Hopp, ez mind nagyon jó és biztos használ, különösen a petróleum a résekbe :) :) :). DDDE.... nekem ezekre már nincs szükségem, ha hangya támad támadni ....
Mivel nem az én tudásomból termett az ötlet, névvel írnám be, de csak ha érdeklődő akad :) kéretik érdeklődni :)
... hozzáteszem, hogy az interneten nincs fenn ez az egyszerű-nagyszerű megoldás. üdv M:
ˇ A hangyák nem jönnek be a lakásba, ha a bejárati ajtó köré és az ablakpárkányokra õrölt vagy összetört szegfûszeget szórunk, vagy a küszöböt és a párkányokat bekenjük ecettel, ill. terpentinnel. Nyáron a paradicsom szárával, a levendulavirággal és a diófalevéllel is távoltarthatjuk ezeket a hívatlan vendégeket.
ˇ A hangyákat kiûzhetjük a lakásból, ha cukorral keverve turbolyát vagy hamuzsírt szórunk a padlóra, majd másnap erõsen timsós meleg vízzel felmossuk. Fertõzött helyeken a mûveletet hetente, ill. havonta ajánlatos megismételni!
ˇ Ha sok a hangya a konyhában vagy a kamrában, helyezzünk ki néhány citromszeletet vagy penészes citromhéjat. Két-háromnaponként cseréljük õket. A hangyák biztosan eltûnnek!
ˇ A lakásban a hangyák ellen a legbiztonságosabb védekezés a tisztaság. A lakóhelyiségekben ne hagyjunk ételhulladékot, romlott gyümölcsöt, kenyérmorzsát, édességet, mert ezek odacsalogatják a hangyákat.
ˇ A kertben a hangyák tömeges megjelenését megelõzhetjük, ha levendulát, zsályát és izsópot ültetünk. Ha mégis megjelennek a hangyák, ez arra figyelmeztet, hogy a veteményesben vagy a fákon levéltetvek telepedtek meg. Amennyiben a levéltetveket kiirtjuk, a hangyák eltûnnek a kertbõl.
HANGYÁK (374)
(irtása)
ˇ Feleslegesen ne pusztítsuk a hangyákat! Csak akkor irtsuk, ha a lakásban vagy a kertben elszaporodtak. Az irtást mindig a fészek felkutatásával és elpusztításával kezdjük.
ˇ Ha megtaláltuk a fészket, öntsük le petróleummal vagy szalmiákszesszel. Jobb azonban azokba a résekbe, repedésekbe befecskendezni a szert, ahonnét a hangyák elõbújnak. A kertben a hangyabolyokat vízzel áztassuk szét, vagy fúrjunk bele lyukat és ezekbe öntsünk petróleumot vagy szénkéneget, a bolyt pedig tapossuk be.
ˇ Ha a lakásban sok a hangya, a padlót mossuk fel sós vagy timsós meleg vízzel. A repedésekbe öntsünk terpentint vagy petróleumot, esetleg szalmiákszeszt. Ha ezek után sem szûnik meg a baj, akkor meg kell keresni a fészket, akár még a padló felbontásának árán is.
ˇ Hatásos irtószert készíthetünk bóraxból (egy rész) és porcukorból (egy rész). A keveréket szórjuk a hangyajáratokra vagy a boly közelébe. Ennél egyszerûbb megoldás, ha mézes vagy cukros vízbe mártott szivacsokat teszünk ki a lakásba, és amikor a hangyák ellepték, összegyûjtjük, majd forró vízben kimossuk.
ˇ Ha lapos tányérban cukrozott sört teszünk ki a hangyák vonulási helyére, azok belemásznak és elpusztulnak. A hangyamaradványokat idõnként szûrjük le.
Hallottam egy tuti - abszolút egyszerű - módszert egy vegyészmérnök! ismerősömtől.... kb 1 éve. Azóta nincs gond a hangyákkal. Ha legalább öt érdeklődő akad, akkor beírom :) üdv M.
Élesszük fel egy kicsit ezt a témát. Idén nálam invázió volt.
Eddig évente előjöttek, mérgelődtem, irtottam, visszahúzódtak. Biztos hogy a házban laknak, mert csak az emelet északi oldalán vannak, a fürdőt és egy (nem kis) szobát foglaltak el.
A Baumaxoson kívül mindent próbáltam(Bábolna közben megszünt)
Irtam levelet egy gázosítónak, nem hiszitek el mit válaszolt:
Idézet:
"Konkrét időtartamra nem tudunk hangyamentességet garantálni (a hatástartam függ a hangya fajától, a fertőzöttség mértékétől, a fal felületétől, a lakások kialakításától különös tekintettel a résekre vagy fugahézagokra). Ha azonban a kezelés után 1 héttel nincs megelégedve az eredménnyel, ingyenesen ismételjük a kezelést -más hatóanyaggal."
Idézet vége.
Egy hétre én is garantálom, ha mindent bevetek.
Olvastam ultrahangos-elektromágneses riasztóról.
Ez már érdekelne, mert elhiszem hogy kimegy a házból, csak azt nem tudom működik-e ez a dolog.
Szeretnék olyan emberrel beszélni, aki nem a kereskedő vagy gyártó haverja, és azt mondja kipróbálta, működik.
Csatlakoznek az elottem szolohoz. En annakidejen a kerben probaltam eluzni a hangyakat tobb kevesebb sikerrel, mikoris olvastam, hogy letezik egy olyan szer, amit a hangyak behordanak a bolyba, aztan mikor az inseges idokben rafanyarodnak, annyi is nekik. Nem emlekszem, mi volt a mereg neve, de nemregiben megint lattam nalunk a kerteszetben. Kb 4x4 cm-es muanyag dobozkak, rajta lyukakkal, es benne valami kremszeru anyag, egy csomagban 3 dobozka volt. Nem szorodik, nem csopog. Hivatalosan lakasba ajanljak. Az ara huzos volt, de gondolom ez nem zavar, ha meg akarsz toluk szabadulni.
A boraxot en is olvastam , de sehol sem tudtam vasarolni. Bio modszerkent meg a fahejat is hasznaljak, ezt kiprobaltam egy-ket noveny tovenel, tenyleg nem szerettek. (igaz el sem pusztultak tole).
Kicsit babrasabb, es nem humanus modszer, ha "felig" kinyirsz egy parat, akkor a tobbi hangya szalad, hogy segitsen a bajbajutottakon. Nincs mas dolgod, mig varni, amig marad olyan, aki segitsegul johetne.
Kertben a masik megoldas a forrovizes zuhany volt, kiforditottam asoval a hangyabolyt, hogy minel tobb hangya keruljon a felszinre, es 2-3 liter forralt vizet ontottem rajuk. Ez lakasban annyira nem megvalosithato, pedig szerintem a legbiztosabb, es legbiobb modszer.
Nálam bevált egy baumaxos kis rózsaszín műanyagdobozban lévő méreg. Valszeg megetették vele a királynőt és akkor kész volt a kolónia. Ez tavaly volt, azóta semmi, csak a kertben, de ott rendesen. A gyümölcsfáim tele vannak velük.
Hallottam még a kávézaccot is, meg a krétaport is, hogy nem szeretik.
Sziasztok! Hangyák ellen a leghatásosabb és legtutibb fegyver a SÖR. Mikor nálunk megjelennek , veszek a boltban egy üveg kőbányai világost/vigyázat az alkoholmentes nem jó!/ és egy befőttesüveg tetejébe annyit öntök ,hogy még egy kiskanál kristálycukor beleférjen ,és ezt lerakom oda ahol a kis dögök mászkálnak. Odamennek ,jól berúgnak és belefulladnak . Amikor már sok a kupakban a halott , akkor új adagot teszek ki. Természetesen ha sok a hangya ,lehet egyszerre többet is kirakni. Sok sikert!
Ha végignézed a listámat, abban van jópár normál irtószer, méreg is, aztán mégse használt egyik se. Persze ettől még ez a Bio izé sem biztos, hogy hatni fog. Még nem próbáltam.
Nem célom megölni a hangyákat, de egyelőre olyan anyagot nem találtam, ami elriasztja őket, vagy kiűzi a házból. Illetve a fújós vegyszerek ideig-óráig jók, de ez egy olyan házban mint az enyém nem sokat ér, mert itt sok a gerenda és a rés, emiatt végig kéne fújni az egész házat, amibe szerintem hamarabb pusztulnék bele én, mint a hangyák. :-) Ha már vegyszerezés kellene, akkor inkább hívnék gázmestert, az begázosítja az egész házat, és mivel a gáz behatol a láthatatlan, elérhetetlen részekbe is, a létező összes rovart elpusztítja. De ez nekem már felér egy komplett vegyi támadással, amiből nem biztos, hogy valóban csak a rovarok húzzák majd a rövidebbet. Úgyhogy ezt a megoldást is lapoltam.
Én az ilyen bioizékben nem nagyon bízom. Az elnevezésbe azért teszik bele, hogy bio, hogy megmagyarázzák, miért olyan hatástalan: mert természetbarát (hangyabarát).
Azt hiszem, a porozószerekről még nem volt szó. Most a Domotox ugrik be. A télen nálam is sok hangya volt a lakásban, és ahol végigszórtam a fal mellett, ott nem jöttek fel, amíg nem lett felmosva. Azt nem állítom, hogy megdöglött akár 3 hangya is, de irtóznak tőle.
Itt azt írja, hogy direkt kutyára is fújható, pl. kullancs elleni védelemre. Illetve hogy szagtalan. Bár még nem próbáltam, csak azt mondom amit olvastam róla :-)
A citrom egyelőre csalódás. Ma reggel ellenőriztem a helyzetet. A hangyák ették a citromokat is, ott csücsültek rajta, ha nem is tömegével, de lakmároztak páran :-DD Ezt már nem hiszem el. :-)))
Ami eddig nálam bizonyosan nem ért semmit:
1. Chemotox hangyacsapda - egyetlen hangya sem ment bele 3 nap alatt, a csapdák kibontása nehézkes, szar minőség.
2. ProtectB kertihangyacsapda - kihelyezése veszélyes, a méreg kiszóródik, a hangyákat a csalétek egyáltalán nem érdekli
3. sürőpor+porcukor keverék - A hangyák kieszik belőle a porcukrot, ezrével kajálnak belőle napokig, de döglött hangya egy darab sincs, nem űzi el őket
4. Fokhagyma - konkrétan semmit nem ér
5. Mortein spray - befújás után hatásos kb. 2-3 napig, majd ismét vonulnak ezrével.
6. Citrom - még kérdéses. De eddig azt is inkább eszik, mint menekülnének tőle. :-))
Következő lesz a hipo. Ha nem válik be, van még az a Protect por. Utána már csak egyetlen fegyverem marad. Tegnap vettem egy BioKill nevű szert, ami állítólag nem olyan brutális méreg mint a többi és lebolmik a természetben. Ez nem spray, hanem ilyen pumpás akármi, olyan mint a növénypermetező. Lehet vele sugárban is spricelni, vagyis elvileg nem fröcsköli össze az egész lakást méreggel. Ez az elmélet. A gyakorlatról majd beszámolok. :-)
Ha ez sem válik be, akkor nem marad más, felszántom az egész kertet és addig túrok, amíg ki nem nyírom az összes létező hangyakirálynőt. :-))
És eddig miért nem mentek fel? A kis kb 1,5méter bokron voltak kb 1 évig. Csak miután ki lett vágva nem volt más fa a közelben ezért rátelepdtek, Én nem láttam tetveket a fán.
A hangyáid a levéltetvek miatt másznak a cseresznyefára. A levéltetvek ürüléke cukorban gazdag, amit imádnak a hangyák. A csápjaikkal még izgatják is a hangyák a tetveket, hogy azok még többet üritsenek.
persze, hogy időszakos, mert kiirtani nem lehet őket úgysem. Viszont a por megmonjda nekik, hova ne menjenek:)
Hallottátok, hogy találtak egy hangyakolóniát, ami Spanyolországból egészen valahova Balkánig ért? Kb egy éve volt a hírekben, a részletekre nem emlékszem már, de földrészeket átívelő nagyságú volt.
A kertben volt egy kis bokor, tele volt fekete hangyával,nem ismerem őket. petéket is raktak le és mindig azok körül sürögtek-forogtak. 1évig, aztán kivágtuk a kis bokrot.nem kellenek ide ezek a hangyák. Persze,csak hogy ők nem igy gondolták. Másnap nézem a bokrot,ami ott lett hagyva a helyén, már csak egy pár hangya volt ott.végre...gondoltam. Aztán észrevettem,hogy ezek vonulnak el... Megyek utánuk és 1 nap alatt áttelepedtek a kb 15 méterre levő hatalmas cseresznyefára, de totál ellepték minden ágat! Ameddig csak felláttam,mindenhol hangya!! Nagyszerű,érik a cseresznye,köszi ebből igy nem eszek! A megoldás 2doboz rovarirtószer végig befújva,amit csak értem,a fára is felmásztam.
Mondjuk a BábolnaBio-t épp ma szidtam, mert a "világhírű" hangyacsapdájukat, amit a leírásuk és reklámjuk szerint állítólag szóródásmentesen, biztonságosan lehet kihelyezni, csak úgy lehetett felvágni egy ollóval???, hogy a méreg azonnal kiömlött belőle. Pedig felfelé tartottam a csapdát. Ha lefele tartom, az egész konyha úszott volna a méregben. :-( Ki is dobtam az egészet a fenébe. Bár ahogy írtad, egyébként sem az állatkínzás a célom, úgyhogy ezeket a csapdákat elfeljtem örökre. Úgysem érnek semmit. Előbb mérgeznek meg engem, mint a hangyát.
A port azért még megnézem, hátha az jobb lesz. :-)
nálam a bábolna bio Protect nevű szere vált be, csak az a baj, hogy nem lehet kapni. Régebben fellelhető volt tesco, meg ilyen nagyobb helyeken, de most már csak gazdaboltban találtam meg, ezzel beszórom a fal tövét, ahol mászkálnak, aztán egy hónapra vagy többre eltűnnek. Amikor az új előőrsökmegjelennek, ismét egy porzás és kész. Ahol én vettem: Bihari út köbányai végénél van egy gazdabolt.
Olyan helyen, ahol a szomszédtól jönnek át, ezzel a szerrel vissza lehet terelgetni őket a szomszéd környékére, mert baromira utálják.
A kis sokszögletű csapa az kamu, az olyna, mintha egyenként agyonnyomnád őket, de ezt a méreg átvállalja tőled, és semmi hatása nincs a boj életére. Azonkívül hosszú agóniában halnak meg, még vgy negyed óráig összeviszsa mászkálnak, kavarognak, aztán összegörnyedve megdöglenek.Nem túl "humánus"+ semmi hatása.
Próbáld ki a port, de ahogy hallom, legalább 4-5 flakonra van szükséged:)