Sziasztok!
Szia 999Mester.
Első olvasatra néztem egyet rendesen mikor pont erről a témáról kérdeztél és írtál pár adatot a ház toldalékodról a tömegkályha elképzelésedről és légfűtési terveidről ... majdnem hasonló cipőben járunk.
Annyi különbséggel, hogy mi nyáron megépítettük a tömegkályhánkat.
Beszélgessünk, cseréljünk gondolatokat. Előre szólok brutális hosszúságú lesz mert pontos szeretnék lenni de ez a téma már csak ilyen ...
A technikei körülményeim.
Egy 100éves házat újítottunk fel nyáron. Szó szerint száz mivel 1910-ben épült.
A két lakószoba 18-16m2+konyha 14m2 a konyhából nyílik az 5m2 fürdő. Kerekítek, az alaprajzon majd láthatod a pontos méreteket.
A két szoba, konyha és fürdő 55cm vályogtömés fal. Ez volt az eredeti ház rész. Nagyon korrekt anyag és állapot ilyent még nem láttam de a mester se aki a falkivágást tervezte és csinálta.Brutál kemény, és száraz. Az alap elképzelés az volt, hogy a két szoba és konyha hármas határra építtetek egy tömegkályhát +vizes hm hőcsrélős radiátorra kötéssel, hogy a ház toldalékokban lévő tégla és könnyűszerkezetes hozzáépítésbe el tudjam vinni a meleget. Ez számításaim szerint hárm vagy kettő radiátor.
Számításokat végeztem és végeztettem mesterekkel.
Nos. A tömegkályhához kapcsolt vizes blokkom két vagy három radiátorral lett volna fél milla ami tartalmazott volna egy 400lityós puffer tartályt a kályha oldalában, 2db keringető szivattyúval, aljzatban vitt csővezetetékekkel. Ezt sokaltam és kényelmetlennek találtam így nem rendeltem meg. A 400 liter víz a lakótérben, igaz eltakarva gipszkarotnnal vasdobozba zárva de ott van. A 2db keringető szivattyú (előremenő visszatérő) közvetlen lakó és hálószobában 0 zajszinre csökkenteni éjjel kettőkor se halljam elképzelés szerintem reménytelensége miatt + a bekerülési ár + az áramkimaradásnál felmerülő felforrás kérdés miatt elvetettem.
Maradt a nettő tömegkályha megépítése + meleg levegő csövezetéken való elvezetése az ötvenes években téglából hozzáépített hálószobánka + az általunk hozzáépített könnyűszerkezetes nappali rész fűtéséhez. Ez volt a kiinduló pont.
Nézzük a gyakorlatot.
Tehát a ház vertfalú 55cm vályog, van egy 35cm tégla hozzáépítés és egy ca.30cm könnyűszerkezetes hozzáépítésű része 10nikecell+15kőzetgyapot+2xUSB+gipszkarton.
A nyár végére biztos ami biztos alapon +10cm nikecell szigeteléssel láttuk el körbe a házat. Tető vagyis padlás oldalról nem készült el még a szigetelés, sajnos itt sok a hőveszteségünk. Érzem. A padlót meghagytuk az eredeti hajópadló döngölt föld konstrukcióban. Hátha bírja és nem kell lecserélni, retro pártiak vagyunk.
Azért ez is hideg érzetet ad szőnyeggel kompenzáljuk. Átgondolás alatt van tervezem a betonos leszigetelését padló oldalról is de ehhez kell feleségem engedélye is aki nagyon bírja a 100éves hajópadlót, jó szine van és még jó állapotban is van ... sajnálnám én is.
A korábban már elmlített hármas falcsatlakozásra a megfelelő statikai számítások mellett többszörös áthidalásokkal, mérnöki kivitelezéssel a falkivágásba megépítették a kályhánkat. Mestert hívtam hozzá, bár bátor embernek tartom magam jobb ha olyan csinálja aki már látott ilyent belülről is. A kályha végül egy 130cm mélységű, 110cm széles és 170cm magas hályha lett konyhai oldalról befűthető tűztérrel, fehér sütővel, mi kemencének hívjuk.
Fűtök vele 24 órás 12 órás és 6 órás periódusokban. A lomhasága 6 óra.
Értem ez alatt azt, hogy begyújtok és a hőt majdnem percre pontosan 6 órával később adja le teljes üzemben, ilyenkor forró a kályha oldala ami 28-50 fok. Sugárzó hő. Nem felületmérővel mérve szobai hőmérő kályhafalhoz nyomva eredmény. Ez a tégla kője. Nem a leadott levegő hője. Van amikor nem tudom a kezemet 2-3mp-nél tovább a téglán tartani mert olyan forró. Neki lehet dőlni ruhában nem éget meg de forró ilyen időben nagyon jól átmelegít. Párom rendszeresen használja láb, kéz és hátsó hőregenerálásra.
A 18m2 szobában átlagban 3 fokkal több van mint a 16m2 ben. Ezt a kályha tömegének a szobákban való egyenlőtlen elosztásának tudom be. A kissebb szobában csak a kályha oldala van jelen a nagyobbik szobában van a tömegkályha teste így oda több hő jut.
Ettől függetlenül a kissebb szobában 17-20 fokot korrektül lehet tartani a jelenlegi kinti mínusz 15 -20 fokos időjárásban nappal 6 órás fűtési periódusokkal éjszakára 12 óra. (Reggel 7-8, délután 14 óra és este 20 órakor gyújtok be. Így nappal 6-6 óra este 12 óra a begyujtási periódusom.) Begyújtásonként összesen 12-17 kg fa. Akác vegyesen reszlivel amit a kertbő hulladék fát még összeszedtem, feldaraboltam és elégetem. Lécek, régi gerendák, oszlopok deszkák stb. fogyjon el, csak a helyet foglalja. Szeptembertől fűtök rendszeresen . Reszli fával kezdtem. Novemberben közepén rendeltem egy erdeiköb akácot, nagyjából mostanra fogyott el. Mondjuk azt, hogy 12 hét alatt 1 erdei köb fogyott el fűtési szezonban (reszlivel) Most rendeltem még 2 köböt hogy legyen és ha marad akkor megy át következő télre, nyáron szárad, október környékén már szárazabb fával tudok kezdeni fűteni mint most. A következő 12 hét május első hetére esik. Annál tovább remélem nem kell fűteni vagy idővel vissza lehet állni a 24 órás periódusra. 1 másfél köb fát számolok reálisan, hogy elfogy majd még. Szumma 3 köbméter fa számomra elég barátságos mennyiség egy télre ha figyelembe veszem, hogy egy átlag kazános fűtésű házban 8-10 köbméter fa lazán elfogy egy tél alatt. Gyakorlati tapasztalat, szüleim így fűtenek. Kb 2 hete tértem át a 6 órás periódusokra ahogy bejöttek a nagyon mínuszok. Elötte 24 órás és ahogy hidegebb lett tértem rá a 12 órás begyújtásokra majd most a 6-6-12 program fut.
Eddigi költségeim fára: 25.000HUF/1 köb+54.000/2 köb=79.000 HUF/3 köb. Ez a legdrágább hasított akáccal éppen most kell, házhoz szállítva.
Eddig konvektorral fűtötték a házat. Előző évben 320.000 HUF volt a gázszámla.
320.000-79.000=241.000 HUF megtakaírtás gáz számla oldalról.
További költségek:220.000 HUF volt a kályha megépítése. Munakadíj.
Anyagköltség tágák 150.000 Plusz mínusz egyéb kötéségek így kerekítek 180.000 HUFra.
Ami költségként még számolható: Régi kényén lebontás, falkivágás, áthidalás,
új kémény+ építés, kályha beton alapozás+alapanyag 650.000 HUF.
220+180+600 ezer HUF cirka 1.05 milla.
1.05 Milla - 241.000 = 809.000 költségnél tartunk. 809/240= 3,5 - 4 év alatt térül meg a kályha bekerülési költsége fűtési oldalról. Nem vettem figyelembe a fa tüzelő árának emelkedését.
Ez a mostani lakó rész fűtése. Eddig jutottam. Elfogyott a pénzem és nem lett megépítve:
- a légfűtés megépítése vagyis a meleglevegő átvezetése harmadik szobába + nappaliba.
- a nappali kőzetgyapotos szigetelése tető+oldalfal
- a padlásoldali szigetelsé.
A harmadik lakószoba (18m2) szigetelése zéró fűtéssel: Ajlzatbeton, +5cm lépésálló nikecell+ járóbeton+laminált padló. Nem rétegrend csak a nagyságrendeket írom.
Utca oldalról 30cm tégla + 10cm nikecell szigetelés drájvitolva.
Műhely oldalról 10cm nikecell szigetelés drájvitolva,
Nappali oldalról nincs szigetelés, hagyományos fa nagymama féle fa ajtó 2es üveggel. Ott most -2 fok van. Hideg szobának használjuk, tavasszal folyt.köv.
Nappali vagyis könnyűszerkezetes hozzáépítés 8.5 m2 + 7.5m2 előtér egy légtérrel: Tető alatt, külső 10cm nikecell szigetelés drájvitolva, szerkezetileg kialakítva kőzetgyapot lapok nélkül hőszigetelt ablakokkal - 5 fok körül. előtérnek használva, tavasszal folyt.köv.
A légfűtéshez csatlakozás kályha oldalról.
A kályha tetejére a mesterrel építettem egy samot vályút. Egy tégla magasság + 50x40cm terület. Ez egy besűllyesztés a kályha tetejébe amit nem hagyományos téglával zárt le, hanem kályha magjához használt samottal, hogy az esetlegesen itt összegyűjtött meleg levegőt majd tudjam szállítani ha föléje építek egy fém tölcsért amivel befogom a kályha tetején keletkező felszálló meleg levegőt. Ezt csatlakoztatom egy flexibilis szigetelt fűtés csőhöz, és pedlástérben átvezetve szoba+nappaliba tolja a meleg levegőt. A külső samot közvetlenül a kályha magja alatt van. A gondom ott kezdődik, hogy: Egy sima szobai hőmérőt betettem ide a vályúba. 24 órás fűtési peridósuban sem mutatott többet mint 30fok. Mivel a peiódus 24 óra így a melegebb időszak levegő szempontjából a 6 és 12 órás időre tehetően a legtöbb vagyis a legmelegebb ... de mi van a második 12 órás idővel amikor a hályha már a hülési szakaszban van ... ilyenkor nem fog nekem folyamatosan 30 fokos levegőt adni amit még leglább 10 méteres csővel (ebben benne van a függőleges, vízszintes padlástéri és függőleges szobai bevezető szakasz mérete is) vezetem be a szobába. Akármennyire is szigetelném a csövet a 30 fokos levegőből mardna talán 20 fok ami egy most 0 fok kürüli szobába becsatlakoztatva kevésnek tűnik. A fűtött 16m2 szobában most, hidegebb időben 17 fokról idnulok ha 24-12 óránként fűtenék. 6 óránként gyújtok hogy legyen 20 fokom a kissebb szobában. Konyha 15-22 fokos,attól függően a hat óra melyik időszakában nézem. A fürdő fűtetlen ide a konyhán keresztül érkező meleg fűti nyitott ajtóval. Nem egy űber komfort, Lviselhető. A tervekben szerepelt a hármas elágazás levegő fűtéssel ventillátorral : Fürdő, 3.szoba, nappali.
Ezt a hármat 30fokos előremenő kályha tetején kilépő levegővel szinte képtelenség kifűteni.
Számításaim szerint a levegő fűtés így ebben a formában második, harmadik légtérbe átvezetéssel felejtős. Ha csak nem tudok vlami űber brutál hatásfoggal levegőt átvinni a hályhától a távolabbi helységekbe.
Tavasz-Nyáron befejezem a nappali szigetelését itt fűtés nélkül nyerhetek +10 fokot ami majd a hálószobába is átadódik így ott is kb fűtés nélkül +10 fokról indulhatok. Talán.Igazából tudat alatt már egy második tömegkályha mégépítése körvonalazódik a fejembem amit csak a nappali és a harmadik szobát fűti de akkor oda újabb költségvetést kell készítnei, kémény, kályha+megépítési költség viszonylatban.
999mester.
Próbáltam lekövetni a tervedet a kályhából való meleg levegő kivezetésre de bevallom elvesztettem a fonalat amikor a ki és bevezetett levegőről írtál.
Nem vagyok szaki levegőfűtés terén így nyílván az én készülékemben van a hiba hogy nem vettem az adást a ki és bevezetett levegőről. Hogyan csatlakoztatnád a levegő kivezetést a kályhából, a csövet hogyan és mivel csatlakoztatnád a levegőt szállító részhez és hogyan jön ki a levegő ? Csővégen meleg levegő ki ?
Egyeztessünk részleteket hátha én is lőrébb tudok lépni a saját légfűtésem területén.
Köszi a figyelmet remélem nem hagytam ki sokmindent és képbe tudtalak keríteni pár dologban. Ha érdemlgesnek atartod akár mailban is szivesen értekezek veled és cserélgethetünk más részleteket esetleg méréseket számításokat ha olyanra lenne szükség.
Üdv.
Yag.