Nálunk márciusban a téli időjárás miatt jégkristályok is voltak a banán áltörzsében, kibontva kaptk -10 c° néhány hajnalon, most néhány hajt már, viszont van ami nem, de ez várható is volt, mert egy áltörzs kb 3 évig él, virágzik és elpusztul.
március 12.-én bontotta ki a banánt, a jég bele volt fagyva az áltörzsre:
Az enyemek is nagyon vizesek voltak.feltem, hogy kirothadnak ezert vissza is vagtam oket. Ahogy vagtam ugy folyt ki belole a viz. Gondolom az elotte valo essozesektol jol megszivtak magukat, de mar sokkal jobban neznek ki es az egyikuk mar hajt is 😊
A kis házikót nyugodtan lebonthatod, arra már nincs szükség! Kicsit elfagyhatott, ami puha és rothadt, de lejjebb élhet az áltörzs.Észre vettem, hogy van az áltörzseknek is egy élettartama, áltlában a 2. évben virágoznak, utána elpusztul az áltörzs. Tehát 2 évig él egy 'törzs', addig sok új sarjat hoz amelyek a következő évben virágozhatnak, utána azok is elpusztulnak.
Számít, hogy mennyire laksz fagyzugos helyen, ha nagyobb fagyok szoktak lenni az országos időjáráshoz képest, ráérsz még takarás eltávolításával. Áprilisban is elég eltávolítani!
A fólia már lemehet róla, én is a napokban fogom a banán levelet leszedni a tetejéről, az avarból is szedek majd le, de a tövénél még maradhat egy kicsi, ami szerintem véglegesen is ott marad, legyen a gilisztáknak táptalaj! Nálunk jó agyagos a talaj, ami igen sok tápanyagot visszatart, én még nem tápoztam a banánt, csak saját készítésű komposztot szokott kapni a töve! Már néhány éve virágzik!
En felulrol foliabol keszitett hazikot epitettem neki, amit oldalrol egy darabon nyitva hagytam hogy szellozni tudjon, alulrol meg szaraz levelekkel raktam meg, amit haloval foktam ossze, szinten a levegozes vegett. 80 cm magason hagytam meg a banant, gondolva hogy tavasszal onnan nyo tovabb, de mara lelankadt. Felek, hogy elrodhatt. Nem hinnem, hogy megfazhatott es abbol lett volna gond es a szelloztetesere is odafigyeltem
Hat akkor meg mindig dilemmaba vagyok, hogy mit is kezdjek a foldjevel....Mikor lehet a takarast levenni rola? Ha lesz idom lefenykepezem es felrakom hogy hogy oldottam meg a takarast.
Nálunk enyhén savanyú a talaj, ezt szereti a japán banán, 2012 óta meg van, hatalmas telep lett belőle. Virágozni is szokott, amiből szokott lenni rajta banán fürt csak lefeketedik, nem érik be, habár nem nagy lenne, ha be is érne! A tápanyaghiány, vagy a száraz talaj is okozhatta a levél száradást! Nálunk kb 50 cm vastag avarréteg van rajta, fóliát nem használok a takaráshoz, a levágott szárát is rá teszem felülről annyi elég szokott lenni. tavaly is szépen indult a hosszú másfél hónapos fagy után!
A banánok nem szeretik a savanyú földet.Ez nem azt jelenti,hogy nem szeretik a tápanyagot,komposztot.Az ideális keverék az ültetőgödörbe a virágföld(de nem tőzeg)és kerti termőföld 50-50%-os keveréke.Ezt alaposan össze keverni,és rendszeresen heti 1 szer komplex tápsós vízzel öntözni.A teleltetés sikeressége a takaráson múlik.Én kőzetgyapotot használok 10-15 centi vastagon,úgy ,hogy a törzset 40 centire visszavágom,karókkal képezek egy sátorformát,körbetekerem ezt csíkokra vágott kőgyapot paplannal,majd fóliával is a csapadék végett.Némi avar stb.biztos hogy nem elég a teleltetéshez.
Sziasztok. Nyarba sikerult beszereznem egy musa basjoot, meg is nyott 1 m magasra, szep hosszu levellel is rendelkezett csak csunyan sargultak, ami valoszinu a rossz minosegu fold vegett. Ezt tavasszal orvosolom savanyu foldel. Takaras alat teleltetem. Mikor szabadithatom ki? Gondolom meg varnom kell de olyan kivancsi vagyok ra, hogy az even milyen lessz...
Van egy kb. 3 éves télálló banánom, sajnos minden évben visszafagyott egészen a talajig, tavasszal kihajt, de még most is csak kb. 50 cm, azt gondolom ennél azért nagyobbnak kellene lennie. Mi lehet a baj? Gondoltam arra is hogy kiszedem és a földet cserélek körülötte, de nem tudom, hogy jó ötlet-e.
Nem tudom, hogy hirdetni is lehet-e ezen a fórumon, de sajnos helyhiány miatt meg kell válnom egy kb. 3m magas Musa Sikkimensis banánfámtól. Sarjat is hoz éppen. Akit érdekel, e-mailben megtalál. Képet e-mailben tudok küldeni.
NPK mutragyara gondoltal? Az van nekem. Az ultetesnel a foldhoz kevertem granulalt marhatragyat is. A kerteszetbe (ha lehet annak fogalmazni) az elado azt mondta az utan nem kell tapozni mert 2 honapig ellatja a novenyt tappal. Mi errol a velemenyed?
Szívesen ,én magnézium hiánynak mondanám,de ha ezt adagolsz(epszom só) utána következnek sorban a többi elem hiány tünetek is.Egyik adagolása kiváltja a másik hiányát.A tartós megoldás a helyes földkeverék,pH a növény igényei szerint.A tápsó tartalmaz 3 tápanyagot,3 számmal jelölve,első szám =nitrogén,2 szám=foszfor,3. szám -kálium, a többi a nyomelem,és plusz a magnézium.A magas nitrogén azt jelentené,hogy 15-25 közötti szám,a magas kálium szintén 15-25 közt kellene legyen.