"Ez a társadalom, nem érett meg arra, hogy igazat mondjanak neki."- Mondta ezt NÉPÜNK FILOZÓFUSA: Kuncze Gábor. E mondata szerint, hülyének nézi az országot! Te mit szólsz ehhez?
Kedves Aragornom, nem vagyok én egy húszéves forradalmár, kevés már az indulat, több a szomorú beletörődés... :(
Nem vitatom, hogy az SZDSZ katalizátora volt a szekértáborosodásnak, de az az érzésem, hogy az 0rbán & Co. nem '94-ben határozta el, hogy uralma alá hajtja a magyar politikai életet. Ellenfél volt mindenki, aki idősebb, aki pozícióban van, hiszen előlük foglalja a helyet. A kommunistázás lehetősége csak kapóra jött, nem voltak ők korábban olyan hatalmas antibolsevikok... :)
Hanem az, hogy a választópolgárokat talán nem lehetett volna ilyen mértékben és ilyen könnyedén belehajszolni ebbe az elmebeteg szekértáborozósdiba. És hogy talán elindul valami politikai kultúraféleség kialakulása is 94-98 között, ha a szadi nincs a kormányban, hanem az ellenzék legnagyobb pártja.
Békesi/Bokros-csomag az SZDSZ nélkül? Szvsz Horn bele sem vág a Nagy Sándorok, Sándor Lászlók, Suchmanok etc. miatt. Nem töltik ki a négyéves ciklust, az előrehozott választásokon pedig a Szadi mit mutat fel a választóknak? A makulátlan múltját?
Nem tudom. De az biztosnak tűnik, hogy sok, a liberális értékeket egyébként elfogadó embert vitt a jobboldalra az a koalíciókötés. Korai volt. És szükségtelen.
Ha Orbán úgy kezdi el az acsarkodó stílust, hogy van egy SZDSZ ellenzékben, amelyik szembeszáll vele és alternatívát tud nyújtani az utódpárttól és a Fidesztől egyaránt idegenkedőknek, akkor a következő választáskor már nyugodtan elfogadhatja bármelyik győztes koalíciós ajánlatát. Így túl hamar rájuk sütötték a komcsi jelzőt, és ezt azóta sem tudják lemosni, sajnos.
Ha '94-ben az SZDSZ nem is létezik, az MSZP nyert 54%-kal, az MDF hatalmasat bukott, 0rbán mennyiben választott volna más stratégiát? Nem törekedett volna ugyanúgy egyeduralomra? Nem kommunistázott volna, ahogy a torkán kifér?
Egyre inkább azt látom, hogy az egyik igen sarkalatos elbaszási pont a magyar rendszerváltás szempontjából az SZDSZ 94-es koalíciókötése volt. És nem amiatt, hogy lepaktált a komcsikkal, meg eljátszotta a hitelét, stb., ezek maszlagok. Azért, mert megnyitotta az utat efelé a hülye szekértáborosodás felé. Megadták a sanszot Viktornak, hogy a politikai versengést a tömegeknek élethalálharcként adja el. Mert igazából ez okozza sztem, hogy ennyire kulturálatlan, ennyire pitiáner és hazug a honi politikai élet. És nem vagyok meggyőződve róla, hogy ez a hiba egy vezetőcserével korrigálható. Mondjuk úgy, szükséges, de nem elégséges feltétel.
Merj igazat mondani ott, ahol az egymással versengő felek versenyben őrjöngenek, hazugságokon lelkesedve.
Szerintem egyébként bátornak kellett volna lenni, az lett volna az SZDSZ legjobb taktikája. Igaz, akkor is be kellett volna érni nyamvadt 10-12 %-kal...
De az őszinteséghez nem csak az adott pillanatban kell bátornak lenni - kell hozzá a megszerzett és megőrzött hitelesség is.
Na ezzel vannak a komoly bajok, az SZDSZ-ben is.
A nagy pártok mindenképp ellesznek valahogy - egy ideig.
Az SZDSZ megmaradásához, netán erősödéséhez (amit én nemzeti érdeknek tartok) radikális vezetőcserére volna szükség.
Neked is elismétlem: én figyelő első beírására reagáltam először, abban némi ellentmondást vélvén felfedezni. A továbbiakban a véleményem akkor érvényes, ha Kuncze valóban mondott ilyet. Mivel a topiknyitó időközben eltűnt, lehet, hogy kamu az egész.
De figyelő a Kunczénak tulajdonított mondatra azt reagálta, hogy igaza van. Tehát volt mivel vitatkozni.
A gáttalan nem, de csak úgy szimplán a hazudozás nagyon is. És az SZDSZ sem volt ment ettől.
Az állításról nem tudjuk, hogy igaz-e, mert senki nem próbálta ki, mi történik, ha egy párt a hecc kedvéért elkezd igazat mondani. Ez tehát feltételezés, ha pedig feltételezésből hülyézte le a sokmillió embert, akkor az általam sorolt minősítések helyénvalóak.
Nézd, figyelő, a puding próbája az evés lett volna.
Mivel eleddig számbajöhető párt, ill. politikus még nem mondott igazat a magyar népnek, ezért ez a kijelentés Kunczétól hatalmi gőg, arrogancia, pofátlanság és hülyeség.
Amikor Kuncze azt állítja (hol is állította egyébként? lemaradtam róla), hogy Mo. nem érett meg arra, hogy a politikusok őszintén beszéljenek, nagyjából tényt állapít meg.
Szvsz ez azonban nem menti az SZDSZ hazudozásait, megingásait. Kis pártnak a legjobb esélyt az adja, ha őszinte.
Nálunk egyik párt sem az, aminek mondja magát. E tekintetben a legkevesebb kifogás éppen az SZDSZ-t érheti (bár ez a legkevesebb is - szerintem - tűrhetetlenül és ostobán sok.