ajánlok használni, amibe el tudod tárolni a hívószámokat.
Lenne egy olyan kérdésem a hozzáértőkhöz, hogy szeretnék helyi hálózaton IP telefont, milyen lehetőségeim vannak?
Két switch között kellene telefonálási lehetőséget kiépíteni, de internet nélkül. A két switch között vezetéknélküli mikrohullámú adatátvitel van kiépítve, viszont sehol sem kapcsolódnak internetre.
Milyen készülékekkel lehetne ezt megoldani? Mindössze két telefonra lenne szükség a két végponton.
Én a VoIp Network-öt ajánlanám. Nekem bevált, igaz, hogy évi 4200 forint az előfizetés, de stabilan működik és jó a perdíja is, a két mellékkel meg vígan elvagyok az adsl-en. Az egyik mellék nálam van, a másik a szülőknél, így velük pl. tök ingyen beszélünk.
Koszi, megnéztem a heliost. Ez tényleg baromi drága, persze tud olyanokat is amire nincs szükségem. Valami egész egyszerű kütyü kellene, ami csak megcsörgeti a telefont. Nem kell videotelefonálás, meg ajnyitás meg bővítő modulok. Ennyi pénzből már SIP kaputelefont is lehet venni, ami közvetlenül ethernetre köthető.
Tudtok ajánlani FXO portra (azaz pl. egy mezeti analóg telefonra) közvetlenül rákapcsolható kaputelefon kültéri egységet? Az telefonadatperemnek van gy ilyen ezidáig ki nem használt portja, és szeretném a lakásban lávő telefonokat kaputelefon beltéri egységként használni.
Sziasztok! Mostanában melyik a legmegbízhatóbb voip hozzáférés? Utóbbi időben freecall-t és poivy-t használtam, nem mindig volt jó a minőség... Ki, mit használ és mennyire van megelégedve vele?
A standard az valóban a G.711, de ott csak a natív hangforgalom 64kbps, azon még se ethernet se IP, de semmi.
Mivel az IP-t nem überkisméretű csomagok átvitelére optimalizálták, ebből standard körülmények között simán lesz 120kbps bruttó sávszélesség (IP, UDP, RTP overhead + némi signaling)
VoIP környezetben tipikusak G.729-et szoktak használni, ebből 8kbps hang jön ki, ha a vonatkozó technikákat összegereblyézed, akkor olyan 15kbps bruttó környékén meg lehet úszni.
A telefonátvitel G711 szerint 8 kHz mintavétellel 1 byte/sample, tehát 64 kb/s sávszélességet igényel. Ha jól tudom, VoIP-et ehhez képest tömörítik. Ugyanakkor az 1 Mb/s downlink-hez nem tudom mekkora, de talán 128 kb/s uplink tartozik, tehát ha valami kritikus, az a felfelé menő irány, de ahogy a számokat nézed, még ez is belefér.