Igaz, de mi ezeken tanultunk meg bányászni, úgyhogy egy nagyobbacska mezőt fajlagosan olcsóbban kitermelünk mint az oroszok, vagy az irakiak. A texasi cowboyokról nem is beszélve. :) A MOL egyik vezetőjével volt egy éjszakai műsor valamelyik rádióban úgy egy éve, én is csak ekkora szakértő vagyok. :)
A MOL a világ számos helyén termel ki gáz és olajat világviszonylatban is alacsony költséggel! Nem a hazai viszonyokra értettem, de félig igaz, mert itthon megtanulták, hogy a viszonylag kis telepeket, hogyan lehet gazdaságosan kitermelni...
Valhogy megint melléfogtál. Én ismerem a Carborobot kazánokat, nem új dolgok ezek, hiszen az 1989-ben épített óvodánkban kezdetben 2 Carborobot kazán volt beépítve. De nehogy elhidd, hogy hazai szenet lehetett benne elégetni!!! Szinte kizárólag lengyel vagy cseh borsó szénnel lehetett adagolni, gondosan ügyelve a szemcsenagyságra. Mára már lecseréltük gázkazánra, mert azok tökéletesen szabályozhatók, előre programozhatók, és egy fél állást is megspóroltunk (a fűtőt) a cserével. Ezekben én nem láttam fűstgázmosót, pedig a vezérlését egypárszor javítottam.
Hát, hogy a költségvetésben hova lett a lé, azt csak bemondásra tudhatjuk - de a MOL fizetett 75Mrd-t járadék formájában tavaly.
Hogy hol a feneség? Itt: bányajáradékot a idén és a következő 13 évben is fizeti a MOL, de nem a törvényi maximum 20, hanem csak 2-5%-al emelt összegben. Feltéve, hogy az éves 3Mrd köbméter éves kitermelés marad, a 75Mrd Ft járadék így 78,8 Mrd körülire módosul a maximális 90Mrd Ft helyett - ez ugye évi 11,2 Mrd "megtakarítás" a MOL-nak, 14 éven keresztül.
Szóval saccperköbkönyök 156,8Mrd 14 év alatti befizetését "váltották meg" egyszeri 20Mrd Ft-tal.
Elég nagyvonalú a számítás, mivel nem tudom a 75-ben az egyszeri 20 is benne van-e, szintúgy a párnagáz utáni befizetés sem egyértelmű, no diszkontálás, termelés változás hatása kihagyava, egyebek... Ha nincs a 20, a számítás 55Mrd-dal ismételhető - akkor ~115 Mrd "megváltása" történt 20Mrd-dal.
Szoval igaz. Mar csak azert kerdeztem, mert ez - marmint a banyajaradek - volt a gazarkompenzacio egyik forrasa. De ezek szerint azt tavaly egyosszegben lenyelte a koltsegvetes, most meg hianyzik.
Tévedés! A MOL az olaj és fölgáz bányászatában olyan technológiákat dolgozott ki, ami az egyik legolcsóbb a világon (bizonyos geológiai feltételek mellet)...
Szerződéskötés 12 bányatelek termelésbe-állítási jogának meghosszabbításáról és a jövőbeni bányajáradék-fizetési kötelezettségekről
A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Részvénytársaság bejelenti, hogy 2005. december 22-én a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény alapján szerződést írt alá a gazdasági miniszterrel 12 bányatelek termelésbe-állítási jogának 2010-ig történő meghosszabbításáról. A szerződés értelmében 2020-ig a MOL-nak a jelenlegi bányajáradék mérték 1,02-1,05 szeresét kell fizetni minden jelenlegi bányatelkéről kitermelt szénhidrogén után úgy, hogy az 1998. előtt termelésbe állított mezőkről kitermelt földgáz után a bányajáradék mértéke továbbra is folyamatosan csökkenő marad. Tekintettel arra, hogy a bányatörvény szerinti maximálisan 1,2szeres szorzónál a szerződés kisebb szorzót alkalmaz, a MOL 2005-ben 20 Mrd Ft egyszeri térítést fizet. A szerződés hozzájárul ahhoz, hogy az upstream tevékenység szabályozása és jövedelmezősége kiszámítható legyen és biztosítsa befektetéseink elvárt megtérülését.
Forrás: MOL
Eszerint annyi, hogy az egyszeri 20Mrd Ft a maximális és a szerződésben alkalmazott szorzó különbsége okán került befizetésre.
Biztos nagyszerű találmány. Te használod? Milyenek a tapasztalataid? Mennyibe került az átállás a gázfűtésről a szénre? Hol tárolnád a szenet a nyolcadik emeleti panellakásban? Hol szerzed be a téli tüzelőt? Mennyiért hordják be mázsáját a pincédbe? Folytassam? :) PS: a földgáz kényelmes...
A logika ott sántít, hogy az epret meg kellett termelni, ami szintén nem volt ingyen! Valószínüleg annyiba került (ha ügyesen gazdálkodtál és van gyakorlatod) mint amennyiért a piacon megveheted.
Miért is lettek munkanélküliek a szénbányászok? Valószínüleg azért, mert olyan minőségű szenet bányásztak olyan áron, amit csak állami dotációval lehetett eladni... Az olaj és földgáz bányászaink szerintem nem nyomorognak munkanélküli segélyen... Mindez a gazdaságosság és a profit legnagyobb dicsőségére. Persze ha TE mindenképpen gyenge minőségű, környezetszennyező hazai szénnel akarsz fűteni, akkor vegyél meg egy bányát, fogadj fel néhány munkanélküli vájárt és hajrá! Szabad ország vagyunk, a polgárok abba fektetik a pézüket amibe akarják. Nem háborogni kell, hogy az állam nem teszi meg a szerintünk szükséges lépéseket, hanem lecsapni a kínálkozó lehetőségre és megszerezni az extraprofitot! Hajrá! Hajrá! Biztosan mindenki áldani fogja a neved, ha olcsó energiához juttatod a hazádat! Hajrá! Hajrá! Hajrá Magyarország! Lehet, hogy egy kicsit politikai felhangja lett a hozzászólásomnak? :)
Mondjuk, mert a magyar bányák művelése legtöbb esetben messze nem gazdaságos, valamint a velük való fűtés igen csak környezetszennyező. Talán mond neked is valamit, hogy az utolsó Ajkai bányát (Ármin) is az elmúlt 4 évben zárták be, holott ott még működik a rá épített erőmű is. Új technológiák kellenének, amik a kitermelést gazdaságossá tehetnék és a környezetvédelmi aggaályokra is választ adna. Hallottál arról a kezdeményezésről, hogy a Pécsi területeken komolyan fontolgatják hogy a még fellelhető szénvagyont úgy hasznosítanák, hogy még a föld mélyén gázosítanák el, így a bányászat meglehetősen környezetszennyező mellékhatásai megkerülhetők lennének?
van egy kertnyi eprem, ott terem a haz sarkaban, de ahelyet, hogy elraknam befotnem, kimegyek a piacra, megnezem mennyi kiloja es MAGMNAK eladom, a sajat termest, es a penzbol meg elmegyek nyaralni ...
nem egyszerubb, hogy siman megeszem az epremet, azt a penzt pedig amit "epervasarlasra" forditanek (magamtol) na abbol megyek udulni ....
"Csak azt nem mondja meg egyik hőzöngő sem, hogy honnan?"
Ezt mondjuk én sem értem. Minden pénz valahonnan jön, és valahova megy. Szerintem például jobban kéne emelni a foszcilis üzemanyagok árát. Hátha akkor jobban megéri a helyi terméket árulni, ahelyett, hogy keresztülszállítják a fél világon. Meg egyébként is, ezekről az energiaforrásokról hamar le kéne szokni. Azért basszuk szana az unokáink életét, mert a választók meg a hűde fejlődő piacgazdaság rákényszerítik a politikusokat, hogy csak akkor kezdjenek el fékezni, amikor már nagyon muszáj. Akkorát fogunk taknyolni, hogy ihaj. De nem baj, fájva tanul az ember.