Keresés

Részletes keresés

igen7 Creative Commons License 2006.06.29 0 0 36
ok, ez nagyszerű, de ettől még a hazai kitermelés lehet relatíve drága...
Előzmény: csg67 (35)
csg67 Creative Commons License 2006.06.29 0 0 35
Igaz, de mi ezeken tanultunk meg bányászni, úgyhogy egy nagyobbacska mezőt fajlagosan olcsóbban kitermelünk mint az oroszok, vagy az irakiak. A texasi cowboyokról nem is beszélve. :) A MOL egyik vezetőjével volt egy éjszakai műsor valamelyik rádióban úgy egy éve, én is csak ekkora szakértő vagyok. :)
Előzmény: igen7 (34)
igen7 Creative Commons License 2006.06.29 0 0 34
oké, az az igazság hogy utána kellene olvasnom, de tudtommal a hazai készletek elég kicsik és ez növeli a kitermelési költségeket..
Előzmény: csg67 (33)
csg67 Creative Commons License 2006.06.29 0 0 33
A MOL a világ számos helyén termel ki gáz és olajat világviszonylatban is alacsony költséggel! Nem a hazai viszonyokra értettem, de félig igaz, mert itthon megtanulták, hogy a viszonylag kis telepeket, hogyan lehet gazdaságosan kitermelni...
Előzmény: igen7 (28)
Zalancelot Creative Commons License 2006.06.29 0 0 31
Valhogy megint melléfogtál.
Én ismerem a Carborobot kazánokat, nem új dolgok ezek, hiszen az 1989-ben épített óvodánkban kezdetben 2 Carborobot kazán volt beépítve.
De nehogy elhidd, hogy hazai szenet lehetett benne elégetni!!!
Szinte kizárólag lengyel vagy cseh borsó szénnel lehetett adagolni, gondosan ügyelve a szemcsenagyságra.
Mára már lecseréltük gázkazánra, mert azok tökéletesen szabályozhatók, előre programozhatók, és egy fél állást is megspóroltunk (a fűtőt) a cserével.
Ezekben én nem láttam fűstgázmosót, pedig a vezérlését egypárszor javítottam.

Előzmény: Goldnadi (20)
Leonard Creative Commons License 2006.06.29 0 0 30
Hát, hogy a költségvetésben hova lett a lé, azt csak bemondásra tudhatjuk - de a MOL fizetett 75Mrd-t járadék formájában tavaly.

Hogy hol a feneség? Itt: bányajáradékot a idén és a következő 13 évben is fizeti a MOL, de nem a törvényi maximum 20, hanem csak 2-5%-al emelt összegben. Feltéve, hogy az éves 3Mrd köbméter éves kitermelés marad, a 75Mrd Ft járadék így 78,8 Mrd körülire módosul a maximális 90Mrd Ft helyett - ez ugye évi 11,2 Mrd "megtakarítás" a MOL-nak, 14 éven keresztül.

Szóval saccperköbkönyök 156,8Mrd 14 év alatti befizetését "váltották meg" egyszeri 20Mrd Ft-tal.

Elég nagyvonalú a számítás, mivel nem tudom a 75-ben az egyszeri 20 is benne van-e, szintúgy a párnagáz utáni befizetés sem egyértelmű, no diszkontálás, termelés változás hatása kihagyava, egyebek... Ha nincs a 20, a számítás 55Mrd-dal ismételhető - akkor ~115 Mrd "megváltása" történt 20Mrd-dal.

A további következtetéseket le lehet vonni ;)
Előzmény: Kevin (29)
Kevin Creative Commons License 2006.06.29 0 0 29
Szoval igaz.
Mar csak azert kerdeztem, mert ez - marmint a banyajaradek - volt a gazarkompenzacio egyik forrasa. De ezek szerint azt tavaly egyosszegben lenyelte a koltsegvetes, most meg hianyzik.
Előzmény: Leonard (23)
igen7 Creative Commons License 2006.06.29 0 0 28
viszont kis telepek vannak.
Előzmény: csg67 (27)
csg67 Creative Commons License 2006.06.29 0 0 27
Tévedés! A MOL az olaj és fölgáz bányászatában olyan technológiákat dolgozott ki, ami az egyik legolcsóbb a világon (bizonyos geológiai feltételek mellet)...
Előzmény: igen7 (24)
igen7 Creative Commons License 2006.06.29 0 0 26
a magyarországi szénkészletek mélyen vannak, vékonyak, és nem túl jó minőségűek, úgyhogy jelenleg egyszerűen nincs értelme kitermelni..
Előzmény: Zalancelot (14)
igen7 Creative Commons License 2006.06.29 0 0 25
a gázt nem a magyar állam termeli ki, úgyhogy a példád rossz.
Előzmény: Zézé (13)
igen7 Creative Commons License 2006.06.29 0 0 24
+ szerintem a kitermelés költségei nálunk magasabbak mint a világpiaci átlag.
Előzmény: Állományjavító (2)
Leonard Creative Commons License 2006.06.29 0 0 23
2005. december 23.

Szerződéskötés 12 bányatelek termelésbe-állítási jogának meghosszabbításáról és a jövőbeni bányajáradék-fizetési kötelezettségekről

A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Részvénytársaság bejelenti, hogy 2005. december 22-én a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény alapján szerződést írt alá a gazdasági miniszterrel 12 bányatelek termelésbe-állítási jogának 2010-ig történő meghosszabbításáról. A szerződés értelmében 2020-ig a MOL-nak a jelenlegi bányajáradék mérték 1,02-1,05 szeresét kell fizetni minden jelenlegi bányatelkéről kitermelt szénhidrogén után úgy, hogy az 1998. előtt termelésbe állított mezőkről kitermelt földgáz után a bányajáradék mértéke továbbra is folyamatosan csökkenő marad. Tekintettel arra, hogy a bányatörvény szerinti maximálisan 1,2szeres szorzónál a szerződés kisebb szorzót alkalmaz, a MOL 2005-ben 20 Mrd Ft egyszeri térítést fizet. A szerződés hozzájárul ahhoz, hogy az upstream tevékenység szabályozása és jövedelmezősége kiszámítható legyen és biztosítsa befektetéseink elvárt megtérülését.

Forrás: MOL

Eszerint annyi, hogy az egyszeri 20Mrd Ft a maximális és a szerződésben alkalmazott szorzó különbsége okán került befizetésre.
Előzmény: Kevin (22)
Kevin Creative Commons License 2006.06.29 0 0 22
Abbol mi igaz, hogy tavaly a MOL egyosszegben megvaltotta x evre a gaz utani banyajaradekot?
Előzmény: Állományjavító (2)
csg67 Creative Commons License 2006.06.29 0 0 21
Biztos nagyszerű találmány. Te használod? Milyenek a tapasztalataid? Mennyibe került az átállás a gázfűtésről a szénre? Hol tárolnád a szenet a nyolcadik emeleti panellakásban? Hol szerzed be a téli tüzelőt? Mennyiért hordják be mázsáját a pincédbe? Folytassam? :)
PS: a földgáz kényelmes...
Előzmény: Goldnadi (20)
Goldnadi Creative Commons License 2006.06.29 0 0 20

Ha világpiaci áron adják majd a gázt,és nem agyontámogatva,meggondolom,mert

lesz értelme.

Kikéne már számolni,mennyi pénz ment el a gázár támogatására,és ebből mit lehetett volna költeni fűtéskorszerűsitésre/hőszigetelésre.

Hameg aszondod,hogy korszerűtlen és környezetszennyező a szénfűtés,

nemláttál még automata szénkazánt,füstgázmosóval.

Úgyhogy ajánlom figyelmedbe,azt a magyar találmányt,amit a világon mindenhol használnak,kivéve magyarországot:

http://www.carborobot.hu/

Előzmény: csg67 (17)
csg67 Creative Commons License 2006.06.29 0 0 19
A logika ott sántít, hogy az epret meg kellett termelni, ami szintén nem volt ingyen! Valószínüleg annyiba került (ha ügyesen gazdálkodtál és van gyakorlatod) mint amennyiért a piacon megveheted.
Előzmény: Zézé (13)
csg67 Creative Commons License 2006.06.29 0 0 18
Na ezt csak utólag olvastam el, amikor már egy kicsit megnyugodtam. Az előző hozzászólást tudjátok be hirtelen felindulásomnak...
csg67 Creative Commons License 2006.06.29 0 0 17
Miért is lettek munkanélküliek a szénbányászok? Valószínüleg azért, mert olyan minőségű szenet bányásztak olyan áron, amit csak állami dotációval lehetett eladni...
Az olaj és földgáz bányászaink szerintem nem nyomorognak munkanélküli segélyen...
Mindez a gazdaságosság és a profit legnagyobb dicsőségére. Persze ha TE mindenképpen gyenge minőségű, környezetszennyező hazai szénnel akarsz fűteni, akkor vegyél meg egy bányát, fogadj fel néhány munkanélküli vájárt és hajrá! Szabad ország vagyunk, a polgárok abba fektetik a pézüket amibe akarják. Nem háborogni kell, hogy az állam nem teszi meg a szerintünk szükséges lépéseket, hanem lecsapni a kínálkozó lehetőségre és megszerezni az extraprofitot! Hajrá! Hajrá! Biztosan mindenki áldani fogja a neved, ha olcsó energiához juttatod a hazádat! Hajrá! Hajrá! Hajrá Magyarország!
Lehet, hogy egy kicsit politikai felhangja lett a hozzászólásomnak? :)
Előzmény: Goldnadi (16)
Goldnadi Creative Commons License 2006.06.29 0 0 16

És valyon mennyivel olcsóbb importálni és fizetni a munkanélkülit a bányászoknak?

Igaz,az csak 9-hónapig jár,utánna szabadon nyomoroghatnak,

a gazdaságosság és a profit legnagyobb dicsőségére.

lajafix Creative Commons License 2006.06.29 0 0 15

nem a gázárral van itt baj

hanem a bérekkel, a hatékonysággal, meg a turáni átokkal.

Zalancelot Creative Commons License 2006.06.29 0 0 14
Mondjuk, mert a magyar bányák művelése legtöbb esetben messze nem gazdaságos, valamint a velük való fűtés igen csak környezetszennyező.
Talán mond neked is valamit, hogy az utolsó Ajkai bányát (Ármin) is az elmúlt 4 évben zárták be, holott ott még működik a rá épített erőmű is.
Új technológiák kellenének, amik a kitermelést gazdaságossá tehetnék és a környezetvédelmi aggaályokra is választ adna.
Hallottál arról a kezdeményezésről, hogy a Pécsi területeken komolyan fontolgatják hogy a még fellelhető szénvagyont úgy hasznosítanák, hogy még a föld mélyén gázosítanák el, így a bányászat meglehetősen környezetszennyező mellékhatásai megkerülhetők lennének?
Előzmény: Goldnadi (12)
Zézé Creative Commons License 2006.06.29 0 0 13

Szerintem nem erted a logikat ebben:

van egy kertnyi eprem, ott terem a haz sarkaban, de ahelyet, hogy elraknam befotnem, kimegyek a piacra, megnezem mennyi kiloja es MAGMNAK eladom, a sajat termest, es a penzbol meg elmegyek nyaralni ...

nem egyszerubb, hogy siman megeszem az epremet, azt a penzt pedig amit "epervasarlasra" forditanek (magamtol) na abbol megyek udulni ....

Előzmény: Törölt nick (8)
Goldnadi Creative Commons License 2006.06.29 0 0 12

Az lehet.:-))

Csak még azt sem értem,hogy a sok mélymagyar mér haggya hogy a sok másik

bányászmagyar meg munkanélküli legyen.

Miért nem veszi meg a jó magyar barnaszenet a magyar bányásztól magyar forinté,

hátha az a magyar bányász sem döglik éhen.

Megmongyammmé:mert itt még a kinai ruhának,meg a koreai TV-nek mega

német autónak is nagyobb a becsülete,mint egy magyar árunak.

Előzmény: Zalancelot (11)
Zalancelot Creative Commons License 2006.06.29 0 0 11
Mert azt a fát arra a máglyára spórolja, amelyiken az ilyen eretnek gondolatok terjesztőjét fogják megsütni! :-))))
Előzmény: Goldnadi (10)
Goldnadi Creative Commons License 2006.06.29 0 0 10
Valaki mongyamá meg,ménem fűt tökmagyar fával az a sok Hazaffy?
Siphersh Creative Commons License 2006.06.29 0 0 9

"Csak azt nem mondja meg egyik hőzöngő sem, hogy honnan?"

Ezt mondjuk én sem értem. Minden pénz valahonnan jön, és valahova megy. Szerintem például jobban kéne emelni a foszcilis üzemanyagok árát. Hátha akkor jobban megéri a helyi terméket árulni, ahelyett, hogy keresztülszállítják a fél világon. Meg egyébként is, ezekről az energiaforrásokról hamar le kéne szokni. Azért basszuk szana az unokáink életét, mert a választók meg a hűde fejlődő piacgazdaság rákényszerítik a politikusokat, hogy csak akkor kezdjenek el fékezni, amikor már nagyon muszáj. Akkorát fogunk taknyolni, hogy ihaj. De nem baj, fájva tanul az ember.

Előzmény: Törölt nick (8)
Törölt nick Creative Commons License 2006.06.29 0 0 8

Ha kell Y milliard, azt mashonnan szerezzek be

Csak azt nem mondja meg egyik hőzöngő sem, hogy honnan?

Előzmény: Zézé (7)
Zézé Creative Commons License 2006.06.28 0 0 7

igen de nalunk a kitermelesi ar a "vilagpiaci" ar ... a venezuelai, kurvara nem erdekel

szoval az a kapitalizmus, hogy a magyar allam vilagpiaci aron adja a tulajdonaban levo gazt a kisfogyasztoknak ... miert trukkoznek ezzel?

Egyszeru XFt-ba kerul a kitermeles, ennyiert adjak el a kisfogyasztoknak ...

Miert tesznek ra YFt-ot majd eladjak nekunk, hogy az Y-t befektessek ... hova is? miert is, pontosan? Ha kell Y milliard, azt mashonnan szerezzek be

Előzmény: mibi (5)
Zézé Creative Commons License 2006.06.28 0 0 6

en a lakossagi gazarra gondoltam, nem a teljes igenyre, aminek meg igy is 40%-at a a hazai termeles kepes fedezni ...

Előzmény: Állományjavító (4)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!