Nincs sajnos. Már vagy 10 évet eladtam az a földet.
Utána vagy 4 évvel később elmentem oltóágat lopni, de akkorra már ki volt vágva az összes öreg, de jól termő őszibarack, és 3 m-enként teleültette valami félkegyelmű mindenféle összevissza gyümölcsfákkal. (Akik tőlem megvették, azokat összecsipkedték a méhek a közeli méhészetből, mert teledezodorozva mentek ki virágzás idején, a férfi még kórházba is került, és szerintem akkor eladták.)
Ültess magról őszit. Elültetsz 100-at, kikel 20, elszárad 10, de locsolni nem kell. Aki nem bírja a gyűrődést pusztuljon. A többit sosem kell locsolni. Első évben lemegy szerintem a gyökere egy méterre is. Aztán vagy megtartod ha jó az íze vagy átoltod ha nem tetszik. Egyszerűbb mint bolti csemetékkel bajlódni, locsolni stb
Nekem jó tapasztalataim vannak az őszi alanyokkal. Rendes bolti vadőszi alanyon csak 1 fám van, a többi vagy saját gyökerű, vagy általam ültetett magonc van átoltva.
Faiskolában már vagy 20 éve nem láttam mandula alanyt, errefelé az agyagos földekre csak vadőszi alanyon álló oltványokat hoznak.
Nálam is olyan a föld a gyümölcsösömben, hogy valamelyik évben csináltam is egy fotót, ahol térdig belelógattam a lábam egy repedésbe. De a helyzet ennyire durva természetesen csak a füves (kaszált) részen szokott lenni, ahol egyrészt még a fű is szárítja a földet, másrészt meg nincsenek elvágva a kapillárisok. A fák alját rotázom, így azért bírják öntözés nélkül a fák. (Víz nincs ezen a telken.) A repedések mindig feltöltődnek a felszínről behulló földdel, így a repedéseken keresztül se szárad a talaj.
Ha csemetét ültetek, az első évben meg szoktam öntözni átlagos időjárásban 3-4 alkalommal, aszályos évben 6-8-szor is.
Ezen kívül csak azt a fát öntözöm nagyon nagy az aszályokban (20 l-es kannákból, ami nagyjából nulla), ami éppen érés előtt áll, de csak ha kimondottan sok rajta a termés. Amúgy meg oldják meg...
A papírján az van, nem tudom. (Eddig nem találkoztam Nektr-h val, nem tudom milyen ízű lehet) Két éve vettem, nagy erős fa, hagytam rajta kóstolónak vagy 3 szemet. De olyan az íze, formája mint egy magról kelt barack.
Körbe érdeklődtem a közeli árudákat de sehol sincs Maria Bianca, helyette vettem a Nektár-H-t.
Nem tudom, adjak neki még egy évet, vagy vegyem ki...
Nem is tudok más Augusztus elején érő Őszibarackot. Mi lenne jó helyette.
Az első nekem a Dixired, Redhaven, itt lenne a Maria Bianca, de helyette van a Nektár-H, utána Champion, és valami szeptember közepén érő Nektarin.
Biztos, hogy Nektár-H volt? Nem lehetett valami keveredés?
Nekem az volt a fő fajtám anno, és még olyannal se találkoztam, ami ízre megközelítette.
Sok vevő is mondta, hogy ez a legfinomabb barack, amit valaha kóstolt.
Egy problémám volt, hogy a téli fagyokat nem bírta, metszéskor általában úgy kellett keresgélni a virágrügyeket. Méghozzá domboldalon, ahol volt fagylefolyás.
A 3 szeptemberi barackom nálam is olyan aprókat termett, mint talán még soha. A Michelini főleg rettenetes volt, és ízre is nulla lett. (Bár az amúgy se túl jó.)
A júniusi rengeteg eső után szépen megnőttek a hajtások, de a gyümölcs növekedési idejére már nem maradt víz a talajban. Meg a légköri aszályt se tett jót, nem nagyon működtek a levelek, úgyhogy az öntözés önmagában kevés volt.
Mirabolánra ne oltsd. Én oltottam már 7-8-at, sehová nem fejlődött egyik se, és a többség néhány éven belül elpusztult. Addig meg sok esetben betegeskedtek, meg alulról kihajtott az alany. Most csak 1 van, kb. 10 éves, a koronaátmérője másfél méter, és termett vagy 8 szemet.
A mandula csak kimondott meszes helyre való, a vadőszi a jó. De ha nincs, akkor valami erősebb fejlődésű őszi magonca is megteszi. (Championt szokták ajánlani. Nekem is van egy olyasmi fám, ami szerintem Champion-származék, direkt magtermelésre hagytam meg anno, mikor még volt őszibarackosom. Brutális módon nő.)
Különben az oltás ugyanúgy szokott sikerülni, mint más fák esetében. (Régen az volt az álláspont, hogy őszit nem lehet oltani.)
Írtam választ, kicsit sokáig tartott,de leírtam az egész éves eseményeimet,
történéseimet, sikereket és kudarcokat is.
A kajszi/őszi program nálam megy tovább, tavasszal újra oltok sok csemetét.
(Zard-ot kajsziból, Revitát ősziből, különböző alanyokra.)
És három új fajta kajszit próbálok ki majd (csemetéik már el vannak ültetve:
-Ananász kajszi
-Mino kajszi
-Agusztin kajszi
Egyik sem kistermelőknek való, házikerti fajták.
Azért őket választottam, mert kései virágzásúak (legalábbis nem korai),
ellenállóak a betegségekkel szemben, és az Ananász meg a Minó kajszinak 100 éves
termő példányai is vannak örmény, illetve Németortszágban. (A Minó egy törpekajszi fa, ami a német "Magdeburger Frühe" fajtából lett kinemesítve.) Az Augusztin Román (Konstanca) eredetű, szintén kései virágzásúnak írják.
De eddig még csak az Ananász kajszival van tapasztalatom.
NEKED részletesen leírtam mindent.
Nagy a remény a lelkesedés és a lendület.
Írj majd ha tudok segíteni, ilyesmi.
A fórumon emlísd meg, mert ha itt olvasom akkor ott rögtön megnézem.
A Frost őszivel nincs tapasztalatom, de másik 3 tafrinának ellenállóval igen,
sőt csaknem 20 éve már van ilyenem.
Szóval, ne csalódj:
Valóban van a tafrinának nagyon jól, vagy szinte teljesen ellenálló fajta őszi.
De az első 2-3 évben, csemete korban ők is elkapják.
A zsenge saláta szerű levelekre rámegy kis korú fáknál. És a levéltetű is.
(Én az első 3 évben ezért enyhén és kevesebbszer, de permetezem ez ellen őket már.)
A 3.-4-ik évtől, ha már túl vagy a koronaalakításon, és nőtt is sokat a fa, akkor ellenáll.
Akkor már maximum az ág végi zsenge hajtásokat támadja meg, a többit nem.
Ez annyira így van, hogy van olyan barackom, ami 15 éve nem volt semmilyen gombaölővel permetezve, és szépen jól van és egésszéges.
Idén 2, jövőre 4 csemetét oltok és ültetek ebből a fajtából,
de az első 3 évben az új csemetéket permetezni fogom,
az anya fát amiről származik a nemes hiába nem kell.
És nem mandula alanyra, meg vadőszi alanyra oltom, hanem...
mirabolan gyökerű stenly törzsű szilvába.
Ennek oka hogy ilyen szilvacsemetét olcsón tudok szerezni, nagyon ellenáll,
jó évben kiültetés után még kevés locsolással is életben marad.
A mirabolan gyökerű fák nagyon jól nőmek ezen a talajon, még a nyári pokol aszályt is
kibírták, miközben a mandula alanyon lévőkből volt ami kiszáradt.
A szilva pedig jól befogadja az őszibarack oltást.
(Sokkal jobb konstrukció, mint a sima mirabolán alany, ahol lehetnek az őszivel kompaktibilitási problémák, vagy mint a sima szilva gyökerű alany, ami nem nő olyan erőteljesen legalábbis, itt.)
Hosszabb távon derül majd ki, jó ötlet volt -e, kiváncsi leszek az eredményre.
Tafrina rezisztencia (1. a legrezisztensebb = csak néhány levél lett tafrinás. + kapott ökológiai szert az összes alábbi - ez sztem semmit sem ért):
1. Red Robin (az íze nem valami jó) holtversenyben az
Aranycsillaggal (ennek viszont az íze finom)
2. Harrow Diamond (az íze finom, nagyon bőtermő még a tafrina mellett is, de kisebb lombkoronával ő sem képes csodára, azaz kisebbek a termések emiatt)
4. "Flamin Fury" - késői, ha jól emlékszem aug. végi termésű. Ezt is vszleg elkeverte vmivel a faiskola ui. diónál vmivel nagyobb termései lettek, azok viszont baromi finomra aszalódtak a fán. Tavasszal szétoltom a fát. Ez eddig minden idők legszerencsésebb faiskolai elkeverése. Viszont hogy mivel keverhették össze, arról dunsztom sincs.:)) Nem hiszem, hogy a Flamin Fury termése ilyen kicsi lenne, mindez nagyon jó komposztos talajon öntözés mellett. Mindenesetre kíváncsian várom a következő évet.
2db Revitát vettem német cetlikkel. Ők lettek a legtafrinásabbak. Úgy hogy ökológiai szerekkel többször le lettek ők is permetezve:))) Kabaré (lenne, ha nem én lennék a szenvedő alany).
Köszi a tippeket. Hát nem tudom,pár méterre lévő redhaven szépen fejlődött vadőszi alanyon,nem hiszem,hogy a talaj hibája lenne,amúgy inkább agyagos. Ezért is tettem a caldesit gf alanyra, hátha jobban tetszik neki. Én a marha nagy hőségre tippelek. Az lehet? Ugye ez jóval később érik, augusztusban meg kapott rendesen a forróságból. A másik meg hogy ugyanez a fajta a piaci kofáknál is ugyanilyen kicsi volt idén. Nem is vitték,pedig jó olcsón adták a többiehez képest.