Az egész házat magam újítottam fel. A szellőzőrendszer sem fogott ki rajtam.
2013 óta elég sokat tanultam a csoportban. Bíztam benne, hogy valaki már csinált ilyet és vannak gyakorlati tapasztalatai. Ebben a helységben a vízszintes cső simán gyapottal van letakarva, ha itt is ezt alkalmaznám simán a nyakamba hullana.
Mivel azok a csövek hajlékonyak , így helyeznék mellé mindegyikhez valami merev rudat , vagy akár vékony drótból kialakított hálót ( például : https://www.szenzaciooo.hu/p/halos-garden-zn-1000-10x10-0-8-mm-negyzet-kert-tenyesztes-csomag-25-m ) , körbetekerném a csövet és lépésről - lépésre ( méterenként , nem egyszerre hosszában ). Majd amikor megvan , körbetekerném a hőszigeteléssel és azt is merevíteném , hogy ne rogyhasson meg hosszabb idő után sem .
Ti hogyan szigetelnétek a függőlegesen futó csöveket? A csövek a tető vonalát követik, ami kb 45 fokos szöget zár be. Számomra az is kihívás volt, hogy a jelenlegi állapotban a helyükön maradjanak. A vízszintesen futó csöveket meg tudom oldani.
De ha mèly a kút, ès mèg a csövezès sincs levezetve legalább talajszintig akkor simán jobb lehet egy klíma. Ès mèg akkor nem beszèltem a napi 3m3 vizet is el kell nyeletni valamivel.
Nem semmi de ha azt nèzem hogy 190watt összogyasztásból kijön 2900 watt hűtőteljesítmèny akkor az eer 15-ös. A legjobb klíma is csak 7... Így nèzve egèsz jó.
Igaz, hogy kicsi a ház de az energiafelhasználás még úgy sem sok. Én úgy gondolom, hogy a 125nm-re a tiédnek legalább a háromszorosa lesz. Annyi könnyítés van, hogy a napelem belesegít a szaldós rendszerrel(még kilenc évig). Szaldós rendszer tudomásom szerint csak Magyarországon van. Én már csak a csöveket tudom szigetelni, a ház többi része már körbeszigetelt, akárcsak a padlás.
Meg vagyok, csak hűtèsre használom. A fan coil lègárama javarèszt a 2-2db 150 csövön keresztül mozog ez egy 60nm nappali konyha ètkező közlekedő 1 lègtèr, a szellőztető csövei a szobákba mennek. Az egèsz kútvizes hűtès bejött. Hűtőteljesítmèny amit leveszek belőle 2.5-3kw ennek fele amit a fan coil vesz ki, a másik fele a padlófűtès csöveibe adja le, 190watt a fogyasztása. A legnagyobb dög melegben megy egèsz nap a víz, ès tudja a 24-25 fokot. Idèn csináltam meg, korábbi leírásomba számoltam be, olvass vissza, ès mèrt adatokat is leírtam.
Igyekszem minden lehetőséget kihasználni , hogy minél kevesebb primer energiára legyen szükség . A pénz csak veszti értékét , így legalább valamennyire segít a rezsicsökkentésben . :-)
A mostani fűtésszezon 85 napja alatt fogyasztottak a klímák összesen 569 kWh-t . Amelyik éppen nem fűt , az stand-by módban van .
Neked úgy megfelel , ahogyan írtad . Nálam meg komplet az egész padlásban most már minimum 55cm gyapot van , nem használom rakodásra a teret . :-)
Topiktársunk ezt írta : " A padlás egyik oldalát tárolásra használjuk, ezért oda EPS alagutat kell építenem. Ez egy teljesen tiszta helység, nem lenne jó, ha a gyapot szállna mindenfelé "
Nekem is be van kötve a klíma hasonlóan csak ha megy a kútklíma fèlig a szellőztető csövèt szívja illetve 2db 150 csővel a házból, ès 2db 150 befújóba fújja, illetve a szellőztető 6 befúvásán, ha megáll a klíma akkor a szellőztetőből a szívó rèsz egy visszacsapóval lezáródik, a 2db klíma befúvó az benne marad a szellőztető befúvókon, tèlen szoktam kèzzel az anemosztátot betekerni(ez lehetne profibb, de egyellőre így van).
Szerencsés vagy, nem elég, hogy Euró van még 13-ik is? :) A gond az, hogy négy napig szereltem a klíma bekötéseket, valamint elhúztam a csövet a két legtávolabbi szobába is. Tetőt is kellett bontanom mert egy helyen csak kívülről tudtam elvinni. Kicsit pihenni is kellene.
A szigetelés a födémben van, a két deszka között gerendától gerendáig. Alatta pedig a gipszkarton és a deszka között még 5 cm. Régi házról beszélünk, a sarat ledobtam róla, alul pedig a nádat is. Az EPS alagút ragasztással szerintem nem leszek meg 8 óra alatt.
A központi klíma három kivezetéssel rendelkezik, azért mert három fő ág van a szellőzőrendszer befúvó részén is. Így lett legyártatva.
A rekuperátor kapott visszacsapó szelepeket, hogy ha csak a klíma megy akkor ne nyomja a nagyobb nyomás visszafelé a levegőt. Sima Y elágazással kötöttem bele a befúvó ágba, így a szellőzőnek az Y két felső részén kell dolgoznia, ezért nincs olyan sima légárama. A klíma a 150/160-as csővel nem susog. Hallás alapján nem tudom megállapítani, hogy megy-e a klíma. Vagy a kijelzőn kell nézni, vagy a "digitális" jelzőt aminek a képét csatoltam.